2011. július 9., szombat

Évközi idő, 14. hét Szombat


Évközi idő, 14. hét Szombat

A félelem megbénítja az embert. Márpedig sokféle félelem létezik. Van, aki erőszaktól, más a megszólástól, ismét más önmaga gyengeségeitől fél. Ne féljetek – mondja Jézus. Legalábbis azoktól ne féljetek, akik megölik a testet. A helyes istenfélelem éppen arra vonatkozik, hogy féljünk mindazoktól a tettektől, amelyek Isten atyai közelségétől eltávolítanak. Mert ha hozzá közel vagyunk, Ő gondot visel ránk, és senki sem szakíthat el minket Isten szeretetétől. 
 További gondolatok...

Évközi tizennegyedik hét – szombat


2011.07.09. szombat

Isten rátok tekint, és elvezet benneteket arra a földre, amelyet ígért


Ter 49,29-33
Aztán megparancsolta nekik: ,,Én immár népemhez térek. Temessetek engem atyáimhoz a Makpéla-barlangba, amely a hetita Efron mezején van, Mamréval szemben, Kánaán földjén, amelyet Ábrahám vett meg a hetita Efrontól, a mezővel együtt, temetőbirtokul. Ott temették el őt, és a feleségét, Sárát. Ott temették el Izsákot is a feleségével, Rebekkával együtt, és ott fekszik eltemetve Lea is.' Amikor aztán befejezte parancsait, amelyeket fiainak adott, felhúzta lábát az ágyra, meghalt, és népéhez tért.

50,15-24
Mivel Jákob meghalt, a testvérei félni kezdtek, és azt mondták egymásnak: ,,Csak meg ne emlékezzen arról a bántalomról, amelyet elszenvedett! Nehogy visszafizesse nekünk mindazt a gonoszságot, amelyet elkövettünk!' Azt üzenték tehát neki: ,,Atyád meghagyta nekünk, mielőtt meghalt, hogy az ő szavaival ezt mondjuk neked: ,,Kérlek, felejtsd el testvéreid vétkét, a bűnt és a gonoszságot, amelyet ellened elkövettek!'' Mi magunk is kérünk, bocsásd meg ezt a gonoszságot azoknak, akik szolgái atyád Istenének!' Ennek hallatára József sírni kezdett. Ezután a testvérei maguk is eléje járultak, és földig borulva azt mondták: ,,A szolgáid vagyunk!' Ő azonban ezt felelte: ,,Ne féljetek! Ellene szegülhetünk-e Isten akaratának? Ti gonoszat terveltetek ellenem, de Isten jóra fordította azt, hogy felmagasztaljon engem, amint most látjátok, és sok népet megmentsen. Ne féljetek, én gondoskodom rólatok és gyermekeitekről.' Megvigasztalta tehát őket, és barátságosan, szelíden beszélt hozzájuk. Ettől kezdve Egyiptomban lakott apja egész házanépével együtt. Száztíz esztendőt élt, és meglátta Efraim fiainak harmadik nemzedékét. Manassze fiának, Mákirnak a fiai is József térdén születtek. Ezek megtörténte után azt mondta testvéreinek: ,,Halálom után meg fog emlékezni rólatok Isten, és felvisz titeket erről a földről arra a földre, amelyet esküvel ígért Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak.'

Zs 104,1-7
ALLELUJA! Áldjátok az Urat, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek a nemzetek közt műveit! Énekeljetek és zengjetek zsoltárt neki, beszéljétek el minden csodatettét. Dicsekedjetek szent nevével, örvendezzen azoknak a szíve, akik az Urat keresik. Keressétek az Urat és erejét, keressétek szüntelenül arcát. Emlékezzetek meg csodatetteiről, amelyeket művelt, jeleiről és szája ítéleteiről, ti, az ő szolgájának, Ábrahám utódai, választottjának, Jákobnak fiai. Ő, az Úr, a mi Istenünk, az egész földön ő ítélkezik.

Mt 10,24-33
Nem nagyobb a tanítvány a mesterénél, sem a szolga uránál. Elég a tanítványnak, ha olyan lesz, mint a mestere, és a szolgának, mint az ura. De ha a ház urát Belzebulnak nevezték, mennyivel inkább a házanépét? Ne féljetek tehát tőlük! Mert semmi sincs elrejtve, ami le ne lepleződne, s nincs rejtett dolog, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el világosban, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkről. Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Évközi tizennegyedik hét – szombat


 2011. július 9. - Szombat

  Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz: Nem különb a tanítvány
  mesterénél, sem a szolga uránál. Elégedjék meg a tanítvány azzal, ha
  olyan lesz, mint mestere, és a szolga, ha olyan lesz, mint ura! Ha a
  családatyát Belzebubnak csúfolják, mennyivel inkább háza népét? Ne
  féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne,
  sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti
  mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a
  háztetőkön! És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket
  nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a
  testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két verebet adnak?
  És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek
  pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal
  többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az emberek előtt,
  én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki
  megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a
  mennyekben van.
  Mt 10,24-33


  Elmélkedés:
  Jézus egyre komolyabb tanácsokat ad apostolainak, mielőtt útra küldi
  őket. A tanítványoknak mindenkor azzal a tudattal kell útnak indulniuk
  és küldetésüket teljesíteniük, hogy Krisztus követségében járnak, ezért
  nem az ő személyük a fontos, hanem azé, aki küldte őket. Jézus nevében
  kell beszélniük és tanúságot tenniük. Nem helyezhetik önmagukat
  Krisztus személye elé.
  A küldetés teljesítése sok helyen veszélyekkel járhat, hiszen az
  emberek részéről nem mindenki fogadja szívesen Krisztus tanítását,
  amely a küldöttekkel szembeni magatartásban nyilvánul meg. Ennek
  ellenére nincs okuk félelemre, hiszen az Isteni Gondviselés mindig
  vigyáz rájuk.
  Az evangélium utolsó része arra figyelmeztet minket, hogy az üdvösség
  elnyerése szempontjából milyen jelentősége van a tanúságtételnek. Az
  Atya örök országába való bejutásnak ugyanis az a feltétele, hogy a
  tanítvány hűséges maradjon mesteréhez, Jézushoz.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Jézusom, vezess engem a te utadon.
  Ne engedjem el soha a te kezedet.
  A Te kegyelmed éltessen engem.
  A Te szereteted lakjék bennem.
  A Te tisztaságod költözzék belém.
  Ne a test legyen a szemem előtt, hanem a lélek.
  Ne a jelen, hanem az örök élet.
  Ne csak másoknak, de magamnak is szívből megbocsássak.
  Mindig és mindenért, Neked hálát adni tudjak,
  és ha választanom kell kettőnk között Jézusom,
  mindig csak Te, Te és sohasem én legyek az első!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizennegyedik hét – szombat


Közös üldöztetés
2011. július 9. Évközi tizennegyedik hét – szombat

P. Edward McIlmail, LC

Mt 10, 24-33
Nem nagyobb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Legyen elég a tanítványnak, ha olyan, mint mestere, s a szolgának, ha olyan, mint ura. Ha a ház urát Belzebubnak nevezik, mennyivel inkább háza népét!
Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék. Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről! Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatok számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

Bevezető ima: Alázatosan közeledek feléd ebben az imádságban, Uram. Tudom, hogy nagyon szükségem van rád. Bár bűnös vagyok, vigaszt nyújt a tudat, hogy Te szeretsz engem. Add, hogy ez a szeretet növelje hitemet! Legyen ez az imádság egy lépcső a mennybe!

Kérés: Uram, adj bátorságot a hitért való kisebb és nagyobb üldöztetések elviseléséhez!

1. Ördögi. Jézust ellenségei ördögnek mondták. Szívük keménysége miatt nem látták meg a jót Urunkban. Ez a fajta ellenségesség a mai napig tart. Krisztus figyelmezteti a követőit, hogy épp úgy támadják majd őket, ahogyan Őt magát is. Ezért aztán nem meglepő, hogy a magzat életét védő magatartásunk miatt maradinak bélyegeznek bennünket, és az erkölcsi igazságokhoz való ragaszkodásunk miatt intoleránsnak mondanak. Az üldöztetés csak növeli hitünk hitelességét. Ha sosem ütközünk ellenállásba, lehet, hogy nem éljük meg a hitünket elég határozottan vagy nyilvánosan. Eltűröm-e az üldöztetést a hitemért?

2. A fényre. Nincs olyan titok, ami ki ne tudódnék. Jézus Urunk biztosít arról, hogy idővel minden világossá válik. A különféle hazugságok az interneten már a fény sebességével haladnak. Az igazság, úgy tűnik, ennél lassabban. A probléma nem új keletű: „Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják.” (2 Tim 4: 3-4). Akár a házasság, akár a magzat méltóságáról van szó, az igazság egy idő után eléri a nyilvánosságot. Krisztus igazságának is gyökeret kell vernie bennünk, ha életünket örömmel és értelemmel akarjuk megtölteni. Életünk legkeserűbb pillanatai akkor vannak, amikor Krisztustól távol kerültünk. Mely bűnömmel kell leginkább megküzdenem az életemben?

3. Elfogadhatatlan. Ha megtagadjuk Krisztust, Ő is megtagad bennünket az utolsó ítélet napján. Ez a szomorú igazság. Oly gyakran felébred bennünk a kísértés, hogy hitünket eltitkoljuk, és csendben maradjunk a gonosszal szemben. Ez sokféleképpen megtörténhet. Nem mondunk semmit, amikor egy rokonunk össze akar költözni a barátjával. Nem tiltakozunk, amikor egy másik katolikus gyakorlatilag megvédi az abortuszt és a fogamzásgátlást. Vagy szülőként nem szólunk, ha a gyermekünk hosszú órákon keresztül csak internetezik. Mindezt a tétlenséget „toleranciának” mondhatjuk. De Krisztus nem azzal küldte el a tanítványait, hogy: „Menjetek, és legyet toleránsak mindenkivel.” Hanem „Menjetek, és tegyétek tanítványommá minden népet.” Előfordul, hogy én hallgatag maradok, amikor valamilyen ügyben fel kéne szólalnom?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, téged követni nem egyszerű. Minden oldalról érhetnek támadások: a családból, barátoktól, a médiából. Néha azt kívánom, hogy bárcsak könnyebb lenne kereszténynek lenni, de hiszen neked sem volt könnyű. Segíts, hogy ne panaszkodjak annyit! Adj erőt, hogy bátran kiállhassak melletted!

Elhatározás: Egy kényes kérdésről beszélek valakivel, akinek szüksége van a keresztény útmutatásra.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger