2011. augusztus 3., szerda

Évközi tizennyolcadik hét – szerda

2011.08.03. szerda

Nem mentek be arra a földre, amelyet megígértem


Szám 13,1-2a.25 - 14,1.26-29.34-35
Ekkor szólt ott az Úr Mózeshez: ,,Küldj férfiakat, hogy vegyék szemügyre Kánaán földjét, amelyet majd Izrael fiainak adok, minden törzsből egyet-egyet, a fejedelmek közül.' Negyven nap múlva aztán, bejárva az egész vidéket, visszatértek a föld kémei, s eljutottak Mózeshez és Áronhoz meg Izrael fiainak egész gyülekezetéhez a Párán-pusztába, amely Kádesnél van. Beszámoltak nekik és az egész közösségnek, megmutatták a föld gyümölcseit és elbeszélték, mondván: ,,Eljutottunk arra a földre, amelyre küldtél minket, s az csakugyan tejjel-mézzel folyó ország, amint ezekből a gyümölcsökből is látható, de igen erős lakói, nagy és fallal körülvett városai vannak: Enák utódait is láttuk ott. Amalekiták laknak a Délvidéken, hetiták, jebuziták, amoriták a hegységben és kánaániak laknak a tenger mellett és a Jordán folyó körül.' Zúgolódni kezdett erre a nép Mózes ellen, de Káleb csendesítette őket, és azt mondta: ,,Csak menjünk fel, s foglaljuk el azt a földet, mert el tudjuk foglalni.' Ám a többiek, akik vele voltak, azt mondták: ,,Semmiképpen sem mehetünk fel e nép ellen, mert erősebb nálunk.' Sőt gyalázták Izrael fiai előtt azt a földet, amelyet megtekintettek, mondván: ,,A föld, amelyet bejártunk, elemészti lakóit, népe, amelyet láttunk, szálas termetű, láttunk ott jó néhány szörnyet Enák fiaiból, az óriások nemzetségéből, akikhez képest mi olyanoknak látszottunk, mint a sáskák.' Jajveszékelve sírt emiatt az egész sokaság azon az éjszakán Így szólt továbbá az Úr Mózeshez és Áronhoz: ,,Meddig fog még zúgolódni ellenem ez a felette gonosz közösség? Hallottam Izrael fiainak zúgolódását! Mondd meg tehát nekik: Amilyen igaz, hogy én élek -- ezt üzeni az Úr --, olyan igaz, hogy amint szólni hallottalak benneteket, úgy fogok tenni veletek. Ebben a pusztában fog heverni holttestetek. Senki, akit megszámláltak a húszesztendősök s az idősebbek közül, aki zúgolódott ellenem, Annak a negyven napnak megfelelően, amely alatt szemügyre vettétek a földet, egy-egy esztendőt számítva minden napért, negyven esztendeig lakoltok gonoszságaitokért és ismeritek meg bosszúmat, mert amint mondtam, úgy teszek ezzel a felette gonosz sokasággal, amely felkelt ellenem: elpusztul és meghal ebben a pusztában.'

Zs 105,6-23
Vétkeztünk, mint ahogy atyáink, igaztalanul cselekedtünk, gonoszságot követtünk el. Atyáink Egyiptomban nem értették meg csodáidat, nem fogták fel nagy irgalmadat, lázadoztak, amikor a tengerhez, a Vörös tengerhez jutottak. De ő megmentette őket nevéért, hogy megismeretesse hatalmát. Megfenyegette a Vörös tengert és az kiszáradt, és mint valami sivatagban, átvezette őket a mélységek között. Megmentette őket gyűlölőik kezéből, ellenségeik kezéből megszabadította őket. Víz borította el szorongatóikat, egy sem maradt életben közülük. Ekkor hittek szavainak, és dicséretére éneket zengtek. De csakhamar elfeledték tetteit, és nem bíztak terveiben, hanem heves kívánságra gerjedtek a sivatagban, és megkísértették Istent a pusztában. Ő teljesítette kérésüket, csömörlésig jóllakatta őket. Majd irigykedtek a táborban Mózesre, és Áronra, az Úr szentjére. Erre megnyílt a föld, elnyelte Dátánt, s elborította Abiron csoportját. Tűz gyulladt fel gyülekezetükben, láng égette el a bűnösöket. A Hórebnél borjút készítettek, és az öntött képet imádták. Dicsőségüket fölcserélték a füvet evő bika képével. Elfeledték Istent, aki megszabadította őket, aki nagy dolgokat művelt Egyiptomban, csodákat Kám földjén, félelmetes dolgokat a Vörös tengeren. El is határozta volna, hogy elpusztítja őket, ha választottja, Mózes, nem állt volna résen, hogy elhárítsa haragját, nehogy megsemmisítse őket.

Mt 15,21-28
Jézus ezután elment onnan: visszavonult Tírusz és Szidon vidékére. És íme, egy kánaáni asszony, aki arról a vidékről jött, így kiáltott hozzá: ,,Könyörülj rajtam, Uram, Dávid Fia! A lányomat kegyetlenül gyötri egy démon.' Ő azonban egy szóval sem válaszolt neki. A tanítványai odamentek hozzá és kérték: ,,Küldd el őt, mert csak kiabál utánunk.' Ekkor így szólt: ,,Nem küldtek máshová, csak Izrael házának elveszett juhaihoz.' Az asszony mégis odament, leborult előtte és kérte: ,,Uram, segíts rajtam!' Erre így válaszolt: ,,Nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és odadobni a kiskutyáknak.' De az asszony csak folytatta: ,,Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a morzsákból, amelyek lehullanak uruk asztaláról.' Erre Jézus így szólt hozzá: ,,Asszony, nagy a te hited! Legyen neked, amint akarod.' És abban az órában meggyógyult a lánya.

Évközi tizennyolcadik hét – szerda

 2011. augusztus 3. - Szerda

  Abban az időben: Jézus továbbhaladt. Tirusz és Szidon vidékére vonult
  vissza. És íme, jött egy arra lakó kánaáni asszony, és kiáltozva kérte:
  „Könyörülj rajtam, Uram, Dávid fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a
  gonosz szellem!” Ő azonban szóra sem méltatta. Végül odamentek hozzá
  tanítványai, és arra kérték: „Küldd el őt, ne kiáltozzon utánunk!”
  Jézus kijelentette: „Az én küldetésem csak Izrael házának elveszett
  juhaihoz szól.” Ám az asszony odajött, és leborult előtte e szavakkal:
  „Uram, segíts rajtam!” Ő így válaszolt: „Nem való elvenni a gyerekek
  kenyerét és odadobni a kutyáknak!” Mire az asszony: „Igen, Uram, de a
  kutyák is esznek abból, ami lehull gazdájuk asztaláról!” Erre Jézus így
  szólt hozzá: „Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd!”
  És a lánya meggyógyult még abban az órában.
  Mt 15,21-28


  Elmélkedés:
  Furcsának tartjuk Jézus elutasító magatartását, aki sem az asszony, sem
  a tanítványok kérésére nem teljesíti elsőre a pogány asszony vágyát. A
  beszélgetésből kiderül, hogy azért ilyen elutasító, mert nem akar
  túllépni küldetésének határán, de ez az asszony nem zsidó származású.
  De talán még furcsább az, hogy az asszony tulajdonképpen legyőzi Jézust
  a vitában. Oly kitartóan kér és olyan ügyesen érvel, hogy Jézus
  meglátja benne azt a hitet, amely tántoríthatatlanná teszi. De mégsem
  tolakodó vagy követelőző az asszony magatartása, hanem a hite
  alázatossá teszi, s ennek jutalmaként Jézus teljesíti kérését,
  meggyógyítja lányát.
  Mi hogyan fordulunk kéréseinkkel Jézushoz? Tanuljuk meg hittel és
  alázattal kérni Jézus segítségét!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, nem azért hívsz követésedre, mintha szükséged volna
  szolgálatunkra, hanem egyedül azért, hogy üdvösségünkről gondoskodj. A
  te követésed, Uram, azt jelenti, hogy részesedünk az üdvösségben,
  fényed követése pedig, hogy felfogjuk világosságodat.
  Szolgálatunk nem ad neked semmit, mert neked nincs szükséged az ember
  szolgálatára; mégis, azoknak, akik téged szolgálnak és követnek,
  életet, romolhatatlanságot és örök életet adsz.
  Amint neked, Uram, nincs szükséged semmire, nekünk annyira szükségünk
  van a veled való közösségre. A mi dicsőségünk nem más, mint hogy
  hűségesen és szilárdan kitartsunk szolgálatodban.
  Szent Iréneusz
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizennyolcadik hét – szerda

Bizalom és hála
2011. augusztus 3. Évközi tizennyolcadik hét – szerda

P. Patrick Murphy

Mt 15,21-28
Abban az időben: Jézus továbbhaladt. Tirusz és Szidon vidékére vonult vissza. És íme, jött egy arra lakó kánaáni asszony, és kiáltozva kérte: "Könyörülj rajtam, Uram, Dávid fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz szellem!" Ő azonban szóra sem méltatta. Végül odamentek hozzá tanítványai, és arra kérték: "Küldd el őt, ne kiáltozzon utánunk!" Jézus kijelentette: "Az én küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól." Ám az asszony odajött, és leborult előtte e szavakkal: "Uram, segíts rajtam!" Ő így válaszolt: "Nem való elvenni a gyerekek kenyerét és odadobni a kutyáknak!" Mire az asszony: "Igen, Uram, de a kutyák is esznek abból, ami lehull gazdájuk asztaláról!" Erre Jézus így szólt hozzá: "Asszony! Nagy a te hited! Legyen úgy, amint szeretnéd!" És a lánya meggyógyult még abban az órában.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Nem kell tudnom, hogy miért kell szenvednünk. Hinnem, bíznom, és reménykednem kell benned, és ráhagyatkoznom gondviselésed irányítására. Növeld irántad való bizalmadat!

Kérés: Uram, bár akkor is telve lenne hálával és bizalommal a szívem, amikor a szeretteimet szenvedni látom!

1. A lányom… „A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz szellem.” Idegenek szenvedése együttérzést vált ki belőlünk. Amikor gyermekünk szenved, gyötrelmünk magasra csap. Képzeljük el a történetben szereplő anya kínlódását. Képzeljük el a szinte fizikai fájdalmat, amit szíve mélyén érzett. De szeretete táplálta reményét, ez indította őt arra, hogy Krisztushoz forduljon. Ha a szeretteink szenvednek, ugyanezzel a bölcsességgel kell az Úrhoz fordulni.

2. Új dimenzió. Csak szülők tudják, mit jelent gyermekeiket szeretni. „Szavak le nem írhatják…” Csak akkor értjük meg mit jelent a szeretet, ha olyan valaki kerül bajba, akit ismerünk és szeretünk. Elmélkedjünk Krisztus Urunk szenvedésén. Képzeljük el a hamis vádakat, az ostorozást és a keresztre feszítés megaláztatásait. Mi lenne, ha valamely hozzátartozónkkal történt volna ez? Krisztus szenvedését így új dimenzióban látjuk.

3. Hálatelt szívvel. „Igen Uram de a kutyák is esznek abból ami lehull gazdájuk asztaláról.” A hit és az alázatosság megindítja Krisztus szívét. Milyen könnyen azonosulunk az elkényeztetett gyermek helyzetével. Azt hisszük nekünk minden jár. „A Föld nem tartozik neked azzal, hogy élsz.” - Mondta egyszer egy bölcs. „Itt volt előtted.” Mennyivel boldogabbak vagyunk, amikor tisztában vagyunk kicsinységünkkel és értéktelenségünkkel, amikor megértjük, hogy hol a helyünk Isten teremtményeiként, aki adja minden lélegzetünket és szívdobbanásunkat. Minden, amink van, az Ő teremtő szeretetének ajándéka. Mekkora boldogság, amikor hálatelt szívvel gondolunk rá ezerszer is a nap folyamán.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ezerszer és ezer módon köszönöm meg neked, amit értem teszel. A szenvedést is, hiszen azt is Te engeded meg, hogy növekedésemet szolgálja. Talán nem mindig ismerem fel ezt az adott pillanatban. Add, hogy hálával, hittel és bizalommal fogadjam keresztemet és örömre leljek teremtő szeretetedben!

Elhatározás: Ma sokszor fordulok az Úr felé hálatelt szívvel.

A pápa imaszándéka 2011 augusztus hónapra:
Ifjúsági világnap: Hogy az ifjúsági világnap, amelyet Madridban tartanak, a világ minden fiatalját arra serkentse, hogy életét Krisztusba gyökereztesse és alapozza.
Nyugat keresztényei: Hogy Nyugat keresztényei, a Szentlélek tevékenységére nyitott tanulékonysággal, újra találjanak rá hitük frissességére és lelkesedésére.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger