2011. augusztus 22., hétfő

BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

Isten és az ember szeretete szorosan összefügg egymással. Máriában az Istent mindenekfölött szerető, mindenben igent mondó asszonyt ünnepeljük. Királynői méltósága számunkra öröm és megerősödés az Isten útján.
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

2011.08.22. hétfő: SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ
 
Istenbe vetett hitetek mindenüvé eljutott


1Tessz 1,2b-5.8b-10
Hálát adunk Istennek mindnyájatokért mindenkor, amikor megemlékezünk rólatok imádságainkban. Szüntelenül gondolunk Istenünk és Atyánk előtt a mi Urunkban, Jézus Krisztusban való hitetek gyümölcseire, fáradozó szeretetetekre és türelmes reménységetekre. Tudjuk, Istentől szeretett testvéreim, hogy választottak vagytok. Mi ugyanis az evangéliumot nem csak szóval hirdettük nálatok, hanem erővel és Szentlélekkel is, és egész teljességgel. Hiszen tudjátok, milyenek voltunk köztetek, a ti érdeketekben. Az Úr igéjének hirdetése ugyanis tőletek haladt tovább, nem csak Makedóniában és Akhájában. Istenbe vetett hitetek eljutott mindenhová, úgyhogy szükségtelen is arról beszélnünk. Hiszen mindenki beszéli rólunk, hogy hogyan érkeztünk hozzátok, és hogyan tértetek meg a bálványoktól Istenhez, hogy az élő, igaz Istennek szolgáljatok, és várjátok a mennyből Fiát, akit feltámasztott halottaiból, Jézust, aki megment minket a jövendő haragtól.

Zs 149
ALLELUJA! Énekeljetek az Úrnak új éneket, zengjen a szentek gyülekezetében dicsérete! Örvendezzék Izrael az ő alkotójának, Sion fiai ujjongjanak királyuknak! Dicsőítsék nevét körtánccal, dobbal és lanttal zengjenek neki! Mert az Úr kedveli népét, diadalra juttatja az alázatosakat. Ujjongnak majd a szentek dicsőségben, és örvendeznek fekvőhelyükön. Szájukban Isten magasztalása lesz, és kétélű kard a kezükben, hogy bosszút álljanak a nemzeteken megfenyítik a népeket, láncra verik királyaikat, vasbilincsbe nagyjaikat, és végrehajtják rajtuk a megírt ítéletet: Dicsősége lesz ez minden szentjének! ALLELUJA!

Mt 23,13-22
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Ti magatok nem mentek be, és akik be szeretnének menni, azokat sem hagyjátok bemenni. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejártok tengert és szárazföldet, hogy egy megtérőt szerezzetek, s amikor megszereztétek, magatoknál kétszer inkább a gyehenna fiává teszitek. Jaj nektek, vak vezetők, akik azt mondjátok: ,,Ha valaki megesküszik a templomra, az semmi, de aki megesküszik a templom aranyára, az kötelez.'' Ti ostobák és vakok! Mi a nagyobb, az arany, vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? És azt mondjátok: ,,Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de aki a rajta levő ajándékra esküszik, az kötelez.'' Ti vakok! Mi a nagyobb, az ajándék, vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Hiszen aki az oltárra esküszik, megesküszik az oltárra és mindenre, ami rajta van. S aki a templomra esküszik, megesküszik a templomra, és arra, aki benne lakik. Aki pedig az égre esküszik, Isten trónjára esküszik, és arra, aki azon ül.

Szűz Mária királynő

Szűz Mária királynő
  2011. augusztus 22. - Hétfő

  Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj, nektek, képmutató
  írástudók és farizeusok! Elzárjátok a mennyek országába vezető utat az
  emberek elől. Ti magatok nem mentek be oda, és azokat sem engeditek
  odajutni, akik be szeretnének menni. Jaj, nektek, képmutató írástudók
  és farizeusok! Tengert és szárazföldet bejártok, hogy egyetlen pogányt
  megtérítsetek, és ha megtért, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte
  inkább, mint magatokat. Jaj, nektek, vak vezetők! Azt mondjátok: „Ha
  valaki a templomra esküszik, az semmi; ha azonban a templom aranyára
  esküszik, az kötelez.” Ti, esztelenek és vakok! Hát mi nagyobb: az
  arany vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? – Továbbá azt
  mondjátok: „Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de ha a rajta lévő
  áldozati ajándékra esküszik, az kötelez.” – Ti, vakok! Hát mi nagyobb:
  az áldozati ajándék vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Aki
  tehát az oltárra esküszik az esküszik az oltárra és mindarra, ami rajta
  van. Aki a templomra esküszik, az esküszik a templomra és arra, aki ott
  lakik. Végül: aki az égre esküszik, az az Isten trónjára esküszik és
  arra, aki a trónon ül.
  Mt 23,13-22


  Elmélkedés:
  A mai evangéliumban Jézus nyíltan fejükre olvassa az írástudóknak és a
  farizeusoknak hamis vallásosságukat. Azok, aki felelősek a nép vallási
  életének vezetéséért, rossz példát mutatnak. Az volna ugyanis a
  hivatásuk, hogy az üdvösség felé vezessék az embereket, ehelyett
  azonban az aprólékosan kidolgozott törvények bonyolult rendszerével
  olyan vallási cselekedeteket követelnek az egyszerű emberektől, amit
  nekik lehetetlen megtartani. A jézusi figyelmeztetés kapcsán felmerül
  bennünk a kérdés, hogy vajon nem lakik-e bennem is olyan farizeusi
  lelkület, amely másokat akadályoz az üdvösség útján való haladásban?
  Hiteles vallásosságom olyan tanúságtétel, amely utat nyit másoknak
  Jézus felé.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add Uram, hogy egyek legyünk minden testvérünkkel, a legtávolabbiakkal
  is, azokkal is, akikkel másképp bánsz, mint velünk. Te taníts minket
  szeretetre, hadd kamatoztassuk adottságainkat hátrányos helyzetben lévő
  testvéreink javára.
  Add, hogy testvér módjára szeressük őket, hogy megosszuk velük minden
  javunkat, eléjük sietve felkínáljuk nekik, és könyörögjünk, hogy
  fogadják el.
  Boldog Charles de Foucauld
______________________________

Szűz Mária királynő

Én vagyok testvérem őrzője?
Szűz Mária királynő

2011. augusztus 22. Évközi huszonegyedik hét – hétfő
P. Richard Gill

Mt 23,13-22
 „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Ti magatok nem mentek be, és akik be szeretnének menni, azokat sem hagyjátok bemenni. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejártok tengert és szárazföldet, hogy egy megtérőt szerezzetek, s amikor megszereztétek, magatoknál kétszer inkább a gyehenna fiává teszitek. Jaj nektek, vak vezetők, akik azt mondjátok: ,,Ha valaki megesküszik a templomra, az semmi, de aki megesküszik a templom aranyára, az kötelez.'' Ti ostobák és vakok! Mi a nagyobb, az arany, vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? És azt mondjátok: ,,Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de aki a rajta levő ajándékra esküszik, az kötelez.'' Ti vakok! Mi a nagyobb, az ajándék, vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Hiszen aki az oltárra esküszik, megesküszik az oltárra és mindenre, ami rajta van. S aki a templomra esküszik, megesküszik a templomra, és arra, aki benne lakik. Aki pedig az égre esküszik, Isten trónjára esküszik, és arra, aki azon ül.”

Bevezető ima: Uram, Istenem, nyisd meg az elmém, hogy halljam szavadat, és a szívembe fogadjam. Hadd legyen számomra életet adó szó, lépteim biztos vezetője ma, és életem minden napján. Szavaidon elmélkedve engedd, hogy rátaláljak a biztos és biztonságos ösvényre, mely hozzád vezet, az örök életbe.

Kérés: Uram, engedd megértenem, hogy az élő emberszeretet azt jelenti, hogy mások lelkéért ugyanúgy felelek, mint a sajátomért. Azt kívánod tőlem, hogy másokat is hozzád vezessek.

1.Az álszentekre nem vonatkozik. A farizeusok és írástudók híján vannak az egyenes és őszinte lelkiismeretnek, amivel Istennek örömet szerezhetünk. Hagynunk kell viselkedésünket, szavainkat és lelkiismeretünket megnyílni az Úr előtt és harmóniában lenni vele. A lelkiismeretünk az a titkos szentély, ahol kettesben vagyunk az Úrral, és a Szentlélek szól hozzánk a szívünk mélyén. Akkor sértjük meg lelkiismeretünket, ha azt tesszük, amiről tudjuk, hogy hamis, amikor megtagadjuk magunktól azt, ami üdvösségünk szempontjából a legfontosabb. A jó lelkiismeret a legfőbb jó, amit csak ebben az életben elérhetünk. Békét, nyugodt derűt ad nekünk és biztosítja, hogy a kegyelem állapotában maradjunk.

2. Ára van annak, ha másokat félrevezetünk. Jézus nagyon szigorú azokkal, akik másokat tévútra vezetnek, különösen, ha olyanokról van szó, akiknek felelőssége másokat az üdvösség útjára tanítani és vezetni. Nagy bűn botrányt okozni és másokat az igazság ösvényétől eltéríteni. Erre sok példa van. Vannak, aki megbízást kaptak, hogy az Egyház nevében tanítsanak, de az egyház tanítását kiegészítik saját véleményükkel. Akadnak, akik rendezetlen életükkel hatnak a befolyásolható fiatalokra. Mindannyiunk üdvössége összekapcsolódik, segítünk egymásnak felépülni és segítjük egymást a Krisztushoz vezető úton. A többieknek joguk van ahhoz, hogy jó példát lássanak tőlünk, és igazat szóljunk.

3. Itt nincs esküdözés! Jézus óv minket az üres szavaktól, a túlzástól és attól, hogy Istenre, vagy az Ő oltárára esküdjünk. Azt kívánja, hogy szavaink őszinték legyenek, és éljünk olyan feddhetetlenül, hogy az mindenki számára példaértékű legyen. Ha tiszta a lelkiismeretünk és minden ügyünket Isten elé visszük, akkor szavaink valóban igazak lesznek, és arról tanúskodnak, ami a bensőnkben lakik. Milyen csodálatos dolog olyan emberekkel foglalkozni, aki egyszerűek és átláthatók, akiknek az arcáról olvasni lehet, mert sosem fordul elő velük, hogy fondorlatosak, számítók, hamisak, vagy kétszínűek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add kegyelmedet, hogy valóban szívem mélyéig őszinte legyek, amikor veled, vagy másokkal foglalkozom. Taníts meg arra, hogy ha a szavamat adom, azt szívemből tegyem.

Elhatározás: Lelkiismeret vizsgálatomban megkérdezem magamtól; valóban elég mélyre megyek ahhoz, hogy felismerjem Isten akaratát.


Erdő Péter bíboros atya 2011. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog II. János Pál első magyarországi látogatásának huszadik évfordulója ébressze fel bennünk a reményt és a jövőbe vetett bizalmat.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger