2011. július 19., kedd

Évközi idő, 16. hét Kedd


Aki Isten ügyében fárad, az nem lehet tekintettel a vérségi kötelékekre. Jézus maga figyelmeztette szüleit, amikor Jeruzsálemben rátaláltak: nem tudtátok, hogy Atyám dolgaiban kell járnom? Munkatársai, tanítványai lelkileg közelebb állnak hozzá, mint anyja és rokonai. Merünk-e ilyen közelségbe kerülni Jézussal? Ez azt feltételezi, hogy az Atya akaratát keressük. Szűz Mária jó tanítvány volt. Ezért lett az egyház Anyja. Segítsen minket is, hogy annak akaratát tegyük, akinek akarata volt Jézus mindennapi kenyere. (Adoremus 2004)
 További gondolatok..

Évközi tizenhatodik hét – kedd


2011.07.19. kedd

Izrael fiai szárazon mentek át a tenger közepén


Kiv 14,21 - 15,1
Amikor aztán Mózes kinyújtotta kezét a tenger fölé, az Úr erős és forró szél által, amely egész éjjel fújt, elhajtotta és szárazzá tette a tengert, s a víz kétfelé vált. Erre Izrael fiai bementek a kiszáradt tenger közepébe, miközben a víz olyan volt jobbjuk és baljuk felől, mint a kőfal. Ekkor az egyiptomiak üldözni kezdték őket, és bementek utánuk: a fáraó minden lovassága, harci szekere és lovasa bement a tenger közepébe. Amikor aztán eljött a hajnali őrváltás ideje, íme, az Úr a tűz- és felhőoszlopból rátekintett az egyiptomiak táborára. Szétzilálta hadseregüket, és kitörte harci szekereik kerekeit, úgyhogy megfeneklettek. Azt mondták ekkor az egyiptomiak: ,,Fussunk Izrael elől, mert az Úr harcol érettük ellenünk!' De az Úr ekkor azt mondta Mózesnek: ,,Nyújtsd ki kezedet a tenger fölé, hogy térjenek vissza a vizek, rá az egyiptomiakra, harci szekereikre és lovasaikra!' Amikor aztán Mózes kinyújtotta kezét a tenger fölé, az hajnalban visszatért előbbi helyére, a vizek nekizúdultak a menekülő egyiptomiaknak, és az Úr belesodorta őket a habok közepébe. Így a visszatérő vizek elborították a fáraó egész hadseregének harci szekereit és lovasait, akik utánuk nyomultak a tengerbe: egy sem maradt meg közülük. Izrael fiai azonban átkeltek a kiszáradt tenger közepén, miközben a víz olyan volt jobbjuk és baljuk felől, mint a kőfal. Így szabadította meg az Úr azon a napon Izraelt az egyiptomiak kezéből. Amikor aztán látták a tenger partján a meghalt egyiptomiakat, s azt a hatalmas kezet, amellyel az Úr elbánt velük, félte a nép az Urat, és hittek az Úrnak és szolgájának, Mózesnek. Akkor Mózes és Izrael fiai ezt az éneket énekelték az Úrnak: ,,Énekeljünk az Úrnak, mert fenségeset művelt, lovat és lovast a tengerbe vetett!

Kiv 15,8-17
Haragod kiáradt, s a vizek feltorlódtak, a hömpölygő hullámok falként megálltak, s a tenger közepén a mélységek megdermedtek. Szólt az ellenség: ,,Üldözöm és elérem, zsákmányt osztok, és megelégszik a lelkem, kirántom kardomat, s megöli őket a kezem.'' De leheleted ráfújtad, és tenger borította el őket, a hatalmas vizekben, mint ólom, elmerültek. Ki olyan, mint Te, Uram, az istenek között, ki olyan, mint Te, szentségben dicső, félelmetes, dicsérendő és csodatevő? Kinyújtottad jobbodat, s a föld elnyelte őket. A népet, melyet megváltottál, irgalmasan vezetted, szent lakóhelyedre hatalmaddal elvitted. A népek felkeltek és haragra gerjedtek: Filisztea lakóit gyötrelem szállta meg, Edom fejedelmei megrökönyödtek, Moáb erőseit remegés szállta meg, Kánaán minden lakója megdermedt. Szakadjon is rájuk félelem és rettegés, karod erejétől kővé meredjenek, míg átvonul közöttük, Uram, a te néped, míg átvonul néped, melyet a sajátoddá tettél! Vidd be és ültesd őket örökséged hegyére, erős lakóhelyedre, melyet, Uram, te készítettél, szent helyedre, melyet kezed erősített meg.

Mt 12,46-50
Miközben beszélt a tömegekhez, íme, anyja és testvérei megálltak kint és kérték, hogy beszélhessenek vele. Valaki szólt neki: ,,Íme, anyád és testvéreid kint állnak és beszélni akarnak veled.' Ő ezt felelte annak, aki szólt neki: ,,Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?' Azután kitárta kezét tanítványai felé és így szólt: ,,Íme, az én anyám és testvéreim. Mert mindaz, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyekben van, az az én fivérem, nővérem és anyám.'http://bences.hu/igenaptar/20110719.html

Évközi tizenhatodik hét – kedd


 2011. július 19. – Kedd

  Egy alkalommal Jézus éppen a népsokaságot tanította. Eközben anyja és
  rokonai odaérkeztek, és kint várakoztak rá, mert beszélni akartak vele.
  Valaki szólt is Jézusnak: „Anyád és rokonaid kint várnak, és beszélni
  akarnak veled.” Jézus erre így válaszolt annak, aki szólt neki: „Ki az
  én anyám, és kik az én rokonaim?” Majd kitárta kezét tanítványai felé,
  és így szólt: „Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti mennyei
  Atyám akaratát, az mind testvérem, nővérem és anyám.”
  Mt 12,46-50


  Elmélkedés:
  A mai evangélium helytelen értelmezése volna, ha azt gondolnánk, hogy
  Jézus megtagadja a családi kapcsolatokat. Valójában a hozzá tartozók
  körét, a tanítványok csoportját, az újszövetségi választott népet
  szélesíti ki mindazokra, akik teljesítik az Atya akaratát. Jézus nagy
  családjába tartozunk mindannyian, ha a vele való személyes kapcsolat
  elsőbbséget élvez minden evilági emberi kapcsolatunknál. Jézus egy új
  közösséget hoz létre, s mindannyiunkat meghív, hogy ehhez a
  közösséghez, az Egyházhoz tartozzunk. Ha engedelmesen fogadjuk
  tanítását és tettekre váltjuk, olyan tanítványai vagyunk, akik
  családjához tartozunk. Most is és a kereszten is kitárt karral fogad
  minket magához.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Életem Istene és Ura! Neked szentelem kezem munkáját és a pihenéssel
  töltött napokat. Könyörülj ezen a munkában megfáradt kézen. Feléd emelt
  kézzel ígérem neked, hogy nem menekülök lustán a munka elől és nem
  múlik el napom imádság nélkül. Nyújtsd ki kezedet és vezess engem a
  munka és az imádság által az üdvösség felé!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenhatodik hét – kedd


Isten akarata, hogy szentek legyünk
2011. július 19. Évközi tizenhatodik hét – kedd

P. Robert DeCesare LC

Mt 12,46-50
Miközben beszélt a tömegekhez, íme, anyja és testvérei megálltak kint és kérték, hogy beszélhessenek vele. Valaki szólt neki: „Íme, anyád és testvéreid kint állnak és beszélni akarnak veled.” Ő ezt felelte annak, aki szólt neki: „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” Azután kitárta kezét tanítványai felé és így szólt: „Íme, az én anyám és testvéreim. Mert mindaz, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyekben van, az az én fivérem, nővérem és anyám.”

Bevezető ima: Uram, annak tudatában kezdem ezt az elmélkedést, hogy szükségem van segítségedre és kegyelmedre. Nélküled semmit nem tehetek, veled azonban mindent. Hiszem, hogy Te valóban jelen vagy az Oltáriszentségben. Itt maradtál a kenyér színe alatt, hogy velem legyél. Bízom benned, mert Te adtál célt az életemnek. Bízom benned, mert hű vagy ígéreteidhez. Szeretlek, mert a katolikus hit kincsével ajándékoztál meg, hogy képes legyek a Mennyországba vezető úton haladni, s így egykor ott élvezhetem jelenlétedet örökké.

Kérés: Uram, engedd, hogy megismerjem akaratodat és kövessem is azt életem során!

1. Mi az életem célja? Ez életünk alapkérdése. Az atya olyannak alkotott minket, hogy képesek legyünk Őt megismerni, szeretni és szolgálni ebben a világban, s így majd örökre boldogok legyünk vele az elkövetkező életben. Az összes látható teremtmény között egyedül az ember képes arra, hogy „megismerje és szeresse Teremtőjét”. „A földön az egyetlen teremtmény, melyet az Isten önmagáért akar”, egyedül ő hivatott arra, hogy megismeréssel és szeretettel részesedjék Isten életében. Ezért lett teremtve.” (KEK, 356). Isten Fiát adta nekünk, hogy segítségünkre siessen, tanuljunk tőle és kövessük Őt, és így beteljesíthessük életünk célját. Ezért követjük, ezért hallgatunk rá, hogy megvalósítsuk létünk célját.

2. Küldetésem van. Az életben az a küldetésünk, hogy beteljesítsük a célt, amiért Isten alkotott minket. Ezért a küldetésünk teljesítése alapvető nyugtalansága a lelkiismeretünknek. A jó lelkiismeret közvetlen mértékét így fogalmazhatjuk meg: „Minden, ami segít nekem a küldetésem teljesítésében az jó; minden, ami közém és küldetésem közé áll az rossz”. Vagy Krisztus szavaival: „Az én eledelem, hogy annak akaratát teljesítsem, aki küldött” (Jn 4,34); „Azt teszem, ami tetszésére van” (Jn 8,29). Az ok egyértelmű: a cselekedet a létet követi, az határozza meg, hogy mit teszünk, hogy mik vagyunk. Hasonlóképpen az apostoli munkánk is a keresztény létünkből fakad. Hogy mik vagyunk, és mit teszünk az ugyanazon érme két oldala.

3. Isten családjának tagja. Krisztus egy másik helyen mondja: „Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.” (Mk 3, 35). Krisztus családja örökkévaló. Ő szívesen látja azokat, akik megteszik akaratát, mert azért teremtett minket, hogy megtegyük akaratát. Ha hűségesek vagyunk hivatásunkhoz és beteljesítjük életünk célját, akkor megtesszük mindazt, aminek az Úr megálmodott minket. Azt akarja, hogy szentek legyünk. Magának alkotott minket. Semmit sem szeretne jobban, minthogy azt mondhassa nekünk életünk végén: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot!” (Mt 25,34).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a családod része akarok lenni. Meg akarom tenni akaratodat, mert tudom, hogy így lehetek szentté. A Te akaratod megszentel. Azt akarom, hogy megszentelődjek. Adj nekem kegyelmet, hogy felismerjem akaratodat, szeressem és meg is tegyem azt!

Elhatározás: Lefekvés előtt végiggondolom a napomat, hogy meglássam, hogyan teljesítettem a nap folyamán Isten akaratát.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger