2011. szeptember 7., szerda

Szent Márk, István, Menyhért áldozópapok, Kassai vértanúk


Szent Márk, István, Menyhért áldozópapok, Kassai vértanúk

Ünnepe: szeptember 7
Jézus ígéretet tesz övéi mellett: Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én s megvallom őt Atyám előtt. Isten, mint gondviselő Atya, a legkisebb teremtményeit is óvja, védi. Ez ad erőt, valamint Jézus ígérete, hogy ne féljünk megvallani őt az üldözések közepette. A félelem megbénítja az embert, a bizalom szárnyakat ad. Jézus ígéretében bíztak a szent Kassai vértanúk is. Példájuk a mi életutunkat is megvilágítja. (Adoremus 2004)

PONGRÁCZ SZENT ISTVÁN 1582-ben született Alvincen ősi erdélyi nemesi családból. Jezsuittáknál tanult Kolozsváron, majd 1602-ben szülei és rokonai tanácsa ellenére maga is jezsuita lett. Ausztriában, majd Kassán tanított és lelkipásztorkodott. Homonnára küldték hitszónoknak, majd Sárosra került a súlyosan beteg Péchy Zsigmond lelkének ápolására. Innen a protestáns hadak előrenyomulásának hírére Kassára sietett az ottani katolikusok bátorítására. Kassán társa volt Kőrösi Márk és Grodecz Menyhért.

Bethlen Gábor és Rákóczi György református hajdúi 1619. szeptember 5-én elfoglalták Kassát, mindhármójukat őrizetbe vették. Mivel nem voltak hajlandók áttérni, pénzt sem lehetett tőlük kicsikarni, Bay Zsigmond kapitány emberei borzalmasan megkínozták, megcsonkították őket, majd a szennygödörbe dobták a haldoklókat.
István atyát leütötték, majd mezitelenül a ház gerendájára kötötték. Testét karddal vagdosták, fáklyával sütögették. Még egy napig volt életben a szennygödörben, sőt beszélni is tudott néhány szót a kápolna gondozójával, Eperjessy Istvánnal. Egész nap hallható volt megtört sóhajtozásuk. Csak néhány nap mulva kerültek ki a gödörből a holttestek.
1620-ban kerültek maradványaik méltó helyre, az alsósebesi templomba, majd a hertneki várba. 1635-ben ólomkoporsóba zárva Nagyszombatba szállították az ereklyéket, és mindmáig az akkor még klarissza, de 1784-től orsolyita templomban vannak eltemetve. Szent X. Piusz pápa 1905-ben avatta boldoggá őket, majd II. János Pál pápa 1997-ben szentté avatta hármójukat.

KŐRÖSY SZENT MÁRK 1588-ban született a horvátországi Kőrösön. Bécsben, Grácban és Rómában tanult. A nagyszombati papnevelde rektora volt, majd esztergomi kanonok, komáromi főesperes és széplaki apát volt. A gazdálkodás sok feladata nem elégítette ki, szeretett volna visszakerülni a lélekmentő munkához.
A protestáns hadak betörésének hírére Kassára ment a katolikus hit védelmére, Pongrácz István és Grodecz Menyhért jezsuiták segítésére. Bethlen Gábor és Rákóczi György református hajdúi 1619. szeptember 5-én elfoglalták Kassát, mindhármójukat őrizetbe vették. Mivel nem voltak hajlandók áttérni, borzalmasan megkínozták, megcsonkították őket.
Kőrösy atyát kezénél fogva mezitelenül a ház gerendájára kötötték, testét égő fáklyával sütögették és bárdokkal hasogatták. Az elképzelhetetlen kínokat panasszó nélkül viselte el a kanonok, egyre csak Jézus és Mária nevét hajtogatta. A kínzást megelégelve, a hóhérok "szánalomból" egyetlen vágással lefejezték a hős vértanút, testét a szennygödörbe vetették.

GRODECZ MENYHÉRT 1584-ben született Lengyelországban, a sziléziai Teschenben. A bécsi jezsuitáknál tanult, majd 1603-ban brűnben a jezsuita rendbe lépett. Prágában az ottani árvaház lelkésze lett. Több nyelven beszélt. A harmincéves háborúban, 1618-bana kassai helyörség tábori lelkésze volt, a katonák szelídsége és jóindulata miatt nagyon szerették. Nagy hatása volt a szláv és német nyelvű legénységre.
Kassára kerülve Pongrácz Istvánt majd Kőrösi Márkot kapta segítőül. Bethlen Gábor és Rákóczi György református hajdúi 1619. szeptember 5-én elfoglalták Kassát, mindhármójukat őrizetbe vették. Mivel nem voltak hajlandók áttérni, borzalmasan megkínozták, megcsonkították őket.
Őt is mezitelenül a ház gerendájára kötötték, testét késekkel össze-vissza szúrkálták, majd kardokkal és bárdokkal vagdosták, fáklyákkal sütögették. Végül a szennygödörbe dobták a haldoklót. István atyával még egy napig szenvedtek magukra hagyva, egész nap hallható volt megtört sóhajtozásuk. Csak néhány nap múlva temették el őket.
Példája:
 Hitedet semmiképp sem tagadhatod meg!

SZENT KÔRÖSI MÁRK, PONGRÁCZ ISTVÁN ÉS GRODECZ MENYHÉRT

2011.09.07. szerda: SZENT KŐRÖSI MÁRK, PONGRÁCZ ISTVÁN ÉS GRODECZ MENYHÉRT
 
Ha Krisztussal föltámadtatok, keressétek ami odafönn van


Kol 3,1-11
Ezért tehát, ha feltámadtatok Krisztussal, keressétek az odafent valókat, ahol Krisztus van, Isten jobbján ülve [Zsolt 110,1]. Az odafent való dolgokkal törődjetek, ne a földiekkel. Hiszen meghaltatok, és életetek Krisztussal el van rejtve Istenben. Amikor pedig Krisztus, a ti életetek, megjelenik, akkor majd ti is megjelentek vele együtt a dicsőségben. Irtsátok ki tehát tagjaitokból azt, ami földi: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a bujaságot, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami nem más, mint bálványimádás. Miattuk érkezik el Isten haragja a hitetlenség fiaira. Ti is ezeket műveltétek egykor, amikor köztük éltetek. Most azonban vessétek el magatoktól mindezeket: a haragot, az indulatosságot, a rosszakaratot, szátokból a káromlást és a rút beszédet. Ne hazudjatok egymásnak, ti, akik levetettétek a régi embert cselekedeteivel együtt, és magatokra öltöttétek az újat, aki teremtőjének képmására állandóan megújul a teljes megismerésig. Itt nincs már többé görög és zsidó, nincs körülmetéltség és körülmetéletlenség, nincs barbár, szkíta, szolga és szabad, hanem minden és mindenben Krisztus.

Zs 144
Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.

Lk 6,20-26
Akkor szemeit tanítványaira emelte, és így szólt: ,,Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa. Boldogok vagytok, akik most éheztek, mert kielégítenek benneteket. Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert nevetni fogtok. Boldogok lesztek, amikor gyűlölnek titeket az emberek, amikor kirekesztenek és szidalmaznak, és kivetik neveteket mint gonoszat az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon és vigadjatok, mert íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben! Hiszen atyáik éppen így cselekedtek a prófétákkal. De jaj nektek, gazdagok, mert megkaptátok vigasztalástokat! Jaj nektek, akik most jóllaktatok, mert éhezni fogtok! Jaj nektek, akik most nevettek, mert majd gyászoltok és sírtok! Jaj nektek, amikor mindenki magasztal titeket, mert atyáik éppen így cselekedtek a hamis prófétákkal!

Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk

2011. szeptember 7. – Szerda, Szent Márk, István és Menyhért
  áldozópapok, kassai vértanúk

  Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól,
  akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól
  féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy
  fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se
  közülük Atyátok tudta nélkül. Nektek pedig minden szál hajatokat számon
  tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha
  valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt,
  aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én
  is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.
  Mt 10,28-33


  Elmélkedés:
  A mai evangéliumban Jézus egy példát mond arra vonatkozóan, hogy miért
  kell hinnünk az isteni gondviselésben. Ha Isten vigyáz minden
  teremtményére, köztük a madarakra is, akkor mennyivel inkább törődik
  legjelentősebb teremtményével, az emberrel.
  Az isteni gondviselés azt jelenti, hogy folyamatos intézkedésivel
  vigyáz életünkre. Ezen intézkedéseknek az a célja, hogy minden embert
  állandóan arra a tökéletességre vezessen, amelyre meghív, s amely végső
  soron az ember egyedüli boldogsága lehet. A jóság megtapasztalása
  személyes életünkben arra ösztönöz bennünket, hogy ne véletlenszerű
  események sorozataként értékeljük életünk napjait, hanem észrevegyük
  Istenünk segítő támogatását ezen eseményekben.
  Isten gondviselő szeretetére azzal válaszolunk, hogy neki
  engedelmeskedve és a lelki tökéletességre törekedve haladunk az
  üdvösség útján.
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Istenem, te mindenütt jelen vagy. Jézus Krisztusom, Megváltóm, ki oly
  közel vagy hozzám szereteteddel, egész napi szétszórtságom után
  hazahozom hozzád a szívemet. Nálad vagyok otthon, Istenem és Atyám. A
  jóért, amelyet kegyelmeddel cselekedtem, hálát adok neked. Jóságos
  Istenem, te ajándékoztad azt nekem. A rosszért, amelyet elkövettem
  gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással, bocsánatodat kérem.
  Segíts, hogy jobb legyek!
  Szalézi Szent Ferenc
______________________________

Szent Kőrösi Márk, Szent Pongrácz István és Szent Grodecz Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk

A szeretet teljes evangelizáció, mely szolgál az egységnek
Szent Kőrösi Márk, Szent Pongrácz István és Szent Grodecz Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk
2011. szeptember 7. Évközi huszonharmadik hét szerda

P. John Simoneau LC (János atya)

Mt. 10,28-33
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatok számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

Bevezető ima: Jézus, Te szenvedésed idején is azért imádkoztál, hogy követőid egyek legyenek. Az egység fenntartása mindig nagyon nehéz, ezért arra kérlek, engedd, hogy én az egység, és ne a széthúzás forrása legyek. Engedd megtapasztalnom szeretetedet, hogy az engem megerősítve képessé tegyen arra, hogy egységben maradjak veled, és megerősítse a felebaráti szeretet kötelékeit követőid között.

Kérés: Uram, engedd felfedeznem, hogy a legértékesebb mártírság az nem a test feláldozásában rejlik, hanem abban, hogy mennyire tudom átadni magam a hit szolgálatának!

1. Elmentek, hogy megvédjék hitüket. A hit veszélyben volt. A hit mégsem egy ismeretlen dolog, hanem olyasvalami, ami a hűséges követők szívében él. A hit benned és bennem él. Ez a hit nagyon személyes, és továbbadása állandó veszélyben van. Napjaink társadalmában, sokan nem törődnek azzal, ha elveszítik hitüket. A védelem nem túl erős a relativizmus birodalmában és hitünk elgyengülhet az igazság védelmezőinek hiánya miatt. Készen állok arra, hogy megvédjem az igazságot?

2.Három férfi, három háttér, egy cél. A mai napon ünnepelt vértanúk nem Kassáról származtak, és biztos vagyok benne, hogy szülőföldjükön is nagy dolgokat tettek, mégis azt érezték, hogy el kell menniük megvédeni a hitüket. Ez nem nemzetiség vagy nyelv kérdése volt. Testvérek voltak ugyanabban a családban, az Egyházban, és a hit egyesítette őket. A Krisztusban megélt egység lelke elég volt ahhoz, hogy áttörjenek minden távolságot és elszenvedjenek bármilyen kényelmetlenséget. Végül életüket adták szeretetükért, hitükért és lelkükért tanúságtételként.

3. Ne félj Krisztustól, Ő a szeretet. A kassai vértanúk nem azért mentek Kassára, hogy tolerálják az ottaniakat, hanem, hogy szeressék őket és megpróbálják megmutatni a teljes egységet, melyet csak a Katolikus Egyházban lehet megtalálni. Nem arra koncentráltak, hogy mi történhet velük, hanem, hogy mi lesz a lelkükkel. Gyakran félünk attól, hogy egy kicsit átadjuk magunkat Krisztusnak: az időnket, türelmünket, megértésünket, a pénzünket. Ez a félelem mutatja, hogy nem bízunk Krisztus szeretetében. Ő eltölt minket. Nincs szükség arra, hogy féltsük életünket, hiszen Ő maga az élet.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, add meg nekem a kegyelmet, hogy egész életemben hirdesselek téged minden élethelyzetben: otthon, amikor pihenek, amikor dolgozom. Jelöld meg egész életemet a szeretettel, melyet a kereszten megmutattál nekem! Engedd, hogy akár készen álljak belehalni felebarátaim szolgálatába, ahelyett, hogy belesüllyedjek kényelmes életembe!

Elhatározás: Ma reggel öt perccel több időt fogok Krisztussal tölteni az imádságban és tizenöt percet pedig azzal, hogy segítek otthon.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger