2011. szeptember 5., hétfő

Évközi idő, 23. hét Hétfő

Évközi idő, 23. hét Hétfő

1Kor 5, 1-8
Bűneinktől Krisztus halála megtisztított minket, nem lehet közösségünk többé a bűnnel. 


Lk 6, 6-11
A farizeusok  Jézus jótetteiben is csak azt keresik, hogy mibe köthetnek bele. 


Jézus megszabadít a bűntől. Meggyógyítja lelkünk bénaságát. Mégis milyen sokan nézik ferde szemmel Jézus munkálkodását. Nem csak akkor, hanem a mai világban is. Szeretném meglátni ma is Isten működését a világban, hogy hálára indítson Isten szeretete.

Évközi huszonharmadik hét – hétfő

2011.09.05. hétfő

Krisztus bennetek a megdicsôülés reménye


Kol 1,24 - 2,3
Most pedig örömest szenvedek értetek, és kiegészítem testemben azt, ami hiányzik Krisztus szenvedéseiből, testének, az egyháznak javára, amelynek én szolgája lettem az Istentől értetek kapott tisztségnél fogva, hogy teljesen érvényt szerezzek Isten igéjének, a titoknak, amely századok és nemzedékek óta el volt rejtve, de amelyet most kinyilatkoztatott szentjeinek. Velük akarta Isten megismertetni ennek a titoknak dicsőséges gazdagságát a pogányok között. Ez a titok pedig nem más, mint a bennetek lévő Krisztus, a dicsőség reménye. Mi őt hirdetjük, amikor minden embert intünk és tanítunk teljes bölcsességgel, hogy minden embert tökéletessé tegyünk Krisztusban. Ezért fáradozom és küzdök az ő erejének segítségével, amely hatékonyan működik bennem. Azt akarom, hogy tudjátok meg, hogyan küzdök értetek, a laodíceaiakért, és mindazokért, akik nem látták szemtől-szembe személyemet, hogy a szívük megvigasztalódjék, és szeretetben összeforrva eljussanak a megértés teljességének minden gazdagságára, Isten titkának, Krisztusnak ismeretére, akiben a bölcsesség és a tudomány minden kincse rejlik.

Zs 61
A karvezetőnek. Iditun szerint. Dávid zsoltára. Csak Istenben nyugszik meg a lelkem, mert tőle jön segítségem. Mert ő az én Istenem és szabadítóm, oltalmazóm, hogy nagyon ne ingadozzam. Meddig támadtok mindnyájan egy emberre és sújtjátok le, mint megrogyott falat, megdőlt kerítést? Csakugyan úgy akarják ledönteni méltóságából; A hazugságban gyönyörködnek. Szájukkal áldást mondanak, de szívükben átkoznak. Csak Istenben nyugszik meg a lelkem, mert tőle jön reménységem. Mert ő az én Istenem és szabadítóm, oltalmazóm, hogy meg ne tántorodjam. Szabadulásom és dicsőségem Istenben van; Erősségem Istene ő; Istenben van menedékem. Bízzatok benne, népek minden gyülekezete, öntsétek ki előtte szíveteket; Isten a mi menedékünk. Ádám fiai csupa hiábavalóság, az emberek fiai csupa hazugság; Ha mérlegre kerülnek, a füstnél is könnyebbek, ahányan csak vannak. Ne bízzatok az igazságtalanságban, ne kívánjátok meg a rablott kincseket; Ha a gazdagságban bővelkedtek, ne kössétek hozzá szíveteket. Egyszer szólt Isten, ezt a két dolgot hallottam: Istené a hatalom, s tiéd, Uram, az irgalom; És te megfizetsz kinek-kinek cselekedetei szerint.

Lk 6,6-11
Történt azután egy másik szombaton, hogy bement a zsinagógába és tanított. Volt ott egy ember, akinek a jobb keze elszáradt. Az írástudók és a farizeusok pedig lesték, vajon gyógyít-e szombaton, hogy találjanak valamit, amivel vádolhatják. Ő azonban ismerte gondolataikat, és így szólt a elszáradt kezű emberhez: ,,Kelj föl és állj a középre!' Az fölkelt és odaállt. Azután Jézus ezt mondta nekik: ,,Kérdezlek titeket, szabad-e szombaton jót cselekedni vagy rosszat tenni, életet menteni vagy elveszíteni?' Majd körülnézett mindnyájukon, és így szólt az emberhez: ,,Nyújtsd ki a kezedet!' Az megtette, és meggyógyult a keze. Azok erre esztelen haragra gerjedve arról kezdtek tanácskozni egymás közt, hogy mit cselekedjenek Jézussal.

Kalkuttai Boldog Teréz

2011. szeptember 5. – Hétfő, Kalkuttai Boldog Teréz

  Jézus az egyik szombaton elment a kafarnaumi zsinagógába, és tanítani
  kezdett. Volt ott egy jobb kezére béna ember. Az írástudók és a
  farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton; hogy aztán
  okot találjanak a vádaskodásra. Ő azonban ismerte gondolataikat.
  Megszólította tehát a béna kezű embert: „Kelj fel, és állj ide a
  középre!” Az felkelt és odaállt. Jézus akkor hozzájuk fordult: „Kérdem
  tőletek: Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy
  pusztulni hagyni?” Végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez:
  „Nyújtsd ki a kezedet!” Az megtette, és meggyógyult a keze. Erre
  esztelen harag szállta meg őket, és arról kezdtek tanakodni, hogy mit
  tegyenek Jézussal.
  Lk 6,6-11


  Elmélkedés:
  Jézus korában a szombati napon nem volt szabad dolgoznia senkinek, s ez
  a törvény elsősorban a fizikai munkára vonatkozott. Éppen ezért nehezen
  érthető számunkra, hogy egy beteg ember meggyógyítását miért lehetett
  olyan munkának vagy tevékenységnek tekinteni, amelyet nem volt szabad
  szombaton megtenni. A történet érdekessége, hogy esztelen haragra
  gerjednek a vádlók. Vajon miért?
  A béna ember meggyógyítása különleges abból a szempontból, hogy itt
  Jézus tulajdonképpen nem tesz semmit. Nem érinti meg a beteg testrészt,
  nem teszi kezét a betegre, nem alkalmaz semmilyen gyógyító formulát,
  mint más esetekben, sőt, még nem is imádkozik a gyógyítást megelőzően.
  Jézus tehát nem tesz semmit, amivel megszegné a szombatot, hanem csak
  egyszerűen azt mondja a betegnek, hogy nyújtsa ki a kezét, s amikor ő
  ezt megteszi, akkor bekövetkezik a csoda. Mivel Jézus nem tesz semmit,
  ezért „esztelen harag” szállja meg azokat, akik vádolni akarták.
  A történet emellett azt is tanítja, hogy emberi előírások nem
  akadályozhatják meg Jézus a jócselekedetek és gyógyítások
  végrehajtásában. Készek vagyunk-e a jótettekre?
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Uram, akarod a kezemet,
  hogy ez a nap a rászoruló szegények
  és betegek megsegítésével teljen el?
  Uram, neked adom ma a kezemet.
  Uram, akarod a lábamat,
  hogy a mai nap azok látogatásával teljen,
  akiknek barátra van szükségük?
  Uram, neked adom ma a lábamat.
  Uram, akarod a hangomat,
  hogy a mai nap beszélgetéssel teljen azokkal,
  akik a szeretet szavát szomjazzák?
  Uram, neked adom ma a hangomat.
  Uram, akarod a szívemet,
  hogy ez a nap a magányosok
  szeretetével múljon el,
  mert hiszen ők is emberek?
  Uram, ma neked adom a szívemet.
  Kalkuttai Boldog Teréz
______________________________

Évközi huszonharmadik hét – hétfő

Tégy jót, mindig és mindenhol!
2011. szeptember 5. Évközi huszonharmadik héthétfő

P. Patrick Butler LC

Lk 6; 6-11
Jézus az egyik szombaton elment a kafarnaumi zsinagógába, és tanítani kezdett. Volt ott egy jobb kezére béna ember. Az írástudók és a farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton; hogy aztán okot találjanak a vádaskodásra. Ő azonban ismerte gondolataikat. Megszólította tehát a béna kezű embert: "Kelj fel, és állj ide a középre!" Az felkelt és odaállt. Jézus akkor hozzájuk fordult: "Kérdem tőletek: Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy pusztulni hagyni?" Végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: "Nyújtsd ki a kezedet!" Az megtette, és meggyógyult a keze. Erre esztelen harag szállta meg őket, és arról kezdtek tanakodni, hogy mit tegyenek Jézussal.

Bevezető ima: Életadó szavakkal tanítasz bennünket, Uram. Üzeneted ma is szól hozzám. Segíts megtalálnom azt a személyes üzenetet, amit nekem szántál. Igyekszem nyitott lenni a Szentlélek felé, hogy átformáljon engem ebben az elmélkedésben. Látva, hogy hogyan szeretsz másokat, remélem, hogy képes leszek ebben utánozni téged. Szeretném minél konkrétabban és részletekbe menően megélni mások iránti szeretetemet.

Kérés: Uram, tégy engem nagylelkű, jószívű emberré, aki mindig a mások javát keresi!

1. Tanítani és tenni. Amikor Jézus tanítja az embereket, a jóakaratú jelenlévőket győzi meg. Az emberek megjegyezték, hogy Jézus meggyőzően beszélt, nem úgy, mint a farizeusok. Ez azért volt, mert Jézus csak olyasmit mondott, amit maga is megtett. Azt tette, amit tanított. Ő az én Tanítóm és Mesterem, aki együttérzésről beszél és meg is éli azt. Ő az, aki az utolsó vacsoránál a tanítványai lábának megmosásáig alázkodik, mert tőlem is ezt várja.

2. Jót tenni, mások véleményétől függetlenül. Jézus mindentudó, azt is tudja, hogy mások mit gondolnak. Gyakran korholja a farizeusokat, mert látja a szőrszálhasogatásukat és ingerlékenységüket. Ők az emberek vezetői, mégis olyan szabályok betartását várják el tőlük, melyeket maguk sem követnek. Jézus meglát egy segítségre szoruló személyt, akin tud segíteni. Bár nagyon sok kritikus szem veszi körül, akik kifordítják szavainak és tetteinek jelentését, semmi sem tartja vissza attól, hogy jót tegyen. Amikor tudom, hogy mások figyelnek engem, képes vagyok elvonatkoztatni ettől és továbbra is tenni a jót?

3. Életet menteni. A Szentírásban látjuk az élet kultúráját és a halál kultúráját. A farizeusok olyan ítélkezővé válnak Jézussal szemben, hogy elragadja őket a düh. Még Jézus meggyilkolására is összeszövetkeznek. Kevésbé törődtek a Jézus által meggyógyított ember helyzetével. Jézus az élet szavaival szól a zsinagógában. Gazdagítja az életet a gyógyítás ajándékával. Meg kell tanulnom Jézustól, hogy a fény és az élet hirdetőjévé váljak az önzés és a halál megosztó kultúrája közepette.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, Te látod a szívemet, ahogyan a farizeusok gondolatait is. Én is könnyen kritizálok másokat építő ötletek helyett. Tedd szívemet a Tiedhez hasonlóvá, hogy jót akarjak és nagylelkű legyek a kritikák ellenére is.

Elhatározás: Ma arra fogok törekedni, hogy egy konkrét személy igényeit felismerjem, majd segítsek neki lehetőleg olyan módon, hogy ne keltsek feltűnést.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger