2011. július 29., péntek

Szent Márta


Szent Márta

Márta hite mindannyiunk számára példa. Testvére halála felett érzett szomorúságán átvilágít a Jézusba vetett hit. Erősítsük meg mi is a feltámadásba vetett hitünket. Kérjük Istent, adja meg a rendíthetetlen hit kegyelmét.
 További gondolatok..

SZENT MÁRTA, Mária és Lázár, az Úr vendéglátói


2011.07.29. péntek: SZENT MÁRTA, Mária és Lázár, az Úr vendéglátói

Ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk


1Jn 4,7-16
Szeretteim! Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született, és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri Istent, mert Isten a szeretet. Isten szeretete abban nyilvánult meg irántunk, hogy egyszülött Fiát küldte a világra, hogy általa éljünk. Ebben áll a szeretet. Nem mintha mi szerettük volna Istent, hanem mert ő szeretett minket, és elküldte Fiát engesztelésül a mi bűneinkért. Szeretteim! Ha Isten így szeretett minket, nekünk is szeretnünk kell egymást! Istent soha nem látta senki. Ha szeretjük egymást, Isten bennünk lakik, és szeretete tökéletes bennünk. Abból ismerjük meg, hogy benne lakunk, és ő mibennünk, hogy a Lelkéből adott nekünk. Mi pedig láttuk, és tanúságot teszünk arról, hogy az Atya elküldte Fiát, mint a világ üdvözítőjét. Aki vallja, hogy ,,Jézus az Isten Fia', abban Isten benne marad, és ő Istenben. Mi, akik hittünk, megismertük a szeretetet, amellyel Isten szeret bennünket. Szeretet az Isten; aki a szeretetben marad, Istenben marad, és Isten őbenne.

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Jn 11,19-27
Ezért a zsidók közül sokan elmentek Mártához és Máriához, hogy vigasztalják őket testvérük miatt. Márta, amint meghallotta, hogy Jézus jön, eléje ment, Mária pedig otthon maradt. Márta akkor így szólt Jézushoz: ,,Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem. De tudom, hogy most is, bármit is kérsz Istentől, Isten megadja neked.' Jézus azt felelte neki: ,,Testvéred fel fog támadni.' Márta így szólt hozzá: ,,Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon.' Jézus azt mondta neki: ,,Én vagyok a föltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meg is halt, élni fog és mindaz, aki él és hisz bennem, nem hal meg soha. Hiszed ezt?' Márta azt felelte neki: ,,Igen, Uram, hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Isten Fia, aki a világba jön.'

vagy
Lk 10,38-42
Történt pedig, hogy amikor továbbmentek, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Volt neki egy Mária nevű húga, aki az Úr lábához ülve hallgatta szavait, Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és így szólt: ,,Uram! Nem törődsz vele, hogy a testvérem egyedül hagy engem szolgálni? Szólj már neki, hogy segítsen!' Az Úr ezt válaszolta neki: ,,Márta, Márta! Sok mindenre gondod van és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, és nem is veszíti el soha.

Szent Márta


 2011. július 29. - Péntek

  Abban az időben: A zsidók közül sokan jöttek Máriához és Mártához, hogy
  vigasztalják őket testvérük miatt. Amint Márta meghallotta, hogy Jézus
  jön, eléje sietett, míg Mária otthon maradt. Márta így szólt Jézushoz:
  „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem! De tudom,
  hogy most is, bármit kérsz Istentől, megadja neked.” Jézus ezt felelte
  neki: „Testvéred fel fog támadni!” Erre Márta így szólt: „Tudom, hogy
  feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon.” Jézus folytatta: „Én vagyok
  a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog.
  Mindaz, aki él és hisz énbennem, az nem hal meg örökre. Hiszed ezt?”
  Márta ezt válaszolta neki: „Igen, Uram! Hiszem, hogy te vagy a Messiás,
  az Isten Fia, aki a világba jön!”
  Jn 11,19-27


  Elmélkedés:
  Lázár halálhírének meghallása után Jézus csak egy kis késlekedéssel
  indul útnak, s akkor érkezik meg, amikor a barátja már négy napja
  halott. A mai evangélium szerint ind a zsidók, mind az elhunyt testvére
  méltatlankodnak a késésé miatt, mert egyes zsidók és Márta bíztak
  abban, hogy Jézus megmenthette volna Lázárt a haláltól. A beszélgetés
  során, mielőtt megtörténik Lázár feltámasztása Jézus szóban is
  kinyilatkoztatja isteni erejét. Márta három dolgot állít Jézusról: azt,
  hogy Ő a Messiás, az Isten Fia és eljött az Atyától a világba. Emellett
  a feltámadásba vetett hitéről is tanúskodik, amely szintén Jézus
  személyéhez kapcsolódik. Jézus szóbeli kinyilatkoztatását és Márta
  hitvallását a továbbiakban a feltámasztás cselekedete erősíti meg.
  Hiszek-e Krisztus szavában és cselekedetében? Hiszem-e, hogy engem is
  feltámaszt majd a halálból? Hiszek-e az örök életben?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Mindenható Istenünk! Hálatelt szívvel imádunk, magasztalunk és
  dicsőítünk Téged! Mutasd meg nekünk szeretetedet! Urunk Jézus, igaz
  közbenjárónk az Atyánál! Te jól ismersz minket és ismered
  szükségleteinket. Engedd csak azt kérnünk, ami javunkra szolgál, s ami
  lelkünk üdvösségéhez szükséges. Ámen.
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Márta


A feltámadás és az élet
Szent Márta
2011. július 29. Évközi tizenhetedik hét – péntek

P. Walter Schu LC

Jn 11,19-27
Amikor Jézus megérkezett, Lázár már négy napja a sírban volt. Betánia Jeruzsálem közelében feküdt, mintegy tizenöt stádiumnyira. Ezért a zsidók közül sokan elmentek Mártához és Máriához, hogy testvérük miatt vigasztalják őket. Amikor Márta meghallotta, hogy Jézus közeledik, eléje sietett, Mária pedig otthon maradt. "Uram - szólította meg Márta Jézust-, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem. De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked." Jézus megnyugtatta: "Feltámad testvéred." Tudom, hogy feltámad – mondta Márta – majd a feltámadáskor az utolsó napon." Jézus így folytatta: "Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre. Hiszed ezt?" "Igen, Uram - felelte -, hiszem, hogy Te vagy a Messiás, az Isten fia, aki a világba jön."

Bevezető ima: Uram, csak csodálni tudom Márta hitét, amelyet a legnagyobb szomorúság közepette is kimutatott. Segíts, hogy hitem minél jobban hasonlítson az övére.

Kérés: Mária, növeld Fiadba vetett hitemet, hogy elhiggyem, Ő a Feltámadás és az Élet. Segíts, hogy meg tudjak másokat is erősíteni a Te megnyugtató szavaiddal.

1. "Nem halt volna meg testvérem." Márta szerette Jézust. Személyiségéhez hűen, olyan nőként, aki állandóan sürög-forog, hogy szeretteinek minden időben készen álljon, azonnal Jézus elé szaladt, amikor meghallotta, hogy közeledik. Mikor Márta odaért a Mesterhez, kiöntötte szívét "félig egyfajta szemrehányással, amit nem tudott visszatartani, másrészt egy olyan hittel, amit semmi sem tud megingatni". (William Barclay: Szent János evangéliuma 2. fejezet 91) "Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem." Ahogy Jézus ránézett Mártára, arca telve volt bánattal – a Kiválasztott halála előtti szomorúság tükröződött rajta, és azon az egy arcon az egész emberiség bánata nézet vissza Jézusra – hogyan lehetne emellett közömbösen, a kérést megtagadva elmenni? Ezután Márta azonnal tanúságot tesz hitéről: „Most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked." Az Úr azonnal megnyugtatta Mártát olyan szavakkal, melyekkel csak Ő tud meggyőzni valakit: „Feltámad testvéred."

2. "Én vagyok a feltámadás és az Élet".  Márta egy olyan választ adott, mellyel másodszorra is tanúságot tesz hitéről. Az első az Ő személyének szól, ez egy olyan hitvallás volt, mely Jézus tanításaira utalt vissza: a feltámadásra az utolsó napon. Egy ilyen hit előtt, mely a szenvedések közepette is élő, az Úr nem tudta elrejteni magát. Egy olyan definíciót adott magáról, mely sok keresztényt megvilágosított hosszú évszázadokon keresztül: „Én vagyok a Feltámadás és az Élet." Mennyire mélyen átjárhatták ezek a szavak Márta fájó szívét, melyet testvérének halála mélyen megsebzett. Milyen mélyen itatják át ezek a szavak a mi szívünket és életünket? Ez az, ami az életünk kősziklája, melyre bátran építkezhetünk?

3. „Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre." Krisztus nem csak Mártának nyilatkoztatja ki, hogy Ő a feltámadás és az élet, hanem mindannyiunknak, azok, akik követői, megerősítést kapnak e szavakból. „Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre." Mire akar Krisztus utalni, mi az, amit csak Isten nyilatkoztathat ki? Természetesen, amikor a keresztények meghalnak, nem támadnak fel a halálból, mint Lázár. Mikor meghalnak a földön, megszületnek az Örök Életben, egy olyan életben, amely egy véget nem érő boldogság a Szentháromsággal és a többi szenttel együtt. Mint ahogy a Szentmise prefációjában halljuk; a keresztények élete a halállal nem ér véget, hanem megváltozik. Mikor a testünk porrá lesz és a földön nincs többé helyünk, egy hely megnyílik számunkra az Örökkévalóságban. Vajon még mindig azokért a dolgokért küzdünk, és azoknak örülünk, melyek rövid földi életünkhöz tartoznak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, gyakran hivatkozom arra, hogy milyen elfoglalttá tesznek a hétköznapi dolgaim és megfeledkezem mások szükségéről és arról, hogy az Örök Élet öröme vár rám. Növeld beléd vetett hitemet és bátorságomat, hogy közvetítsem a Te erődet és nyugalmadat azok felé, akik körülöttem vannak.

Elhatározás: Keresni fogom a lehetőséget, hogy valakinek, aki szenved vagy nagyon szomorú, beszéljek Jézus vigasztaló szavairól.

Erdő Péter bíboros atya 2011. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog Scheffler János vértanú püspök közbenjárása támogassa a papokat a hivatásukban való kitartásra.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger