2011. augusztus 8., hétfő

Szent Domonkos áldozópap

Szent Domonkos áldozópap

Minden átelmélkedett igazságot átadni! Ez volt szent Domonkos jelmondata. Nem csak a domonkosok, de minden megkeresztelt ember feladata is ez: a Krisztusban megélt valóság tovább adása.
 További gondolatok...

SZENT DOMONKOS

2011.08.08. hétfő: SZENT DOMONKOS

Járj az Úr útjain, szeresd ôt, és szolgáld


MTörv 10,12-22
Nos tehát, Izrael, mi mást kíván az Úr, a te Istened tőled, mint azt, hogy féld az Urat, a te Istenedet, az ő útjain járj, szeresd őt és szolgálj az Úrnak, a te Istenednek teljes szívedből és teljes lelkedből, s tartsd meg az Úr parancsait és szertartásait, amelyeket ma parancsolok neked, hogy jó dolgod legyen. Íme, az Úré, a te Istenedé az ég s az ég ege, a föld s mindaz, ami rajta van, mégis a ti atyáitokhoz ragaszkodott az Úr, s őket szerette s az ő utódaikat, vagyis titeket választott ki minden nép közül, miként ez ma nyilvánvaló. Metéljétek tehát körül szívetek előbőrét, s ne keményítsétek meg többé nyakatokat, mert az Úr, a ti Istenetek az istenek Istene s az urak Ura, nagy, hatalmas és félelmetes Isten, aki nem néz sem személyre, sem ajándékra, igazságot szolgáltat árvának és özvegynek, szereti a jövevényt, s ad neki eledelt és ruházatot. Szeressétek tehát ti is a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén. Az Urat, a te Istenedet féljed, csak őneki szolgálj, őhozzá ragaszkodj, s az ő nevére esküdj. Ő a te dicsőséged és a te Istened, ő művelte veled azokat a nagy és félelmetes dolgokat, amelyeket tulajdon szemed látott. Hetven lélekkel mentek le atyáid Egyiptomba, s íme, most úgy megsokasított téged az Úr, a te Istened, mint az ég csillagait.

Zs 147
Dicsérd az Urat, Jeruzsálem, Dicsérd Sion, Istenedet, Mert ő erőssé teszi kapuid zárait, megáldja benned fiaidat. Békességet ad határaidnak, és a búza javával lakat jól téged. Elküldi szavát a földre, igéi gyorsan futnak. Olyan havat ad, mint a gyapjú, és mint a hamut, szórja a zúzmarát. Mint a morzsát, úgy hullatja jegét, ki tudja hidegét elviselni? De ha elküldi igéjét, felolvasztja azokat, a szele fúj, és folynak a vizek. Kihirdeti igéjét Jákobnak, törvényeit és rendeleteit Izraelnek. Nem tett így egyetlen nemzettel sem, nem ismertette meg őket rendeleteivel. ALLELUJA!

Mt 17,22-27
Amikor Galileában összegyűltek, Jézus azt mondta nekik: ,,Az Emberfiát át fogják adni az emberek kezébe, megölik őt, de harmadnapon föl fog támadni.' Erre nagyon elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, odamentek Péterhez azok, akik a két drachmát szedik, és azt mondták neki: ,,A ti Mesteretek nem fizeti meg a két drachmát?' Azt felelte: ,,De igen!' Mire hazaért, Jézus megelőzte őt és azt mondta neki: ,,Mit gondolsz, Simon, a föld királyai kiktől szednek vámot vagy adót: a fiaiktól, vagy az idegenektől?' Ő azt felelte: ,,Az idegenektől.' Jézus erre így szólt: ,,Akkor tehát a fiak mentesek. De hogy ne botránkoztassuk meg őket, menj a tengerhez, vesd ki a horgot, és fogd ki az elsőként kapó halat. Nyisd ki a száját, s találni fogsz benne egy sztatért. Fogd azt és add oda nekik értem és érted.'

Szent Domonkos

2011. augusztus 8. – Hétfő

  Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: „Az Emberfiát az
  emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.” Erre
  a tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az
  adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: „A ti Mesteretek nem
  fizet templomadót?” – „De igen” – felelte. Amikor belépett a házba,
  Jézus megelőzte őt kérdésével: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok
  kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az
  idegenektől” – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: „A fiak tehát
  mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess
  horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját:
  találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és
  érted!”
  Mt 17,22-27


  Elmélkedés:
  A mai evangélium arról számol be, hogy Jézus nem akarja kivonni magát a
  földi törvények alól, hanem egy csoda révén gondoskodik arról, hogy
  megfizesse az adót. A történetből jól látszik, hogy az adófizetés körül
  már évszázadokkal korábban is gond volt. Az egyik oldalon álltak az
  adószedők, akik mindig többet akartak begyűjteni, a másikon pedig az
  adófizetők, akik nem örültek az adóknak, de főleg annak nem, ha azok
  összege emelkedett. Persze az idő azóta sok változást és sok új adót
  hozott, s emiatt lehet, ha Jézus napjainkban is hasonló módon akarna
  eljárni, akkor a kíméletlen adószedők nem elégednének meg a pénzzel,
  hanem még a halat is elvennék Pétertől. Az emberek eközben
  leleményesek. Az egyik kiskapukat keres, a másik „költségként
  elszámol”, a harmadik „leír az adóból”, s olyanok is akadnak, akik
  inkább nem fizetnek (adócsalók).
  Jó volna mindkét oldalon tisztességre, becsületre, igazmondásra és
  igazságosságra törekedni.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, tehozzád kiáltok, hallgass meg engem; figyelmezz imádságom
  hangjára, midőn tehozzád kiáltok: hallgass meg, Uram! Szálljon fel az
  én imádságom, mint a tömjénfüst a te színed elé, kezeimnek fölemelése
  esti áldozat gyanánt! Hallgass meg engem, Uram!

  ________________________________
  \
  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  Az Élő Kenyér újsághoz kacsolódó internetes játéknak (www.elokenyer.hu)
  nagy sikere van a gyerekek körében. Szeptembertől a tanév végéig újabb
  nagy fordulót tartunk a játékban, amelyhez további szponzorokat
  keresek. Kisebb vagy nagyobb ajándékokat lehet felajánlani. A kisebbek
  a heti nyeremények közé kerülnek, a nagyobbak pedig fődíjként a végére.
  A szponzorokat külön oldalon feltüntetjük a játék teljes idején
  keresztül logójukkal és linkjükkel.
  Ha valaki cégének lehetőségei megengedik, hogy a gyerekek
  evangelizációját támogassa, kérem, keressen meg a his@katolikus.hu
  címemen.
  Köszönettel: István atya
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Domonkos

Egy szerény pénzcsoda
Szent Domonkos

P. Steven Reilly LC

Mt 17,22-27
Amikor együtt jártak-keltek Galileában, Jézus ezt mondta nekik: "Az Emberfiát az emberek kezére adják. Megölik, de harmadnap feltámad." Erre igen elszomorodtak.
Amikor Kafarnaumba értek, odamentek Péterhez az adószedők és megkérdezték: "Mesteretek nem fizet templomadót?" "De igen" - felelte. Amikor hazaért, Jézus megelőzte a kérdéssel: "Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot és adót, a fiaiktól vagy az idegenektől?" "Az idegenektől" - válaszolta. Jézus így folytatta: "A fiak tehát mentesek alóla. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amely ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját, találsz benne egy sztátért. Vedd ki és add nekik oda értem és érted!"

Bevezető ima: Uram, Istenem! Hiszem, hogy jelen vagy itt velem, mikor megkezdem elmélkedésemet. Remélek Benned. Tudom, hogy törődsz velem. A most Veled töltött idő irántad való szeretetem jele. Csak neked akarok tetszeni, anélkül, hogy bármilyen lelki vigaszt keresnék magamnak.

Kérés: Atyám! Segíts, hogy egyre inkább Krisztus legyen életem középpontjában.

1. Az apostolok bánata. Jézus megjövendöli halálát, az apostolok azonban nem tudják, mit jelent a „harmadnap feltámad”, így nagyon elszomorodnak. Teljesen emberi és természetes reakció. Barátunk elvesztésének gondolata nem könnyű. Krisztust elveszteni pedig egyenesen katasztrófának tűnik. Mi, akik már az egész történetet ismerjük, tudjuk, hogy Krisztust nem veszítjük el a halál által, annál inkább bűneinkkel. Ezt jól meg kell jegyeznünk, mert Krisztust így elveszíteni a lehető legnagyobb fájdalom.

2. A Mester példája. Az apostolok szomorúak voltak, mert szerették Jézust, egyre inkább életük középpontjává vált. Ő volt a viszonyítási pont mindenben. A tény, hogy Péter a templomadó kérdése után rögtön „de igen”-nel válaszol, valami fontosat árul el Jézusról. Ő nem forradalmár volt, aki abban leli örömét, hogy kedve szerint megszegi a meglévő szabályokat. Sőt, ellenkezőleg, amint azt Máté evangéliumában kijelenti: „Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni.” (Mt 5,17). De Jézus nem állhatja a képmutatást, mikor valaki életszentségét a nyilvánosság előtt kimutatott vallásosságával próbálja bizonyítani, anélkül, hogy odafigyelne hiteles belső beállítottságára, mely nélkülözhetetlen feltétele a tetteknek. Mi sem elégedhetünk meg a szokások vallásosságával. Sokkal inkább a szeretetre, mint a kötelességre kell koncentrálnunk!

3. Halat fogni Jézusnak. Péternek a fent leírt halfogása különös történet. Az egyetlen csoda, melyben pénz is szerepel. Pénzcsodához azonban kevés; Péter nem a főnyereményt találja meg a hal kitátott szájában, hanem egyetlen pénzdarabot, ami éppen csak arra volt elég, hogy Jézus és Péter templomadóját kifizessék belőle. Mivel Jézus az apostolok életének középpontja és ők mindig hozzá igazodnak, itt talán Jézus az elvárásaikat akarja csökkenteni. Sosem lesznek gazdagok, ha Őt követik, szükségeikről azonban Isten mindig gondoskodni fog. Csak bízniuk kell, és az isteni gondviselés soha nem hagyja őket cserben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Az apostolok nem tudják elviselni a gondolatot, hogy elveszítsenek, ahogy én sem. Segíts nekem, hogy a bűnt lelkem igazi ellenségének tekintsem. Csak a bűn távolíthat el bennünket egymástól. Szeretnék csak a hitből élni és állandóan bízni gondviselésedben.

Elhatározás: Adok egy adományt templomomnak vagy valamilyen karitatív szervezetnek, abban bízva, hogy Isten gondoskodik szükségleteimről.

Erdő Péter bíboros atya 2011. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog II. János Pál első magyarországi látogatásának huszadik évfordulója ébressze fel bennünk a reményt és a jövőbe vetett bizalmat.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger