2011. július 23., szombat

Szent Brigitta szerzetesnő

Szent Brigitta szerzetesnő

A szőlővessző mindent a szőlőtőtől kap, a szőlőtő viszont mindent a szőlősgazdának köszönhet. Övé a föld, ő ássa, öntözi, műveli. A szőlősgazda igazi öröme, ha bőséges a termés. Vajon eléggé tudatában vagyunk-e annak, hogy Jézussal való kapcsolatunk élet vagy halál kérdése? Nélküle csak látszólag élünk, és legtökéletesebb tetteink se hozhatnak maradandó gyümölcsöt. (Adorémusz 2004)
 További gondolatok...

SZENT BRIGITTA (ünnep)

2011.07.23. szombat: SZENT BRIGITTA (ünnep)

(Szent Apollináris)
Senki sem mondott rá semmi rosszat, mert nagyon istenfélô volt


Jud 8,2-8 v

1Tim 5,3-10
Az özvegyasszonyokat, ha igazán özvegyek, tiszteld. Ha pedig valamelyik özvegyasszonynak fiai vagy unokái vannak, tanulják meg elsősorban a maguk házát vezetni és szüleik szolgálatára lenni, mert ez kedves dolog Isten előtt. Az az özvegy pedig, aki igazán özvegy és elhagyatott, bízzék Istenben, s tartson ki éjjel-nappal az imádságban és a könyörgésben, mert az, aki érzéki, élő halott. Ezt parancsold hát nekik, hogy feddhetetlenek legyenek. Aki pedig övéinek, főképpen házanépének gondját nem viseli, megtagadta a hitet, s rosszabb a hitetlennél. Az özvegyek sorába csak olyant kell választani, aki legalább hatvan éves, aki csak egyetlen férfi felesége volt, s akinek jótetteiről tanúskodnak; aki gyermeket nevelt, vendégszerető volt, a szentek lábát mosta, és segített a nyomorúságban sínylődőkön; aki minden jócselekedetet gyakorolt.

Zs 10,1-15
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Az Úrban bízom én. Hogyan mondhatjátok nekem: ,,Menekülj a hegyekbe, mint a veréb! Mert íme a bűnösök kifeszítették az íjat, a húrra illesztették nyilaikat, hogy lenyilazzák a sötétben az egyenes szívűeket. Ha semmibe sem veszik végzéseidet, mit tehet akkor az igaz?' Szent templomában van az Úr, áll az egekben az Úr trónusa. A szegényre tekint a szeme, az emberek fiait vizsgálja pillantása. Megvizsgálja az Úr az igazat s az istentelent; Saját lelkét gyűlöli, aki szereti a gonoszságot. Parazsat és kénkövet hullat a bűnösökre, és szélvihar lesz kelyhük osztályrésze. Mert igaz az Úr s az igazságot kedveli, az igazak láthatják majd arcát.

Mt,5,13-16
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Az Úrban bízom én. Hogyan mondhatjátok nekem: ,,Menekülj a hegyekbe, mint a veréb! Mert íme a bűnösök kifeszítették az íjat, a húrra illesztették nyilaikat, hogy lenyilazzák a sötétben az egyenes szívűeket. Ha semmibe sem veszik végzéseidet, mit tehet akkor az igaz?' Szent templomában van az Úr, áll az egekben az Úr trónusa. A szegényre tekint a szeme, az emberek fiait vizsgálja pillantása. Megvizsgálja az Úr az igazat s az istentelent; Saját lelkét gyűlöli, aki szereti a gonoszságot. Parazsat és kénkövet hullat a bűnösökre, és szélvihar lesz kelyhük osztályrésze. Mert igaz az Úr s az igazságot kedveli, az igazak láthatják majd arcát.

Szent Brigitta, Európa társvédőszentje

  2011. július 23. – Szombat, Szent Brigitta, Európa társvédőszentje

  Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi
  szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz
  gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz,
  megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a
  tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is
  bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától,
  ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok
  a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő
  termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem,
  azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik
  és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor
  bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám,
  hogy bő termést hoztok, és tanítványaim lesztek.
  Jn 15,1-8


  Elmélkedés:
  Jézus azt mondja a mai evangéliumban, hogy ő az igazi szőlőtő. Mit
  jelent ebben az állításban az „igazi” jelző? Miért hangsúlyozza ezt
  Jézus. Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy az ószövetségi írásokban
  gyakran szerepel az a hasonlat, amely szerint a választott nép az Isten
  szőlőskertje. A nép az Isten tulajdona, ahogyan a szőlőskert is
  gazdájáé. A szőlőskert hasonlat tehát a nép és Istene közötti
  szövetséget jelképezi.
  Jézus átveszi és önmagára alkalmazza ezt a jól ismert hasonlatot.
  Azzal, hogy igazinak nevezi magát, azt állítja, hogy a régi szövetség
  helyébe újat hoz. Isten új választott népéhez azok tartoznak, akik
  Jézushoz kapcsolódnak, miként a szőlővesszők a szőlőtőhöz.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, ha meggyőződéssel vallom, hogy szegény vagyok, de egy őszinte
  pillanatban észreveszem, hogy büszkeségem és irigységem gazdagon
  burjánzik, szabadíts meg önmagamtól!
  Uram ha véletlenül összekeverem a mennyek országát e világ
  birodalmaival, add, hogy benned boldogságot találjak, és csak benned
  bízzak!
  Boldog Kalkuttai Teréz
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Brigitta

Az Úr irgalmas
Szent Brigitta
2011. július 23. Évközi tizenhatodik hét – szombat

P. Robert DeCesare LC

Mt 13,24-30
Más példabeszédet is mondott nekik: ,,Hasonlít a mennyek országa egy emberhez, aki jó magot vetett szántóföldjébe. Amíg aludtak az emberek, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé és elment. Amikor kisarjadt a gabona és kalászba szökkent, előtűnt a konkoly is. Odamentek a szolgák a gazdához és azt mondták neki: ,,Uram! Ugye, te jó magot vetettél a szántóföldedbe? Honnan van hát benne a konkoly?'' Azt felelte nekik: ,,Ellenséges ember cselekedte ezt.'' A szolgák erre megkérdezték tőle: ,,Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?'' Ő azonban azt felelte: ,,Nem, nehogy a konkolyt kiszedve kitépjétek vele együtt a búzát is. Hagyjátok együtt felnőni mindkettőt az aratásig. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: ,,Gyűjtsétek először össze a konkolyt és kössétek kévékbe, hogy elégessék. A búzát pedig gyűjtsétek össze a magtáramba.''''

Bevezető ima: Uram, hiszek egyházadban. Hiszem, hogy egyházad által biztosítod a megváltás szentségeit és általa akarsz elvezetni a mennyországba. Uram, remélek benned, mert elmentél, hogy helyet készíts nekem a mennyben. Szeretlek, mert Te előbb szerettél, és feláldoztad magad értem a kereszten.

Kérés: Bocsáss meg, Uram, mert megbántottalak, és bátoríts, hogy kitartsak akaratod szerint!

1. Az én földem. Uram, megajándékoztál a keresztség ajándékával és gyermekeddé fogadtál engem. „A keresztség Isten legszebb és legnagyszerűbb ajándéka.” (KEK 1216). Ezt az ajándékot nem érdemlem meg. Az eredeti bűnben születtem, mégis Isten végtelen szeretete és irgalma által azt választotta, hogy táplálja lelkem meddő talaját, felajánlva nekem a Mennyek Országát. A keresztség szentségének életet adó vize által Jézus öntözi a földet, amely terméketlen és sivatagos volt, és termőfölddé alakítja azt. Majd búzát vet a földbe, hogy bőséges termést hozzon.

2. Miért szennyezem be a földet? Uram, a keresztség által beleoltottál családodba, mégis néha szem elől tévesztem életem célját, amely a mennyországba való eljutás. Gyenge vagyok és gyengeségeim által néha gyomot vetek a búza közé. „A megkeresztelt emberben mégis megmaradnak a bűnnek ideig tartó bizonyos következményei, mint a szenvedés, a betegség, a halál, az élettel együtt járó gyöngeségek, például jellemhibák stb., valamint a bűnre való hajlandóság, amit a hagyomány concupiscentiának (`bűnös vágy') vagy képszerűen fomes peccatinak (`a bűn taplójának') nevez. Mivel a concupiscentia ’a harc érdekében maradt meg, azoknak, akik nem egyeznek bele és Jézus Krisztus kegyelmével férfiasan ellenállnak, nem tud ártani, sőt, aki szabályszerűen küzd, elnyeri a koronát’ (2Tim 2,5)". (KEK, 1264).

3. A Te irgalmad. Uram, sokszor konkolyt vetek a búza közé, Te mégis megengeded, hogy a jó mag szárba szökkenjen. Tudod, hogy nincs minden veszve. Mindig van remény és még van idő. Még ha meg is bántottalak bűneimmel, még ha sokszor nem is tudom legyőzni gyengeségeimet, Te akkor is megengeded, hogy megtapasztaljam szeretetedet. Nem mondasz le rólam, még akkor sem, ha néha saját magam is lemondok önmagamról. Azért adtad az idő ajándékát, hogy jól használjam fel, hogy kijavítsam, amit elrontottam, hogy ápoljam az elvetett magot, hogy az aratás bőséges legyen, a termés pedig gazdag.

Beszélgetés Krisztussal: Uram köszönöm a kegyelem ajándékát. Köszönöm, hogy türelmes vagy velem, hogy olyannak szeretsz engem, amilyen vagyok, és bátorítasz, hogy előre haladjak az úton, amelyet te mutatsz nekem.

Elhatározás: Jól felkészülök egy szentgyónásra.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger