2011. augusztus 26., péntek

Évközi idő, 21. hét Péntek

Évközi idő, 21. hét Péntek

A Krisztust követő élet egyik vonása az éberség, a készenlét. Napjainkban sokan drámai képekkel rajzolják fel a közeledő világvége szörnyűségeit. Csak egyet felejtenek el, hogy a végső számadás Jézus végső győzelmét, a szeretet diadalát jelenti a rossz felett. Ez pedig nem tragédia, hanem öröm. A Jelenések könyve is vigasztaló irat azok számára, akik hűségesen kitartottak, és nem egy apokaliptikus film forgatókönyve. De az igazság is ugyanúgy kinyilvánul az idők végén, mint a szeretet. Ezért az öt okos szűz jutalma mellett az öt balga sorsa is realitás. Tartozzunk az okosak sorába! (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonegyedik hét – péntek

2011.08.26. péntek

Isten akarata az, hogy szentekké legyetek


1Tessz 4,1-8
Egyébként, testvérek, az Úr Jézusban kérünk és intünk titeket arra, amit tőlünk tanultatok, hogy hogyan kell élnetek és Isten kedvében járnotok. Éljetek is úgy, hogy előrehaladásotok mind nagyobb legyen. Hiszen ismeritek a parancsokat, amelyeket az Úr Jézus által adunk nektek. Isten akarata ugyanis ez: a ti megszentelődésetek, hogy megtartóztassátok magatokat a paráznaságtól; hogy mindegyiktek meg tudja őrizni a testét szentségben és tisztességben, nem a vágyódás szenvedélyében, mint a pogányok, akik nem ismerik Istent [Jer 10,25]. És senki se károsítsa meg, s ne csalja meg semmilyen ügyletben a testvérét, mert az Úr bosszút áll mindezért, mint ahogy már régebben megmondtuk nektek és bebizonyítottuk. Isten ugyanis nem tisztátalanságra hívott meg minket, hanem szentségre. Azért, aki megveti ezeket, nem embert vet meg, hanem Istent, aki Szentlelkét is nektek ajándékozta [Ez 36,27].

Zs 96
Király az Úr! Ujjongjon a föld, örvendezzék a temérdek sziget! Felhő és homály van körülötte, igazság és jog trónjának alapja. Tűz halad előtte, s körös-körül felperzseli ellenségeit. Villámai beragyogják a föld kerekségét, láttára megrendül a föld. Viaszként olvadoznak a hegyek az Úr előtt, az egész föld Ura előtt. Az egek hirdetik igazságát, minden nemzet látja dicsőségét. Jussanak szégyenbe mindazok, akik faragott képeket imádnak, és bálványaikkal kérkednek. Imádjátok őt, angyalai mind! Hallja ezt Sión és örvendezik, és ujjonganak Júda leányai ítéleteiden, Uram. Mert te vagy, Uram, a legfölségesebb az egész földön, messze magasan állsz minden isten fölött. Akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a rosszat; szentjeinek lelkét megőrzi, a gonoszok kezéből megszabadítja őket. Világosság támad az igaznak, s öröm az igaz szívűeknek. Örvendezzetek, igazak, az Úrban, és dicsérjétek szent emlékezetét!

Mt 25,1-13
Akkor hasonló lesz a mennyek országa a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásaikat és kimentek a vőlegény elé. Öt közülük ostoba volt, öt pedig okos. Az ostobák ugyanis, amikor fölvették lámpásaikat, nem vettek magukhoz olajat. Az okosak viszont lámpásaikkal együtt olajat is vittek edényeikben. Mivel a vőlegény késett, mindnyájan elálmosodtak és elaludtak. Éjfélkor aztán kiáltás támadt: ,,Itt a vőlegény, gyertek ki elébe!'' Ekkor a szüzek mindnyájan fölkeltek és rendbehozták lámpásaikat. Az ostobák ekkor így szóltak az okosakhoz: ,,Adjatok nekünk az olajotokból, mert lámpásaink kialszanak.'' Az okosak ezt válaszolták: ,,Nehogy ne legyen elég se nekünk, se nektek, menjetek inkább az árusokhoz és vegyetek magatoknak.'' Amíg azok elmentek vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Az ajtót bezárták. Később megjött a többi szűz is. Azt mondták: ,,Uram, uram! Nyiss ki nekünk!'' De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek: nem ismerlek titeket.,, Legyetek tehát éberek, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát.

Évközi huszonegyedik hét – péntek

  2011. augusztus 26. – Péntek

  Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:
  A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és
  kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak.
  A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak
  azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s
  ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás
  hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan
  fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat:
  „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak
  ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen.
  Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!” Míg azok
  vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak,
  bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett
  a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő
  így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!”
  Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
  Mt 25,1-13


  Elmélkedés:
  Az Úr érkezésére való várakozásról szóló beszéd folytatásában egy olyan
  példabeszédet mond el Jézus, amely szembeállítja az okosak előrelátását
  a balgák felkészületlenségével. Ezt jelképezi, hogy egyesek visznek
  magukkal olajat lámpásaikhoz, de a többiek nem. A késve érkező vőlegény
  lakomájára csak a felkészültek tudtak idejében bemenni. A többiek, akik
  időközben elmentek olajért, kinnrekedtek, s visszaérkezvén hiába kértek
  bebocsátást. A történet középpontjában a vőlegény áll, akinek jövetelét
  várják, aki megérkezik, s aki együtt ünnepel a felkészültekkel.
  Jövetelének idejét nem lehet előre tudni. Lehet, hogy hamarosan
  érkezik, de lehet, hogy késik. Mindig legyünk készen érkezésére.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Add Uram, hogy minden dolog felé rendezett szeretettel forduljak,
  elszakítva tekintetemet a földről és az ég felé fordítva; úgy
  használjam e világ javait, mintha nem használnám.
  Add, hogy értelmem bizonyos belső érzékével meg tudjam különböztetni
  azokat a dolgokat, amelyekre szükségem van, azoktól, amelyek csak
  élvezetemre szolgálnak, hogy így az átmeneti dolgokkal csak
  ideiglenesen foglalkozzam, és csak a szükséges mértékben, de ugyanakkor
  örök vággyal öleljem át az örök valóságokat.
  Clairvaux-i Szent Bernát
______________________________

Évközi huszonegyedik hét – péntek

Készen állsz, vagy nem?
2011. augusztus 26. Évközi huszonegyedik hét – péntek

P. Richard Gill

Mt 25, 1-13
Akkor hasonló lesz a mennyek országa a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásaikat és kimentek a vőlegény elé. Öt közülük ostoba volt, öt pedig okos. Az ostobák ugyanis, amikor fölvették lámpásaikat, nem vettek magukhoz olajat. Az okosak viszont lámpásaikkal együtt olajat is vittek edényeikben. Mivel a vőlegény késett, mindnyájan elálmosodtak és elaludtak. Éjfélkor aztán kiáltás támadt: „Itt a vőlegény, gyertek ki elébe!” Ekkor a szüzek mindnyájan fölkeltek és rendbe hozták lámpásaikat. Az ostobák ekkor így szóltak az okosakhoz: „Adjatok nekünk az olajotokból, mert lámpásaink kialszanak.” Az okosak ezt válaszolták: „Nehogy ne legyen elég se nekünk, se nektek, menjetek inkább az árusokhoz és vegyetek magatoknak.” Amíg azok elmentek vásárolni, megjött a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre. Az ajtót bezárták. Később megjött a többi szűz is. Azt mondták: „Uram, uram! Nyiss ki nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek: nem ismerlek titeket.,, Legyetek tehát éberek, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát.”

Bevezető ima: Uram, Istenem, nyisd meg az elmém, hogy halljam szavadat, és a szívembe fogadjam. Hadd legyen számomra életet adó Ige, lépteim biztos vezetője ma, és életem minden napján. Szavaidon elmélkedve engedd, hogy rátaláljak a biztos és biztonságos ösvényre, mely hozzád vezet, az örök életbe.

Kérés: Uram, adj szívembe mély vágyakozást a mennyország felé!

1. Súlyos olajhiány. Az evangélium meghív bennünket arra, hogy mindig legyen olaj a lámpásunkban, tehát mindenkor legyünk készek az Úr eljövetelére. Olyan pillanatokban és olyan módon jelenik meg a nap folyamán, ahogyan nem is várjuk. A balga szüzek nem látták előre, hogy az Úr hogyan és miként jön el hozzájuk, és nem álltak készen. Gyakran ezernyi gondunk és dolgunk lefoglal minket és elmulasztjuk azt, ami igazán lényeges. Nem vesszük észre Krisztus jelenlétét a körülöttünk lévő emberekben, vagy életkörülményeinkben. Néha Krisztus bizonyos áldozat, vagy szenvedés formájában jön hozzánk, de mi nem ismerjük fel az Urat és elutasítjuk. Meg kell erősödnünk hitben és megfigyelnünk, hogyan látogathat meg minket Isten az életünkben.

2.Az ajtó bezárul. Az újszövetségben nagyon sok helyen figyelmeztet bennünket Jézus arra, hogy néhány ember nem üdvözül, saját döntései miatt. A legborzalmasabb dolog, ami csak történhet valakivel: hallani a Teremtő Isten szavát, aki megváltásunkért halt meg „Nem ismerlek!” Isten nagyon komolyan veszi döntéseinket, melyeket szabad akaratunkból hozunk. Sosem kényszerít bennünket. Sohasem kényszeríti ránk az akaratát. Ehelyett meghív bennünket, hogy szeretetből, szabadon válaszoljunk és engedelmeskedjünk egy olyan életet élve, melyre Ő tanított. Választanunk kell és állhatatosan megmaradnunk a kereszténység útján. Isten nem tud minket megmenteni a közreműködésünk nélkül.

3. Legyetek éberek! Szent Ágoston mondta: „Fordítsd figyelmedet az Isteni kegyelemre, mely elmúlik és nem tér vissza!” Minden nap a legkisebb dolgokban is érzékelnünk kell Isten jelenlétét és sohasem szabad elmulasztanunk a lehetőségét annak, hogy szolgáljuk, vagy szeressük Őt. Tettre kész hittel kell figyelnünk rá. Ha úgy vesszük, mintha Isten már a miénk lenne, vagy feltételezzük, hogy az üdvösséget már megkaptuk; elszalasztjuk annak a lehetőségét, hogy vele lehessünk.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, köszönöm neked, hogy ennyire világosan elmagyarázod, mennyire fontosak ez életünkben a döntéseink. Mennyire borzalmas lenne, ha a halál mellett döntenénk az örök élet helyett! Téged és a Te útjaidat akarom választani. Segíts mindig ébernek lennem, és készen állni arra, hogy mindenben felismerjelek, és így képes legyek megtenni akaratodat.

Elhatározás: A mai napon éberen fogom keresni Jézus jelenlétét a többi emberben.


Erdő Péter bíboros atya 2011. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog II. János Pál első magyarországi látogatásának huszadik évfordulója ébressze fel bennünk a reményt és a jövőbe vetett bizalmat.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger