2011. augusztus 23., kedd

LIMAI SZENT RÓZA

LIMAI SZENT RÓZA

Ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be szeretnének menni – korholja Jézus a farizeusokat. Szavaiból azt is megérthetjük, hogy akkor helyes a vallásosságunk, ha mi magunk is az üdvösség felé törekszünk, és igyekszünk másoknak is a segítségére lenni, hogy oda jussanak. A vezetők felelőssége különösen is nagy, hiszen azt a feladatot kapták, hogy a rájuk bízottakat mind elvezessék az üdvösségre. Engedelmes lélekkel kövessük pásztorainkat. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonegyedik hét – kedd

2011.08.23. kedd

(Limai Szent Róza, Benizzi Szent Fülöp)
Életünket is nektek akartuk adni


1Tessz 2,1-8
Magatok is tudjátok, testvérek, hogy hozzátok való érkezésünk nem volt hiábavaló. Ellenkezőleg, noha előbb, mint tudjátok, szenvedések és bántalmak értek minket Filippiben, mégis, Istenben bízva, a nagy gondok között is hirdettük nektek Isten evangéliumát. Mert a mi igehirdetésünk nem tévedésből fakad, sem tisztátalanságból, és nem történik álnoksággal, hanem úgy beszélünk, mint akiket Isten megpróbált és igazolt, hogy ránk bízza az evangéliumot. Nem mint olyanok, akik az emberek tetszését keresik, hanem Istenét, aki vizsgálja szívünket [Jer 11,20]. Egyáltalán nem szokásunk a hízelgő beszéd, amint tudjátok, sem a kapzsiság alkalmának keresése -- Isten a tanúnk erre. Az emberek elismerését sem kerestük, sem a tiéteket, sem másokét. Bár rátok támaszkodhattunk volna, mint Krisztus apostolai, mégis úgy voltunk köztetek, mint kicsinyek, úgy, ahogyan a dajka gondozza a gyermekeit. Ragaszkodtunk hozzátok, és szívesen nektek adtuk volna nemcsak Isten evangéliumát, hanem életünket is, mert nagyon megkedveltünk titeket.

Zs 138,1-6
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgáltál és ismersz engem, tudod, ha leülök és ha fölkelek. Messziről ismered gondolataimat, szemmel tartod akár járok-kelek, akár pihenek. Előre ismered minden utamat. Még nyelvemen sincs a szó,és te már érted egészen, Uram. Minden oldalról körülveszel engem, és fölöttem tartod kezedet. Oly nagy, oly csodálatos nekem ez a tudás: ésszel föl sem érhetem!

Mt 23,23-26
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok mentából, kaporból és köményből, de elvetitek a törvény komolyabb parancsait, a jogot, az irgalmat és a hűséget. Ezeket meg kellene tenni, s azokat sem elhagyni. Vak vezetők, akik kiszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és tisztátalansággal. Te vak farizeus! Tisztítsd meg előbb a pohár belsejét, hogy a külseje is tiszta legyen!

Évközi huszonegyedik hét – kedd

2011. augusztus 23. - Kedd

  Jézus egyszer így korholta az írástudókat és a farizeusokat: Jaj,
  nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Tizedet adtok a mentából, a
  kaporból és a köményből, de elhanyagoljátok azt, ami a legfontosabb a
  törvényben: az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget. Ezeket meg
  kell tenni, de azokat sem szabad elhanyagolni! Vak vezetők! Megszűritek
  a szúnyogot, de lenyelitek a tevét. Jaj, nektek, képmutató írástudók és
  farizeusok! Megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, belül azonban
  tele vagytok kapzsisággal és tisztátalansággal. Vak farizeus! Tisztítsd
  meg előbb a pohár belsejét, akkor majd a külseje is tiszta lesz!
  Mt 23,23-26


  Elmélkedés:
  Az ószövetségi törvény minden területen pontosan szabályozta Isten és a
  nép kapcsolatát, valamint az emberek együttélését. A mózesi
  törvénykönyvekben semmi sincs a véletlenre bízva, hanem pontos
  előírásokat tartalmazott a vallási és a társadalmi életre, illetve az
  erkölcsi magatartásra vonatkozóan. Világosan kell látnunk, hogy Jézus
  nem az Isten által adott törvény ellen beszél, hanem azokkal a
  hagyományokkal száll szembe, amelyeket a farizeusok és az írástudók
  őriznek, s amelyek éppen az eredeti törvény lényegéről, a szeretet
  parancsáról vonják el az ember figyelmét. A szeretet törvényét erősíti
  meg Jézus, amikor hangsúlyozza, hogy ez már nem kőtáblákra, hanem az
  ember szívébe írt törvény. Az Isten- és emberszeretet kötelessége
  álljon mindig az első helyen életünkben!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Ó, Jézusom, Megváltóm, itt vagyok lábaidnál! Szeretem, dicsérem és
  áldom egész szívemből isteni gondviselésedet mindenért, amit rám
  küldtél vagy megengedtél. Mert mindaz, ami általad történik, jó és
  csodálatra méltó. Szent akaratod történik mindenben és minden által,
  bármennyire lázadozzék is ellene természetem. Legyen áldott és imádott
  isteni végzésed mindörökké! Ég és föld előtt megvallom, teljes
  szívemből hiszem, Uram, hogy igazságos vagy, és hogy ezt a szenvedést,
  sőt, sokkal többet is megérdemlek bűneimért. Azért ezt a
  megpróbáltatást szívemből vállalom a te dicsőségedre, igazságod
  kiengesztelésére, szent akaratod teljesítésére, szenvedésed iránti
  tiszteletből, melyet bűneimért viseltél el.
  Eudes Szent János
______________________________

Évközi huszonegyedik hét – kedd

Őszintének lenni Isten előtt
2011. augusztus 23. Évközi huszonegyedik hét – kedd

P. Todd Arsenault, LC

Mt 23, 23-26

Bevezető ima: Én Istenem, teljes szívemből hiszek benned, mert oly sok lehetőséget adtál, hogy felismerjelek téged, különösen is Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, akit nekünk ajándékoztál. Remélek benned, mert soha nem hagytál cserben. Szeretlek, Uram, mert Te előbb szerettél engem, és megmentésemért véredet ontottad. Egész életemmel téged akarlak szeretni. Alázatosan hozzád jövök, amikor megvallom bűneimet, és bízom irgalmadban. Mária, édesanyám, a te anyai gondoskodásodra bízom életem, hogy egész életem folyamán hűséges tudjak maradni Isten szent akaratához.

Kérés: Uram, segíts, hogy fejlesszem és érzékennyé tegyem lelkiismeretem, amely mindig harcol azzal a kísértéssel, hogy utólag akarjam igazolni tetteimet.

1. Az igazság fáj. Krisztus kemény szavakkal szól a farizeusokhoz. Tisztában van azzal, hogy hagyták a rossz szokásokat gyökeret verni önmagukban. Ezért fel akarja rázni őket és egyúttal minket is figyelmeztet, hogy ne adjuk meg magunkat hasonló bűnöknek. Krisztus sohasem egyezkedik az igazsággal. Mindig a jót nézi az adott ember lelkében, tehát a szeretete tökéletes. Néhány embernek a kalapács-effektus kell, néhánynak kedves nógatás. Isten tetőtől talpig ismer minket, és figyelmeztetni akar a veszélyre, ami rombolhatja a vele való kapcsolatunkat. Lehet, hogy Isten nekem is próbál megmutatni valamit? Figyelek rá egyáltalán?

2. Fejleszd a lelkiismeretedet! Krisztus azzal képzi hallgatósága lelkiismeretét, amit mond. A lelki élet nem csak abból áll, hogy újra meg újra végigmegyünk ugyanazokon a mozdulatokon és ugyanazokon a frázisokon, az egész létünkkel meg kell élni: az eszünkkel, szívünkkel, testünkkel és lelkünkkel. Krisztus mindegyikünktől azt várja, hogy vegyük komolyan lelkiismeretünk képzését, hogy hűségesen teljesíteni tudjuk akaratát. Minden nap elegendő lehetőséget kapunk arra, hogy formáljuk lelkiismeretünket és felismerjük az igazságot, amit Krisztus kinyilatkoztatott nekünk. Hogyan állok ahhoz, amit Krisztus az Egyházon keresztül kér tőlem?

3. Hűségesnek lenni Krisztushoz. Krisztus azt tanítja, hogy ne kövessük a farizeusok példáját. Ez eddig teljesen nyilvánvaló. Azonban nem áll meg itt: a hűségre hív minket. Ezért van, hogy minden kritikája után, elmondja a farizeusoknak, mit kellene tenniük. Ő nem hagyja, hogy céltalanul térjünk vissza. Krisztus egy konkrét tervet adott a kezünkbe, amit meg kell élnünk. Arra hívott minket, hogy legyünk hűségesek hozzá, az evangéliumhoz, és az egyetlen igazsághoz, ami szabaddá tesz minket. Hajlandó vagyok keményen dolgozni, s nem csak azért, hogy formáljam a lelkiismeretemet, hanem, hogy hűséges legyek Jézus Krisztushoz mind halálig?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, hálát adok neked szeretetedért, hogy nem hagysz a bűnben maradnom. Te hívtál magadhoz. Arra hívsz, hogy szent legyek, és olyan szent akarok lenni, mint Te. Mélyebb elhatározással és hűséggel akarom megélni katolikus hitem. Ez nem könnyű a világ nyomása és kísértései közepette, de tudom, hogy soha nem hagysz árván engem.

Elhatározás: Ma egy pontra fogok koncentrálni, amiről tudom, hogy gyenge és lusta vagyok benne, és azon fogok dolgozni.

A pápa imaszándéka 2011 augusztus hónapra:
Ifjúsági világnap: Hogy az ifjúsági világnap, amelyet Madridban tartanak, a világ minden fiatalját arra serkentse, hogy életét Krisztusba gyökereztesse és alapozza.
Nyugat keresztényei: Hogy Nyugat keresztényei, a Szentlélek tevékenységére nyitott tanulékonysággal, újra találjanak rá hitük frissességére és lelkesedésére.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger