2011. szeptember 16., péntek

Szent Kornél pápa, szent Ciprián püspök, vértanúk

Szent Kornél pápa, szent Ciprián püspök, vértanúk

  Nem csak az Ószövetségben, de még az Újszövetségben is számtalan jele van annak, hogy a bibliai korban a nők másodrangúak voltak a férfiakkal szemben. Jézus nőkkel szemben tanúsított viselkedése azonban eltér a megszokottól. Már az is meglepő lehetett kortársai számára, hogy szóba állt nőkkel. A nők iránti tiszteletét és védelmét mutatja, hogy nem hajlandó elítélni a házasságtörő asszonyt, nehogy halálra kövezzék. Szívesen fogadja Márta szolgálatát, de azt is természetesnek tartja, hogy Mária inkább a tanítást hallgatja lábainál ülve. A mai evangélium szerint útja során is több asszony kíséri, akiknek gondoskodó szeretetét szintén örömmel fogadja. Később az asszonyok tartanak ki legtovább a kereszt alatt, s a feltámadásnak is ők lesznek az első tanúi. Sok mindenben példaképeink ezek az asszonyok. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT KORNÉL ÉS SZENT CIPRIÁN

2011.09.16. péntek: SZENT KORNÉL ÉS SZENT CIPRIÁN
 
Isten embere, törekedj igaz lelkületre, hitre, szeretetre


1Tim 6,2c-12
Akiknek hívő uruk van, ne vegyék őket kevésbé komolyan, azzal az ürüggyel, hogy azok testvérek, sőt éppen azért szolgáljanak nekik jobban, mert hívők, a szeretet és a jótétemények részesei. Ezeket tanítsd, ezekre ints! Aki másként tanít, s nem tartja magát a mi Urunk Jézus Krisztus egészséges igéihez és az istenfélelemmel összhangban levő tanításhoz az önhitt, nem tud semmit, a szőrszálhasogatás és a szócséplés betege, ebből pedig irigykedés, veszekedés, káromlás, rosszakaratú gyanúsítás fakad, a megbomlott elméjű, az igazságtól megfosztott, az istenfélelmet jövedelmi forrásnak tekintő emberek torzsalkodása. Az istenfélelem természetesen igen előnyös, ha megelégedés kíséri. Mert semmit sem hoztunk magunkkal a világra, és el sem vihetünk semmit. Ha tehát van ennivalónk és ruházatunk, elégedjünk meg azzal. Mert akik gazdagok akarnak lenni, kísértésbe esnek, kelepcébe, sok haszontalan és káros kívánságba, amelyek pusztulásba és romlásba döntik az embert. Minden bajnak gyökere ugyanis a kapzsiság: jó néhányan, akik hozzá szegődtek, eltévelyedtek a hittől, és sok gyötrelmet okoztak maguknak. De te, Isten embere, menekülj ezektől a dolgoktól: igazságra, vallásosságra, hitre, szeretetre, béketűrésre, szelídségre törekedj. Harcold a hit jó harcát, szerezd meg az örök életet, amelyre meghívást kaptál, s amelyre számos tanú előtt letetted az igaz hitvallást.

Zs 48
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Halljátok meg ezt, nemzetek, mindnyájan, vegyétek fületekbe, földkerekség lakói, mindannyian: mind alacsonysorsúak és nemesek, gazdagok, szegények egyaránt! Bölcsességet mond a szám, okosságot a szívem elmélkedése. Példabeszédre hajtom fülemet, hárfaszóval tárom föl rejtélyemet. Miért félnék a balszerencse napján, ha körülvesz a gáncsoskodók gonoszsága? Ők saját erejükben bíznak, vagyonuk nagyságával kérkednek. Pedig az ember nem válthatja meg magát, senki sem adhat Istennek váltságdíjat magáért. Igen drága lelkének váltsága: soha meg nem fizetheti, hogy örökké éljen és ne jusson az enyészetre. Hisz láthatja, meghalnak a bölcsek; Ugyanúgy elvesznek, mint a balgák és az esztelenek, és másokra hagyják gazdagságukat. Sírjuk lesz lakóhelyük mindörökre; Hajlékuk nemzedékről nemzedékre, noha nevet szereztek maguknak földjükön. Az ember, övezze bár tisztelet, nem marad meg; Olyan, mint az igavonó állat, amely kimúlik, bizony hasonló hozzá. Ez az útja azoknak, akik önmagukban bíznak, és azoknak a vége, akik saját beszédükben gyönyörködnek. Mint a juh, úgy terelődnek az alvilágba, a halál legelteti őket. Leszállnak a sírba sietve, alakjuk megsemmisül, az alvilág lesz lakásuk. De az én lelkemet Isten megváltja, az alvilág hatalmából kiragad engem. Ne félj, ha valaki meggazdagszik, ha megnövekszik háza dicsősége, mert ha meghal, semmit sem visz magával, és dicsősége nem száll le utána. Mondja bár áldottnak magát életében: ,,Dicsérni fognak téged, amiért magadnak tetted a jót', mégis csak elmegy atyái nemzetségéhez, amely soha többé nem látja a világosságot. Az ember, övezze bár tisztelet, okosságot nem tanúsít; olyan, mint az igavonó állat, amely kimúlik -- bizony hasonló hozzá.

Lk 8,1-3
Történt azután, hogy bejárta a városokat és a falvakat, prédikálta és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő, és néhány asszony, akiket meggyógyított a gonosz lelkektől és a betegségekből: Mária, akit Magdolnának hívnak, akiből hét ördög ment ki, és Johanna, Kúzának, Heródes helytartójának a felesége, valamint Zsuzsanna, és sokan mások, akik segítették őt vagyonukból.

Évközi huszonnegyedik hét - péntek

2011. szeptember 16. - Péntek

  Abban az  időben Jézus  bejárta a  városokat és  a falvakat,  tanított  és
  hirdette az  Isten országát.  Vele volt  a tizenkettő  és néhány  asszony,
  akiket a  gonosz lelkektől  és a  különféle betegségektől  megszabadított:
  Mária, melléknevén Magdalai,  akiből hét ördög  ment ki; Johanna,  Heródes
  intézőjének, Kuzának  a  felesége;  Zsuzsanna és  még  sokan  mások,  akik
  vagyonukból gondoskodtak róla.
  Lk 8,1-3

  Elmélkedés:

  A mai  evangéliumban  Szent  Lukács  bepillantást  nyújt  számunkra  Jézus
  hétköznapi életébe. Annak  a rövid  leírása, hogy tanító  útján a  Mestert
  tanítványai  és   néhány   asszony  is   elkísérte,   látszólag   teljesen
  jelentéktelen.  De   mégsem   szabad  annak   tartanunk,   hiszen   fontos
  mondanivalót hordoz.  Először  is azt,  hogy  Jézus küldetés  és  tanítása
  mindenkihez, férfiakhoz, nőkhöz, gyermekekhez és idősekhez egyaránt  szól.
  Jézus korában hallatlan  dolog volt,  hogy asszonyok  is csatlakoztak  egy
  mester tanítványi köréhez, és  otthonukat elhagyva követték őt.  Másodszor
  pedig az  is  furcsa, hogy  egészen  tekintélyes és  tiszteletreméltó  nők
  csatlakoztak olyan egyszerű  származású tanítványokhoz,  akik esetleg  nem
  voltak ennyire  tekintélyes  személyek korukban.  Az  asszonyok  jelenléte
  harmadszor azért  fontos,  mert köztük  voltak  olyanok is,  akiket  Jézus
  meggyógyított  valamilyen  betegségből  vagy   kiűzte  belőlük  a   gonosz
  lelkeket. Az ő jelenlétük tehát igazolja Jézusnak azt az örömhírét,  amely
  szerint az evangélium hirdetése mellett Jézus küldetésének fontos eleme  a
  betegek gyógyítása. Negyedszer pedig az is fontos megállapítás, hogy  ezek
  az asszonyok saját vagyonukból támogatják a tanító Jézust.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Szentséges Atyánk, szenteld meg életünket! Kísérj minket hatalmaddal, hogy
  tanúsíthassuk: Te,  aki mindenek  forrása vagy,  egyedüli forrása  vagy  a
  szeretetnek és a szabadságnak. Köszönjük  neked az Istennek szentelt  élet
  ajándékát, mely  a hitben  téged keres,  s a  maga egyetemes  küldetésében
  mindenkit arra hív, hogy a Hozzád vezető utat járja.
______________________________

Évközi huszonnegyedik hét - péntek

Krisztus rendíthetetlen követői
2011. szeptember 16. Évközi huszonnegyedik hét - péntek

P. Matthew Kaderabek, LC

Lk 8, 1-3
Ezután bejárta a városokat s a falvakat, tanított, és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának a felesége, Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak róla.

Bevezető ima: Mennyei Atyám, végtelen szeretetből teremtettél meg engem. Bár gyakran nem szeretlek úgy, ahogyan egy jó gyermektől méltó lenne, mégis elhalmozol ajándékaiddal. Elküldted Fiadat, hogy megváltson bűneimtől és egyesítsen veled és önmagával. Ketten elküldtétek a szeretet és igazság Lelkét, a Szentlelket, hogy bennem lakozzon. Nyisd meg szívemet és szememet mindannak a felismerésére, amit velem tettél és folyamatosan teszel, hogy így növekedjek a nagylelkűségben veled, az Egyházzal és minden testvéremmel együtt. Tökéletesíts engem szereteted tüzében, hogy miképpen Fiadat és a Szentlelket erre a világra küldted, a Te küldetésed által én is lángra lobbantsam ezt a világot!

Kérés: Úr Jézus, add, hogy lelkem rendíthetetlenül szolgáljon téged!

1. Imádkozd a rózsafüzért. Számos pápa, püspök, pap és szent buzdított bennünket arra, hogy gyakran imádkozzuk a rózsafüzért, akár naponta is. Tanácsukra kihasználjuk ezt a nagyszerű lelki támaszt? Amikor a rózsafüzért imádkozzuk, a Szentíráson elmélkedünk. Ez az evangéliumi részlet a Világosság rózsafüzérének harmadik titkáról szól: Jézus meghirdeti Isten országát. A rózsafüzér húsz titkának átelmélkedése által jobban megismerjük Jézus életének kiemelkedő fontosságú pillanatait és közelebb kerülünk hozzá. Ráadásul mindezt szent anyjának, Máriának a közbenjárása által tesszük. Máriának volt minden ember között a legközvetlenebb kapcsolata Krisztussal. Nyilvánvalóan ő is segítette az említett asszonyokat abban, hogy jobban megismerjék, megszeressék és szolgálják a Fiát.

2. A női méltóság. „Az Egyház történetének első idejétől kezdve a férfiak mellett sok nő is volt, akik teljes tartalmában megjelenítették a menyasszony válaszát a megváltó Vőlegény szeretetére. Elsőként ott látjuk azokat az asszonyokat, akik mindennap ott voltak Krisztus közvetlen közelében, és mennybemenetele után az apostolokkal együtt "állhatatosak voltak az imádságban" az utolsó vacsora termében, Jeruzsálemben pünkösd napjáig. Pünkösdkor a Szentlélek szólt Isten népének "fiai és leányai" által, akik beteljesítették Joel próféta jövendölését. Ezek az asszonyok és később mások is sajátos karizmáik és sokoldalú szolgálataik révén cselekvő és fontos részt vállaltak az ősegyház életében, az első és az azt követő keresztény közösségben… Szent Pál a Krisztusért való "fáradozásról" beszél, ami az apostoli Egyház különböző szolgálatait jelenti. E szolgálat a "családi egyházakban" kezdődött, melyekben az őszinte hit anyáról a gyermekekre és unokákra száll, ahogyan az Timóteus házában történt. (II. János Pál pápa, Mulieris Dignitatem, 27). “Megújult hűséggel merítsünk az evangéliumból, mely magának Krisztusnak a magatartásából fakadó, múlhatatlan érvényű üzenetet hordoz éppen a nők mindenfajta kihasználás és elnyomás alóli fölszabadításának témakörével kapcsolatban is. Ő, midőn túllépett az akkori kultúra előírásain, a nőkkel szemben nyitott, figyelmes, elfogadó és odahajló magatartást tanúsított. Ily módon tisztelte a nőben azt a méltóságot, melyet az öröktől fogva hordoz Isten tervében és szeretetében. (II. János Pál pápa, Levél a nőknek).

3. A szent asszonyok hűsége. A Lukács evangéliumában említett asszonyok Jézust követték és őt illetve tanítványait szolgálták. Akkor is mellette maradtak, amikor Jézust szenvedésekor egy híján az összes tanítványa elhagyta. Elkísérték Őt a kálváriára, megálltak a kereszt lábánál és megszervezték temetését és balzsamozását. Hűségükért elnyerték a jutalmukat. Jézus feltámadása után először az asszonyoknak jelent meg. Egyedül ők láthatták az angyalokat. Jelen voltak Krisztus mennybemenetelénél és Pünkösdkor, és valószínűleg közelebb álltak Máriához, mint az apostolok. Szolgálatuk és hűségük a megpróbáltatások idején hősies volt. Megélték annak az állításnak az igazságát, hogy „Szolgálni uralkodás” (Lumen Gentium, 36).

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, sokat tanulhatunk a bibliai asszonyok példájából. Hűségük és szolgálatkészségük rendíthetetlen volt és sosem hagytak el téged. Azt akarom, hogy az én életem is így nézzen ki. Szeretném, ha rám is így számíthatnál. Akkor is kiállok melletted, ha nehezemre esik, mert Te is kiálltál mellettem.

Elhatározás: Ma felkeresem és beszélek egy olyan nővel, aki áldozatkészségével és szeretetteljes szolgálatával kiemelkedő példát mutatott nekem.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger