2011. szeptember 20., kedd

Kim Taegon Szent András és társai koreai vértanúk

Koreában is a vértanúk vére öntözte az első keresztény magvetést. Meghallották Jézus szavát, követték és teljesítették megbízatásukat. Koreában 1836 előtt papok nem voltak, világi hívek terjesztették a keresztény hitet. Francia misszionáriusok ekkor léptek Korea földjére.
Három nagy üldözés tört ki ellenük, 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban. Az utóbbi során 103-an szenvedtek vértanúságot: Kim Taegon András lelkes pap, Csong Haszang Pál pedig kiváló világi apostol volt. A többiek közül legtöbben világi hívők voltak, férfiak és nők, házasok és fiatalok, idősek és gyermekek is.
Korea kereszténységérõl kevés adat maradt reánk. Már a XVI. században voltak keresztények. Az 1622-ben vértanúhalált halt kilenc koreait IX. Pius pápa avatta boldoggá. 1791-ben és 1795-ben két-két koreai adta életét hitéért. Az 1810-ben kitört üldözésben több mint háromszázan haltak vértanúhalált. 1836-ig laikus hívek vezették az erõs és lelkes közösséget. 1837-ben érkezett az elsõ francia püspök az országba, aki két évvel késõbb vértanú lett. 1845-ben szentelték fel az elsõ koreai papot, Tim Taegon Andrást, aki egy év múlva életét adta Krisztusért. XI. Pius pápa 1925-ben 78 társával együtt boldoggá avatta. 1850-ben már 23 ezer katolikus élt Koreában, 12 papjuk volt. 1866-ban ismét magasra csapott az üldözések hulláma, és néhány év alatt tízezer katolikust mészároltak le, köztük hét misszionáriust. Ezek közül 24-et VI. Pál pápa avatott boldoggá 1978-ban. II. János Pál pápa 1984. május 6-án Koreában szentté avatott 103 vértanút, köztük Kim Tageon Andrást és Chong Hasang Pált.

Kim Taegon szent András és társai koreai vértanúk


Kim Taegon szent András és társai koreai vértanúk

  Az én anyám és rokonaim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is váltják! – hangzanak Jézus talán kicsit furcsa szavai az evangéliumban. Tévedés lenne azt gondolnunk, hogy Jézus megtagadja édesanyját, aki életet adott neki, vagy családját, amelyben felnevelkedett. Inkább arról van szó, hogy nem születés révén válhatunk Jézus tanítványává, hanem tanításának hallgatása és megtartása által. Bizalommal és tanulékonyan fogadjuk Isten szavát szívünkbe, amely a gyakorlatba átültetve helyes irányba, Isten felé irányítja életünket. A szó elfogadása által belépünk Isten szeretettel, reménnyel és hittel teli világába. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

KIM TAEGON SZENT ANDRÁS ÉS KOREAI VÉRTANÚTÁRSAI

2011.09.20. kedd: KIM TAEGON SZENT ANDRÁS ÉS KOREAI VÉRTANÚTÁRSAI
 
Örömmel ünnepelték meg Isten házának fölszentelését


Ezd 6,7-8.12b.14-20
Hagyjátok, hogy a zsidók helytartója és véneik Istennek azt a templomát elkészítsék és Istennek azt a házát a maga helyén felépítsék. Elrendelem azt is, mit kell tenni a zsidóknak azon véneivel, hogy felépüljön Isten háza: a királyi pénztárból, vagyis az adóból, amely a folyamon túl levő területről befolyik, pontosan ki kell utalni a költségeket azoknak a férfiaknak, hogy fennakadást ne szenvedjen a munka. Isten pedig, aki nevének ott készített lakóhelyet, pusztítson el minden országot és népet, amely kiterjeszti kezét, hogy ellenszegüljön és lerontsa Istennek azt a házát, amely Jeruzsálemben van. Én, Dáriusz, hoztam ezt a rendeletet, és megkövetelem, hogy pontosan betartsák.' Tovább építettek tehát a zsidók vénei éspedig eredményesen, Aggeus prófétának és Zakariásnak, Addó fiának prófétai szózata értelmében. Folytatták és be is fejezték az építkezést Izrael Istenének parancsából és Círusznak, Dáriusznak meg Artaxerxésznek, a perzsák királyainak rendelete alapján. Istennek ezzel a házával Dáriusz király uralkodásának hatodik esztendejében készültek el, ádár hónap harmadik napján. Majd vígan megülték Izrael fiai: a papok, a leviták és a többiek, akik a száműzetésből visszatértek, Isten házának felszentelési ünnepét. Isten házának ezen a felszentelési ünnepén száz bikaborjút, kétszáz kost, négyszáz bárányt, egész Izrael bűnéért pedig Izrael törzseinek száma szerint tizenkét kecskebakot hoztak áldozatul. Ugyanakkor tisztükbe állították a papokat, osztályaik szerint és a levitákat, csoportjaik szerint, hogy megkezdjék Isten szolgálatát Jeruzsálemben, amint azt megírták Mózes könyvében. Az első hónap tizennegyedik napján pászkát is ültek a száműzetésből visszatért izraeliták. Miután a papok meg a leviták mind egy szálig megtisztultak és mindnyájan tiszták voltak, leölték a pászkát mindazok számára, akik a száműzetésből visszatértek, úgyszintén paptestvéreik és a maguk számára is.

Zs 121
Zarándok-ének. Dávidtól. Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: ,,Az Úr házába megyünk.' És lábunk már itt áll udvaraidban, Jeruzsálem! Jeruzsálem városnak épült, részei pompásan egybeillenek. Oda járnak fel a törzsek, az Úr törzsei, hogy Izrael törvénye szerint hálát adjanak az Úr nevének. Ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei. Kívánjatok békességet Jeruzsálemnek: ,,Bőségben éljenek, akik szeretnek téged! Békesség legyen falaid között és bőség tornyaidban!' Testvéreimért és a hozzám közelállókért mondom: ,,Béke legyen veled!' Az Úrnak, a mi Istenünknek házáért jót kívánok neked.

Lk 8,19-21
Odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. Szóltak neki: ,,Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.' Ő azonban ezt felelte nekik: ,,Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.'

Koreai szent vértanúk (Szt. Kim Teagon András, Szt. Chong Hasang Pál és vértanútársaik)

2011. szeptember 20. - Kedd

  Jézus egyszer egy házban tanított, amikor odajöttek anyja és rokonai, de a
  tömeg miatt nem tudtak  bejutni hozzá. Ekkor  jelentették neki: „Anyád  és
  rokonaid kint állnak, és látni akarnak.”  Ő azonban így válaszolt: „Az  én
  anyám és  rokonaim azok,  akik  Isten igéjét  hallgatják, és  tettekre  is
  váltják!”
  Lk 8,19-21

  Elmélkedés:

  Tévedés volna azt gondolnunk, hogy a mai evangéliumban olvasott  szavaival
  Jézus megtagadja azt a  szeretetteljes kapcsolatot, amely édesanyjához  és
  rokonaihoz fűzi.  Sokkal inkább  arról van  szó, hogy  a  legbensőségesebb
  kapcsolat kereteit kiszélesíti, amikor abba belefoglalja mindazokat,  akik
  ugyan  nincsenek  vele  vérségi   kapcsolatban,  de  tanulékony   lélekkel
  hallgatják tanítását és meg is tartják azt.
  Az  evangélium  alkalmat  ad  nekünk  arra,  hogy  megvizsgáljuk,   milyen
  viszonyban vagyunk Jézussal?  Milyen kapcsolatban  vagyunk vele  és mi  az
  alapja ennek? Akarunk-e vele egyre szorosabb kapcsolatba kerülni,  amelyet
  valóban a szeretet irányít? Testvéreim,  rokonaim és barátaim sorában  hol
  foglal  helyet  Jézus?  Szívesen  hallgatom-e  tanítását?   Megvalósítom-e
  mindazt, amit ő kér tőlem annak érdekében, hogy szeretetét  megtapasztalva
  egyre közelebb kerüljek hozzá?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Köszönöm Néked Uram,  hogy ma  reggel is békére  ébredhettem. Köszönöm  az
  életet,  hogy  fájdalmak  és  betegségek  nélkül,  szabadon  lélegezhetek,
  élhetek.  Köszönöm,   hogy   őszinte  szívvel   szólhatok   Hozzád,   hogy
  meghallgatod szavaimat!
______________________________

Koreai szent vértanúk (Szt. Kim Teagon András, Szt. Chong Hasang Pál és vértanútársaik)

Koreai szent vértanúk
(Szt. Kim Teagon András, Szt. Chong Hasang Pál és vértanútársaik)
2011. szeptember 20. Évközi huszonötödik hét – kedd

 P. Shane Lambert

 Lk 8,19-21
Jézus egyszer egy házban tanított, amikor odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. Szóltak neki: ,,Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.'' Ő azonban ezt felelte nekik: ,,Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.''

Bevezető ima: Uram, a lelkek megmentése iránti megújult buzgósággal fordulok feléd. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Taníts, hogy életemen átvilágítson katolikus hitem, és segíts, hogy hitemet terjesszem a világban. Növeld hitemet, reményemet, és szeretetemet, hogy Szent Pállal együtt kiálthassam: Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem. (Gal 2,20)

Kérés: Uram Jézus, taníts meg engem akaratodra, hogy felvétethessek Isten családjába!

1. Kapcsolatok. Ez a rövid evangéliumi rész bepillantást enged Jézus magánéletébe nyilvános működése idején. Elhagyta otthonát; elkezdte az Örömhírt terjeszteni; és mégis a szerettei még mindig az élete elválaszthatatlan részei. „Odajöttek hozzá az anyja és testvérei.” Mária és a többiek Dávid házából, akik gyermekkora óta ismerték, keresik a társaságát. A tömeg, aki Krisztus szavát figyelemmel hallgatja, érzékeli, milyen nagy jelentőséget tulajdonít Jézus a családnak. Isten az ember természetébe oltotta a családot. A lelkiismeret felfedheti ezeknek a kapcsolatoknak a jelentőségét. „Tiszteld atyádat és anyádat.” Ügyelek-e én is családi életemre? Munkám és egyéb elfoglaltságaim nem tartanak-e attól vissza, hogy a családommal törődjek? Visszatartok-e én másokat attól, hogy a családjuk iránti kötelességeiknek eleget tegyenek?

2. Az én családom vagy Isten családja? Miből áll egy emberi kapcsolat? Isten a teremtéskor beleplántálta az ember természetébe a családi kapcsolatokat. Isten Fiának megtestesülése révén egy új kapcsolatot teremtett közte és az emberek között; Isten Fiának a személye által az emberi természet közvetlen kapcsolatban áll Istennel. Amikor Gábriel angyal Mária előtt kinyilvánította Isten tervét, ő így felelt: „Legyen nekem a te igéd szerint.” (Lk 1,38) Jézus egészen személyese módon írja le az édesanyját, amikor a következőket mondja: „Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik” Mária minden ember számára példaképe az Isten iránti engedelmességnek. Ha a Krisztus iránti hitben cselekszem, személyes, családi kapcsolatba kerülök vele.

3. Isten gyermekeként örökösei. Jézus feltárta előttünk a titkot, miképpen lehetünk anyja és testvérei: ha követjük szavát. Szent Pál ezt a titkot szemléli. „De amikor elérkezett az idők teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született, és a törvény alattvalója lett, hogy azokat, akik a törvény alatt voltak, megváltsa, és elnyerjük a fogadott fiúságot. Mivel pedig fiuk vagytok, Isten elküldte fiának lelkét szívünkbe, aki azt kiáltja: Abba. Atya! Tehát többé nem vagy már szolga, hanem fiú, akkor örökös is azt Isten által.” (Gal 4,4-7)

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, taníts meg engem figyelni az Isten akaratára, hogy igazán testvérednek tekinthessem magam.

Elhatározás: Ma Isten iránti szeretetből úgy cselekszem, hogy a családi kapcsolataim javuljanak Krisztus tetszésére.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger