2011. augusztus 30., kedd

Évközi idő, 22. hét Kedd

Évközi idő, 22. hét Kedd

Jézus ráparancsolt a tisztátalan lélekre, erre az a földre sújtotta az embert és kiment belőle – olvassuk a mai evangéliumban. Videón láttam egy magyarországi szekta összejövetelét, ahol a prédikátor megérintette a hívők homlokát, mire azok összeestek, földön hemperegtek, röfögni kezdtek, mondván – kiűzte belőlük az ördögöt. Milyen jó nekünk, katolikusoknak, hogy Jézus a szentgyónásban továbbra is gyakorolja hatalmát, amellyel meggyógyítja a bűn és a gonoszság ütött sebeket. Működése talán nem olyan látványos, minta szekta prédikátoráé, de hatékony és hiteles. Aki él ezzel a szentséggel, egyszerre vallja meg bűnei súlyát és Jézusba vetett hitét. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonkettedik hét – kedd

2011.08.30. kedd

(B. Ildefonso Schuster)
Isten nem a haragra szánt, hanem az üdvösség elnyerésére


1Tessz 5,1-6.9-11
Az időről és az óráról azonban, testvérek, szükségtelen írnom nektek. Hiszen magatok is igen jól tudjátok, hogy az Úr napja úgy jön el, mint éjjel a tolvaj. Amikor azt mondják: ,,Békesség és biztonság', éppen akkor szakad rájuk hirtelen a veszedelem, mint a várandós asszonyra a fájdalom, és nem menekülnek meg. De ti, testvérek, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvaj módjára lepjen meg titeket. Mindnyájan a világosság fiai és a nappal fiai vagytok. Nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne is aludjunk tehát, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok! Mert Isten nem haragra rendelt, hanem arra, hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, ővele éljünk. Vigasztaljátok tehát egymást, és legyetek egymás épülésére, mint ahogy meg is teszitek.

Zs 26
Dávidtól. Az Úr az én világosságom és üdvösségem: kitől kellene félnem? Az Úr oltalmazza életemet: kitől kellene remegnem? Ha közelednek felém a gonoszok, hogy egyék húsomat, ellenségeim, akik szorongatnak, maguk botlanak meg és elesnek. Ha táborok kelnek is ellenem, nem ijed meg szívem; Ha harc támad is ellenem, akkor is reménykedem. Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hadd lakjam az Úr házában életemnek minden napján, hadd lássam az Úr pompáját, hadd látogassam templomát. Mert ő elrejt hajlékában a veszedelem idején, elbújtat sátra rejtekében, kősziklára emel fel engem. Így fölemeli fejemet ellenségeim fölé, akik körülvesznek. Én pedig diadalkiáltással áldozatot mutatok be hajlékában, éneklek és zsoltárt zengek az Úrnak. Halld meg, Uram, szózatomat, amellyel hozzád kiáltok, könyörülj rajtam és hallgass meg engem! Rólad mondja a szívem: ,,Téged keres tekintetem!' A te arcodat keresem, Uram! Ne fordítsd el tőlem arcodat, ne fordulj el haragodban szolgádtól, te vagy segítőm; Ne hagyj el és ne vess meg engem, üdvözítő Istenem! Hisz atyám és anyám is elhagyott, de az Úr fölkarolt engem. Mutasd meg nekem, Uram, utadat, és vezess engem a helyes ösvényre ellenségeim miatt. Ne adj át ellenségeim akaratának, mert hamis tanúk támadnak ellenem, akik erőszakot lihegnek. Hiszem, hogy meglátom az Úr javait az élők földjén. Remélj az Úrban, légy férfias, bátor legyen szíved, és bízzál az Úrban!

Lk 4,31-37
Azután lement Kafarnaumba, Galilea városába, és ott tanította őket szombaton. Csodálkoztak a tanításán, mert a beszéde hatalommal teljes volt. Volt a zsinagógában egy ember, akiben tisztátalan gonosz szellem lakott. Ez hangosan felkiáltott: ,,Hagyj békén! Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.' Jézus azonban megparancsolta neki: ,,Némulj el, és menj ki belőle!' Az ördög pedig középre dobta az embert, kiment belőle, és semmit sem ártott neki. Mindenkit félelem szállt meg, és egymás között így beszélgettek: ,,Milyen beszéd ez? Hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, és azok kimennek?' És a híre elterjedt a környék minden helyén.

Évközi huszonkettedik hét – kedd

2011. augusztus 30. - Kedd

  Jézus egyszer lement Kafarnaumba, Galilea egyik városába, és szombaton
  ott tanított. Tanítása ámulatba ejtett mindenkit, mert szavának hatalma
  volt. Volt ott a zsinagógában egy tisztátalan lélektől megszállt ember,
  aki így kiáltozott: „El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért
  jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.” Jézus
  ráparancsolt: „Némulj el, és menj ki belőle!” Erre az ördög a földre
  sújtotta az embert, és kiment belőle, anélkül, hogy bajt okozott volna
  neki. Csodálkozás fogta el valamennyiüket, és egymás közt ezt
  mondogatták: „Mi ez? Akkora hatalommal és erővel parancsol a
  tisztátalan lelkeknek, hogy kimennek a megszállottakból.” Ennek híre
  elterjedt az egész környéken.
  Lk 4,31-37


  Elmélkedés:
  Az evangéliumban arról hallottunk, hogy Jézus szavai ámulatba ejtik
  hallgatóságát, mert szavának hatalma volt. A hegyi beszéd lezárásaként
  is arról olvashatunk, hogy az emberek csodálkoztak tanításán, mert úgy
  tanított, mint akinek hatalma van és nem úgy, mint az írástudók.
  Jézusnak valóban rendkívüli hatalma van, ezt bizonyítják gyógyításai és
  ördögűzései. Olyan megszabadító erő ez, amely feloldja a betegség és a
  gonosz lélek bilincseit, s új élethez ad lehetőséget.
  Jézus megszabadító, bűneinket megbocsátó szavának is olyan ereje van,
  amellyel legyőzhetjük magunkban a rosszat és erőt ad a lelki
  megújuláshoz. Nincs helye már többé bennünk semmilyen rossz szándéknak,
  hanem éljen bennünk Krisztus!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Jézus, föltámadt Urunk! Te a szívet nézed és nem a külsőt. Lelkünk
  mélyén néha így szólítunk meg: Jézus Krisztus, nem vagyok méltó hozzád,
  de egyetlen szavadtól megnyugszik, gyógyulást talál a lelkem.
  Krisztusunk, te nem vagy kínjaink és aggodalmaink okozója, mint inkább
  állandó jelenléted felkelti szívünkben a Veled való közösség örömét.
______________________________

Évközi huszonkettedik hét – kedd

A megsemmisítő csapás
2011. augusztus 30. Évközi huszonkettedik hét – kedd

Matthew Reinhardt, a Regnum Christi megszentelt életű tagja

Lk 4, 31-37
Azután lement Kafarnaumba, Galilea városába, és ott tanította őket szombaton. Csodálkoztak a tanításán, mert a beszéde hatalommal teljes volt. Volt a zsinagógában egy ember, akiben tisztátalan gonosz szellem lakott. Ez hangosan felkiáltott: ,,Hagyj békén! Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.'' Jézus azonban megparancsolta neki: ,,Némulj el, és menj ki belőle!'' Az ördög pedig középre dobta az embert, kiment belőle, és semmit sem ártott neki. Mindenkit félelem szállt meg, és egymás között így beszélgettek: ,,Milyen beszéd ez? Hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, és azok kimennek?'' És a híre elterjedt a környék minden helyén.

Bevezető ima: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy nekünk ajándékoztad Szent Fiad. Ő a legnagyobb kincs, amit a világ valaha ismert, és egyben az én életem legnagyobb kincse is. Taníts megóvnom azt a kincset, amit a Jézussal való kapcsolatom jelent! Adj küzdő lelkületet nekem, hogy valóban közelebb kerüljek Krisztushoz, és napról napra jobban hasonlítsak rá.

Kérés: Uram, add meg nekem az életszentségért folytatott küzdelemhez szükséges erőt!

1. Továbblépni. A mai evangéliumot megelőző szentírási rész azzal végződik, hogy Jézust szülővárosában elutasítják, és majdnem levetik a szikláról. A mai rész azzal kezdődik, hogy Jézus Kafarnaumba, Galilea fővárosába megy. Ezek az események megmutatják nekünk azt a nehézséget, amibe Jézus ütközött küldetése során. A názáreti elutasítás azonban nem veti vissza Őt, sőt, inkább bátorítja, hogy hatalommal tanítson. Ugyanilyen követőkre van szüksége Krisztusnak ahhoz, hogy megváltoztassa a világot: bátorra, derékre, merészre, bizakodóra… egy másik Krisztusra!

2. A megsemmisítő csapás. Láttad már valamelyik Rocky filmet? Akkor talán már te is megkérdezted magadtól, hogy „miért van ezeknek a filmeknek ilyen nagy sikere… és ilyen sok folytatása?” Az egyik magyarázat az izgalom, amit a két ember győzelemért folytatott fáradhatatlan küzdelme kelt. A mai evangéliumi részben Krisztus egy heves lelki küzdelem közepén áll egy démonnal szemben, aki megszállt egy embert. Az egymással váltott szavak olyanok, mint a bokszmeccsen bevitt ütések. Azonban a démon nem állított igazi kihívást az Isten Fiának, és elhagyta a megszállott embert anélkül, hogy ártott volna neki. Ez az az Isten, akit követek, és akibe a bizalmamat helyezem? Ez az az Isten, akiben bízom, hogy megoldja problémáimat? Ne Istennek mondd, hogy milyen nagyok a lelki ellenfeleid, hanem lelki ellenfeleidnek mondd, hogy milyen nagy is a te Istened, és Krisztussal az oldaladon mérj rájuk megsemmisítő csapást!

3. A siker sikert szül. Miután Krisztus legyőzte a démont, ezt mondja a Szentírás: „És a híre elterjedt a környék minden helyén.” Nem pont ez az, amire a világnak ma oly nagy szüksége van? Milyen csodálatos lenne, ha Krisztus üzenete elterjedne a világ minden táján, akárcsak kétezer évvel ezelőtt, amikor Jézus legyőzte a démont Galileában. A jó hír az, hogy ez ma is megtörténhet! A legjobb mód Krisztus Igéjének terjesztésére, ha legyőzzük a bűnt, életünk legkeményebb lelki ellenfelét, és segítünk másoknak is, hogy ők is le tudják győzni a bűnt életükben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, milyen nagy szüksége van a világnak rád! A Te szereteted az egyetlen válasz megannyi elveszett lélek gondjaira. Segíteni akarok, Uram. Erősíts meg ma kegyelmeddel, hogy elköteleződjek melletted, és valóban hirdessem szavaidat azokon a helyeken, ahol ma járok.

Elhatározás: Ma szakítok arra időt, hogy elmélkedjek a lelki életemen, és lejegyezzek néhány területet, amelyen dolgoznom kell, hogy utána napi rendszerességgel nyomon követhessem fejlődésemet.

Erdő Péter bíboros atya 2011. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy Boldog II. János Pál első magyarországi látogatásának huszadik évfordulója ébressze fel bennünk a reményt és a jövőbe vetett bizalmat.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger