2011. szeptember 19., hétfő

Szent Januáriusz püspök, vértanú

Szent Januáriusz püspök, vértanú

Szent Januáriusz alakjához ma a csoda kapcsolódik. Ma is folyékonnyá válik ezen a napon az egyébként beszáradt vér. Mit jelent nekem a csoda? Valami jelez, hitelesít, megerősít. Isten beavatkozik a természet rendjébe. Jézus találkozik a csodaváró tömeggel, de a csoda nem egy szenzációéhséget kielégítendő tett. Hiten alapul, ebből fakad megerősítő volta. Ma is vannak csodák. Belső, csendes, személyesen megélt csodák. Ha megtapasztalom, hálára gyúl a lelkem.
További gondolatok...

Évközi huszonötödik hét – hétfő

2011.09.19. hétfő

(Szent Januáriusz)
Mindnyájuk lelkét arra indította Isten, hogy építsék fel az Úr házát


Ezd 1,1-6
Círusznak, a perzsák királyának első esztendejében felébresztette az Úr Círusznak, a perzsák királyának lelkét, hogy beteljesedjék az Úr szava, amelyet Jeremiás szája által mondott. Erre ő egész birodalmában, írásban is, a következő rendeletet hirdette ki: ,,Így szól Círusz, a perzsák királya: A föld valamennyi országát kezembe adta az Úr, a mennynek Istene, és ő meghagyta nekem, hogy házat építsek neki Jeruzsálemben, amely Júdeában van. Ki való közületek az ő egész népéből? Legyen vele az ő Istene. Menjen fel Jeruzsálembe, amely Júdeában van, és építse fel az Úrnak, Izrael Istenének templomát. Ő az az Isten, aki Jeruzsálemben lakik. A megmaradtak közül mindenkit, bárhol lakjék is, segítsék meg az ő helységének emberei mindenütt ezüsttel, arannyal, felszereléssel, jószággal, azonfelül, amit önként ajánlanak fel Isten jeruzsálemi temploma javára.' Elindultak erre a családfők Júdából meg Benjaminból, és a papok meg a leviták, egyszóval mindazok, akiknek Isten arra indította lelkét, hogy felmenjenek és megépítsék az Úr templomát Jeruzsálemben. Mindazok pedig, akik körülöttük laktak, önkéntes adományaikon felül ezüst- és aranyedényekkel, felszereléssel, jószággal és egyéb holmikkal segítették őket.

Zs 125
Zarándok-ének. Mikor az Úr megfordította Sion fogságának sorsát, olyan volt, mintha álmodnánk. Akkor szánk vígsággal telt meg, nyelvünk pedig ujjongással. Azt mondták akkor a nemzetek között: ,,Nagy dolgokat művelt velük az Úr!' Nagy dolgokat művelt velünk az Úr, azért örvendezünk. Fordíts fogságunkon, Uram, mint ahogy megfordítod délen a patakokat! Akik könnyek között vetnek, majd ujjongva aratnak. Csak mentek és sírtak, úgy vitték vetni vetőmagjukat; de ujjongva jönnek vissza majd, s úgy hozzák a kévéiket.

Lk 8,16-18
Senki, aki világot gyújt, nem borítja azt le egy edénnyel, sem ágy alá nem rejti, hanem a tartóra teszi, hogy akik bemennek, lássák a világosságot. Mert semmi nincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna, sem eltitkolva, ami ki ne tudódnék és napfényre ne kerülne. Figyeljetek tehát, hogyan hallgatjátok! Mert akinek van, annak még adnak; akinek pedig nincsen, attól még azt is elveszik, amiről azt gondolja, hogy az övé.'

Évközi huszonötödik hét – hétfő

2011. szeptember 19. – Hétfő

  Jézus egyszer  így beszélt  tanítványaihoz: Ha  valaki lámpát  gyújt,  nem
  takarja le, vagy nem rejti az  ágy alá. Inkább felteszi a tartójára,  hogy
  aki belép  a  házba,  világosságot találjon.  Semmi  sincs  elrejtve,  ami
  nyilvánosságra ne  jutna; és  nincs olyan  titok, ami  ki ne  derülne,  és
  nyilvánvalóvá  ne   lenne.  Ügyeljetek   hát,  hogy   milyen   figyelemmel
  hallgattok! Akinek ugyanis van, az még kap hozzá; akinek pedig nincsen, az
  még azt is elveszíti, amiről azt vélte, hogy az övé.
  Lk 8,16-18

  Elmélkedés:

  A  magvetőről  szóló  beszédet  követik  a  mai  rövid  jézusi   mondások,
  amelyeknek az  a  mondanivalója,  hogy nem  elég  csupán  hallgatni  Isten
  tanítását, hanem úgy kell arra  tekinteni, mint világosságra, amely  fényt
  hoz az ember életébe. Ha valaki nem ismeri fel az isteni szó minden embert
  megvilágosító erejét vagy  nem érti meg  azt, hogy ezt  tovább kell  adnia
  másoknak, akkor az egészet elveszítheti.
  Ez a  továbbadás  nem  olyan, ahogyan  négyévente  a  sportolók  egymásnak
  átnyújtják az olimpiai lángot, miután vitték egy darabon, s többé már  nem
  az övék, hanem olyan, ahogyan  adventben továbbadjuk másoknak a  betlehemi
  lángot, de  az  otthonunkban  továbbra  is  égve  marad.  Adjuk  tovább  a
  világosság szavát!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ha  tanítás,  prédikálás  a  te  dolgod,  előbb  buzgón  tanulj,   mindent
  megtegyél: munkálkodj ügyesen  Isten szerint.  Úgy hirdesd  az igét,  hogy
  előbb te  azt megéld!  Ha nem  teszed, a  nép azt  látja! A  szavával  ezt
  hirdeti,  életében  amazt  teszi!  Szavad  bizony  gúnyt,  nevetést   kelt
  közöttük, nép fejet ráz, megvet: s igéd légbe zendült.
  Borromei Szent Károly
______________________________

Évközi huszonötödik hét – hétfő

2011. szeptember 19. Évközi huszonötödik hét – hétfő

P. Shane Lambert

Lk 8,16-18
Jézus így szólt a tömeghez: Senki, aki világot gyújt, nem borítja azt le egy edénnyel, sem ágy alá nem rejti, hanem a tartóra teszi, hogy akik bemennek, lássák a világosságot. Mert semmi nincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna, sem eltitkolva, ami ki ne tudódnék és napfényre ne kerülne. Figyeljetek tehát, hogyan hallgatjátok! Mert akinek van, annak még adnak; akinek pedig nincsen, attól még azt is elveszik, amiről azt gondolja, hogy az övé.''

Bevezető ima: Uram, a lelkek megmentése iránti megújult buzgósággal fordulok feléd. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Taníts, hogy életemen átvilágítson katolikus hitem, és segíts, hogy hitemet terjesszem a világban. Növeld hitemet, reményemet, és szeretetemet, hogy Szent Pállal együtt kiálthassam: „Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem.” (Gal 2,20)

Kérés:  Uram Jézus, kegyelmeddel szüntesd meg a sötétséget a szívemben! Szereteteddel lobbantsd lángra a szívem, hogy elvihessem másoknak a Te mennyei fényességedet!

1. Céltudatos cselekedetek. „Senki, aki világot gyújt, nem borítja azt le egy edénnyel, sem ágy alá nem rejti.“ Jézus hasonlata az emberi tapasztalaton alapszik: az okos ember céltudatosan cselekszik. Az egészséges emberi értelem arra tanít, hogy cselekedeteim arra a jóra irányuljanak, amit el akarok érni. Ha a lámpa fényének be kell világítania egy helyiséget, akkor ezt a lámpát pontosan ebből a célból gyújtották meg – miért is kellene tehát eloltani? Egyetlen vendég sem érezné jól magát nálam, ha a sötét szobákon keresztül kéne tapogatóznia. Miért is kéne a fényt az ágy alatt keresgélni? Ezért hát rossz az a gondolkodás, hogy a keresztény hit szerint való élet valami értelmetlen dolog lenne. Keresztényekként céltudatosan tevékenykedünk. Igen, a hit ajándék. Isten a tűz, aki lángra lobbant minket, és fényét tudatosan adja nekünk. Keresztényként fénynek kell lennünk a világban. Engedem, hogy Isten akarata határozza meg cselekedeteimet? Gondolkodásom és cselekedeteim tükrözik-e Jézus emberek iránti szeretetét? Mit kell magamban megváltoztatnom?

2. Isten előtt mindenki átlátható. Egy gyermek katekizmus így válaszolja meg a kérdést: „Mit tud az Isten?” „Mindent, még a legtitkosabb gondolataimat és vágyaimat is.” A mai evangéliumban ezt mondja Jézus: „Semmi nincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna, sem eltitkolva, ami ki ne tudódnék és napfényre ne kerülne.” Az ember lehet csaló a világban, de az ítélet napján Isten előtt minden nyilvánosságra kerül. Szent Pál is azt erősíti meg: „Ne ítélkezzetek hát időnap előtt, míg el nem jön az Úr. Ő majd megvilágítja a sötétség titkait, és földeríti a szívek szándékait. Akkor majd mindenki megkapja az elismerést az Istentől. (1 Kor 4,5).

3. A nyugodt lelkiismeret ajándéka a béke. Olykor úgy viselkedünk, mit egy együgyű színész. Álarcot teszünk magunkra, mert nem tetszünk magunknak. Elbújunk egy fal mögé, és abban reménykedünk, hogy senki sem vesz észre minket. Azonban a szívünk mélyén pontosan tudjuk az igazságot: bűnösök vagyunk. A fény helyett a sötétséget választottuk. Nincs sem igazi békénk, sem boldogságunk. Azonban, ha Isten elé nyíltan kitesszük életünket, anélkül, hogy bármit is elrejtenénk előle – mintha el tudnánk rejteni valamit – egy mély belső békét fogunk megtapasztalni. Ez az a boldogság, amit a szentgyónás után is érzünk. Isten leveszi vállunkról a terheket, és mindent elviselhetővé tesz számunkra.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add, hogy megismerjem magam igazán, és olyan fény legyek, amely a Te szeretetedtől izzik!

Elhatározás: Ma a felebaráti szeretet egy cselekedetét megteszem – még akkor is, ha senki nem veszi észre, és nem fogja megköszönni.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger