2011. július 15., péntek

Szent Bonaventúra püspök, egyháztanító


Szent Bonaventúra püspök, egyháztanító
Miért kell megtartanunk a törvényeket, ha az Emberfia ura a szombatnak is? – kérdezhetik olykor a keresztények. Miért a sok kellemetlen előírás a katolikus egyházban, mely a vasárnap megszentelésére, vagy akár a házassági tisztaságra az élet védelmére vonatkozik? Valójában a tévedést ott követjük el, hogy önmagunkat nagy előszeretettel állítjuk Jézus helyébe. Azt mondjuk: én ura vagyok a szombatnak, az Egyház előírásainak is. Pedig az Evangéliumban más szerepel: „Az Emberfia ura a szombatnak.” Keressük azt, ami által Jézus élete növekszik bennünk. Akkor mindig tudni fogjuk, hogy meddig tart a szombat, vagy a törvény betűje, és hol haladja azt meg Jézus Szentlelke. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

SZENT BONAVENTURA


2011.07.15. péntek: SZENT BONAVENTURA

(Szent Vlagyimir-Elemér)


Az Úr átvonul ezen az éjszakán


Kiv 11,10 - 12,14
Mózes és Áron végbe is vitték mindezeket a csodákat a fáraó előtt, de az Úr megkeményítette a fáraó szívét, és ő nem engedte el földjéről Izrael fiait. Akkor az Úr azt mondta Mózesnek és Áronnak Egyiptom földjén: ,,Ez a hónap legyen nálatok a hónapok kezdete, ez legyen az első az esztendő hónapjai között. Szóljatok Izrael fiainak egész közösségéhez, és mondjátok nekik: Ennek a hónapnak a tizedik napján vegyen mindenki, családonként és házanként, egy-egy bárányt! Ha háznépének száma kevés egy bárány elfogyasztásához, vegye maga mellé háza legközelebbi szomszédját, annyi személyt, amennyi elég egy bárány elfogyasztásához. A bárány hibátlan, hím, egyesztendős legyen! Ugyanezen szabály szerint kecskegidát is vehettek. Aztán tartsátok őrizet alatt ennek a hónapnak a tizennegyedik napjáig! Akkor estefelé vágja le azt Izrael fiainak egész sokasága! Vegyenek a véréből, és kenjék be mindkét ajtófélfát és a szemöldökfát azokban a házakban, amelyekben elfogyasztják. A húsát pedig egyék meg azon az éjszakán, tűzön sütve, kovásztalan kenyérrel, keserű salátával! Ne egyetek belőle se nyersen, se vízben főzve, hanem csak tűzön sütve! A fejét a lábszáraival és belső részeivel együtt egyétek! Semmi se maradjon belőle reggelre! Ha valami megmarad, égessétek el a tűzben! Így egyétek: derekatokat övezzétek fel, sarutok legyen a lábatokon, bototokat tartsátok a kezetekben, és sietve egyétek, mert az Úr Pászkája (vagyis: Átvonulása) ez. Átvonulok ugyanis azon az éjszakán Egyiptom földjén, megölök minden elsőszülöttet Egyiptom földjén, embert, állatot egyaránt, és ítéletet tartok Egyiptom minden istenén: én, az Úr. Ez a vér jel lesz számotokra a házakon, amelyekben lesztek. Én meglátom a vért, elvonulok mellettetek, és nem ér benneteket pusztító csapás, amikor megverem Egyiptom földjét. Legyen azért ez a nap emléknap nálatok: üljétek meg nemzedékről-nemzedékre, mint az Úr Ünnepét, örök szertartásként!

Zs 115
Az Úr kedvében járok az élők földjén. Hittem, még ha így is szóltam: ,,Nagyon nagy megalázás ért!' Elkeseredésemben azt mondtam: ,,Hazug minden ember!' Mivel viszonozzam az Úrnak mindazt, amit velem cselekedett? Fölemelem a szabadulás kelyhét, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt. Az Úr szemében drága dolog, szentjeinek halála. Én is, Uram, a te szolgád vagyok, szolgád vagyok és szolgálód fia. Széttörted bilincseimet: a hála áldozatát mutatom be neked, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt az Úr házának udvaraiban, tebenned, Jeruzsálem.

Mt 12,1-8
Abban az időben Jézus szombaton vetések között ment át. Mivel tanítványai megéheztek, elkezdték a kalászokat tépdesni és enni. A farizeusok meglátták ezt és azt mondták neki: ,,Íme, tanítványaid azt teszik, amit szombaton nem szabad tenni.' Ő azt felelte nekik: Nem olvastátok [1 Sám 21,2-7], mit cselekedett Dávid, amikor megéhezett ő és akik vele voltak? Hogyan ment be az Isten házába és megette a kitett kenyereket, amelyeket nem volt szabad megennie, sem a vele levőknek, csak egyedül a papoknak? Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy szombaton a papok a templomban megszegik a szombatot és mégis vétlenek? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt. Ha megértettétek volna, mi jelent ez: �,,Irgalmat akarok és nem áldozatot�'' [Óz 6,6], nem ítéltétek volna el a vétleneket. Mert az Emberfia ura a szombatnak.'

Szent Bonaventura, püspök és egyháztanító

Szent Bonaventura, püspök és egyháztanító
2011. július 15. - Péntek

  Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt
  tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a
  kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték:
  „Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!”
  Jézus erre megkérdezte: „Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor
  társaival együtt megéhezett? Hogyan ment be Isten házába, és hogyan
  ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem
  lett volna szabad megennie, csak a papoknak? Vagy nem olvastátok-e a
  törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a
  szombati nyugalmat, anélkül hogy vétkeznének? Mondom nektek: a
  templomnál is nagyobb van itt. Ha pedig értenétek, mit jelent a mondás:
  „Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!”, akkor sohasem ítéltétek volna
  el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is.”
  Mt 12,1-8


  Elmélkedés:
  A mai evangéliumban Jézus szembekerül a farizeusokkal, mivel
  tanítványai olyat tesznek, amit a törvények szerint e napon nem volna
  szabad. Az Ószövetség valójában egy nagyon egyszerű parancsot tartalmaz
  a szombatra vonatkozóan, amely szerint ezt a napot Istennek kell
  szentelni, nem szabad dolgozni és pihenni kell, mert a teremtést
  követően Isten is e napon pihent meg (vö.: Kiv 20,8-11 és MTörv
  5,12-15). Ezt az egyszerű szabályt a rabbik meglehetősen kibővítették
  azzal, hogy 39 különböző tiltott munkát határoztak meg, amelyeket nem
  volt szabad végezni, köztük az aratást is.
  A törvényi szabályozás túlzását követve a farizeusok ebben a konkrét
  esetben a kalászok eszegetését is aratásnak minősítették, amellyel az
  volt a céljuk, hogy elítéljék Jézus tanítványainak cselekedetét, s
  egyúttal Mesterüket is, aki ezt megengedte nekik.
  Jézus nem a szombat megszentelése ellen beszél, hanem a farizeusi
  túlszabályozást ítéli rossznak. Ugyanakkor Jézus kifejezi, hogy a heti
  pihenőnapnak a megtartása, a szombat megszentelése nem merülhet ki az
  áldozatbemutatással, hanem e mellé az irgalmasság gyakorlásának kell
  párosulnia.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ima papi hivatásokért
  Jézus, Urunk, Te azt mondottad, kérjétek az aratás urát, hogy
  munkásokat küldjön földjébe. Esedezve kérünk, szaporítsd országunkban a
  papi hivatásokat, Te, ki annyira óhajtod, hogy isteni Szíved
  szeretetének és irgalmasságainak hullámai eláradjanak a lelkeken, add
  kegyesen, hogy hívásodat a társadalom minden osztályában meghallják. A
  munkás és birtokos fia egyaránt. Mind a kettőnek szüksége van. Adj,
  kérünk, nagylelkű és áldozatkész papokat, imádságos és áldozatos
  eucharisztikus életeddel a legbensőbben egyesülve, hogy
  tevékenységükkel Isten dicsőíttessék, lelkeket mentsünk és hazánkat
  megújítsuk. Ezért kérünk Téged, óh Jézus, örök pap a Te szentséges
  Anyád, a Papok Királynéjának közbenjárására. Ámen.
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Bonaventura, püspök és egyháztanító


Minden a lelkek megmentéséért
Szent Bonaventura, püspök és egyháztanító
2011. július 15. Évközi tizenötödik hét - péntek


P. Matthew Green

Mt 12, 1-8
Abban az időben Jézusnak egy szombati napon vetések között vezetett az útja. Tanítványai megéheztek, ezért tépdesni kezdték a kalászt és eszegették. Ezt látva a farizeusok szóvá tették: "Nézd, a tanítványaid olyat tesznek, amilyet szombaton nem szabad tenni!" Erre így felelt: "Nem olvastátok, mit tett Dávid is, amikor társaival megéhezett? Bement az Isten házába és megette a szent kenyereket, amelyeket sem neki, sem társainak nem volt szabad megennie, csak a papoknak. Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy szombatonként a papok a templomban megszegik a szombati tilalmat, mégsem követnek el vele bűnt? Mondom nektek: itt nagyobb dologról van szó, mint a templom. Ha tudnátok, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem pedig áldozatot, nem ítélnétek el az ártatlanokat. Az Emberfia ura a szombatnak is!"

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy mindig és mindenütt figyelsz rám és vezetsz engem. Remélek és bízom benned, mert tudom, hogy sose vezetsz rossz útra, ha engedelmes vagyok és hallgatok rád. Szeretlek, amiért oly türelmes és jó vagy velem, és szeretnék napról napra hűségesebb lenni hozzád.

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, alakítsd szívemet a tiédhez hasonlóvá!

1. Az Úrral járni. Ezen szentírási részlet cselekményén érdemes egy kicsit elgondolkozni. Jézus egy búzamezőn keresztül megy a tanítványaival, talán levágják az utat a zsinagóga felé, hogy ne lépjék túl a szombaton megengedett lépések mennyiségét. A tanítványainak megadatott az ajándék, hogy Isten Fiával bensőséges kapcsolatban lehettek. Ezért voltak ilyen gondtalanok, hiszen a mindentudó és mindenható Úr mindig mellettük volt. A Jézussal együtt töltött idő nagyon fontos lehetett számukra, az Ő példája adott nekik bizonyosságot később is, amikor Jézus mennybemenetele után messzi földekre utaztak. Jézus, ha már nem is látható formában, de még mindig velünk van. Megszentelő kegyelme kísér bennünket. Az imádságban hozzá emelhetjük szívünket és lelkünket. Mennyivel jobban éreznénk magunkat, ha mindig tudatában lennénk ennek!

2. Elsőbbség kérdése. Ezt az idilli pillanatot zavarják meg a farizeusok, akik valamilyen okból éppen közel voltak; talán ők is a zsinagóga felé tartottak. Jézusnak minden mozdulatát figyelték, így rögtön megszólták azért, mert tanítványai tépkedték a kalászt. Ez aligha mondható a törvény előtti súlyos véteknek, de ők a legfinomabb részleteknek is nagy jelentőséget tulajdonítottak, miközben a törvény lényegét nem látták már. Ha mi is nagy részletességgel elemezzük más emberek hibáit, az annak a jele lehet, hogy csak magunkat akarjuk jobb fényben feltüntetni, eltakarva sokkal nagyobb mulasztásainkat. Valóban sok tagadhatatlanul fontos aspektusa van a hit és erkölcs gyakorlásának, de sose szabad elfelednünk, hogy a szeretet, a kegyelem és a lelkek megmentésének munkája mindig fontosabb a külső formaságoknál.

3. Rosszindulatú kritika. A farizeusok jóindulatának hiányát jelzi az is, hogy amikor valami hibát láttak másokban, nem tanácsot adtak és segítettek, hanem kritizáltak és vádoltak. Ahelyett, hogy megbeszélték volna Jézussal és tanítványaival a törvények értelmezését, durva megkeseredettséggel zúdították rájuk vádjaikat. Jézus azonban nem vágott vissza, hanem objektív érvekkel igazolta a tanítványainak a viselkedését. Nem vitatkozott a farizeusokkal, hanem megnyitotta a szemüket és szívüket. Később már erősebb hangnemben válaszolt, mert szelíd válaszát nem fogadták el, amikor másokat vádoltak. A szelíd és alázatos szívű Jézus mindig megmenti az elveszetteket.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, köszönöm, hogy jelen vagy életemben. Segíts, hogy ennek egyre inkább tudatában legyek. Jobban akarok hasonlítani rád, hogy szelíd és alázatos szívű legyek, de az igazságért mindig készen legyek kiállni. Alakíts át engem kegyelmed erejével!

Elhatározás: Ma egy konkrét dolgot teszek azért, hogy jobban tudatosítsam magamban Jézus jelenlétét és ne ítélkezzek túl könnyen mások felett.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger