2011. szeptember 2., péntek

Évközi idő, 22. hét Péntek

Évközi idő, 22. hét Péntek

Új ruháról és új borról beszél Jézus a mai evangéliumban. A Szentírásban két különböző jelentéssel fordul elő az „új” szó. Egyrészt jelenti, ami fiatal, azaz időben új, minőségileg jobb, másrészt arra vonatkozik, ami természetében új, minőségileg jobb, mint az azt megelőzők. E jelentéstartalmakhoz jön még az is, hogy minden új dolog szent, azaz például az újszülöttek, vagy a termés zsengéje Istennek van szentelve. Jézus tanítása abban az értelemben jelent újat, hogy különbözik az ószövetségi törvény tanításától. A törvény lényege ugyan megmarad, de meg kell újulnia és egy új lélekkel töltődik át. Jézus új tanítása bennünket is megújít lélekben. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonkettedik hét – péntek

2011.09.02. péntek

Krisztus elôbb van mindennél, s minden benne áll fönn


Kol 1,15-20
Ő a láthatatlan Isten képmása, és minden teremtmény elsőszülöttje, mert benne teremtetett minden az égben és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, a trónusok és uralmak, a fejedelemségek és hatalmasságok. Minden őáltala és őérte teremtetett. Ő előbb van mindennél, és minden benne áll fenn. Ő a testnek, az egyháznak a feje; ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy az övé legyen az elsőség mindenben. Mert úgy tetszett az Atyának, hogy benne lakjon az egész teljesség, és hogy általa engeszteljen ki magával mindent, ami a földön és a mennyben van, azáltal, hogy békességet szerzett keresztjének vérével.

Zs 99
Zsoltár. Hálaadásra. Ujjongjatok Istennek, minden földek, örvendezve szolgáljátok az Urat, járuljatok eléje lelkendezve! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és az övéi vagyunk az ő népe s az ő legelőjének nyája. Lépjetek be kapuiba hálaadással, udvaraiba magasztalással. áldjátok őt, dicsérjétek nevét. Mert jó az Úr; Örökké tart kegyelme, nemzedékről nemzedékre hűsége.

Lk 5,33-39
Azok erre megkérdezték tőle: ,,Miért van az, hogy János tanítványai sokat böjtölnek és imádkoznak, ugyanígy a farizeusokéi is, a tieid pedig csak esznek és isznak?' Ezt válaszolta nekik: ,,Böjtre tudjátok-e fogni a násznépet, amig velük van a vőlegény? Eljönnek azonban azok a napok, amikor elveszik tőlük a vőlegényt; akkor majd böjtölnek, azokban a napokban.' És példázatot is mondott nekik: ,,Senki sem hasít új ruhából foltot, hogy azt ócska ruhára varrja; különben az újat is elszakítja, és az ócskához sem való az új folt. És senki sem tölt új bort régi tömlőkbe; mert különben az új bor szétszakítja a tömlőket, és kifolyik az is, meg a tömlők is tönkremennek. Az új bort új tömlőkbe kell tölteni, akkor mindkettő megmarad. És senki, aki óbort ivott, újat nem kíván, mert azt mondja: ,,Jobb az ó'''.

Évközi huszonkettedik hét – péntek

2011. szeptember 2. - Péntek

  Egy alkalommal a farizeusok és írástudók így szóltak Jézushoz: „János
  tanítványai gyakran böjtölnek és imádkoznak, és ugyanígy a farizeusok
  tanítványai is; a tieid azonban csak esznek-isznak.” Jézus így felelt
  nekik: „Csak nem foghatjátok böjtre a násznépet, amíg vele van a
  vőlegény? Eljön az idő, amikor elviszik a vőlegényt: akkor majd
  böjtölnek.” Példabeszédet is mondott nekik: „Senki sem hasít ki új
  ruhából foltot, hogy ócska ruhára tegye. Hiszen így az újat is
  elszakítja, és az ócska ruhára sem illik az új folt. Senki sem tölt új
  bort régi tömlőkbe, mert az új bor szétszakítja a tömlőket; a bor
  kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőbe való: akkor
  mindkettő megmarad. Aki óbort iszik, nem kívánja az újat, mert azt
  mondja: Jobb az óbor.”
  Lk 5,33-39


  Elmélkedés:
  Új ruháról és új borról beszél Jézus a mai evangéliumban. A
  szentírásban két különböző jelentéssel fordul elő az „új” szó. Egyrészt
  jelenti, ami fiatal, azaz időben új, másrészt arra vonatkozik, ami
  természetében új, minőségileg jobb, mint az azt megelőzők. E
  jelentéstartalmak jön még az is, hogy minden új dolog szent, azaz
  például az újszülöttek vagy a termés zsengéje Istennek van szentelve.
  Jézus tanítása abban az értelemben jelent újat, hogy különbözik az
  ószövetségi törvény tanításától. A Törvény lényege ugyan megmarad, de
  meg kell újulnia és egy új lélekkel töltődik át. Jézus új tanítása
  bennünket is megújít lélekben.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Lelkem és egész bensőm, ébredj rá, mivel tartozik egész lényem az
  Úrnak. Valóban, Uram, azért, mert teremtettél és szeretetedért teljesen
  adósod vagyok. Mert megváltottál, teljesen neked tartozom. Mert olyan
  nagyot ígérsz nekem, teljesen adósod vagyok. Annál is többel tartozom
  szeretetedért, amennyivel több vagy nálam, akiért feláldoztad s akinek
  ígéred magadat.
______________________________

Évközi huszonkettedik hét – péntek

Nem sajnálni semmit
2011. szeptember 2. Évközi huszonkettedik hét – péntek

Matthew Reinhardt, a Regnum Christi megszentelt életű tagja

Lk 4, 31-37
Azok erre megkérdezték tőle: ,,Miért van az, hogy János tanítványai sokat böjtölnek és imádkoznak, ugyanígy a farizeusokéi is, a tieid pedig csak esznek és isznak?'' Ezt válaszolta nekik: ,,Böjtre tudjátok-e fogni a násznépet, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek azonban azok a napok, amikor elveszik tőlük a vőlegényt; akkor majd böjtölnek, azokban a napokban.'' És példázatot is mondott nekik: ,,Senki sem hasít új ruhából foltot, hogy azt ócska ruhára varrja; különben az újat is elszakítja, és az ócskához sem való az új folt. És senki sem tölt új bort régi tömlőkbe; mert különben az új bor szétszakítja a tömlőket, és kifolyik az is, meg a tömlők is tönkremennek. Az új bort új tömlőkbe kell tölteni, akkor mindkettő megmarad. És senki, aki óbort ivott, újat nem kíván, mert azt mondja: ,,Jobb az ó''.''

Bevezető ima: Hiszek benned, Uram, erősítsd hitemet. Remélek benned, Uram, szilárdítsd reményemet. Szeretlek, Uram, add, hogy lángolóbban szeresselek. Bánom bűneimet, de engedd, hogy mélyebben érezzem bűnösségemet. (XI. Kelemen pápa imája)

Kérés: Uram, újítsd meg szeretetem irántad, és add meg nekem a kegyelmet, hogy mindenkinek, akivel ma találkozom, átadjam ezt a szeretetet!

1. Félreértett. A mai evangéliumi részben Krisztussal beszélgetők nem értették meg teljesen a különbségeket Krisztus élete és a farizeusok, illetve János tanítványainak élete között. Kortársainak félreértése általában két okból fakadt: egyrészt nem igazán tudták, ki is Ő valójában, másrészt nem értették meg küldetését. Amikor úgy tűnik, hogy az Úr nagyon messze van tőlünk, üzenetét túl nehéz lenne megvalósítani a mindennapjainkban, vagy amikor az Ő tervei nem egyeznek a miénkkel, akkor vissza kell térnünk az alapokhoz, és újra rá kell világítanunk, hogy ki is Jézus valójában, és mi is az Ő küldetése.

2. Nem sajnálni semmit. Ha már segítettél korábban egy esküvő megszervezésében, akkor pontosan tudod, hogy vérrel-verítékkel és sok könnyel jár, hogy minden jól sikerüljön. Több hónap, vagy sokszor egy egész év kell a templom, a pap, a ruha, a helyszín stb. kiválasztásához. Ilyenkor nem szokták sajnálni a pénzt, de ez érthető is, hiszen az esküvő a szeretet ünnepe a férfi és a nő között, akik ekkor egyek lesznek, egy új teremtménnyé. Az evangéliumi részben Jézus saját viselkedését ahhoz akarja hasonlítani, ahogy a vőlegény viselkedik esküvőjén. A mi Urunknak semmi sem drága, amit új feleségéért és családjáért, az Egyházért tehet. Krisztus látható „fényűzése”, ami harminchárom évig tartó lakodalmát kísérte, tényleg az apostoloknak, a tanítványoknak és mindazoknak szólt, akikkel csak élete folyamán találkozott. Ahogy az imában megtapasztaljuk Krisztusnak ezt a szeretetét, válaszoljunk azzal, hogy mi sem sajnálunk megtenni mindent azért, amit kér tőlünk.

3. Új borostömlők. Az évszázadok során milliónyi vőlegénynek volt a küldetése, hogy szeresse feleségét, és gondoskodjon családjáról. De csak egy vőlegény feladata volt a mennyek kapujának megnyitása minden ember előtt és a világ megmentése a bűntől. Krisztus földi küldetése az volt, hogy megkezdje a megváltás új és boldog korszakát azáltal, hogy egyesült az emberiséggel. Üzenetének újdonsága nem fért volna bele az elavult vallási rendszerekbe. Megalapította az „új borostömlőket” – a Katolikus Egyházat. Mint megkeresztelt katolikusok, mi is részesülünk Krisztus küldetéséből, hogy megmentsük a lelkeket és hirdessük az Igét az egész világon.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, Te vagy a legjobb barátom. Olyan boldog vagyok, amiért 2000 évvel ezelőtt meghaltál értem a kereszten. Oly nagy reményt adsz nekem a sokféle nehézségek, félreértések és üldözések között is. A tudat, hogy vigyázol rám, beragyogja napjaimat, és megerősít, hogy fáradhatatlan apostolod legyek.

Elhatározás: Ma elimádkozom a Keresztutat a világ bűneinek megváltására.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger