2011. július 11., hétfő

SZENT BENEDEK, Európa fôvédôszentje (ünnep)


2011.07.11. hétfő: SZENT BENEDEK, Európa fôvédôszentje (ünnep)

Nyisd meg füledet a bölcsességnek, és szívedet az okosságnak


Péld 2,1-9
Fiam! ha megfogadod szavaimat és megőrzöd magadnál parancsaimat, megnyitod füledet a bölcsességnek, és szívedet az okosság megismerésére adod, sőt, ha hívod a bölcsességet, és szívedet az okosságra hajtod, ha keresed azt, mint az ezüstöt, és kutatod, mint a rejtett kincset: akkor megérted az Úr félelmét, és megtalálod Isten tudását, mivel az Úr adja a bölcsességet, s az ő szájából származik a tudás és az értelem. Ő rejt el üdvöt az igazak részére, és pajzsa azoknak, akik jámborságban járnak. Megvédi az igazságosság ösvényeit, és őrködik a jámborok útja fölött. Akkor megérted az igazságot és a törvényt, az egyenességet és minden helyes utat.

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Mt 19,27-29
Ekkor megszólalt Péter és azt mondta neki: ,,Íme, mi elhagytunk mindent, és követtünk téged. Mi lesz hát velünk?' Jézus azt felelte nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem, az újjászületés idején, amikor az Emberfia helyet foglal dicsősége trónján, ti is tizenkét trónon fogtok ülni, és ítélni fogjátok Izrael tizenkét törzsét. És mindenki, aki elhagyta házát, testvéreit vagy nővéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjét az én nevemért, százannyit kap majd és örök életet fog örökölni.

Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje


2011. július 11. – Hétfő, Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje

  Egy alkalommal: Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és
  követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: „Bizony,
  mondom nektek: ti, akik követtetek engem a világ megújulásakor, amikor
  az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét
  trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz,
  aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját,
  gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök
  életet.”
  Mt 19,27-29


  Elmélkedés:
  Kissé eviláginak tűnik az apostolok kérdése, amikor azzal kapcsolatban
  érdeklődnek Jézustól, hogy „mi lesz a jutalmuk” azért, hogy mindenüket
  elhagyva követik őt. De ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor
  felfedezhetjük önmagunkban is ezt a gondolkodásmódot. Miért érdemes
  kereszténynek lenni? Miért érdemes Krisztus követőjeként élni? Miért
  érdemes vállalni életünk keresztjét, a lemondásokat és a
  próbatételeket? Mi lesz a jutalmunk mindazért, amiről lemondunk? Mit
  kapunk cserébe Istentől életáldozatunkért?
  S bár evilágiak a kérdések, a válasz mégsem az, hiszen a jutalom maga
  Isten és az ő szeretete. Minden hiányt és űrt bennünk önmagával tölt be
  Isten, aki a legnagyobb kincsünk, s aki „minden kincset megér”. Isten
  önmagát adja nekünk már ebben a világban is, és a vele való örök
  együttlét lesz a mennyországban is a jutalom.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Bölcs tanítónk, Szent Benedek, világíts,
  Krisztusnak fényét a világba hintsd szét,
  híven ismernünk e hitet, segíts meg,
  s töltsd be szívünket!
  Népeket tettél egyazon családdá,
  felvirágzott így a tökéletesség,
  és szelíden lett követőid éke
  Krisztus igája.
  Szent szabályoddal szabadok s rabszolgák
  Jézusunknak hű követői lettek;
  s megvalósult bölcs Regulád világa;
  munka, imádság.
  Így vezéreld szent akaratra néped,
  egy közösségben egyetértve éljünk,
  és erősödjék az öröm közöttünk,
  hozva a békét.
  Zengje énekszó az Atyát Fiával,
  és a Szentlelket, vigaszát ki adja:
  ők díszítettek kegyelemmel téged
  gazdagon áldva. Ámen.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Benedek - Európa fővédőszentje


A két út
Szent Benedek - Európa fővédőszentje
2011. július 11. Évközi tizenötödik hét – hétfő

P. Matthew Green

Mt 10,34 – 11,1
Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége. Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.
Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül. S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el jutalma."
Amikor Jézus befejezte a tizenkét apostol oktatását, továbbment, hogy tanítson, prédikáljon a városaikban.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy mindig és mindenütt figyelsz rám és vezetsz engem. Remélek és bízom benned, mert tudom, hogy sose vezetsz rossz útra, ha engedelmes vagyok és hallgatok rád. Szeretlek, amiért oly türelmes és jó vagy velem, és szeretnék napról napra hűségesebb lenni hozzád.

Kérés: Uram, segíts teljesen odaadó lennem veled, hogy felvegyem a keresztemet és kövesselek, bármi legyen az ára. Add, hogy teljesen ráhagyatkozzak szeretetedre és feladjak mindent, ami nem a Te akaratod. Tudom, hogy önátadásom jutalma sokkal nagyobb bárminél, amit ebben a világban elveszíthetnék.

1. A kereszténység nem a félénkeknek való. Krisztust és a szenteket nagyon gyakran úgy ábrázolják, hogy képük bár nagyon szép, mégis azt a benyomást kelti, hogy a szent élet csupa könnyed szépség és kegyes érzület. Ebben az evangéliumi részben Jézus emlékeztet arra, hogy kereszténynek lenni nem mindig mulatság; gyakran nehéz és igénybevevő feladat. Krisztus arra hív bennünket, hogy vegyük a keresztünket és kövessük Őt: legyünk a Szentírás igazságának eltántoríthatatlan tanúi szavakban és tettekben, akkor is, ha ezzel néha nem leszünk népszerűek. Készen kell állnunk arra, hogy esetenként ellentmondást viszünk valahova, és ezért értetlenséget, visszautasítást és üldöztetést kell eltűrnünk.

2. Ne haladj az árral! A média folyamatosan olyan üzenetekkel bombáz bennünket, amelyek az erkölcsi relativizmust, az önzést, önteltséget és érzékiséget dicsőítik, és mindazt, aki ezeknek ellentmond, fundamentalistának és intoleránsnak bélyegez. Ezt az üzenetet sok ember elfogadja, néha még a családunkból is. Ezért válhat igen nehézzé kiállni Krisztus üzenete mellett, mely az alázatot, önfeláldozást, az objektív erkölcsi normák melletti kiállást és az Isten által nekünk rendelt út követését hirdeti, mint az üdvösség felé vezető utat. Mégis ez az egyetlen módja annak, hogy valóban szeressük magunkat és másokat, mert Krisztus igazsága szabaddá tesz. Ha bármi más úton járunk, mint amit Jézus mutatott nekünk – aki maga az Út, az Igazság és az Élet – akkor a tudatlanság és a bűn rabszolgájává válunk. Szeretetünk megosztásának egyik legjobb módja, ha tanúbizonyságot teszünk erről a lelki szabadságról.

3. Jó dolgok várnak ránk. Jézus nem csak annyit mond, hogy nehéz lesz Őt követni, és kész. Tudja, hogy motivációra van szükségünk, ezért elmondja, hogy minden dologért, amiről az Ő kedvéért lemondunk, jutalmat nyerünk majd. És ha tudjuk, hogy Isten mind most, mind az örökkévaló életben megáldhat ajándékaival, lelkesen arra kell törekednünk, hogy áldozatokat hozzunk érte. Természetesen alapvetően nem anyagi jutalmakról beszél. A legnagyobb kincs, amit tőle kaphatunk, az Ő maga. Nem azt kéri tőlünk, hogy puszta önérdekből kövessük Őt. Ellenkezőleg, arra hív, hogy magunkat elveszítve megtaláljuk Őt, és így valódi boldogságra leljünk.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, Uram és Megváltóm! Erősítsd elhatározásomat, hogy mindig a Te akaratodat tegyem. Légy erősségem a kísértések és viszályok idején, adj bölcsességet felismernem, hogy másokat hogyan tudom legjobban közel vinni hozzád! Adj bizakodó reményt arra, hogy valóban nekem ajándékozod magad. Uram, sose akarok eltávolodni tőled.

Elhatározás: Ma különösen figyelek arra, hogy külső nyomásra ne mondjak vagy tegyek olyasmit, ami ellenkezik Isten akaratával az életemben.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Szent Benedek apát, Európa védőszentje



Szent Benedek apát, Európa védőszentje

Benedek neve előre jelezte azt a sok áldást, amellyel Isten rajta keresztül megáldotta az ő népét. Tizennégy évesen elmenekült a világból, hogy Isten útján maradjon. Később, Subiacóban rájött, hogy a hit örökös küzdelem, és a kísértések mindenhol utolérik az embert, de ő szembenézett a kísértésekkel, és Jézussal legyőzte azokat. Feljegyzik, hogy a tövisek, melyek közé vetette magát, rózsabokorrá váltak. Ez a bokor pedig mind a mai napig virágzik, itt Európában, és szerte a világon, ahol bencés szerzetesek élnek. Rajtuk keresztül is beigazolódnak Jézus szavai: mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger