2011. augusztus 27., szombat

SZENT MÓNIKA özvegy

SZENT MÓNIKA özvegy

   Mónika az imádkozó édesanya. Aki nem mondott le egy pillanatra sem fiáról, Ágostonról. Hitte, hogy fia jó útra fog térni. Mennyire vagyok kitartó az imádságban? Mennyire élő a bizalmam a másik ember felé, különösen azok felé, akikkel vérségi vagy egyéb kapcsolat is összeköt? Jézus szeretetét a bízalommal tudom közvetíteni.
További gondolatok...

SZENT MÓNIKA

2011.08.27. szombat: SZENT MÓNIKA
 
Isten maga oktatott ki, hogy szeressétek egymást


1Tessz 4,9-12
A testvéri szeretetről nem szükséges írnom nektek, mert magatok tanultátok Istentől, hogy szeressétek egymást. Hiszen gyakoroljátok is ezt minden testvér iránt egész Makedóniában. Kérünk azonban titeket, testvérek, hogy ebben gyarapodjatok még, és igyekezzetek békében élni, dolgaitokat végezni, saját kezetekkel dolgozni, mint ahogy megparancsoltuk nektek, hogy viselkedjetek tisztességesen a kívül lévőkkel, és senkire se szoruljatok rá.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Mt 25,14-30
Úgy lesz akkor, mint amikor egy ember arra készült, hogy külföldre menjen. Hívta a szolgáit és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, mindegyiknek a képessége szerint; és elment külföldre. Ekkor rögtön elindult az, aki öt talentumot kapott, dolgozott velük, és szerzett másik ötöt. Éppígy az is, aki kettőt kapott, szerzett másik kettőt. Az viszont, aki egyet kapott, elment, a földbe ásva elrejtette ura pénzét. Sok idő múltán megjött ezeknek a szolgáknak az ura és számadást tartott velük. Előállt ekkor az, aki öt talentumot kapott, hozott másik öt talentumot, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik öt talentumot nyertem rajta.'' Az ura azt mondta neki: ,,Jól van, derék és hű szolga! A kicsiben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe.'' Ezután jött az is, aki a két talentumot kapta és így szólt: ,,Uram, két talentumot adtál nekem, nézd, másik két talentumot nyertem rajta.'' Az ura azt mondta neki: ,,Jól van, derék és hű szolga, a kicsiben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe.'' Végül odajött az is, aki egy talentumot kapott, és azt mondta: ,,Uram, tudom rólad, hogy kemény ember vagy, aratsz, ahol nem vetettél, és begyűjtesz onnan is, ahová nem ültettél. Mivel féltem tőled, elmentem és elrejtettem a talentumodat a földbe. Íme, itt van, ami a tied!'' Az ura azt válaszolta neki: ,,Te gonosz és lusta szolga! Tudtad, hogy aratok, ahol nem vetettem és gyűjtök onnan, ahová nem ültettem. Éppen ezért el kellett volna helyezned a pénzemet a pénzváltóknál, hogy amikor megjövök, kamatostul kapjam vissza a magamét. Vegyétek hát el tőle a talentumot és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! Mert mindannak, akinek van, még adnak és bővelkedni fog. Attól pedig, akinek nincs, még azt is elveszik, amije van. A haszontalan szolgát pedig dobjátok ki a külső sötétségre! Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!''

Évközi huszonegyedik hét – szombat

2011. augusztus 27. – Szombat

  Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:
  Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit, és rájuk
  bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a
  harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra
  kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, és
  másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt
  szerzett. Az pedig, aki csak egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és
  elrejtette a földbe urának ezüstjét.
  Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott
  velük. Jött az, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így
  szólt: „Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem
  rajta.” Az úr így válaszolt: „Jól van, te derék és hűséges szolga! A
  kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!” Jött az is,
  aki két talentumot kapott, és így szólt: „Uram, két talentumot adtál
  nekem, nézd, másik kettőt nyertem rajta.” Az úr így válaszolt: „Jól
  van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád:
  Menj be urad örömébe!” Végül jött az is, aki csak egy talentumot
  kapott. Így szólt: „Uram! Tudtam, hogy kemény ember vagy, ott is
  aratsz, ahová nem vetettél, és onnan is szüretelsz, ahová nem ültettél.
  Félelmemben elmentem hát és elástam a földbe a talentumodat. Nézd, ami
  a tied, visszaadom neked!” Válaszul az úr ezt mondta neki: „Te gonosz
  és lusta szolga! Ha tudtad, hogy aratok ott is, ahová nem vetettem, és
  szüretelek onnan is, ahová nem ültettem, ezüstjeimet a pénzváltóknak
  kellett volna adnod, hogy ha megjövök, kamatostul kapjam vissza!
  Vegyétek csak el tőle a talentumot és adjátok oda annak, akinek tíz
  talentuma van! Mert akinek van, annak még adnak, hogy bővelkedjék: és
  akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van! Ezt a
  hasznavehetetlen szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott
  sírás lesz és fogcsikorgatás!”
  Mt 25,14-30


  Elmélkedés:
  A szolgákról és a szüzekről szóló beszédek közvetlenül az Úr
  megérkezésének idejére vonatkoznak, míg a talentumokról szóló
  példabeszéd az ezt megelőző időszakról, s magáról az ítéletről. Az Úr a
  szolgákra, ránk bízza javait, képességeket és adottságokat kapunk tőle,
  amelyet helyesen és akarata szerint kell felhasználnunk. Nem elég a
  megőrzés minimalizmusa, hanem a tettrekészség, a cselekvés egyre többet
  hoz ki abból, amit az Úr neki juttatott. Ebből a példázatból is
  kiderül, hogy nem egyformák, hanem különbözőek az emberi adottságok.
  Mégsem kell senkinek a másikhoz hasonlítania magát, nem kell
  irigykedni, hanem mindenkinek a magáéval kell gazdálkodnia. A kevéssel
  is úgy kell bánni, hogy több legyen, s lehessen látni a fejlődést. A
  nagyobb képességek viszont nagyobb felelősséget is kívánnak.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Eljöttem hozzád, Jézus, hogy érintésedet fogadjam, mielőtt megkezdem a
  napot. Pihentesd meg tekinteted tekintetemben, segíts, hogy munkámat
  barátságod biztonságának tudatában végezhessem. Töltsd be
  gondolataimat, hogy kitartsak a lárma sivatagában is, engedd, hogy
  áldott sugaraid beragyogják elmém rejtett zugait, és adj nekem erőt
  azokért, akiknek szükségük van rám.
  Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Évközi huszonegyedik hét – szombat

Gyümölcsök Isten Országáért
2011. augusztus 27. Évközi huszonegyedik hét – szombat

P. Todd Arsenault LC

Mt 25, 14-30
Akkor Jézus a következő példabeszédet mondta: Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét. Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott. Jött, aki öt talentumot kapott, és felmutatta a másik öt talentumot: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta. - Jól van, te hűséges, derék szolga - mondta neki ura. - Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe! Jött az is, aki két talentumot kapott, s így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem. - Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe! Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Ez így beszélt: Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy. Aratsz, ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál. Ezért félelmemben mentem, elástam a földbe talentumodat. Itt van, ami a tiéd. - Te mihaszna, lusta szolga! - kiáltott rá ura. - Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam. Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik. Ezt a mihaszna szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Bevezető ima: Én Istenem, teljes szívemből hiszek benned, mert oly sok lehetőséget adtál, hogy felismerjelek, különösen is Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, akit nekünk ajándékoztál. Remélek benned, mert soha nem hagytál cserben. Szeretlek, Uram, mert Te előbb szerettél engem, és megmentésemért véredet ontottad. Egész életemmel téged akarlak szeretni. Alázatosan hozzád jövök, amikor megvallom bűneimet, és bízom irgalmadban. Mária, édesanyám, anyai gondoskodásodra bízom életem, hogy annak egész folyamán hűséges tudjak maradni Isten szent akaratához.

Kérés: Uram Jézus! Segíts, hogy minden tőled kapott ajándékot és talentumot, Isten Országáért használjak fel!

1. Szabadon használhatom a talentumaimat. Krisztus mindenkinek meghatározott számú talentumot adott. Mindnyájunknak el kell döntenie, hogyan fogja használni ezeket. Élhetünk velük és megsokszorozhatjuk őket, vagy el is áshatjuk őket. Krisztus mindnyájunktól azt akarja, hogy használjuk ki maximálisan talentumainkat, amiket nekünk ajándékozott. Szabadságot kaptunk tőle, hogy megfontolhassuk, melyik a legjobb módja talentumaink felhasználásának. Annyira csodálatos Krisztusban, hogy tiszteli szabadságunkat. Szabadságunkat azért kaptuk, hogy eszközként segítségünkre legyen abban, hogy minden pillanatban a lehető legjobbat válasszuk. Meg kell kérdeznünk magunktól: szabadságunkkal élve kihozzuk-e a legtöbbet az Istentől származó talentumainkból.

2. Leltárazás. A Krisztustól kapott talentumokat és ajándékokat nemcsak személyes használatra kaptuk, hanem elsősorban mások szolgálatára. Krisztus be fog nyújtani egy számlát a végső napon, hogy lássa mennyire használtuk ki adottságainkat. Ott kell, hogy lebegjen előttem a nagy kérdés: életem végén úgy akarok Isten elé állni, hogy 100%-ig éltem a talentumaimmal, vagy úgy, hogy csak 25%-ig vagy 50%-ig? Hogyan fogom megmagyarázni Istennek, hogy mi lett a maradék 75%- vagy 50%-kal? Ez egy fontos kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, mert Jézus számít ránk. Maga a puszta tény is már kegyelem, ha tudatában vagyunk annak, hogy talentumainkat Krisztusért kell felhasználnunk. A most mindig a legjobb alkalom, hogy változtassunk, ha ez szükségesnek látszik.

3. Boldoggá tenni Krisztust. Belegondoltál már abba, hogy Isten akaratát hűségesen követve és magadat teljesen neki adva, boldoggá tudod tenni Uradat? Ez igaz, mert Krisztust rendkívül érdekli, hogy mindegyikünk, egyenként hűséges legyen Atyja akaratához, éppen úgy, ahogy Ő maga tökéletesen és teljes mértékben odafigyelt Atyja akaratára. Véletlenül se gondold, hogyha senki sem ismer el bennünket ebben a világban, akkor az azt jelenti, hogy minden áldozatunk és munkánk feljegyzés nélkül marad. Jobb tudatában lenni annak, hogy Krisztus mindent lát és pontosan tudja, mit miért teszünk. Krisztus nagyon boldog, ha a neki tett szolgálat során mi mindent beleadunk, amink csak van, amik vagyunk az iránta való szeretetből.

Beszélgetés Krisztussal: Uram és Megváltóm! Köszönöm, hogy meghívtál magadhoz, és hogy megerősítettél életemben az életszentségért való küzdelemben. Nem akarok semmi mást, csak kamatoztatni minden talentumot, amit nekem adtál, és a Te szolgálatodba állítani azokat. Ezek az ajándékaid számomra; a legkevesebb tehát, amit tehetek, hogy dicsőségedre és dicséretedre használom őket. Oly gyakran használják az emberek önös érdekekre, de én nem akarok ebbe a hiába esni, Uram! Hűséges szolgád akarok lenni!

Elhatározás: A mai napon tudatosan felajánlom talentumaimat Isten nagyobb dicsőségére.

A pápa imaszándéka 2011 augusztus hónapra:
Ifjúsági világnap: Hogy az ifjúsági világnap, amelyet Madridban tartanak, a világ minden fiatalját arra serkentse, hogy életét Krisztusba gyökereztesse és alapozza.
Nyugat keresztényei: Hogy Nyugat keresztényei, a Szentlélek tevékenységére nyitott tanulékonysággal, újra találjanak rá hitük frissességére és lelkesedésére.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger