2011. augusztus 29., hétfő

Keresztelő Szent János vértanúsága

Keresztelő Szent János vértanúsága

„Nem szabad elvenned testvéred feleségét” – így védelmezte az erkölcsi törvényeket korának eltévelyedései közepette Keresztelő János, és prófétai szavaiért megölték. Korunkban sokszor maguk a törvényhozók próbálják legitimálni az olyan elfogadhatatlan erkölcstelen magatartásokat, mint az abortusz, a homoszexuálisok házassága, az eutanázia. Heródiás úgy gondolta, azzal szüntetheti meg a törvény kötelező erejét, ha annak képviselőjét örökre elhallgattatja. Ma sem könnyű az emberi önzés diktálta divatok szerint szabott erkölcsi elvek ellenében az isteni törvényeket nyíltan képviselni, és életünket azokhoz igazítani. Ezért is jó felidéznünk a Jeremiásnak tett ígéretet: „Erős várossá teszlek, vasoszloppá, az egész országgal szemben.” (Adoremus 2005)
További gondolatok...

KERESZTELŐ SZENT JÁNOS VÉRTANÚSÁGA

2011.08.29. hétfő: KERESZTELŐ SZENT JÁNOS VÉRTANÚSÁGA
 
(Szent Szabina)
Megerősített várossá, vasoszloppá és ércfallá teszlek téged


Jer 1,17-19
Te azért övezd fel derekadat, kelj föl, és mondd el nekik mindazt, amit én parancsolok neked! Ne ijedj meg tőlük, különben én ijesztelek meg előttük! Íme, én ma megerősített várossá tettelek téged, vasoszloppá és ércfallá az egész országgal szemben, Júda királyai és fejedelmei előtt, papjai és a föld népe előtt. Harcolnak majd ellened, de nem bírnak veled; mert én veled vagyok, -- mondja az Úr, -- hogy megmentselek téged.'

Zs 70,1-17
Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek! Igazságodban szabadíts meg, és ments meg engem. hajlítsd hozzám füledet és nyújts segítséget! Légy oltalmam sziklája, és erős váram, hogy megszabadíts engem, mert te vagy az én erősségem és menedékem! Istenem, szabadíts meg a bűnös kezéből, s a törvényszegő és a gonosz kezéből! Hisz te vagy az én reménységem, Uram; Te vagy, Uram, ifjúkorom óta bizodalmam. Születésem óta rád támaszkodom, anyám méhétől te vagy oltalmazóm; Szüntelenül rólad szól dicséretem. Szinte csodája lettem sokaknak, mert te erős segítőm vagy. Teljék meg szám dicséreteddel, egész nap fenségeddel! Ne vess el engem vénségem idején, amikor erőm megfogyatkozik, ne hagyj el engem! Mert ellenségeim ellenem beszélnek, s akik életemre leselkednek, együtt tanakodnak. Így szólnak: ,,Isten elhagyta, vegyétek űzőbe, fogjátok meg, hisz nincs, aki megszabadítsa!' Isten, ne távozz el tőlem; Én Istenem, siess segítségemre! Jussanak szégyenbe, pusztuljanak életem ellneségei. Borítsa szégyen és gyalázat azokat, akik nekem rosszat akarnak! Én azonban mindenkor reménykedem, és szüntelen dicsérlek téged. Egész nap jótéteményeidet és igazságosságodat hirdeti szám, bár elsorolni sem tudom. Hirdetem az Úr hatalmas tetteit, Uram, csak igazságodról elmélkedem. Isten, te ifjúkorom óta oktattál engem; Mindmáig hirdetem csodáidat.

Mk 6,17-29
Heródes ugyanis parancsot adott és elfogatta Jánost. Megkötöztette őt a börtönben Heródiás miatt, aki a testvérének, Fülöpnek volt a felesége, de ő feleségül vette. János ekkor azt mondta Heródesnek: ,,Nem szabad a testvéred feleségét elvenned.' Ezért aztán Heródiás ármánykodott ellene, és meg akarta őt ölni, de nem tudta. Heródes ugyanis tartott Jánostól. Tudta róla, hogy igaz és szent férfiú, figyelt szavaira, sok dologban hallgatott rá, és szívesen hallgatta őt. Egyszer azonban, amikor Heródes a születésnapján lakomát rendezett országa nagyjainak, ezredeseinek és Galilea előkelőségeinek, bement Heródiás lánya és táncolt nekik. Ez nagyon tetszett Heródesnek és az asztaltársaságnak. A király erre azt mondta a lánynak: ,,Kérj tőlem, amit csak akarsz, és megadom neked.' Meg is esküdött neki, hogy: ,,Bármit kérsz, megadom neked, akár az országom felét is!' [Eszt 5,3]. Az kiment és megkérdezte anyjától: ,,Mit kérjek?' Az így szólt: ,,Keresztelő János fejét.' Erre nagy sietve bement a királyhoz és előadta kérelmét: ,,Azt akarom, hogy rögtön add nekem egy tálon Keresztelő János fejét.' A király elszomorodott, de az esküje és az asztaltársak miatt nem akarta kedvét szegni. Rögtön elküldte a hóhért, megparancsolta, hogy hozzák el a fejét egy tálon. Az lefejezte a tömlöcben, elhozta a fejét egy tálon, és átadta a lánynak, a lány pedig odaadta anyjának. Amikor a tanítványai megtudták ezt, eljöttek, elvitték a testét és sírba helyezték.

Keresztelő Szent János vértanúsága

2011. augusztus 29. – Hétfő, Keresztelő Szent János vértanúsága

  Miután Jézus megkezdte nyilvános működését, Heródes Antipász király
  elfogatta Jánost, és börtönbe vetette. Testvérének, Fülöpnek felesége,
  Heródiás miatt tette, akit feleségül vett. János ugyanis figyelmeztette
  Heródest: „Nem szabad elvenned testvéred feleségét.” Emiatt Heródiás
  áskálódott ellene. Szívesen eltétette volna láb alól, de nem tehette.
  Heródes ugyanis félt Jánostól, mert tudta, hogy igaz és szent ember.
  Ezért meg akarta őt menteni. Valahányszor beszélt vele, zavarba jött,
  mégis szívesen meghallgatta.
  Végül elérkezett a kedvező nap. Heródes a születése napján lakomát
  adott vezető embereinek, a magas rangú tiszteknek és Galilea
  előkelőségeinek. Közben Heródiás leánya bement, táncolt nekik, és
  Heródes meg vendégei előtt nagy tetszést aratott. A király így szólt a
  leányhoz: „Kérj tőlem, amit akarsz! Megadom neked.” Sőt meg is
  esküdött: „Bármit kérsz, megadom neked, még az országom felét is.” A
  leány kiment, és megkérdezte anyjától: „Mit kérjek?” Anyja ezt felelte:
  „Keresztelő János fejét.” Erre visszasietett a királyhoz, és előadta
  kérését. „Azt akarom, hogy most azonnal add nekem egy tálon Keresztelő
  János fejét!” A király nagyon elszomorodott emiatt, de esküjére és a
  vendégekre való tekintettel nem akarta kedvét szegni. Azonnal elküldött
  egy hóhért azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. Az elment,
  lefejezte őt a börtönben, és elhozta fejét egy tálon. Odaadta a
  leánynak, a leány pedig elvitte anyjának.
  Amikor János tanítványai meghallották, eljöttek, elvitték János testét,
  és egy sírboltba temették.
  Mk 6,17-29


  Elmélkedés:
  Márk evangéliumának 6. fejezetében arról olvashatunk, hogy Jézus
  elküldi tanítványait a városokba és falvakba, hogy betegeket
  gyógyítsanak és bűnbánatot hirdessenek, majd visszaérkezésük után a
  tanítványok beszámolnak arról, hogy mi mindent tettek és tanítottak. E
  két rész között található Keresztelő Szent János vértanúságának
  elbeszélése. A történet arra utal, hogy János sorsa előrevetíti Jézus
  sorsát és a tanítványok sorsát is. Aki Krisztus tanítványa akar lenni,
  annak egyre inkább osztoznia kell az Ő sorsában, vállalva a
  szenvedéseket és akár a halált is. János estében a vértanúsággal válik
  teljessé az, hogy neki kisebbednie kell, Jézusnak pedig növekednie.
  Bennünk is egyre inkább növekednie kell a Krisztus melletti
  elkötelezettségnek és semmilyen veszély, de még a halál sem tarthat
  bennünket vissza a hitünkről szóló tanúságtételtől.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Az ég kegyének hírnöke,
  igazság bátor bajnoka,
  Krisztus fáklyája: tündököl
  örömről, fényről hírt hozón.
  Miről prófétalelke szól,
  mit ajka hirdet s élete:
  pecséttel azt a szent halál
  meggyőző jelként zárja le.
  Az eljövendő Úr előtt
  jön küldöttként a földre ő,
  s mikor kereszttel felfedi
  igaz keresztvíz Kútfejét.
  Ki értünk meghalt bűntelen,
  s a földre életet hozott,
  őt jelzi most, mint hű tanú,
  vérével a Keresztelő.
  Add meg, kegyelmes jó Atyánk,
  járhassunk János útjain,
  s örökségként hadd nyerjük el
  Krisztus mennybéli kincseit. Ámen.
______________________________

Keresztelő Szent János vértanúhalála –Emléknap

Állhatatosság és hűség a végsőkig
 Keresztelő Szent János vértanúhalálaEmléknap
2011. augusztus 29. Évközi huszonkettedik hét – hétfő

 
P. Todd Arsenault, LC

Mk 6, 17-29
Akkor Heródes embereivel elfogatta Jánost, és megkötözve börtönbe vetette testvérének, Fülöpnek a felesége, Heródiás miatt, akit feleségül vett. János tudniillik figyelmeztette Heródest: "Nem szabad testvéred feleségével élned."Emiatt Heródiás megharagudott rá, el szerette volna tétetni láb alól, de nem tudta. Heródes ugyanis félt Jánostól. Tudta, hogy igaz és szent ember, ezért védelmezte. Ha beszélgetett vele, nagyon zavarba jött, de azért szívesen hallgatta. Végül mégis eljött a kedvező alkalom. Születése napján Heródes lakomát rendezett főembereinek, tisztjeinek és Galilea előkelőinek. Közben Heródiásnak a leánya bement és táncolt nekik, s Heródes és vendégei előtt nagy tetszést aratott. A király így szólt a leányhoz: "Kérj tőlem, amit akarsz, és megadom neked."Meg is esküdött neki: "Bármit kérsz, megadom, akár országom felét is." Az kiment és megkérdezte anyját: "Mit kérjek?" "Keresztelő János fejét" - válaszolta. Visszasietett a királyhoz és előadta kérését: "Azt akarom, hogy most mindjárt add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!" A király igen szomorú lett, de az esküre és a vendégekre való tekintettel nem akarta elutasítani. Azon nyomban küldte a hóhért, azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. Az ment, és lefejezte a börtönben, és tálcára téve elhozta a fejét, odaadta a leánynak, a leány pedig átnyújtotta anyjának. Amikor tanítványai meghallották, eljöttek, a holttestet elvitték, és eltemették egy sírboltba.

Bevezető ima: Én Istenem, teljes szívemből hiszek benned, mert oly sok lehetőséget adtál, hogy felismerjelek téged, különösen is Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, akit nekünk ajándékoztál. Remélek benned, mert soha nem hagytál cserben. Szeretlek, Uram, mert Te előbb szerettél engem, és megmentésemért véredet ontottad. Egész életemmel téged akarlak szeretni. Alázatosan hozzád jövök, amikor megvallom bűneimet, és bízom irgalmadban. Mária, édesanyám, a te anyai gondoskodásodra bízom életem, hogy egész életem folyamán hűséges tudjak maradni Isten szent akaratához.

Kérés: Uram! Segíts, hűségesnek maradnom hozzád, még akkor is, amikor a dolgok nehezen mennek, s emberi természetemtől ez sokat követel!

1. Meghívva a bűnbánatra. Keresztelő Szent János nem szépítgette szavait, mindenkit bűnbánatra szólított fel. Nem váltott ki nagy hatást néhány emberben, mint pl. Heródesben sem, aki egy házasságtörő kapcsolatban élt. Szent János megtett mindent, hogy elmondja neki, bűnös dolog, amit tesz. Erre Heródes börtönben csukatta Jánost. Szent János még a börtön ellenére sem kért bocsánatot vagy nem enyhítette, amit mondott. A végsőkig kiállt a meggyőződése mellett. Mindennapi életünkben a mi hitünk is kisebb-nagyobb próbáknak lehet kitéve. Ez egy lehetőség számunkra, hogy azt tegyük, amit Keresztelő Szent János, és tanúságot tegyünk Krisztusról az életünkben.

2. Nincs helye a kompromisszumnak. Heródes megmutatta nekünk, hogyan ne viselkedjünk. Heródes az emberek rajongására vágyott. Nem foglalkozott meggyőződésekkel vagy hitbeli kérdésekkel, inkább azzal törődött, hogyan szerezhet magának népszerűséget és hírnevet. Ez szomorú viselkedés, mégis kerülhetünk magunk is ilyen élethelyzetbe, ha nem törődünk mindennapi életünk részleteivel. Amikor a hitünkről van szó, nincs helye a kompromisszumnak. Az az ember, aki gyakran köt kompromisszumot, elbukik, és óriási károkat okoz a hit terjesztésében és saját lelkiismeretében. Olyan embereknek kell lennünk, akik korlátok és félelem nélkül hisznek Krisztusban. 

3. Mindent odaadni Krisztusért. Keresztelő Szent Jánost lefejezték. Végrehajtotta a maga elé kitűzött célt: előkészíteni az utat a Messiásnak. Habár Szent János Krisztusba vetett hite megpróbáltatáson ment át – olvashatjuk egy másik helyen az evangéliumban, hogy elküldi néhány tanítványát, hogy kérdéseket tegyenek fel Jézusnak – de végül is állhatatos és hűséges maradt. Életét adta annak az igazságnak a védelmében, amelyre Isten küldte őt. Ez pedig abban állt, hogy meghívta az embereket, hogy csatlakozzanak Krisztushoz. Mérlegelés nélkül megtette Isten akaratát. Miután János megmutatta Krisztust az embereknek, meghalt, hogy tanúságot tegyen róla és arról az igazságról, ami megszabadít minket. Hűséges vagyok Krisztushoz mindenben?

Beszélgetés Krisztussal: Jézus Krisztus! Olyan hűséges akarok lenni hozzád, mint Keresztelő Szent János volt. Időnként hatalmas a rám nehezedő nyomás, mégis tudom, hogy ha bízom benned, és hallgatok a Szentlélekre, kibírok bármilyen vihart, ami utamba jön. Semmi mást nem akarok, mint hűséges tanúja lenni igazságodnak és szeretetednek, mert egész szívemmel hiszek benned. Köszönöm, hogy hűséges vagy hozzám.

Elhatározás: Ma elkerülöm az olyan helyzeteket, amelyben kompromisszumot kellene kötnöm, és azon leszek, hogy minden tettemmel tanúságot tegyek Krisztusról.

A pápa imaszándéka 2011 augusztus hónapra:
Ifjúsági világnap: Hogy az ifjúsági világnap, amelyet Madridban tartanak, a világ minden fiatalját arra serkentse, hogy életét Krisztusba gyökereztesse és alapozza.
Nyugat keresztényei: Hogy Nyugat keresztényei, a Szentlélek tevékenységére nyitott tanulékonysággal, újra találjanak rá hitük frissességére és lelkesedésére.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger