2011. szeptember 15., csütörtök

A fájdalmas Szűzanya

2011. szeptember 15. - Csütörtök, A fájdalmas Szűzanya

 
  Nagypénteken: Jézus keresztje  mellett ott állt  anyja, valamint  anyjának
  nővére, Mária, aki Kleofás felesége volt, és Mária Magdolna. Amikor  Jézus
  látta, hogy  ott áll  anyja  és a  tanítvány,  akit szeretett,  így  szólt
  anyjához: „Asszony, íme, a te fiad!” Azután a tanítványhoz szólt: „Íme,  a
  te anyád!” Attól az órától fogva házába fogadta őt a tanítvány.
  Jn 19,25-27

  Elmélkedés:

  „Asszony, íme,  a  te  fiad!”  –  mondja  édesanyjának,  Szűz  Máriának  a
  kereszten függő  Jézus  Jánosra  mutatva. Majd  a  szeretett  tanítványhoz
  szólt: „Íme, a te anyád!”  A keresztény hagyomány néha Jézus  édesanyjáról
  való  kegyeletteljes  gondoskodásának,  máskor  Mária  lelki   anyaságának
  értelmezte ezeket a szavakat, amelyek ugyanakkor azt is magukba foglalják,
  hogy Mária minden hívőnek és az Egyháznak is édesanyja.
  Ma, a fájdalmas Szűzanya emléknapján, amikor a számtalan lelki  gyötrelmet
  elviselő Máriáról  elmélkedünk, akkor  arra is  gondoljunk, hogy  mennyire
  erős és állhatatos asszony  volt ő, aki hittel  és szeretetben nézi  végig
  Fia szenvedését, s akinek hívő odaadása követendő példa számunkra.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Uram, Te  szeretsz engem  a  szenvedésben is!  Uram, hiszek  irántam  való
  jóságodban és szeretetedben.  Biztosan tudom, hogy  Te gondoskodsz  rólam.
  Sok  kegyetlenség  van   a  világban.  De   a  világ  minden   természetes
  összefüggésével együtt egy magasabb hatalomnak van alávetve. Hiszem,  hogy
  Te vagy a világ Ura és Teremtője.  Hiszem, hogy minden a Te kezedben  van,
  minden ember, én is. Te Atyánk vagy, és szeretsz mindannyiunkat. Köszönöm,
  hogy Te  vagy  az  állandó  változásban  az  élet  nyugvópontja,  amelyhez
  tarthatom magam. Köszönöm, hogy szilárd életem van Benned, és így a  jövőm
  nincs a véletlenre bízva.
______________________________

FÁJDALMAS ANYA ÜNNEPE

FÁJDALMAS ANYA ÜNNEPE

   A hagyomány hétfájdalmú Szűznek ismeri Máriát. Szívét hétszeres tőr járja át. Az evangélium bemutatja, hogy ennek a szenvedésnek állomásai vannak: nem fogadják be a szálláson, menekülniük kell… A legfájdalmasabb pillanat pedig a Piéta, amikor halott szent Fiát ölében tartja. A fájdalmas anya szenvedése ma is folytatódik azokban az édesanyákban, akik gyermekükért aggódnak: a Szentföldön, Irakban, Afganisztánban, Magyarországon, ha rossz társaság, a drog, az erőszak csapdájában vergődnek. A szívüket átjáró tőr markolatát emberek tartják, de anyai szívük szenvedéseiért a jutalmat Istentől várják. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

A FÁJDALMAS SZŰZ

2011.09.15. csütörtök: A FÁJDALMAS SZŰZ
 
A szenvedésből tanulta meg az engedelmességet


Zsid 5,7-9
Ő, testi mivoltának napjaiban imáit és könyörgéseit nagy kiáltással és könnyhullatással bemutatta annak, aki megszabadíthatta őt a haláltól; és meghallgatást is nyert hódolatáért. Bár Isten Fia volt, engedelmességet tanult abból, amit elszenvedett; és amikor eljutott a beteljesedéshez, örök üdvösség forrása lett mindazoknak, akik engedelmeskednek neki [Iz 45,17G].

Zs 30
A karvezetőnek. Zsoltár Dávidtól. Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek, igazságodban szabadíts meg engem! Hajtsd hozzám füledet, siess, szabadíts meg! Légy oltalmazó sziklám és megerősített házam, hogy megszabadíts engem! Mert erősségem és menedékem vagy, a te nevedért légy vezérem és viseld gondomat! Ments ki ebből a csapdából, amelyet ellenem titokban felállítottak, hiszen te vagy erősségem. Kezedbe ajánlom lelkemet, ments meg engem, Uram, igazság Istene! Gyűlölöd azokat, akik üres hiúságok után futnak, én azonban az Úrba vetem bizalmamat. Ujjongva örvendek irgalmasságodnak, hisz megláttad megalázottságomat, észrevetted ínségemet, és nem juttattál ellenség kezére, sőt tágas térre állítottad lábamat. Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongatnak engem, szemem, lelkem, testem a búsulástól elsenyved, mert fájdalomban enyészik el életem, és éveim siránkozásban. Az ínségtől ellankad erőm és remegnek csontjaim. Temérdek ellenségem miatt csúfsággá lettem, szomszédaim és ismerőseim nagyon félnek tőlem: akik meglátnak az utcán, elfutnak előlem. Mint a halott, feledésbe mentem a szívekben, mint összetört edény, olyanná lettem. Mert hallottam sokak szidalmazását, az iszonyatot mindenfelől; Amint egybegyűltek ellenem mindannyian, s azon tanakodtak, hogy elveszik életem. Én azonban benned bízom, Uram; Azt mondom: ,,Te vagy az én Istenem! Sorsom a te kezedben van.' Ments meg ellenségeim kezéből s üldözőimtől. Ragyogtasd fel szolgád fölött arcodat, szabadíts meg irgalmasságodban. Uram, ne hagyd, hogy szégyen érjen, hisz segítségül hívlak téged. Érje szégyen a gonoszokat és némuljanak el az alvilágban; Némuljanak el az álnok ajkak, melyek az igaz ellen gonoszat szólnak, kevélyen és megvetéssel. Uram, milyen bőséges a te édességed, amelyet elrejtettél a téged félők számára, amelyet a benned bízóknak juttatsz az emberek fiai előtt! Elrejted őket arcod rejtekében az emberek háborgatása elől; Megoltalmazod őket hajlékodban a perlekedő nyelvektől. Áldott az Úr, mert csodásan megmutatta irgalmát nekem a megerősített városban! Én ugyan azt gondoltam ijedtemben: ,,Elvetettél szemed elől engem!' Te azonban meghallgattad könyörgésem szavát, amikor kiáltottam hozzád. Szeressétek az Urat, szentjei mind, mert az Úr megőrzi a hűségest, de bőségesen megfizet a kevélyen cselekvőknek. Legyetek bátrak és erősítsétek meg szívetek, mindnyájan, akik az Úrban reménykedtek!

Jn 19,25-27
Jézus keresztje mellett ott állt anyja, anyjának nővére, Mária, Kleofás felesége és Mária Magdolna. Amikor Jézus meglátta anyját és az ott álló tanítványt, akit szeretett, így szólt anyjához: ,,Asszony, íme, a te fiad!' Azután azt mondta a tanítványnak: ,,Íme, a te anyád!' És attól az órától magához vette őt a tanítvány.
vagy

Lk 2,33-35
Apja és anyja csodálkoztak mindazon, amit róla mondtak. Simeon megáldotta őket, anyjának, Máriának pedig ezt mondta: ,,Íme, sokak romlására és feltámadására lesz ő Izraelben; jel lesz, melynek ellene mondanak; és a te lelkedet tőr járja át -- hogy nyilvánosságra jussanak sok szív gondolatai.'

A fájdalmas Szűzanya

Fájdalmak anyja
A fájdalmas Szűzanya
2011. szeptember 15. Évközi huszonnegyedik hét – csütörtök

P. Matthew Kaderabek, LC

Lk 2, 33-35
Apja és anyja csodálkoztak azon, amit fiukról mondott. Simeon megáldotta őket, és így szólt anyjához, Máriához: "Íme, ő sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak - a te lelkedet is tőr járja át -, hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai."

Bevezető ima: Édesanyám, Mária, fájdalmak anyja! Azért jöttem ma hozzád, hogy tanuljak tőled és elkísérjelek szenvedésedben. Miként Szent János is hűségesen állt melletted a keresztfa tövében, amikor tőr járta át a szívedet, úgy akarok ma én is kitartani melletted, és megtanulni, hogyan kell a szenvedést csendben és békével tűrni.

Kérés: Úr Jézus, segíts, hogy mindig bízzak benned és hű legyek hozzád, különösen a megpróbáltatások idején. Add, hogy a legnehezebb helyzetben is tanúságot tegyek rólad!

1. A kereszt alatt találjuk meg Máriát. Mária kitartott a hitben, reményben és szeretetben Fiával, a mi Urunkkal szenvedései és halála idején. Képzeld el a fajdalmát, amint a kereszt alatt állt, képtelenül arra, hogy enyhítsen szeretett Fiának szenvedésein. Jézus az egész emberiség anyjává tette Máriát, amikor Jánost rábízta. Most találkozhatunk vele, ha elfogadjuk saját szenvedéseinket. Mindig bátran folyamodjunk Mária segítségéért vagy vigasztalásáért.

2. Mária segít megutálni a bűnt. Mária tiszta, az eredendő bűntől mentes és kegyelemmel teljes. Nem érdemelte meg, hogy fiával együtt kelljen szenvednie. De az így elnyert érdemei felbecsülhetetlen értéket jelentenek számunkra. Bármely más emberi lénytől eltérően őt nem terheli Fia halálának felelőssége. Ő mindenkinél jobban érezte annak a bűnnek a terhét, mely Jézus szenvedéseit okozta. Mária segíthet nekünk bűneink teljes felismerésében és megbánásában. Mindig segít nekünk, amikor szentgyónásra készülünk. Csak kérnünk kell őt.

3. Mária példát ad az engedelmességre. Isten akaratát kell követnünk akkor is, ha engedelmességünk szenvedésekhez vezet. Mária engedelmessége sok földi szomorúsághoz vezetett, ahogy Simeon megjósolta. Ő mégis tökéletesen engedelmes volt Istenhez, példát adva az Egyháznak és a világnak. Hite erős volt és cselekedetei állhatatosak, mert tökéletesen megbízott Istenben.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, szenvedésed csodálatos példája mellett nekünk adtad édesanyád példáját is. Amint szemléljük a kereszt tövében álló Máriát, nem hagyjuk őt egyedül. Szent Jánoshoz hasonlóan mi is az otthonunkba visszük őt. Fájdalmak anyja, ha könnyezel, én akarom letörölni a könnyeid, és minél jobban segíteni neked.

Elhatározás: Ma elimádkozom a rózsafűzért és arra kérem Istent, hogy segítsen a szenvedések idején kitartani.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger