2011. július 28., csütörtök

Évközi idő, 17. hét Csütörtök



Nem elég a példabeszédet hallani, hanem meg is kell érteni. Nem elvontan, hanem önmagunkhoz, az élethez való konkrét viszonyban, személyes kapcsolatainkban. Aki megérti a példabeszédet, az lesz Jézus igazi tanítványa, aki - Jézus szavai szerint - "hasonlít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő".
 További gondolatok...

Évközi tizenhetedik hét – csütörtök

2011.07.28. csütörtök

(Szent I.Viktor, Szent I.Ince pápa)
Beborította a felhô a bizonyság sátrát, és az Úr dicsôsége betöltötte


Kiv 40,16-21.34-38
Meg is tette Mózes mindazt, amit az Úr parancsolt. A második esztendő első hónapjában, a hónap első napján felállították tehát a hajlékot. Mózes felállította a hajlékot, elhelyezte a deszkákat, a talpakat és a reteszrudakat, felállította az oszlopokat, ráterítette a hajlékra a fedelet, arra meg rátette a takarót, úgy, ahogy az Úr parancsolta. Betette továbbá a bizonyságot a ládába, arra pedig rátette alul a rudakat, felül az engesztelőhelyet. Aztán bevitte a ládát a hajlékba, és felakasztotta elé a függönyt, hogy teljesítse az Úr parancsát. Ekkor a felhő eltakarta a bizonyság sátrát, és betöltötte az Úr dicsősége. Mózes nem is tudott bemenni a szövetség sátrába, amíg a felhő mindent eltakart, és az Úr dicsősége tündöklött, mert mindent beborított a felhő. Ha felemelkedett a felhő a hajlékról, elindultak Izrael fiai, nemzetségenként; ha állt felette, azon a helyen maradtak. Nappal ugyanis az Úr felhője lebegett a hajlék felett, éjszaka pedig tűz, Izrael egész népének láttára, egész vándorlásuk alatt.

Zs 83
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' szerint. Kóré fiainak zsoltára. Milyen kedvesek a te hajlékaid, Seregek Ura! Sóvárogva vágyakozik lelkem az Úr udvaraiba. Szívem és testem ujjong az élő Isten után. Hiszen a veréb házat talál magának, a gerlice fészket, ahová fiait helyezze: a te oltáraidnál, seregek Ura, én királyom és én Istenem! Milyen boldogok, Uram, akik házadban lakhatnak: magasztalhatnak téged örökkön örökké! Boldog az az ember, akit te segítesz, akinek szíve zarándokútra készül. Átkelnek a kiaszott völgyön és forrássá teszik azt, és a korai eső is áldásodba öltözteti. Erősségről erősségre mennek, mígnem meglátják az istenek Istenét a Sionon. Uram, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat, vedd füledbe, Jákob Istene! Oltalmazó Istenünk, tekints ide, nézz fölkentednek arcára! Mert jobb egy nap a te udvaraidban, mint más helyen ezer. Inkább akarok a küszöbön lenni Istenem házában, mint a gonoszok sátraiban lakni. Mert nap és védőpajzs az Úr Isten, kegyelmet és dicsőséget ad az Úr; Nem vonja meg javait azoktól, akik ártatlanságban járnak. Seregek Ura, boldog az az ember, aki tebenned bízik!

Mt 13,47-53
Hasonló a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, amely minden fajta halat összefogott. Amikor megtelt, felhúzták a partra, leültek, és a jókat edényekbe gyűjtötték, a hitványát pedig kidobták. Így lesz a világ végén is. Az angyalok kimennek majd, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és bedobják őket a tüzes kemencébe. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás. Megértettétek mindezeket?' Azt felelték neki: ,,Igen.' Ő pedig azt mondta nekik: ,,Így tehát minden írástudó, aki járatos a mennyek országában, hasonló a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő.' Történt pedig, hogy amikor Jézus befejezte ezeket a példabeszédeket, eltávozott onnan.

Évközi tizenhetedik hét – csütörtök

 2011. július 28. - Csütörtök

  Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „A mennyek országa
  olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat
  összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják:
  a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ
  végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az
  igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás.
  Értitek-e mindezt?” „Igen!” – felelték. Erre így folytatta: „Minden
  írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint
  a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.” Amikor Jézus
  befejezte példabeszédeit, más helyre ment onnét.
  Mt 13,47-53


  Elmélkedés:
  Isten Országának megvalósulása Krisztus földi életével kezdődött el és
  az Ő végső eljövetelével fog beteljesülni. Addig az időig azonban
  folyamatos a küzdelem a rossz és a jó, a test és a Lélek között. Isten
  Szentlelke pünkösd óta kiárad a hívekre, hogy igaz szívvel tudjunk
  imádkozni Isten országának eljöveteléért, és elkötelezetten
  munkálkodjunk annak megvalósulásán. Szükségünk van arra, hogy a Lélek
  által folyamatosan megújuljunk, s a régi emberből új, a lélek szerint
  és a Szentlélekben élő emberekké váljunk. Ebben próbáljunk meg másokat
  is segíteni nagy türelemmel és megértéssel, és sohasem ítélkezve!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Ima munka előtt
  Szentháromság egy Isten, buzdíts, erősíts, támogass kötelességeim
  teljesítésében, hogy a munka, amelyet Nevedben megkezdek, a Boldogságos
  Szűz és a mennyei Szentek közbenjárása által Istennek dicsőségére,
  nekem és embertársaimnak pedig lelki üdvösségére váljék. A mi Urunk,
  Jézus Krisztus által. Ámen.
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenhetedik hét – csütörtök

Létrehozni Krisztus Királyságát: az örökkévalóság szempontjából
2011. július 28. Évközi tizenhetedik hét – csütörtök

P. Walter Schu, LC

Mt 13, 47-53
Hasonló a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, amely minden fajta halat összefogott. Amikor megtelt, felhúzták a partra, leültek, és a jókat edényekbe gyűjtötték, a hitványát pedig kidobták. Így lesz a világ végén is. Az angyalok kimennek majd, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és bedobják őket a tüzes kemencébe. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás. Megértettétek mindezeket?'' Azt felelték neki: ,,Igen.'' Ő pedig azt mondta nekik: ,,Így tehát minden írástudó, aki járatos a mennyek országában, hasonló a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő.'' Történt pedig, hogy amikor Jézus befejezte ezeket a példabeszédeket, eltávozott onnan.

Bevezető ima: Uram, könnyen megfeledkezem az örökérvényű dolgokról és csak a jelen dolgaival foglalkozom. Segíts ebben a veled töltött időben, hogy mindig az utolsó ítéletre gondoljak, amikor a napom történéseit szemlélem.

Kérés: Mária, segíts, hogy eszköze legyek az új Pünkösdnek, melyre Benedek pápa hívta meg az Egyházat

1. Krisztus példabeszéde: az örökkévalóság szempontjából. Mennyi példabeszédet mondott Jézus a mennyek országáról! Minden bizonnyal több van ebben, mint egy pedagógiai játék. Az Igazság az emberek számára az a valóság, melyről Krisztus beszél, a Királyságról, a küldetésről, az Örök Életről, és annak drámájáról, ahogy az emberek ezt elfogadják, vagy visszautasítják. A dolgokat az örökkévalóság szempontjából nézve, az örökérvényű dolgok valósága – ítélet, pokol és menny – mindig megtalálható Krisztus szavai mögött. Benedek pápa arról beszélt, hogy könnyen megfeledkezünk a földi élet végességéről. "Ugyanakkor világosan látjuk a társadalom alapjainak megingásának jeleit, mint az elidegenedés, az erkölcsi érzék meggyengülése, az Istenről való megfeledkezés terjedése.(2008.április 16.)

2. A jó és a rossz: botrány az Egyházban. Ahogy elmeséli a halászháló példabeszédét, Krisztus egyértelműen a végítéletről beszél. Hangsúlyozta egy félreérthetetlen kifejezéssel a „pokol tüzes kemencéjével", hogy könnyen odakerülhetünk, ahol „sírás és fogcsikorgatás" lesz. Miért teszi ezt? Hogy félelmet keltsen bennünk? Krisztus tudja, hogy ahogy a napok és az évek tovaszállnak, a jó és a rossz váltakozik, úgy nekünk is tudatosítanunk kell magunkban, hogy a jók és gonoszok sorsa sem lesz egyforma. Ha szembeszállunk a létező rosszal úgy, hogy kiállunk a jó mellett – még az Egyházon belül is – kérjük Krisztus segítségét abban, hogy ne azokra a személyekre koncentráljunk, akik botrányt okoznak, hanem arra, hogy mi magunk miként tudjuk építeni az Egyházat, Krisztus Országát, hogy méltók legyünk az Örök Életre. 

3. Az örök dolgoktól a mindennapok dolgaiig. Minél többet foglalkozunk azokkal a dolgokkal, melyeknek értékük van az örökkévalóságra nézve, annál lelkesebben fogunk segíteni abban, hogy a mindennapok dolgait átformáljuk. Ha Isten ítéletét szem előtt tartjuk, jobban fogunk törekedni arra, hogy megalapozzuk az Ő Királyságát, nem csak a mi életünkben, hanem a társadalom berkein belül is. Benedek pápa így beszélt erről a valóság megváltoztatásáról: "A hit és remény ösztönöznek minket arra, hogy erőfeszítéseket tegyünk Krisztus Királyságáért. A kereszténységben nincs helye magán vallásnak: Krisztus a világ megmentője, és mi, az Egyház testének tagjai és osztozunk az Ő prófétai és papi missziójában. Ezért szeretetünket és kötelességeinket nem választhatjuk el az Egyház építésétől és az Ország növekedésétől." (2008.április 16.)

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram, hogy szerepet adsz nekem Országod felépítésében, mind a társadalomban, mind a lelkek megmentésében. Segíts, hogy bátor és igaz missziósa legyek ügyednek.

Elhatározás: Nyitott leszek a Szentlélek sugallataira, hogy másokat közelebb vigyek Krisztushoz a mai nap folyamán, és kiveszem a részemet azokból a feladatokból, mely az újevangelizáció ügyét segíthetik.

A pápa imaszándéka 2011 július hónapra:
Az AIDS-betegek: Hogy a keresztények működjenek közre, főleg a szegényebb országokban, az AIDS-betegek anyagi és lelki szenvedéseinek enyhítésében.
Missziós szerzetesnők: Hogy a szerzetesnők, akik missziós területeken dolgoznak, legyenek az evangélium örömének tanúságtevői és Krisztus szeretetének élő jelei.


-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger