2011. szeptember 1., csütörtök

Évközi idő, 22. hét Csütörtök

Évközi idő, 22. hét Csütörtök
 
Ezentúl emberhalász leszel – mondja Jézus Péternek a csodálatos halfogást követően. Minden emberhalász Isten üzenetével, Isten tanításának hirdetésével fogja az embereket, de nem önmaga, hanem Jézus számára. Ha a halászat-horgászat hasonlatánál akarunk maradni, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy ez az emberhalászat csak akkor eredményes, ha vannak olyanok, akik megeszik a csalétket, azaz hallgatják a tanítást. A halászatnak az a célja, hogy a vízből kifogjuk a halakat, és megegyük, és ez a hal életébe kerül. Az emberhalászatnak azonban nem az a célja, hogy természetes életteréből kiszakítva az ember halálát okozza, hanem Jézus szolgálatába szeretné állítani, és az Ő közösségébe hív. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonkettedik hét – csütörtök

2011.09.01. csütörtök

(Szent Egyed)
Isten kiragadott minket a sötétség hatalmából


Kol 1,9-14
Ezért mi is, attól a naptól kezdve, hogy ezt hallottuk, szüntelenül imádkozunk és könyörgünk értetek, hogy az ő akaratának az ismerete teljes legyen bennetek, minden lelki bölcsességgel és megértéssel együtt, és az Úrhoz méltóan éljetek, mindenben az ő tetszése szerint, hogy minden jócselekedetben gyümölcsöt hozzatok, és gyarapodjatok Isten ismeretében. Erősítsen meg titeket dicsőségének hatalmából minden erővel, hogy végig kitartsatok, és béketűrők legyetek. Örömmel adjatok hálát az Atyának, aki méltókká tett titeket arra, hogy nektek is részetek legyen a szentekkel a világosságban. Kiragadott minket a sötétség hatalmából, s áthelyezett szeretett Fiának országába. Benne van a mi megváltásunk, a bűnök bocsánata.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Lk 5,1-11
Történt pedig, hogy a tömeg áradt hozzá Isten igéjét hallgatni, míg ő a Genezáret tava mellett állt. Látott a tó szélén két hajót állni; a halászok kiszálltak, és mosták a hálóikat. Akkor beszállt az egyik hajóba, amely Simoné volt, és megkérte őt, hogy vigye egy kissé beljebb a parttól. Ott leült, és a hajóból tanította a tömeget. Amikor befejezte beszédét, ezt mondta Simonnak: ,,Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat halat fogni!' Simon ezt felelte neki: ,,Mester! Egész éjszaka fáradoztunk, és semmit sem fogtunk. A te szavadra azonban kivetem a hálót.' És miután ezt megtette, a halaknak oly bő sokaságát fogták ki, hogy szakadozott a hálójuk. Intettek tehát a társaiknak a másik hajóban, hogy jöjjenek a segítségükre. Azok odamentek és megtöltötték mind a két hajót, úgyhogy csaknem elmerültek. Ennek láttára Simon Péter Jézus lábaihoz borult és így szólt: ,,Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!' Mert a nagy halfogás miatt, amelyben részük volt, félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak, hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus pedig így szólt Simonhoz: ,,Ne félj! Ezentúl már emberek halásza leszel.' Erre kivonták a hajókat a partra, és mindenüket elhagyva követték őt.

Évközi huszonkettedik hét – csütörtök

2011. szeptember 1. - Csütörtök

  Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett
  köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján
  két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták.
  Beszállt hát az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy
  vigye kissé beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a
  népet. Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a
  mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra.” „Mester – válaszolta
  Simon –, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te
  szavadra, kivetem a hálót.” Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy
  szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak,
  hogy jöjjenek és segítsenek. Azok odamentek, és úgy megtöltötték mind a
  két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt. Ennek láttán Simon Péter Jézus
  lábához borult, és e szavakra fakadt: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös
  ember vagyok.” A szerencsés halfogás láttán ugyanis társaival együtt
  félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus
  fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött Simonba: „Ne félj!
  Ezentúl emberhalász leszel.” Erre partra vonták hajóikat, és mindenüket
  elhagyva követték Jézust.
  Lk 5,1-11


  Elmélkedés:
  Ezentúl emberhalász leszel – mondja Jézus Péternek a csodálatos
  halfogást követően. Minden emberhalász Isten üzenetével, Isten
  tanításának hirdetésével fogja az embereket, de nem önmaga, hanem Jézus
  számára. Ha a halászat-horgászat hasonlatánál akarunk maradni, akkor
  úgy fogalmazhatunk, hogy ez az emberhalászat csak akkor eredményes, ha
  vannak olyanok, akik megeszik a csalétket, azaz hallgatják a tanítást.
  A halászatnak az a célja, hogy a vízből kifogjuk a halakat, s megegyük,
  és ez a hal életébe kerül. Az emberhalászatnak azonban nem az a célja,
  hogy a természetes élettérből kiszakítva az ember halálát okozza, hanem
  Jézus szolgálatába szeretne állítani és az Ő közösségébe hív.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, kérlek, engedd a szeretettel megízlelni azt, amit ízlelek az
  ismerettel; éljem át az érzéssel azt, amit átélek értelmemmel. Többel
  tartozom neked, mint ami vagyok teljes önmagamban, de nincsen másom; s
  még magamat sem tudom önmagam által teljesen visszaadni.
  Uram, legalább ezt az én egész valómat vond be szeretetedbe. Egész
  voltom a teremtés által a tied, add, hogy egészen a tied legyen a
  szeretet által is.Nézz Uram, szívemre, ezt szeretné, de magától nem
  képes erre. Add meg te, amire nem képes. Engedj belépnem szereteted
  szentélyébe.
______________________________

Évközi huszonkettedik hét – csütörtök

Tilápia-halászból emberhalász
2011. szeptember 1. Évközi huszonkettedik hét – csütörtök
 
Matthew Reinhardt, a Regnum Christi megszentelt életű tagja

Lk 5,1-11
Történt pedig, hogy a tömeg áradt hozzá Isten igéjét hallgatni, míg ő a Genezáret tava mellett állt. Látott a tó szélén két hajót állni; a halászok kiszálltak, és mosták a hálóikat. Akkor beszállt az egyik hajóba, amely Simoné volt, és megkérte őt, hogy vigye egy kissé beljebb a parttól. Ott leült, és a hajóból tanította a tömeget. Amikor befejezte beszédét, ezt mondta Simonnak: ,,Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat halat fogni!'' Simon ezt felelte neki: ,,Mester! Egész éjszaka fáradoztunk, és semmit sem fogtunk. A te szavadra azonban kivetem a hálót.'' És miután ezt megtette, a halaknak oly bő sokaságát fogták ki, hogy szakadozott a hálójuk. Intettek tehát a társaiknak a másik hajóban, hogy jöjjenek a segítségükre. Azok odamentek és megtöltötték mind a két hajót, úgyhogy csaknem elmerültek. Ennek láttára Simon Péter Jézus lábaihoz borult és így szólt: ,,Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!'' Mert a nagy halfogás miatt, amelyben részük volt, félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak, hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus pedig így szólt Simonhoz: ,,Ne félj! Ezentúl már emberek halásza leszel.'' Erre kivonták a hajókat a partra, és mindenüket elhagyva követték őt.
  
Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy ezt az időt szeretnéd velem tölteni az imádságban. Segíts, hogy értékelni tudjam ezeket a pillanatokat!
 
Kérés: Uram, tedd szívemet elkötelezetté szent ügyed iránt!

1. Meghívva. Képzeld el, milyen mélykék színű a galileai tó a száraz zöld fűhöz hasonlítva, ami a parthoz vezető dimbes-dombos hegyeket takarja. A világoskék ég és a hűs tenger szele tökéletes helyszín volt az Úrnak, hogy meghívja az első pápát. Láthatod a sok embert, ahogy ügyeskedve helyezkednek, hogy legalább egy futó pillanatra láthassák a prófétát. Elég különös, de Jézust egyáltalán nem érdekelte a tömeg, a figyelmét inkább csak egy kis csoportra irányította, fáradt férfiakra, a földre kuporodva tisztították üres halászhálóikat. Bár ezeket az embereket nem érdekelte Krisztus, Ő annál inkább érdeklődött irántuk. Ők voltak azok, akiket az Atya kiválasztott, hogy teljesítsék a küldetést a világ megváltására. Te is az üres, szakadt hálóiddal, a sivár mindennapjaiddal vagy elfoglalva? Krisztus most rád néz az ima közben, épp úgy, ahogy az apostolokkal tette. Be akar szállni életed hajójába. El akar tölteni bátorsággal, hogy ne félj teljesen átadni magad neki. Ha engeded Jézusnak, a lelkek halászává tesz.

2. Meggyőzve. Néha az emberek nagy kockázatot vállalnak azért, hogy közel kerülhessenek azokhoz, akiket igazán szeretnek. Már biztosan hallottál történeteket olyan gimnazista lányokról, akik famunka, hegesztés vagy autómechanika órára jelentkeznek, csak hogy egy bizonyos fiú közelében lehessenek, akit nagyon kedvelnek. Amíg Péter érdektelenül mosta hálóit, Krisztus bemászott hozzá a hajóba, kényelmesen elhelyezkedett, és megkérte, hogy evezzenek ki a tóra. Mit tehetett volna hát Péter? Milyen nagyon szerette Jézus Pétert! A sok ember közül, akik a tó körül voltak, azon a reggelen Krisztus őt választotta ki, és közel kellett lennie hozzá, hogy megérezhesse a hívást. Krisztus veled is ezt akarja tenni, egy órára akar járni veled, mert kiválasztott téged, hogy közel lehess hozzá, és teljesítsd küldetésed.

3. Elkötelezett. II. János Pált „zarándok pápának” hívták, mivel 104 utazása során, 115 országot látogatott meg, és több mint 742 ezer mérföldet tett meg. Minden város felpezsdült II. János Pál jelenlététől. Senki sem tudta biztosan, hogy mi fog történni. Teljes ámulatban hagyta ott a tömegeket. Ha II. János Pál járt a városban, az sosem volt egy átlagos nap.  Ez ugyanígy van Krisztussal. Ami egyébként egy csendes reggel lett volna a tópartján, az a halászok és a tömegek üdvrivalgásától volt hangos a mi Urunk jelenléte miatt. Ő felrázza a dolgokat, ha országa építésén dolgozik. Péter megengedte, hogy Krisztus kegyelme felrázza, és egyik pillanatról a másikra közönséges tilápia-halászból (ez egy tipikus sügérszerű hal a Genezáreti-tóban) emberek halásza legyen belőle. Minden ima személyes találkozás ugyanezzel a Krisztussal. A vele való beszélgetés a legjobb alkalom arra, hogy felrázzon minket, és hogy építse országát. Uram, elfogadom a kihívást, ami elé ma állítasz.
  
Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, köszönöm, hogy meghívtál a katolikus hitre. Reménységgel tekintesz életemre. Odaadom neked szakadt hálóimat, kicsinységemet, és arra kérlek, változtasd át életemet ugyanazzal a csodával, mint amit kétezer éve a tóparton tettél.

Elhatározás: Megkérdezek egy fiatalt, hogy gondolkodott e már azon, hogy életét teljesen Krisztusnak szentelje, mint pap, szerzetes nővér, vagy megszentelt életű.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger