2011. szeptember 17., szombat

Bellarmin szent Róbert püspök, egyháztanító

Bellarmin szent Róbert püspök, egyháztanító

A magvetőről szóló példabeszéd egyik fontos tanítása, hogy miként a föld minősége határozza meg a termés mennyiségét, ugyanúgy az igehirdetés eredménye nagy részben függ a hallgatóság hozzáállásától. Isten szavát mindig azzal a nyitott szívvel kell hallgatnunk, amely kész a hallottak megvalósítására. Arra kell törekednünk, hogy ne maradjon lelkünkben terméketlen vagy eredménytelen az isteni szó, hanem bőségest termést hozzunk. Könnyebben abba a hibába eshetünk ugyanis, hogy elegendőnek tartjuk a szavak szépségében való gyönyörködést, s nem gondolunk arra, hogy az ezek szerinti élet jelenti számunkra az üdvösséget. Krisztus által elérhető közelségbe került hozzánk az igazság szava. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonnegyedik hét – szombat

2011.09.17. szombat

(Bellarmin Szent Róbert, Szent Hildegárd)
Tartsd meg a parancsolatot szeplôtelenül, feddhetetlenül


1Tim 6,13-16
Megparancsolom neked Isten előtt, aki mindenkit éltet, és Krisztus Jézus előtt, aki Poncius Pilátus alatt tanúságot tett ugyanarról az igaz hitvallásról: tartsd meg a parancsot szeplőtelenül, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljöveteléig, amelyet meg fog mutatni annak idején a boldog és egyetlen Hatalmasság, a királyok Királya, az urak Ura, aki egyedül birtokolja a halhatatlanságot, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit senki ember nem látott és nem láthat, akinek dicsőség és örök hatalom! Ámen!

Zs 99
Zsoltár. Hálaadásra. Ujjongjatok Istennek, minden földek, örvendezve szolgáljátok az Urat, járuljatok eléje lelkendezve! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és az övéi vagyunk az ő népe s az ő legelőjének nyája. Lépjetek be kapuiba hálaadással, udvaraiba magasztalással. áldjátok őt, dicsérjétek nevét. Mert jó az Úr; Örökké tart kegyelme, nemzedékről nemzedékre hűsége.

Lk 8,4-15
Mikor pedig nagy tömeg gyűlt egybe, és a városokból özönlöttek hozzá, a következő példabeszédet mondta: ,,Kiment a magvető magot vetni. Amint vetett, az egyik mag az útfélre esett. Ezt azután eltaposták, és az ég madarai felszedegették. A másik sziklára esett. Ez kikelt, de aztán elszáradt, mert nem volt nedvessége. Egy másik a tövisek közé esett. A tövisek is felnőttek vele, és elfojtották. De más szemek a jó földbe estek. Kikeltek és százszoros termést hoztak.' Amikor ezt elmondta, felkiáltott: ,,Akinek van füle a hallásra, hallja meg!' Tanítványai később megkérdezték őt, hogy mit jelent ez a példabeszéd. Ő ezt mondta nekik: ,,Nektek adatott, hogy megismerjétek Isten országának titkait, másoknak csak példabeszédekben, hogy nézvén ne lássanak, és hallván ne értsenek [Iz 6,9]. Ez tehát a példabeszéd: A mag Isten igéje. Az útfélre hullott magok azok, akik hallgatják, de azután eljön az ördög, és kiveszi az igét szívükből, nehogy higgyenek és üdvözüljenek. A kősziklára hullott magok azok, akik, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nincs gyökerük; egy ideig hisznek, a kísértés idején azonban elpártolnak. A tövisek közé hullott magok azok, akik hallgatják, de az élet gondjai, gazdagsága és gyönyörűségei később elfojtják bennük az igét, és gyümölcsöt nem teremnek. Amelyik pedig jó földbe esett, azokat jelenti, akik tiszta és jó szívvel hallgatják az igét, megtartják, és gyümölcsöt hoznak állhatatosan.

Évközi huszonnegyedik hét – szombat

  2011. szeptember 17. - Szombat

  Amikor egyszer  a  városokból  nagy  tömeg  gyűlt  Jézus  köré,  ő  ezt  a
  példabeszédet mondta nekik: „Kiment a  magvető magot vetni. Amint  vetett,
  némely  szem  az  útfélre  esett;  ott  eltaposták,  és  az  égi   madarak
  felcsipegették. Némely mag köves helyre esett. Alighogy kikelt, elszáradt,
  mert nem volt  nedvessége. Némely  pedig tövisek közé  hullott. A  tövisek
  felnőttek vele együtt, és elfojtották. A többi jó földbe hullott.  Kikelt,
  és százszoros termést  hozott.” E szavak  után Jézus felkiáltott:  „Akinek
  füle van, hallja meg!”
  Akkor  megkérdezték  tanítványai,  hogy  mi  a  példabeszéd  értelme.  Így
  válaszolt: „Nektek megadatott, hogy megértsétek Isten országának  titkait.
  A  többieknek  csak  példabeszédekben,  hogy  nézzenek,  de  ne  lássanak,
  halljanak, de ne értsenek. A példabeszéd értelme ez: a mag Isten igéje. Az
  útfélre eső mag azokat jelenti, akik  hallgatják az igét, de aztán jön  az
  ördög, és kiveszi a szívükbe hullott igét, hogy ne higgyenek, és így ne is
  üdvözüljenek.  A   köves  talajra   hullott  mag   azokat  jelenti,   akik
  meghallgatják az  igét, örömmel  be  is fogadják,  de  az nem  ver  bennük
  gyökeret. Egy ideig hisznek, de  a kísértés idején elpártolnak. A  tövisek
  közé eső  mag azokat  jelenti,  akik meghallgatják  az  igét, de  az  élet
  gondjai, gazdagsága és élvezetei elfojtják bennük a növekedést, és termést
  nem hoznak. A jó földbe eső  mag végül azokat jelenti, akik  meghallgatják
  az igét,  jó és  erényes szívvel  meg  is tartják,  és termést  is  hoznak
  állhatatosságban.”
  Lk 8,4-15

  Elmélkedés:

  A magvetőről szóló példabeszéd  az isteni tanítás hallgatásának  különböző
  módjairól  szól.   A   magvetés   tevékenységének   leírása   meglehetősen
  pesszimistán kezdődik,  hiszen  nagyon  jelentős mennyiségű  mag  hull  az
  útszélre, a köves  talajra vagy a  tövisek közé. Ha  ilyen sok mag  veszik
  kárba, akkor igazán nem  várható jó termés.  A példabeszéd végére  viszont
  éppen ennek az ellenkezője történik, hiszen százszoros termést hoznak a jó
  földbe hullott magok.  Ez egyértelműen az  isteni tevékenységnek,  illetve
  közreműködésnek köszönhető.  A  gyenge  termést  ígérő,  rosszul  sikerült
  magvetés ellenére  is bőséges  a termés.  Talán éppen  ez ad  nekünk  erőt
  ahhoz, hogy az  evangélium hirdetését végezzük.  Ha igehirdetésünk  emberi
  gyengeségünk miatt nem  sikerül a legfényesebben,  nincs okunk  félelemre,
  hiszen ha  kötelességünket  teljesítettük, akkor  számíthatunk  az  isteni
  közreműködésre, amely biztosítani fogja, hogy munkánk végül is  eredményes
  legyen.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó, Uram,  nem merem  már  ígérni, hogy  megjobbítom  életemet! Ha  te  nem
  segítesz, csak  rosszat tudok  tenni. Ha  nem segítesz,  még szeretni  sem
  tudlak. Magamban  semmit sem  bízom, Jézusom.  Bizalmatlan vagyok  önmagam
  iránt, benned azonban bízom!
  Néri Szent Fülöp
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium





Évközi huszonnegyedik hét – szombat

Termékeny talaj
2011. szeptember 17. Évközi huszonnegyedik hét – szombat

P. Matthew Kaderabek, LC

Lk 8, 4-15
Mikor pedig nagy tömeg gyűlt egybe, és a városokból özönlöttek hozzá, a következő példabeszédet mondta: ,,Kiment a magvető magot vetni. Amint vetett, az egyik mag az útfélre esett. Ezt azután eltaposták, és az ég madarai felszedegették. A másik sziklára esett. Ez kikelt, de aztán elszáradt, mert nem volt nedvessége. Egy másik a tövisek közé esett. A tövisek is felnőttek vele, és elfojtották. De más szemek a jó földbe estek. Kikeltek és százszoros termést hoztak.'' Amikor ezt elmondta, felkiáltott: ,,Akinek van füle a hallásra, hallja meg!'' Tanítványai később megkérdezték őt, hogy mit jelent ez a példabeszéd. Ő ezt mondta nekik: ,,Nektek adatott, hogy megismerjétek Isten országának titkait, másoknak csak példabeszédekben, hogy nézvén ne lássanak, és hallván ne értsenek. Ez tehát a példabeszéd: A mag Isten igéje. Az útfélre hullott magok azok, akik hallgatják, de azután eljön az ördög, és kiveszi az igét szívükből, nehogy higgyenek és üdvözüljenek. A kősziklára hullott magok azok, akik, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nincs gyökerük; egy ideig hisznek, a kísértés idején azonban elpártolnak. A tövisek közé hullott magok azok, akik hallgatják, de az élet gondjai, gazdagsága és gyönyörűségei később elfojtják bennük az igét, és gyümölcsöt nem teremnek. Amelyik pedig jó földbe esett, azokat jelenti, akik tiszta és jó szívvel hallgatják az igét, megtartják, és gyümölcsöt hoznak állhatatosan.

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszem, hogy Te vagy Isten Fia, aki azért jött, hogy szeretetből megváltson bennünket. Megtestesülésed reménnyel tölt el. Hálám jeléül csak annyit tehetek, hogy teljes szívemből, lelkemből és erőmből téged szeretlek.

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, tedd a szívemet a tiédhez hasonlóvá!

1. Az alázatosság a kulcs a szentté-váláshoz. Mily sok útja van az elbukásnak! Jézus azt mondta: „Én vagyok az Út.” Ezt az utat követem? Isten kegyelme nélkül belőlem is könnyen rossz termőföld válik, és elutasítom Jézust, ha nem szívom magamba vagy csak nem gyakorlom az Ő tanítását. Ha jó termőfölddé akarok válni, el kell ismernem Isten kegyelmét és hálát kell adnom érte. Nehézségek idején alázatosan, kitartóan és türelmesen meg kell vallanom a hibáimat és újra el kell indulnom. Tudom, hogy Isten csodás dolgokra képes egy alázatos szívvel. De azt is tudom, hogy egy büszkeséggel teli szívben nehezen tud munkálkodni.

2. Lelkiismeretből. Mi lehet rosszabb egy halott lelkiismeretnél, melyet az állandó bűnök és kompromisszumok elaltattak? A gonosz lélek megkeményedett szívben, vagy bűntől halott lelkiismeretben könnyedén eltereli a figyelmet Isten igazságáról. Folyamatosan formálni kell a lelkiismeretemet az Egyház tanítása szerint, és erősíteni az eltökéltségemet az imádság és a szentségek segítségével. Jézus mondta: „Én vagyok az Igazság.” Megtanultam felismeri az igazságot és örülni neki?

3. Gyümölcsöt hozni. Milyen gyümölcsökre vágyik Isten tőlem? Például a lelkek megtérésére, a saját lelkemnél kezdve. Kitartóan tudom formálni és védeni a lelkemet? Idővel jobb lett az imaéletem, vagy még mindig a gyerekkori szintemnél tartok? Közelebb akarok hozni másokat Krisztus teljességéhez? Szeretnék jól imádkozni, a Szentírást jobban megismerni? Meglátom-e a családomban az apostoli munkám elsődleges célpontját, azt a helyet, ahol a leginkább kéne gyümölcsöt teremnem Krisztus számára? Türelmes vagyok a családommal? Cselekedeteim közel állnak Isten Igéjéhez? Jézus azt mondta: „Én vagyok az Élet.” Ő az én életem? Csak akkor teremhetek jó gyümölcsöt.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, Te vagy számomra az Út, az Igazság és az Élet. Ezért olyan termőfölddé szeretnék válni, mely Igéd által harmincszoros, hatvanszoros, százszoros termést hoz. „Szavad fáklya a lábam elé, világosság az utamon.” (Zsolt 119, 105). Adj erőt, amikor megkísért a könnyű út, mert az általában zsákutcába vezet.

Elhatározás: A vasárnapi szentmisén teljes figyelmemet az Igeliturgiára fordítom, hogy Isten Igéje gyökeret verhessen a szívemben.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger