2011. szeptember 8., csütörtök

SZŰZ MÁRIA SZÜLETÉSE(KISBOLDOGASSZONY) (ünnep)

2011.09.08. csütörtök: SZŰZ MÁRIA SZÜLETÉSE(KISBOLDOGASSZONY) (ünnep)
 
A legkisebb vagy, mégis belôled származik az, aki uralkodik


Mik 5,1-5a
De te, Efrata Betlehemje kicsiny vagy ugyan Júda ezrei között; mégis belőled származik majd nekem Izraelnek jövendő uralkodója, származása az ősidőkre, a régmúlt időkre nyúlik vissza. Ezért átadja őket annyi ideig, amíg a vajúdó asszony szül, és testvéreiknek maradékai visszatérnek Izrael fiaihoz. És ő majd odaáll, és legeltet az Úr erejével, az Úrnak, az ő Istenének fenséges nevében, és ők biztonságban lakoznak, mert ő akkor nagy lesz a föld széléig. És ő lesz a béke. Ha majd eljön az asszír a mi földünkre és behatol házainkba, kiállítunk ellene hét pásztort és nyolc főembert; és azok lelegeltetik Asszúr földjét karddal, és Nimród földjét lándzsával, és Ő megszabadít minket Asszúrtól, amikor az majd országunkba jön és tiporja határainkat.


Róm 8,28-30
Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden javukra válik, azoknak, akik az ő végzése értelmében arra hivatottak, hogy szentek legyenek. Mert akiket eleve ismert, azokat eleve arra is rendelte, hogy hasonlók legyenek Fia képmásához, s így ő elsőszülött legyen a sok testvér között. Akiket pedig eleve elrendelt, azokat meg is hívta; és akiket meghívott, azokat megigazultakká is tette; akiket pedig megigazultakká tett, azokat meg is dicsőítette.

Zs 12
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Meddig felejtesz el egészen, Uram? Arcodat meddig fordítod el tőlem? Meddig kell gondokat hordoznom lelkemben, szívemben fájdalmat mindennap? Meddig kerekedik fölém ellenségem? Nézz rám és hallgass meg, Uram, Istenem! Ragyogtasd fel szememet, hogy halálos álomba sohase merüljek, hogy sohase mondja ellenségem: ,,Legyőztem!' Ne örvendezzenek szorongatóim, hogy meginogtam. Én azonban bízom a te irgalmadban. Szívem ujjong, mert megszabadítasz, énekelek az Úrnak, aki jót tesz velem.

Mt 1,1-16.18-23
Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimot és ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: ,,Íme, a szűz méhében fogan és fiút szül, és a nevét Emmánuelnek fogják hívni' [Iz 7,14]. Ez azt jelenti: Velünk az Isten.

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

2011. szeptember 8. – Csütörtök, Szűz Mária születése
  (Kisboldogasszony)

  Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt
  Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária
  gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember
  volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy
  titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr
  angyala, és így szólt: ,József, Dávid fia, ne félj attól, hogy
  feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van.
  Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg a népét
  bűneitől.” Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a
  próféta által mondott:
  Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül,
  és az Emmánuel nevet adják neki,
  ami azt jelenti: „Velünk az Isten.”
  Mt 1,18-23


  Elmélkedés:
  A mai napon Jézus Krisztus édesanyjának, Szűz Máriának a születésére
  emlékezünk. Mária életében megcsodálhatjuk, hogy Isten kegyelmének
  köszönhetően nem követett el személyes bűnöket. E lelki tisztasággal
  készítette fel t az Atya, hogy a Megváltó Anyja lehessen.
  Mária születésével megjelent a világban a bűntelen ember. A bűnös
  világban korábban is és azóta is minden ember úgy születik meg, hogy
  hajlamos a bűnökre. Mária élete azonban példa számunkra, hogy Isten
  kegyelmének átalakító ereje képessé tud tenni minket is ara, hogy
  ellenálljunk a kísértéseknek, legyőzzük rosszra hajló emberi
  természetünket, és engedelmeskedjünk Isten parancsainak.
  Senki sem mondhatja közülünk, hogy nem tudjuk, mikor követünk el bűnt,
  hiszen Isten parancsai világosak számunkra. A bűn egyre távolabb taszít
  minket Isten szeretetétől. Törekedjünk a bűntelen életre, hogy mindig
  érezhessük Isten jelenlétét!
  © Horváth István Sándor


  Imádság:
  Tengernek csillaga,
  Isten édesanyja,
  üdvözlégy, mindig szűz,
  menny boldog kapuja.
  Te, kinek Gábriel
  ajka mondott Avé-t,
  tégy közöttünk békét,
  fordítsd Éva nevét!
  Szabadíts rabokat,
  adj fényt a vakoknak,
  űzd el bajainkat,
  igényeld javunkat.
  Mutasd, hogy anyánk vagy!
  Hallja meg imádat,
  ki értünk fiaddá
  születni nem átallt.
  Kiváltságos szent Szűz,
  mindenek közt enyhe,
  oldd föl bűneinket,
  enyhíts, tisztíts minket!
  Mosd meg életünket,
  készítsd el utunkat,
  hogy örök örömben
  lássuk Jézusunkat!
  Istennek dicséret,
  Krisztusnak dicsőség,
  Szentlélekkel együtt
  hármas-egy tisztesség!
______________________________

A Boldogságos Szűz Mária Születésnapja – Kisboldogasszony

Üdvözlégy Mennyek Királynéja!
A Boldogságos Szűz Mária Születésnapja – Kisboldogasszony
2011. szeptember 8. Évközi huszonharmadik hét csütörtök

P. Paul Campbell, LC

Mt 1, 1-16.18-23
Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimotés ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volta férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék az Úrszava, amit a próféta által mondott: ,,Íme, a szűz méhében fogan és fiút szül, és a nevét Emánuelnek fogják hívni''. Ez azt jelenti: Velünk az Isten.

Bevezető ima: Uram, köszönöm azt a csodálatos ajándékot, melyet édesanyád személyében adtál. Segíts, hogy rátekintve megpróbáljak nyomdokaiban járni és magamra ölteni erényeit. Elmélkedésem kezdetén Mária imádságban mutatott példájára gondolok, arra, hogy ő szívében miként elmélkedett, és szentelte magát a te küldetésednek. Légy velem és vezess engem! Teljes szívemből, teljes elmémből és minden erőmmel szeretni akarlak.

Kérés: Uram, növeld szeretetem Mária és Szent Fia iránt!

1. Örvendjünk Mária születésének! Ma ünnepeljük Mária születésnapját. Születésével elérkezett megváltásunk hajnala. Mária szeplőtelen fogantatása azt jelentette, hogy Krisztus megváltó kegyelme megkezdte útját a világ felé, előrevetítve az Ő áldozatát a Kálvárián és előkészítve küldetését az emberek Megváltójaként. Nézzük a világot ezelőtt: a világ a bűn sötétjében járt, elveszve és összezavarodva, bezárva maga előtt az Örökkévalóságba és a mennyországba vezető utat. Mária előtt minden gyermek az eredendő bűnnel megbélyegezve született, lehetőséget sem kapva arra, hogy megszabaduljon ettől. Mária születésével a megváltás reményének fénye feltündökölt, mint a felkelő nap első sugara, mely megtöri a sötétséget. El sem tudjuk képzelni azt az örömet, ami a mennyországot átjárta, és az angyalok csodálatát, akik látták, hogy Isten mi mindent vitt végbe az ő lelkében. Ő a tökéletes szépség, és rajta nyoma sincs az eredendő bűnnek. Az ő születése azt jelentette, hogy a világ már csak egy kis lépésre van attól, hogy Megváltója megérkezzen. Itt van a boldogság, itt van a reménység!

Üdvözlégy Mennyországnak Királynéja
Angyaloknak szent Asszonya,
Áldott gyökér, Szűz Mária,
Krisztus szent anyja!

Teáltalad evilágra,
Új világosság virrada,
Örülj, dicsőség virága,
Kinél szebb nem jött világra.

2. Meg fog menteni minket bűneinktől. Ebben a részben elmondja az angyal Józsefnek, hogy a kisded neve Jézus lesz. Ez a név felfedi szerepét, mint a világ Megváltója. Ő megmenti népét bűneiktől. Ez a hitünk Örömhíre, és ezt mindenkinek mélyen át kell elmélkednie. Néha elbátortalanodunk a lelki életben: úgy tűnik, hogy nem sokat haladunk előre. Időről-időre ugyan azokat a bűnöket gyónjuk meg és ugyan azokba a hibákba esünk bele. Nem maradhatunk alul a bűnnel való harcban és az élet harcában sem. Ez az, amikor arra van szükségünk, hogy Jézushoz forduljunk és önátadásunkkal megszólítsuk Őt, aki. a mi Megváltónk, és megszabadít bűneinktől. Az imádságban töltött idő reményt és közelséget ad nekünk. A Megváltó egyben megmentőnk is. Ő a mi Urunk, a mi Istenünk. Mindez nem a mi gyengeségünkről, hanem az Ő erejéről szól.

3. Velünk van. Mária gyermekének második neve Emmánuel, "Velünk az Isten." Az az Isten, aki megment minket bűneinktől, velünk van. Velünk van a szenvedéseinkben, a megpróbáltatásainkban és a mindennapi életünk nehézségeiben. Ez az Ő irántunk érzett tökéletes szeretetének gyümölcse. Nem hagy minket árván. Megígérte, hogy mindig velünk lesz. Vannak idők, amikor magányosnak, elszigeteltnek érezzük magunkat, pedig akkor sem vagyunk egyedül. Ez a valóság, és emellett nekünk adta Édesanyját, aki szintén soha nem hagy minket egyedül. Mint Józsefnek, nekünk sem kell félnünk attól, hogy befogadjuk Máriát, és vele gyermekét, aki a Megváltó és az Isten.

Azért, édes Istenanyja,
Légy bűnösök szószólója,
Botló lábunk támasztója,
Üdvösségünk nyílt kapuja.

Adjunk hálát az Istennek,
Atya, Fiú, Szentléleknek,
Három személy Fölségének,
Egymivoltú Istenségnek.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram Jézus, hogy nekünk ajándékoztad magad. Csodálatos példáját adtad az alázatnak, azzal, hogy magadat lealacsonyítva emberré lettél. Kegyelmedet magad előtt küldted, hogy előkészítse Édesanyád lelkét. Kegyelemben született, hogy véghez tudja vinni anyai küldetését, édesanyáddá és a mi édesanyánkká válva.

Elhatározás: Ma elimádkozom az Úrangyalát a hivatásokért.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony)

Ünnepe: szeptember 8
 
Mária születése hajnalcsillag az emberiség egén. A megváltás művének kezdete. Isten kegyelmét, szeretetét ünnepeljük, amely Máriában megjelent a világban. Mária születése öröm, ahogy minden születés öröm, mert a reményt erősíti bennünk. Valami szép, valami szent kezdődik.

Szűz Mária az Egyház ősmintája. Benne fog fellobbanni a világ Világossága. Élő Vízforrás fakad majd benne. Ő lesz az akol, ahová érkezik a jó Pásztor. Nemzedékek várakozása teljesedett be azzal, hogy az idők teljességében Isten egyszülött Fia „megtestesült a Szentlélek erejéből, Szűz Máriától, és emberré lett” De ma még csak az üdvösség hajnalát, Szent Anna és Joakim leányának születését ünnepeljük. Szeplőtelenül fogantatott, szeplőtelenül élt. Közbenjárása újítsa meg Egyházunkat! (Adoremusz 2004)


ELMÉLKEDÉS
Forrás: Ócsai József
Kedves Testvérek!
A mai napon születésnapot jöttünk össze ünnepelni: Szűzanyánknak, égi édesanyánknak születésnapját. Ezen a napon az Egyház az evangéliumból egy hosszú és első pillantásra unalmas evangéliumi szakaszt tár elénk: Jézus Krisztus nemzetségtábláját. Valóban unalmas pusztán a nevek egymásutánját olvasni.
A Szentírásban nagy hagyományra tekint vissza a nemzetségtáblák felsorolása. Az Ószövetségben még ennél is hosszabb és részletesebb nemzetségtáblákat találunk. Vajon miért kerültek bele ezek a nemzetségtáblák a Szentírásba, vajon hogyan hordozzák az Isten üzenetét számunkra. Hogyan hordozzák, amikor még tegyük hozzá nem föltétlenül hitelesek mai történetkritikai szempontból. Mert például Jézus imént hallott nemzetségtáblájánál elgondolkodva több mint valószínű, hogy Ábrahámtól Jézusig, közel kétezer esztendő alatt, 42 nemzedéknél több nemzedék váltotta egymást, mint ahogy az evangéliumban áll. Tehát Jézus nemzetségtáblája is csak egy kivonat.
Mit akar tehát üzenni nekünk Isten ezekkel a nemzetségtáblával, különösen Jézuséval?
Az, hogy az Ószövetség történeteit időről-időre egy-egy nemzetségtábla felsorolása szakítja meg az a maga módján azt jelzi, hogy mindazon történetek, csodák, bűnök, emberi sorsok, melyek le vannak írva nem a képzelet szülöttei, nem mesék, hanem a történelem részei. Jézus nemzetségtáblája pedig Jézus Krisztus, az Isten Fia esetében különösen is aláhúzza azt, hogy Jézus Krisztus az emberi történelem része. Annak az emberi történelemnek, amelyek tele vannak emberi gyarlóságokkal, bűnökkel, örömökkel, reményekkel, de biztos kézzel Isten vezeti annak menetét, hogy Jézus Krisztushoz a történelem középpontjához érkezzen. Mert nézzünk csak a nevek mögé!
Ábrahám, a gyermektelen, akinek idős korában egyetlen fia születik, s aki azt az ígéretet kapja Istentől, hogy megsokasítja utódait, mint az ég csillagait, s benne nyer áldást minden nemzet. Isten megteszi ígéretét, melyet a történelem viszontagságain keresztül a választott nép által megvalósít Jézus Krisztusban.
Boász felesége Rut. Aki Rut könyvét olvasta a Szentírásban, az tudja: Rut pogány volt. Tehát Jézus családfájában idegen pogány vér van, hirdetve ezzel a jövőt: Jézus Krisztus, a Messiás minden nemzetnek, s nemcsak a zsidó népnek hozza meg az üdvösséget.
Izáj fia Dávid, a zsidók legdicsőbb királya, akinek köszönhetően - ahogy ma már történeti kutatások kimutatják - a zsidó nép kivívta függetlenségét a filiszteusokkal szemben, s ezáltal nem szívódott fel a környező népekbe tűnve el örökre a történelem színpadáról. De egyedül Dávidnak köszönhetően? A Szentírásból tudjuk: maga Dávid tisztában volt vele, hogy minden dicsőségét, győzelmét egyes-egyedül Istennek, a Seregek Urának köszönheti.
"Dávidnak Salamon volt a fia Uriás feleségétől" - Máté evangélista nem szégyelli leírni ezeket a sorokat, ahogyan a Szentlélek sugallatára nem szégyellte az ószövetségi szentíró leírni Dávid házasságtörését Uriás feleségével, Betsabéval. A bűn, az ember szégyenletes és levetkőztethetetlen tulajdonsága is benne van Jézus családjában, hogy hirdesse: Jézus magára vette bűneinket. Nemcsak a kereszten, hanem már így származásában, nemzetségében is amely nem volt mentes a bűntől.
Még folytathatnám tovább a nevek mögötti történelmet, de ma a végpontjára kell fordítani figyelmünket: József jegyesére Máriára, akinek a mai napon ünnepeljük születésnapját. Mária úgy van ennek a nagyonis emberi a nemzetségtáblának a végén, mint ahogy egy liliomszál virít a szemétdombon. Mert Isten a legnagyobb bűnből is tud jót kihozni, ahogy fényesen mutatja Mária, de legfőbbképpen az ő fia Jézus Krisztus, aki ugyanannyira volt egy ember közülünk, mint ahogyan Isten is volt.
S ahogyan minden embernek van édesanyja, úgy neki is van. S ahogy általában az édesanyánknak köszönhetünk legtöbbet életünkben, úgy Jézus Krisztus is emberségében a Szent Szűznek köszönhet a legtöbbet. Neki éppoly drága volt édesanyja, mint bármely tisztességes érzésű embernek, nem éppen drágább. És ő ezt a kincsét nekünk ajándékozta, amikor a kereszten János apostol személyében az egész emberiségnek azt mondja "Íme a te anyád!"
Mit adhatnák mi Máriának születésnapjára? Egy csokor virágot az oltárra, amely maholnap elszárad? Nem, érezzük hogy ez nem elég. Az örök anyának valami örök ajándékot kell adni. S ezen a világon pedig csak egyetlen dolog örök, ami soha el nem múlik: a szeretet.
A szeretettel ajándékozzuk meg, ami nem pusztán az imák mennyiségében mutatkozik meg, hanem inkább tettekben, hogy tegyük már végre szebbé, jobbá a szeretet cselekedetei által ezt a szomorú, megfáradt és bűnös világot.
Képek a szentről:

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger