2011. július 12., kedd

Évközi idő, 15. hét Kedd


Évközi idő, 15. hét Kedd

Jézus jajkiáltása talán sokszor felszakadt már azoknak a szülőknek a lelkéből, akik gyermekeik örök sorsa iránt aggódtak. Az egymást féltő házastársak is bizonyára könnyen megértik e szavak súlyát. A féltő szeretet szavai ezek, látva, hogy a másik rossz úton jár. Mi ez a rossz út? Az önzés, a gőg, az erkölcsi eltévelyedés, a bűn útja. A bibliai ember számára ez maga Szodoma. Talán még ez a bűnös város is megtért volna Jézus csodáit látva, Kafaranum azonban hajthatatlan: képtelen volt bűnbánatot tartani. Ezért biztat a Katekizmus, hogy magunk és felebarátaink számára kérjük Istentől a vele való közösség ajándékát. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Évközi tizenötödik hét – kedd


2011.07.12. kedd

(Gualberti Szent János)
Hittel rejtegették szülei az újszülött Mózest


Kiv 2,1-15a
Egy Lévi házából való férfi elment, és feleséget vett a maga nemzetségéből. Az fogant és fiút szült. Mivel látta, hogy szép, rejtegette három hónapig. Amikor aztán tovább már nem titkolhatta, fogott egy gyékénykosárkát, bekente aszfalttal és szurokkal, beletette a gyermeket, és kitette a folyó partján levő sás közé. A nénje pedig messzebb megállt, és figyelte a dolog kimenetelét. A fáraó lánya éppen lement, hogy megfürödjék a folyóban. A szolgálói ezalatt a folyó partján járkáltak. Amikor a fáraó lánya meglátta a kosárkát a sás között, odaküldte egyik szolgálóját, elhozatta, és kinyitotta. Amikor látta, hogy egy nyöszörgő gyermek van benne, megkönyörült rajta, és így szólt: ,,Ez a héberek gyermekei közül való!' A gyermek nénje ekkor azt mondta neki: ,,Akarod-e, hogy elmenjek, és hívjak neked egy héber asszonyt, hogy szoptassa a gyermeket?' Az így felelt: ,,Menj!' Elment a lány, és elhívta a gyermek anyját. A fáraó lánya így szólt hozzá: ,,Fogd ezt a gyermeket, és szoptasd nekem! Jutalmadat megadom majd neked!' Az asszony fogta a gyermeket, szoptatta, és amikor megnőtt, átadta a fáraó lányának. A fáraó lánya fiává fogadta, és elnevezte Mózesnek, mondván: ,,Mert a vízből vettem ki.' Azokban a napokban, amikor Mózes már felnőtt, kiment testvéreihez. Látta sanyargatásukat, és hogy egy egyiptomi ember üti az ő egyik héber testvérét. Ekkor szétnézett erre is, arra is, és amikor látta, hogy nincs ott senki sem, leütötte az egyiptomit, és elrejtette a homokban. Másnap ismét kiment, és azt látta, hogy két héber ember civódik. Azt mondta erre annak, aki jogtalanul cselekedett: ,,Miért ütöd felebarátodat?' Az így felelt: ,,Ki tett téged fejedelemmé és bíróvá fölénk? Talán meg akarsz ölni, ahogy tegnap megölted az egyiptomit?' Megijedt erre Mózes, és azt mondta: ,,Hogyan derülhetett ki ez a dolog?' De a fáraó is hallott a dologról, és halálra kerestette Mózest. Erre ő elmenekült a fáraó színe elől, és Mádián földjén telepedett meg. Elérkezett tehát Mádián földjére, és leült egy kút mellé.

Zs 68,3-34
Mélységes iszapba süllyedtem, megállni nem tudok; A tenger mélységébe estem, S a vihar elmerít engem. Fáradtra kiáltom magamat, torkom berekedt, szemem elhomályosul, amíg Istenemre várakozom. Többen vannak, mint fejemen a hajszál, akik ok nélkül gyűlölnek engem. Hatalmasak ellenségeim, akik jogtalanul üldöznek engem. Amit el nem vettem, azt kell megfizetnem. Isten, te ismered balgaságomat, és vétkeim nincsenek titokban előtted. Ne érje szégyen miattam azokat, akik benned remélnek, Uram, Seregek Ura! Ne érje bennem szégyen azokat, akik téged keresnek, Izrael Istene. Mert érted viselem gyalázatomat, érted borítja arcomat szégyen. Érted lettem testvéreim előtt idegenné, anyám fiai előtt jövevénnyé. Mert emészt a buzgóság házadért, gyalázóid szidalma engem ér. Ha böjtölve siratom lelkemet, az is gyalázatomra válik. Ha szőrzsákot öltök, gúnyolódnak rajtam. Ellenem beszélnek, akik a kapuban ülnek, s akik boroznak, rólam énekelnek. Az én imám pedig szálljon hozzád, Uram, a kegyelem idején, ó Isten! Nagy irgalmasságodban hallgass meg engem szabadító hűséged szerint. Ragadj ki az iszapból, hogy el ne merüljek, szabadíts meg azoktól, akik gyűlölnek, és a vizek mélységéből. Ne merítsen el a víz vihara, a mélység el ne nyeljen, s az örvény be ne zárja száját fölöttem. Hallgass meg, Uram, hisz irgalmad kegyes; Tekints rám nagy könyörületedben. Ne fordítsd el szolgádtól arcodat, szorongatás gyötör, siess, hallgass meg engem! Légy közel lelkemhez, szabadíts meg engem, ments meg ellenségeimtől. Hiszen te ismered gyalázatomat, szégyenemet, pironkodásomat.Előtted van mind, aki szorongat engem; A gyalázat megtörte a szívemet és elernyedtem. Kerestem, aki szánakozzék rajtam, de nem akadt senki sem, nem találtam senkit sem, aki vigasztalt volna engem. Sőt epét adtak nekem enni, szomjúságomban ecettel itattak. Asztaluk legyen előttük tőrré, visszafizetéssé, kelepcévé! Homályosodjék el szemük, hogy ne lássanak, ágyékukat tedd örökre erőtlenné! Öntsd ki rájuk haragodat, haragod heve érje utol őket! Lakóhelyük legyen pusztasággá, hajlékaikban senki se lakozzék! Mert üldözik, akit te sújtottál, s növelik annak fájdalmát, akit megsebeztél. Hagyd, hogy gonoszságot gonoszságra halmozzanak, s ne jussanak igazságodra! Töröld ki őket az élők könyvéből, s ne írd őket az igazak közé! Én szegény vagyok és szenvedek, de fölemel, Istenem, a te segítséged. Énekszóval áldom Isten nevét és hálával magasztalom. Ez kedvesebb lesz Isten előtt, mint a borjú, amelynek éppen ered a szarva és patája. Látják majd a szegények és örvendeznek; Keressétek Istent és élni fog szívetek. Mert meghallgatja az Úr a szegényeket, és nem veti meg foglyait.

Mt 11,20-24
Azután a városokat, amelyekben a legtöbb csodája történt, korholni kezdte, mert nem tértek meg: ,,Jaj neked, Korozain! Jaj neked Betszaida! Mert ha a csodák, amelyek bennetek történtek, Tíruszban és Szidonban történtek volna, már régen bűnbánatot tartottak volna, zsákruhában és hamuban. De mondom nektek: Tírusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. És te Kafarnaum! Talán az égig emelkedsz? Alászállsz majd az alvilágba! [Iz 14,13.15] Mert ha a csodák, amelyek benned történtek, Szodomában történtek volna, megmaradtak volna mind a mai napig. De mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint neked.'

Évközi tizenötödik hét – kedd


  2011. július 12. – Kedd

  Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb
  csodát tette, és mégsem tartottak bűnbánatot: Jaj, neked, Korozain!
  Jaj, neked, Betszaida! Ha Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a
  csodák, amelyek nálatok történtek, már régen bűnbánatot tartottak
  volna, szőrzsákba öltözve és hamuba ülve. Mondom nektek: Tirusz és
  Szidon városának tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. És
  te, Kafarnaum! Azt hiszed, az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha
  Szodomában történtek volna a nálatok történt csodák, mind a mai napig
  fennállna. Azt mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az
  utolsó ítélet napján, mint neked, Kafarnaum.
  Mt 11,20-24


  Elmélkedés:
  Három város végső sorsáról beszél Jézus a mai evangéliumban. Az
  evangélista szerint Korozainban, Betszaidában és Kafarnaumban tette
  Jézus a legtöbb csodáját, de mindez kevés az ítélet elkerülésére. Jézus
  úgy szólítja meg a városokat, mintha személyek volnának, hiszen
  valójában a városokban élő embereknek szól figyelmeztetése. A végső
  időkben történő elítélés oka az, hogy a városok lakosai nem tartottak
  bűnbánatot. Bizonyára örömmel fogadták, hogy Jézus meggyógyította
  betegeiket, de azt már nem hallgatták szívesen, amikor a megtérésről és
  a bűnbánatról beszélt.
  A megtérés és a bűnbánat Jézus igehirdetésének központi eleme. Már
  Keresztelő János, az előfutár is a bűnbánat keresztségét hirdette,
  amikor a megváltó jövetelét előkészítette, s maga Jézus is így kezdi
  nyilvános működését: „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban”. Az
  apostolokat is azzal indítja útnak, hogy hirdessék az embereknek hogy
  térjenek meg, mert elközelgett az Isten Országa, s ma is rendszeresen
  elhangzik e felszólítás.
  Vajon meghalljuk-e Jézus bűnbánatra hívó szavát?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Irgalmas Uram, jóságos Uram, bátorságot adtál, hogy megérezzem: neked
  szükséged van rám. Adj erőt, hogy szeretni tudjam a társadalom
  kivetettjeit, úgy, ahogyan te szeretsz engem.
  Add, hogy megértsük: neked szükséged van ránk, és nekünk is szükségünk
  van egymásra!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenötödik hét – kedd


2011. július 12. Évközi tizenötödik hét – kedd

P. Matthew Green

Mt 11,20-24
Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodát tette, és mégsem tartottak bűnbánatot: Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már régen bűnbánatot tartottak volna, szőrzsákba öltözve és hamuba ülve. Mondom nektek: Tirusz és Szidon városának tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. És te, Kafarnaum! Azt hiszed, az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában történtek volna a nálatok történt csodák, mind a mai napig fennállna. Azt mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az utolsó ítélet napján, mint neked, Kafarnaum.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned; tudom, hogy jelen vagy itt és mindenhol; tudom, hogy gondoskodsz rólam, és vezetsz engem. Bízom és remélek benned, mert tudom, hogy soha nem fogsz félrevezetni; ha csak rád hallgatok, és neked engedelmeskedem. Szeretlek Uram, mert olyan türelmes és jó vagy hozzám, Minden nap egyre hűségesebben akarlak szolgálni téged.

Kérés: Istenem, Atyám, nyisd meg szemeimet, hogy meglássam csodáidat! Segíts, hogy felelősségem tudatában éljek adományaiddal!

1. Csodák, amelyeket láttunk. Amikor ezt az evangéliumot olvassuk, talán így gondolkodunk: „Ez nem rám vonatkozik, hiszen Jézus a régi idők városaihoz szól, akik szemtől szembe látták Őt és csodatetteit.” Lehet, hogy mi magunk ugyan nem láttunk olyan csodákat, mint amelyeketKorozain és Betszaida lakói, de a Szentírásból elolvashatjuk mindazokat a nagy dolgokat, amelyeket Isten vitt véghez Jézus fogantatásától az Egyház első éveiig. Ez sokkal több, mint amiket Jézus kortársai megélhettek. Ezen felül mi ismerjük a kereszténység történetét, amely önmagában véve is egy hatalmas csoda. Gondoljunk csak annak a sok szentnek az életére és tetteire, akik szavaikkal és tetteikkel vitték el Krisztust a világba. Igen, a mi korunkban is történnek csodák. Manapság talán kevésbé intenzíven éljük meg személyes életünkben Jézus csodáit, de tapasztalatunk sokkal átfogóbb, és ez a tapasztalat a számtalan tanú tanúságtételén alapszik. Elgondolkodtunk már azon, hogy mennyire sok okunk van a hitre?

2. Óriások vállain állunk. Ha Jézus csodáinak ennyi bizonyítéka van birtokunkban, akkor ez azt is jelenti, hogy hihetetlenül sok alkalom adódik számunkra a hitre. Ha vesszük a fáradságot, hogy megismerjük ezeket a csodákat, azáltal, hogy olvassuk a Szentírást és a szentek műveit, valamint szemléljük az Egyház múltbeli és jelen helyzetét, akkor ezáltal hihetetlen mértékben gazdagodni fog a hitünk. Tanulhatunk elődeink példájából, akik szent és elkötelezett életet éltek. Az első keresztények úgymond „rögtönöztek, improvizáltak”, hiszen nekik még nem állt rendelkezésükre a kidolgozott egyházi tanítás; a liturgia, a keresztény imádság módjai, stb. Mi már egy hagyományt örököltünk, ami megtanít minket, hogy miként ismerhetjük fel Isten műveit életünkben, és hogyan tudunk együttműködni az Ő kegyelmével, hogy nagy dolgokat vihessünk véghez. Úgymond óriások vállain állunk. Kihasználjuk ezt az óriási kincset?

3. Sokat várnak majd tőlünk! Ahogyan nagy lehetőséget kaptunk, úgy nagy a felelősségünk is. Jézus keményen kritizálta azokat, akik látták Őt és mégsem hittek benne. Mi nem láttuk Jézust szemtől szembe, de csodáit számtalan módon megtapasztalhattuk és ismerjük. Korunk szentjeinek tanúsága; az Egyház kétezer éven át tartó hűsége az igazsághoz; a Szentlélek működése – mind megerősítés számunkra. Az Egyház megújulása, és módszertanának átalakulása annak érdekében, hogy mindig az adott kor generációinak szükségleteire adjon válaszokat; a lelkiség folyamatosan növekvő öröksége; a liturgia és a teológiai magyarázatok – mind, mind elegendő alkalmat teremtenek Krisztus követésére és a folyamatos megtérésre, hogy életünket Jézus üzenetéhez alakítsuk. Készek vagyunk, hogy mindazt, amit Istentől kaptunk ajándékba, jól használjuk fel annak érdekében, hogy egykor majd az Ő ítélőszéke előtt számot adhassunk ezekről? Vagy magyarázkodnunk kell, mert nem éltünk hiteles keresztény életet?

Beszélgetés Krisztussal: Szentséges Atyám, volt, amikor szemtől szemben akartalak látni, és – mint a tanítványaid – megtapasztalni csodáidat, amelyeket itt a földön véghezvittél. Segíts, hogy észrevegyem, ahogy ma is sokféle módon megmutatod szereteted, és nagyságodat. Ne engedd, hogy közömbössé, vagy felelőtlenné váljak. Segíts, hogy sokkal lelkesebb és elkötelezettebb katolikus legyek, akiben ég az irántad való szeretet!

Elhatározás: Ma különös erőfeszítést teszek, hogy felfedezzem életemben Isten csodáit, és értékeljem is azokat. Az Ő akaratának teljesítésével fogom kifejezni Isten iránti hálámat.

A pápa imaszándéka 2011 július hónapra:
Az AIDS-betegek: Hogy a keresztények működjenek közre, főleg a szegényebb országokban, az AIDS-betegek anyagi és lelki szenvedéseinek enyhítésében.
Missziós szerzetesnők: Hogy a szerzetesnők, akik missziós területeken dolgoznak, legyenek az evangélium örömének tanúságtevői és Krisztus szeretetének élő jelei.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger