2011. augusztus 19., péntek

Szent Bernát apát, egyháztanító

Szent Bernát apát, egyháztanító

Szent Bernát apát és egyháztanító Rut 1, 1.3-6.14b-16.22 Rut anyósa révén megismeri az igaz Istent Mt 22, 34-40 A főparancs: Isten és az ember szeretete. Az írástudók az ószövetségi Szentírásban 248 parancsot és 365 tilalmat tartottak számon. Tehát volt miről vitázni, hogy melyiknek mennyi a súlya és a fontossága. Jézust is ebbe a vitába akarják belevonni. Ő azonban a lényegre mutat rá. Kettőt emel ki, amelyek az embernek az Istenhez és az embertárshoz való viszonyát szabályozzák. Ez a viszony nem más, mint a kötelező szeretet, amely nem érzelem, hanem jóakarat és áldozatkészség. Jézus még hozzáteszi, hogy ez a két parancs az egész kinyilatkoztatás összefoglalása. Akiben megvan a szeretet Isten iránt, az hajlandó neki engedelmeskedni, és hajlandó embertársát is egészen elfogadni. Az újszövetségi kinyilatkoztatás már ebből indult ki, és nem sorolt fel törvényeket. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT BERNÁT

2011.08.19. péntek: SZENT BERNÁT
 
(Eudes Szent János, Tolomei Szent Bernát)
Ahová te mégy, odamegyek, ahol te megszállsz, ott szállok meg


Rut 1,1.3-6.14b-16.22
Az egyik bíró napjaiban, amikor a bírák kormányoztak, éhínség támadt az országban. Ekkor egy ember, aki Júda Betleheméből származott, elindult, hogy egy időre Moáb földjén telepedjen le feleségével és két fiával együtt. Közben meghalt Elimelek, Noémi férje, és az asszony magára maradt fiaival. A fiúk moábi feleséget vettek: az egyiket Orfának hívták, a másikat pedig Rútnak. Miután tíz esztendeig ott laktak, meghalt mindkettő, vagyis Mahálon és Kelion, így az asszony, megfosztva két fiától és férjétől, magára maradt. Ekkor felkelt két menyével együtt, hogy visszatérjen Moáb földjéről hazájába; hallotta ugyanis, hogy az Úr rátekintett népére, és eleséget adott nekik. Erre azok ismét hangos sírásra fakadtak. Orfa ezután megcsókolta anyósát és visszatért, Rút azonban ragaszkodott anyósához. Noémi ekkor így szólt hozzá: ,,Íme, sógornőd visszatért népéhez és isteneihez, menj vele!' Ő azonban ezt felelte: ,,Ne légy ellenemre azzal, hogy hagyjalak el és távozzam, mert ahova te mégy, oda megyek én is, s ahol te laksz, ott lakom én is. Néped az én népem, Istened az én Istenem. Eljött tehát Noémi, a moábi Rúttal, a menyével együtt, arról a földről, ahol jövevényként tartózkodott, és visszatért Betlehembe, éppen akkor, amikor aratni kezdték az árpát.

Zs 145
ALLELUJA! Dicsérd lelkem, az Urat! Dicsérem az Urat, amíg csak élek, zsoltárt énekelek Istenemnek, amíg csak leszek. Ne bízzatok fejedelmekben, emberek fiaiban, akik nem segíthetnek! Ha lelkük elszáll, visszatérnek a földbe, terveik még aznap mind megsemmisülnek. Boldog, akinek segítője Jákob Istene, akinek az Úrban, az ő Istenében van reménye! Ő alkotta az eget és a földet, a tengert és mindent ami bennük van. Hűségét megtartja örökre, igazságot szerez a méltatlanul szenvedőknek, kenyeret ad az éhezőknek.Az Úr megszabadítja a foglyokat, az Úr a vakokat látóvá teszi, az Úr felemeli a lesújtottakat, az Úr az igazakat szereti. Az Úr megoltalmazza a jövevényeket, felkarolja az özvegyet és az árvát, de elpusztítja a bűnösök útjait. Király az Úr mindörökké, a te Istened, Sión, nemzedékről nemzedékre.

Mt 22,34-40
Mikor a farizeusok meghallották, hogy a szaddúceusokat elnémította, összegyűltek egy csoportba, és az egyikük, egy törvénytudó, hogy próbára tegye, megkérdezte tőle: ,,Mester, melyik a legnagyobb parancs a törvényben?' Ő azt felelte neki: ,,,,Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből'' [MTörv 6,5]. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló ehhez: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat'' [Lev 19,18]. Ezen a két parancson alapul az egész törvény és a próféták.'

Évközi huszadik hét – péntek

2011. augusztus 19. – Péntek

  Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan
  hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy
  törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki:
  „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?” Jézus így válaszolt:
  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és
  egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló
  ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson
  nyugszik az egész törvény és a próféták.”
  Mt 22,34-40


  Elmélkedés:
  Az ószövetségi törvényeknek a zsidó vallásban nem volt annyira jogi
  értelme, mint amilyet utólagosan néha tulajdonítanak neki. A mózesi
  törvénykönyvekben szereplő parancsok és előírások inkább olyan tanítást
  jelölnek, amely Istentől származik és az ember mindennapi magatartását
  szabályozza vallási és nem vallási kérdésekben egyaránt. A parancsoknak
  éppen attól van vallási alapja, hogy Isten adta azokat, így lesz az
  emberi élet minden területének az isteni törvény az alapja. E törvény
  első és legfontosabb eleme az Isten iránti szeretet, amelyet az
  embertársak szeretete követ. A Jézus által adott új törvény alapja is a
  szeretet, de ennek már a Krisztus által tanúsított szeretet a példája
  és mértéke. Olyan engedelmes szeretettel kell lennünk az Atya iránt,
  amely Jézusban is megvolt, és úgy kell szeretnünk embertársainkat,
  ahogyan Jézus szeretett bennünket.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen;
  hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek
  szemébe;
  hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék;
  hogy lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek;
  hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell;
  hogy szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem;
  hogy értelmem éber és friss legyen az igazság – csak az igazság –
  befogadására;
  hogy akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet,
  ami fölemel!
______________________________

Évközi huszadik hét – péntek

Úgy cselekedjünk, ahogy Isten!
2011. augusztus 19. Évközi huszadik hét – péntek

P. José LaBoy Wallace LC

Mt 22, 34-40

Bevezető ima: Uram! Hiszek benned, mert olyan küldetésed van számomra, amely által hasonló leszek hozzád. Reményem van benned, mert a Te példád és kegyelmed által kapok oly erőt, hogy akaratom a tiéddel legyen azonos. Szeretlek, mert téged szeretve válhatok szent életűvé.

Kérés: Adj Uram kegyelmet, hogy hozzád hűségesnek maradva legyek könyörületes.

1. Isten akarata szerint cselekedjünk. Mi az igaz szeretet? Sallust, a római történészt idézve, Benedek pápa megmutatja nekünk, hogy mi a hiteles szeretet tartalma: „Ugyanazt a dolgot akarni, miközben ugyanazt a dolgot elutasítani. Az antikvitás így méltányolta a hiteles szeretet tartalmát. Az egyik hasonló lesz a másikhoz, és ez vezet minket az akarat és elmélkedés közösségéhez.” Ez az idézet segít megérteni, hogy szeretni annyit tesz, mint akaratunkat Isten akaratával azonosítani. Ez mutat nekünk utat, hogy olyanok legyünk, mint Isten. Ez a tény teszi jóvá első szüleink engedetlenségét Istennel szemben.

2. A szeretet két dimenziója. Ahogy a Biblia tanította, az igaz szeretetnek két dimenziója létezik: az Isten felé és embertársaink felé irányuló szeretet. Szent János első levelében, amit a felebaráti szeretet Magna Charta-jáként ismerünk, gyakran és tisztán kifejezi a két dimenzió közötti szoros kapcsolatot. Addig a pontig, amikor már nem tudunk meglenni egymás nélkül: „Az, aki kudarcot vall a becsületesség útján, nem tartozik Istenhez, de az sem, aki nem szereti felebarátját” (1Jn 3, 10). „Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent.” (1Jn 4, 7). Ha Isten úgy szeretett, hogy egyszülött fiát adta értünk, mi is szeressük egymást (vö. 1Jn 4, 11). Ha valaki azt állítja, hogy: "Szeretem az Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is. (1 Jn 4, 20-21)

3. Másokat szeretni. Isten elvárja tőlünk, hogy ne csak Őt, hanem másokat is szeressünk. Ez nem könnyű, főleg akkor, amikor egy olyan világban élünk, ami nagyra becsüli az individualizmust, amiben mások eltaposásával haladunk előre. Nem fogunk senkit szeretni csak azért, mert tudjuk, hogy kellene. Nehéz dolgunk van, ha az ószövetségi követelmények szerint szeretünk valakit – szeress úgy, „ahogy önmagadat”. Elképzelhetjük, hogy milyen nehéz másokat úgy szeretni, ahogy Isten kívánja tőlünk – „ahogy én szerettelek titeket” (Jn 13, 34). Krisztus igazi próba elé állított: “Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” (Jn 13, 35)

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézus! Adj kegyelmet, hogy minden erőfeszítésemmel és jó akaratommal szeressem embertársaimat. Uram, az a szándékom, hogy megtanuljam tőled szeretni az embereket, még életem árán is.

Elhatározás: A valóságban is gyakorolni fogom az embertársaim felé irányuló szeretet.

A pápa imaszándéka 2011 augusztus hónapra:
Ifjúsági világnap: Hogy az ifjúsági világnap, amelyet Madridban tartanak, a világ minden fiatalját arra serkentse, hogy életét Krisztusba gyökereztesse és alapozza.
Nyugat keresztényei: Hogy Nyugat keresztényei, a Szentlélek tevékenységére nyitott tanulékonysággal, újra találjanak rá hitük frissességére és lelkesedésére.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger