2011. augusztus 16., kedd

Slow Computer? Speed It Up With New Auslogics BoostSpeed 5 Now!

Slow Computer? Speed It Up With New Auslogics BoostSpeed 5 Now!

Évközi huszadik. hét – kedd

2011.08.16. kedd

(Szent Rókus)
Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izraelt, én küldelek téged!


Bír 6,11-24a
Aztán elment az Úr angyala, s leült az alatt a tölgyfa alatt, amely Efrában volt és Joáshoz, Ezri nemzetségének atyjához tartozott. Amikor annak a fia, Gedeon éppen gabonát csépelt és tisztított a sajtóban, hogy megmentse a mádiániták elől, megjelent neki az Úr angyala, és azt mondta: ,,Az Úr veled, hős vitéz.' Gedeon megkérdezte tőle: ,,Kérlek, uram, ha velünk van az Úr, miért ért minket mindez? Hol vannak azok a csodái, amelyekről atyáink beszéltek, amikor azt mondták: ,,Az Úr hozott ki minket Egyiptomból?'' Most ugyanis elhagyott minket az Úr, s a mádiániták kezébe adott.' Ekkor az Úr rátekintett, és így szólt: ,,Menj el a te saját erőddel és szabadítsd meg Izraelt a mádiániták kezéből. Vedd tudomásul, hogy én küldtelek.' Ő azonban megkérdezte: ,,Kérlek, Uram, mivel szabadítsam meg Izraelt? Íme, nemzetségem a legcsekélyebb Manasszéban és én a legkisebb vagyok apám házában.' Az Úr erre azt felelte: ,,Én veled leszek, s te úgy megvered a mádiánitákat, mintha csak egyetlenegy embert vernél meg.' Erre ő így szólt: ,,Ha csakugyan kegyelmet találtam előtted, adj nekem valami jelt, hogy Te szólsz hozzám, és ne menj el innen, amíg vissza nem térek hozzád, s ki nem hozom áldozatomat, és fel nem ajánlom neked.' Az Úr azt felelte: ,,Itt maradok, amíg vissza nem jössz.' Erre Gedeon bement, megfőzött egy gödölyét, egy véka lisztből kovásztalan kenyeret készített, aztán a húst egy kosárba tette, a hús levét pedig egy fazékba öntötte, s kivitte mindezt a tölgy alá, s felajánlotta neki. Az Úr angyala ekkor azt mondta neki: ,,Vedd a húst meg a kovásztalan kenyeret, s tedd erre a sziklára, a levet pedig öntsd rá.' Amikor ő ezt megtette, az Úr angyala odanyújtotta a kezében levő bot végét, s megérintette vele a húst és a kovásztalan kenyeret. A sziklából tűz szállt fel, s megemésztette a húst s a kovásztalan kenyeret. Erre az Úr angyala eltűnt szeme elől. Amikor Gedeon látta, hogy az Úr angyala volt az, így szólt: ,,Jaj nekem, Uram Isten, mert színről-színre láttam az Úr angyalát!' Ám az Úr azt mondta neki: ,,Béke veled! Ne félj, nem halsz meg!' Erre Gedeon oltárt épített ott az Úrnak, s elnevezte azt az ,,Úr békéjének''. Ott is van mind a jelen napig Abiézer fiainak Efrájában.

Zs 84
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Megkegyelmeztél országodnak, Uram, véget vetettél Jákob fogságának. Megbocsátottad néped vétkét, betakartad minden bűnét. Visszatartottad nagy haragodat, elfordítottad felindulásod hevét. Állíts helyre minket, szabadító Istenünk, s fordítsd el rólunk haragodat! Vagy örökre haragszol ránk, és kiterjeszted haragodat nemzedékről nemzedékre? Ugye felénk fordulsz és életre keltesz minket és néped örvendezhet majd tebenned? Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. Hadd halljam meg, mit szól hozzám az Úr Isten, hisz ő békét hirdet nemzetének, szentjeinek, s mindazoknak, akik megtérnek szívükben. Bizony, közel van üdvössége azokhoz, akik félik őt, hogy dicsőség lakozzék országunkban. Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Hűség sarjad a földből és igazság tekint le az égből. Valóban, az Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét. Igazságosság jár előtte, s követi az úton lépteit.

Mt 19,23-30
Ekkor Jézus így szólt tanítványaihoz: ,,Bizony, mondom nektek: a gazdag ember nehezen tud bemenni a mennyek országába. S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába.' Ennek hallatára a tanítványok nagyon elcsodálkoztak és megkérdezték: ,,Akkor hát ki üdvözülhet?' Jézus rájuk tekintett és így szólt: ,,Embereknek lehetetlen ez, de Istennek minden lehetséges' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Ekkor megszólalt Péter és azt mondta neki: ,,Íme, mi elhagytunk mindent, és követtünk téged. Mi lesz hát velünk?' Jézus azt felelte nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem, az újjászületés idején, amikor az Emberfia helyet foglal dicsősége trónján, ti is tizenkét trónon fogtok ülni, és ítélni fogjátok Izrael tizenkét törzsét. És mindenki, aki elhagyta házát, testvéreit vagy nővéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjét az én nevemért, százannyit kap majd és örök életet fog örökölni. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.

Évközi huszadik. hét – kedd

  2011. augusztus 16. - Kedd

  A gazdag ifjú távozása után Jézus így szólt tanítványaihoz: „Bizony,
  mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. Újra mondom
  nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak
  bejutnia Isten országába.” Ennek hallatára a tanítványok igen
  megdöbbentek, és azt kérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk
  tekintett, és így szólt: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden
  lehetséges.” Ekkor Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk,
  és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: „Bizony,
  mondom nektek: ti, akik követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor
  az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét
  trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz,
  aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját,
  gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök
  életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, és az utolsókból elsők.”
  Mt 19,23-30


  Elmélkedés:
  Bár a gazdagságot is lehet jóra használni, mégis úgy tűnik, hogy jobb
  óvatosnak lenni, mert azt a lelki veszélyt jelenti az ember számára,
  hogy eltávolodik Istentől. A gazdagság ugyan jó, de csak másodlagosan,
  s nem kerülhet az Isten által adott lelki béke, az öröm vagy az
  életszentségre törekvés elé. A gazdag ifjú esete éppen azt mutatta meg
  az apostoloknak, hogy vannak, akik számára a gazdagság fontosabb
  Istennél, s nem akarnak róla lemondani. A gazdag könnyen azt hiheti,
  hogy mindene megvan, és már nem vágyakozik a lelki kincsek után. Akinek
  viszont kevés tulajdona van, könnyebben lemond arról az üdvösség
  reményében. Ezért ajánlja Jézus is inkább a szegénységet, amely
  közelebb segít Istenhez. Ő legyen a mi gazdagságunk!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:

  Milyen nagy a te türelmed, Istenem! Tőled születik minden egyes nap, te
  öntöd a napsugarat jókra, gonoszokra; te áztatod a földet esőiddel,
  jótéteményedből senki sincs kizárva, megkülönböztetés nélkül adod a
  vizet igazaknak és gonoszoknak. Egyforma türelemmel bánsz a bűnösökkel
  és az ártatlanokkal, azokkal, akik ismernek téged, és azokkal, akik
  tagadnak, akik hálálkodnak és akik hálátlanok.
  Gyakran, sőt állandóan keserítenek a sértések, de te mégsem engeded
  szabadjára méltatlankodásodat, türelmesen vársz az ítélet napjára. S
  mivel a te hatalmadban van a megtorlás, inkább türelemmel, hosszan
  várakozol, vagyis kegyességedben inkább elhalasztod az ítéletet, arra
  várva, hogy az ember gonoszsága, ha egyáltalán lehetséges, végül mégis
  megváltozzék.
  Szent Ciprián
______________________________

Évközi huszadik. hét – kedd

Feljutni a csúcsra
2011. augusztus 16. Évközi huszadik. hét – kedd

P. José LaBoy Wallace LC

Mt 19, 23-30
Abban az időben Jézus tanítványaihoz fordult: "Bizony mondom nektek, a gazdagnak nehéz bejutnia a mennyek országába. Újra azt mondom: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek és azt kérdezték: "Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk nézett, és így szólt: "Embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges." Akkor Péter vette át a szót: "Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz hát a jutalmunk?" Jézus így válaszolt: "Bizony mondom nektek, ti, akik követtetek, a megújuláskor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, ti is ott ültök majd vele tizenkét trónon és ítélkezni fogtok Izrael tizenkét törzse fölött. Aki nevemért elhagyja otthonát, testvéreit, nővéreit, apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy a földjét, százannyit kap, s az örök élet lesz az öröksége.

Bevezető ima: Uram, tudod, mi a legjobb számomra; s ez az oka, hogy hiszek benned. Mindig hűséges vagy szavadhoz, és téged jobban érdekel a lelki jólétem, mint engem; ezért bízom benned. Bűneim ellenére mindig megmutatod szerető irgalmasságodat; ezért szeretlek Uram.

Kérés: Uram, adj mélységes vágyakozást, hogy eljussak a mennyországba, egy olyan vágyat, mely az anyagi dolgok mértékletes használatában mutatkozik meg.

1. Bejutás az Mennyországba. Tudjuk az evangéliumokból, hogy Krisztus a nép között végzett szolgálatának legnagyobb részét a mennyországról való prédikálással töltötte. Isten szívünk királya akar lenni. Ez azonban lehetetlen, ha földi dolgokhoz ragaszkodunk. Amikor Krisztus azt mondja, hogy nehéz bejutni a gazdagnak a mennyországba, ekkor mindenkihez szól. Krisztus azt mondja, hogy az anyagi dolgoktól való függés azt tükrözi, hogy nincs hely Isten számára. Ez tehát nemcsak a gazdagokat érintő kérdés. Amint a hegymászó nem visz magával súlyos holmikat vagy nehéz hátizsákot az útra, ugyanígy van a mi lelki életünkben is (ami az Istennel való intim kapcsolatunkat takarja), nekünk is szabadnak kell lennünk minden nehéz dologtól.

2. Lehetetlennek tűnik. A tanítványok reakciója arra hívja fel figyelmünket, hogy milyen könnyű függni magunktól, a dolgoktól, hangulatoktól és vágyaktól. Elhagyni mindezeket azzal a céllal, hogy a mennyországba jussunk, lehetetlennek tűnik számunkra. És ez tényleg az. Senki sem tudja legyőzni ezeket a ragaszkodásait az isteni kegyelem segítsége nélkül. Ezért mondja Krisztus, hogy „embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges.” Isten eljuttat minket a mennyországba, ha hagyjuk. Egy túlságosan megrakodott hajó elsüllyed, de nem azért, mert nem alkalmas a hajózásra, hanem mert a súly jóval több rajta, mint amennyit el tud szállítani. Akkor tudunk eljutni Istenhez, ha kiüresítjük magunkat, és hagyjuk, hogy kegyelme betöltse szívünket.

3. Nincstelennek lenni, hogy a tied legyen minden. Az életben előfordul, hogy képesek vagyunk lemondani valamiről valami jobb fejében. Ezért van az, hogy Péter apostol, aki nem igazán biztos benne, hogy milyen jutalom jár azért, hogy Krisztust követi, megkérdezi a Mestert: „Mi lesz hát a jutalmunk?”. Az önmegtagadásért járó jutalom, hogy Krisztussal lehetünk, örökre osztozva az Ő dicsőségében. A döbbenetes dolog az, amikor Krisztus azt mondja nekünk, hogy ez nem valami, amit a jövőben fogunk megkapni, hanem valami, amit már itt a földön elkezdhetünk befogadni. Keresztes Szent János, aki mély szeretettel volt Krisztus iránt, nagyon jól megértette: „ahhoz, hogy birtokoljuk azt, amivel nem rendelkezünk, oly úton kell haladnunk (a lelki életben), amelyen semmink sincs.” (A Kármel meghódítása, 1. könyv, 13.)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy emlékeztettél arra, amit meg kell tennem, hogy a Mennyországba jussak. Olyan könnyű hagyni, hogy a világ dolgai terheljenek, és elfelejteni, hogy milyen értéktelenek mindezek a mennyhez képest.

Elhatározás: Egy konkrét áldozatot hozok: függetleníteni fogom magam valamitől, amit szeretek, és a mennyországra fogok gondolni e lemondás gyakorlása közben.

Erdő Péter bíboros atya 2011. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog II. János Pál első magyarországi látogatásának huszadik évfordulója ébressze fel bennünk a reményt és a jövőbe vetett bizalmat.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Évközi idő, 20. hét Kedd

Évközi idő, 20. hét Kedd

Ez 28, 1-10 Emberfia, vidd hírül szavaimat! 
Mt 19, 23-30 Embernek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.

Nem vagyunk mi rossz szándékúak, mint ahogy a kérdező Péter sem volt az, de azért szeretünk biztosra menni. Szeretünk mi is tisztán, világosan látni a lényeges dolgokban. Péter kérdéséhez mi is csatlakozunk, mert szeretnénk egyértelműen tudni, hogy mi lesz a jutalmunk. És bármennyire emberi a kérdésünk, s talán már szégyelljük is magunkat, hogy előhozakodtunk vele, Jézus nem nevet ki bennünket, csak mosolyog rajtunk, de nem hallgat, de nem hallgat, hanem megadja a választ: az örök élet lesz a jutalmatok. Vagy mi ennél is többet akarunk? (Adoremus 2004)

2004.08.16. hétfő

   (Szent Rókus)

   Ezekiel példa lesz számotokra: ugyanazt csináljátok ti is
     _________________________________________________________________

   Ez 24,15-24

   Akkor  az  Úr  ezt  a  szózatot  intézte  hozzám: ,,Emberfia, íme, egy
   csapással  elveszem tőled szemed gyönyörűségét, de ne sirasd; ne sírj,
   s  a könnyeid se folyjanak. Sóhajts csöndben, halotti gyászt ne tarts;
   tedd  föl  fejedre  turbánodat, és sarud legyen a lábadon; ruháddal ne
   takard  el  arcodat,  és  a gyászolók eledelét se edd.'' Szóltam tehát
   reggel  a  néphez,  és  estére  meghalt  a feleségem; reggel pedig úgy
   tettem,  amint  Ő  megparancsolta nekem. Ekkor a nép ezt mondta nekem:
   ,,Miért  nem  mondod meg nekünk, mit jelent az, amit cselekszel?'' Azt
   feleltem  nekik: ,,Az Úr így szólt hozzám: Beszélj Izrael házához: Így
   szól  az  Úr  Isten:  Íme,  én  megfertőzöm  szentélyemet,  országotok
   büszkeségét és szemetek gyönyörűségét, amely miatt aggódik a lelketek;
   fiaitok  és  leányaitok,  akiket  hátrahagytatok, kard által esnek el.
   Akkor  ti  is  úgy  tesztek  majd,  amint  én  tettem:  Arcotokat  nem
   takarjátok   el  ruhátokkal  és  a  gyászolók  eledelét  nem  eszitek;
   turbánotok a fejeteken lesz és sarutok a lábatokon; nem jajgattok, sem
   nem   sóhajtoztok,   hanem  elsenyvedtek  majd  gonoszságaitokban,  és
   mindenki  csak a rokona előtt siránkozik majd. Mert Ezekiel csodálatos
   jel  lesz  számotokra;  mindenben úgy cselekszetek majd ti is, amint ő
   cselekedett,  amikor  ez  majd  megtörténik;  és  megtudjátok, hogy én
   vagyok az Úr Isten.

   MTörv 32,18-21

   Elhagytad Istent, szülődet, feledted az Urat, teremtődet. Látta ezt az
   Úr és haragra gerjedt, mert felingerelték fiai s lányai. Mondta tehát:
   ,,Elrejtem  arcomat  előlük,  hadd  látom,  mi lesz majd a végük, mert
   elvetemült  nemzedék ez, hűtlenné vált gyermekek. Ők azzal ingereltek,
   ami  nem-isten,  bőszítettek semmiségeikkel, én is ingerlem majd őket:
   népnek sem nevezhető néppel, bosszantom majd őket oktalan nemzettel.

   Mt 19,16-22

   Ekkor  íme,  valaki  odament hozzá és azt mondta: ,,Mester! Milyen jót
   tegyek,  hogy  elnyerjem  az  örök  életet?''  Ő  azt válaszolta neki:
   ,,Miért  kérdezel  engem  a  jóról?  Csak  egyvalaki a jó. Ha pedig be
   akarsz  menni  az  életre, tartsd meg a parancsokat.'' Az megkérdezte:
   ,,Melyikeket?'' Jézus ezt felelte: ,,Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj,
   ne   tanúskodj   hamisan,  tiszteld  apádat  és  anyádat,  és  szeresd
   felebarátodat,  mint  önmagadat''  [Kiv  20,12-16;  MTörv 5,16-20; Lev
   19,18].  Az  ifjú  erre azt mondta neki: ,,Mindezeket megtartottam, mi
   hiányzik  még  nekem?''  Erre  Jézus  így  szólt hozzá: ,,Ha tökéletes
   akarsz  lenni,  menj,  add  el,  amid  van, add oda a szegényeknek, és
   kincsed  lesz  a  mennyekben.  Azután  jöjj,  kövess  engem.''  E  szó
   hallatára az ifjú szomorúan elment, mert nagy vagyona volt.

_______________________________________________
Igenaptar mailing list
Igenaptar@listserv.osb.hu
http://listserv.osb.hu/mailman/listinfo/igenaptar

magvető 2004
"S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába."
Az Ezekiel 28, 1-10-ben a meggazdagodott és felfuvalkodott ember jelenik meg. A hatalom és vagyon birtokosa elveszíti józan itélőképességét és azt hiszi, hogy istenné vált. Nem egy buta emberről van szó. Maga Ezekiel is hangsúlyozza, hogy bölcseséggel és okossággal szerezte a hatalmát. Viszont amint a hatalom és a vagyon birtokába került, elvesztette bölcsességét. A hatalom megszállottja lett és görcsösen ragaszkodni kezdett hozzá.
Ezekiel könyve nem a múltról szól, nem egy tovatűnt világ emberi gyengeségét villantja fel a XXI. századi olvasó előtt. A hatalomhoz való ragaszkodás, a földi javak görcsös halmozása korunkra talán méginkább jellemző. A hatalom fényében XXI. századi politikusok is gyakran képzelik magukat isteneknek. Ez az öntömjénezés addig tart, amíg egy nagyobb hatalom meg nem semmisíti őket. Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Észak-Amerika és Európa is számtalan példát szolgáltat erre. Az Ezekiel által leírt politikus prototípusa azon hatalmi szereplőknek, akik ma a nemzetközi politikában annyi feszültséget keltenek és borzalmakat idéznek elő. Arany és ezüst, újabban az olaj és a fosszilis energiahordózók veszélyes dolgok a pénz- és hataloméhes vezetők kezében.
"S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába."
A hatalomtól és a pénztől megittasult személyek túllépik korlátaikat. Embereket, hadseregeket, nemzeteket visznek magukkal a pusztulásba. Ez számtalanszor lejátszódott a történelemben. De szemünk előtt is lepereg újra meg újra. A hatalomért és befolyásért folytatott háború egyre jobban kitervelt gyilkosságsorozatokat, tömegmészárlásokat, erőteljes migrációt tesz elkerülhetetlené.
Isten teremtménye szakrális életterével kisodródik a politikai figyelem középpontjából. Az olaj árfolyama, az értéktőzsdén folytatott nemzetközi spekulációk, az embercsempészet, a szervkereskedelem, a gyerekprostitució, az atombusiness, a multinacionális cégek perverz pénzszivattyúi kötik le a hatalom birtokosainak figyelmét. Tetteik legalizálásának érdekében beindítják a hatalmi gépezeteik által mozgatott tömegmédiáikat, amelyek világméretű propagandával megfosztják az emberek tömegeit a valós információk megismerésétől, józan ítélőképességük utolsó szikrájától: demokrácia importálásáról beszélnek ott, ahol embertelen kizsákmányolás folyik, emberjogok kiterjesztését elemzik ott, ahol kegyetlen hadászati és kereskedelmi fogásokkal fosztják ki a nemzeteket.
"S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába."
A gazdagság megfoszthatja az embereket józan ítélőképességüktől és a társadalmi valóság érzékelésétől. Máté evangéliumának 19. fejezete visszatér Ezekiel könyvének gondolatához. A gazdag nehezen megy be Isten országába. Egyetlen célja van ugyanis: a profit profitjának a maximalizálása. Egész energiáját arra összpontosítja, hogy még több jövedelemre és megnagyobb hatalomra tegyen szert. Szemében az ember profittermelő automatává degradálódott és szakrális élettere nem jelent mást számára, mint zsákmányterületet.
Planétánk jövője, kultúránk és civilizációnk nagymértékben függ attól, hogy kit engedünk a hatalom közelébe. A feladat egyre komplexebb és nehezebb. Ne hagyjuk magunkat butítani.

Szakács Ferenc Sándor

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger