2011. szeptember 22., csütörtök

Évközi idő, 25. hét Csütörtök

Évközi idő, 25. hét Csütörtök

Jézus tanításának és tetteinek híre Heródeshez is eljutott. Még Heródest is, aki nem sokkal korábban lefejeztette Keresztelő Jánost, arra ösztönzi ez, hogy keresse a Jézussal való személyes megismerkedés lehetőségét. De csak kíváncsiságból és félelemből akar Jézussal találkozni. Kíváncsi arra, hogy ki lehet az az ember, aki csodatévő erővel rendelkezik, s attól fél, hogy egy népszerű és hatalommal rendelkező személy elveheti uralmát. Az emberek sok mindent gondolnak Jézusról, s látszik, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a mennyi Atya küldte őt a világba. Mi azért akarjuk Jézust és tanítását megismerni, hogy aszerint éljünk. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonötödik hét – csütörtök


2011.09.22. csütörtök

(Szent Mauritiusz és vértanútársai, Szent Emmerám)
Térjetek meg hozzám, és én is hozzátok térek - mondja az Úr


Agg 1,1-8
Dárius király második esztendejében, a hatodik hónapban, a hónap első napján az Úr a következő szózatot intézte Aggeus próféta által Zerubbábelhez, Salátiel fiához, Júda helytartójához, és Jézushoz, Joszedek fiához, a főpaphoz: ,,Ezt üzeni a Seregek Ura: Ez a nép azt mondja: ,,Nem jött el még az idő az Úr házának felépítésére!''' Erre ezt mondta az Úr Aggeus próféta által: ,,Annak bezzeg itt van már az ideje, hogy ti mennyezetes házakban lakjatok, holott ez a ház még romokban hever? Nos tehát így szól a Seregek Ura: Fontoljátok csak meg sorsotokat! Sokat vetettetek, de keveset takarítottatok be; ettetek, de jól nem laktatok; ittatok, de meg nem részegültetek; öltözködtetek, de föl nem melegedtetek; és aki összegyűjtötte bérét, lyukas erszénybe rakta. Így szól a Seregek Ura: Fontoljátok meg sorsotokat! Menjetek fel a hegyre, hozzatok fát és építsétek fel a templomot, hogy kedvemet és dicsőségemet találjam benne -- mondja az Úr. --

Zs 149
ALLELUJA! Énekeljetek az Úrnak új éneket, zengjen a szentek gyülekezetében dicsérete! Örvendezzék Izrael az ő alkotójának, Sion fiai ujjongjanak királyuknak! Dicsőítsék nevét körtánccal, dobbal és lanttal zengjenek neki! Mert az Úr kedveli népét, diadalra juttatja az alázatosakat. Ujjongnak majd a szentek dicsőségben, és örvendeznek fekvőhelyükön. Szájukban Isten magasztalása lesz, és kétélű kard a kezükben, hogy bosszút álljanak a nemzeteken megfenyítik a népeket, láncra verik királyaikat, vasbilincsbe nagyjaikat, és végrehajtják rajtuk a megírt ítéletet: Dicsősége lesz ez minden szentjének! ALLELUJA!

Lk 9,7-9
Heródes negyedes fejedelem hallott mindenről, ami történt, és zavarban volt, mivel egyesek azt mondták: ,,János támadt fel halottaiból', némelyek pedig, hogy ,,Illés jelent meg', mások meg: ,,a régi próféták közül támadt fel valamelyik'. Ekkor Heródes azt mondta: ,,Jánost lefejeztettem; kicsoda tehát ez, akiről ilyeneket hallok?' És látni akarta őt.

Évközi huszonötödik hét – csütörtök

2011. szeptember 22. - Csütörtök

  Heródes, a  negyedes  fejedelem mindenről  értesült,  amit Jézus  tett  és
  hirdetett. Nyugtalanság fogta el, mert egyesek azt mondták: „János  támadt
  fel a halálból.” Mások szerint: „Illés jelent meg újra.” Voltak, akik  azt
  állították: „A régi  próféták közül kelt  életre valamelyik.” Heródes  így
  töprengett: „Jánost  lefejeztettem.  Ki  lehet hát  az,  akiről  ilyeneket
  hallok?” És kereste az alkalmat, hogy személyesen láthassa Jézust.
  Lk 9,7-9

  Elmélkedés:

  Amikor Jézus megkérdezte tanítványait, hogy kinek tartják őt az emberek, a
  válaszok sokféleségéből  kiderült, hogy  az emberek  nem tuják,  hogy  mit
  gondoljanak Jézus személyéről  (Mk 8,27-28).  A mai  evangéliumban is  azt
  látjuk, hogy milyen nagy a bizonytalanság és a félelem az uralkodói házban
  és a nép körében. De minden aggodalma ellenére Heródes személyesen  akarja
  látni Jézust, mert úgy gondolja, hogy egy találkozás alkalmával fény derül
  Jézus  kilétére.  Később,  amikor  Pilátus  hozzá  küldi  Jézust,  valóban
  találkoznak, de ekkor sem tud meg Heródes semmit.
  A Jézussal  való találkozásra  több  okból is  vágyakozhatunk. Ha  csak  a
  kíváncsiság  vezet  bennünket,   Jézusban  csak   egy  ugyanolyan   embert
  láthatunk, mint  bárki  más  ember.  De  ha  az  Istennel  való  személyes
  találkozásra vágyakozunk, Jézus  felfedi személyét,  és megmutatja  nekünk
  igazi arcát.
  Keresed az alkalmat, hogy láthasd Jézust? Miért akarsz találkozni vele?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, Istenem! Gyújts bennem szent tüzet! Hogy izzó lelkesedéssel,  friss,
  fiatalos lendülettel a  te szent ügyedet  szolgáljam. Erős kezű,  rugalmas
  emberekre van most  szüksége a világnak.  Olyanokra, akiknek élete  érték:
  tevékenység és tüzes szeretet. Uram, én ilyen akarok lenni!
______________________________

Évközi huszonötödik hét – csütörtök

2011. szeptember 22. Évközi huszonötödik hét – csütörtök 

P. Shane Lambert

Lk 9,7-9
Heródes negyedes fejedelem hallott mindenről, amit Jézus tett és hirdetett, és zavarban volt, mivel egyesek azt mondták: ,,János támadt fel halottaiból'', némelyek pedig, hogy ,,Illés jelent meg'', mások meg: ,,a régi próféták közül támadt fel valamelyik''. Ekkor Heródes azt mondta: ,,Jánost lefejeztettem; kicsoda tehát ez, akiről ilyeneket hallok?'' És látni akarta őt.

Bevezető ima: Uram, a lelkek megmentése iránti megújult buzgósággal fordulok feléd. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Taníts, hogy életemen átvilágítson katolikus hitem, és segíts, hogy hitemet terjesszem a világban. Növeld hitemet, reményemet, és szeretetemet, hogy Szent Pállal együtt kiálthassam: „Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem.” (Gal 2,20)

Kérés: Uram Jézus, ajándékozz meg kegyelmeddel, hogy mindig hűséges maradjak lelkiismeretemhez, teljesítsem akaratodat, és megtapasztaljam azt a lelki békét, amit csak Te tudsz megadni.

1. Út, igazság, élet. Jézus „az út, az igazság és az élet” (Jn 14, 6). A mai evangélium megmutatja, hogy Jézus még nagy távolságból is mekkora hatással volt az életről és az igazságról szóló lelkiismereti kérdésekre, valamint az emberek életmódjára. Heródes teljesen össze volt zavarodva. A Katolikus Egyház Katekizmusa egy alapigazságot tanít a lelkiismeretről: „Az ember értelmével fölismeri Isten hangját, "aki őt mindig arra szólítja, hogy tegye a jót, és kerülje a rosszat". Mindenkinek követnie kell ezt a törvényt, mely ott visszhangzik a lelkiismeretben, s Isten és a felebarát szeretetében teljesedik be. Az erkölcsi élet gyakorlata tanúskodik az emberi személy méltóságáról.” (KEK1706) A lelkiismeretnek választania kell  a jó és a rossz között. A keresztény, aki megküzdött azért, hogy a jót válassza, tudja, hogy az ő személyes tanúsága másokra is hatással van, s így ők is lelkiismeret vizsgálatot tartanak. Szent Pál ezt a mély keresztény meggyőződést így magyarázza: „Elutasítjuk a gyalázatos alattomosságot, nem alkalmazunk cselt, és nem hamisítjuk meg az Isten szavát, hanem az Isten jelenlétében nyíltan hirdetjük az igazságot, s rábízzuk magunkat az emberek lelkiismeretére. Ha evangéliumunk mégsem érthető világosan, csak azoknak nem érthető, akik elvesztek. Az ilyen hitetleneknek az e világ istene elvakította értelmüket, hogy az Isten képmásának, Krisztusnak dicsőségéről szóló evangélium világossága ne ragyogjon fel nekik.” (2 Kor 4,2-4).

2. A bűn választásának következményei. Keresztelő János keményen megkritizálta Heródes életvitelét, hogy kegyelmi életre hívja meg őt: „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!” (Mt 3,2); „Nem szabad testvéred feleségével élned.” (Mk 6,18); „Heródes ugyanis félt Jánostól. Tudta, hogy igaz és szent ember, ezért védelmezte. Ha beszélgetett vele, nagyon zavarba jött, de azért szívesen hallgatta.” (Mk 6,20) Ennek ellenére a lelkiismeretével szembeszállt, és a gonoszat választotta. Keresztelő Jánost lefejeztette, és egy ezüst tálcán odaajándékozta a fejét az ő házasságtörő asszonyának, miután annak lányában gyönyörködött a vendégsereggel együtt. Az „igazság”, amit Heródes ismert, hogy Keresztelő János halott. Normális esetben nem fordulhat elő, hogy egy halott ember életre kel. A lelkiismeret azonban nem csak az igazságról szól, hanem egy cselekedet jó, vagy gonosz voltának megítéléséről is – cselekvés előtt, közben és utána is. A Katolikus Egyház Katekizmusa ezt tanítja: „…Ha az ember rosszat tesz, a lelkiismeret helyes ítélete tanúja maradhat a jó egyetemes igazságának és részleges választása rosszaságának. A lelkiismereti ítélet állásfoglalása a remény és a megtérés záloga. Tanúsítva az elkövetett bűnt, bocsánatkérésre, további jótettekre és Isten kegyelmével az erények szüntelen gyakorlására késztet. (KEK 1781) Így lehetséges, hogy Heródes felismerte saját gonoszságát, s egyszerre mégis érdeklődött azután az ember után, aki hirdette a „halottak feltámadását” – elképzelhető, hogy személyes bűnei megbocsátásában reménykedett.

3. Isten mellett dönteni, és kitartani a jóban. Végső soron minden lélek üdvössége attól függ, hogy a jó mellett dönt-e, és kitartó marad-e abban: a bűnbánat mellett dönt-e; egyenként képes-e a jót választani; képes úgy is a jót választani, hogy közben mindegy számára, mibe kerülhet ez neki. A mai evangéliumban két lehetőséget kap Heródes a bűnbánatra, mert Krisztus megjelenik az életében. A kegyelem mindig vonz, még egy olyan lélek számára is, amely a bűn miatt halott. „És látni akarta őt”. Krisztus tanúságot tett az útról, az igazságról és az életről. A szentek is tanúságot tesznek az őszinte lelkiismeretről, és a kegyelmi életről. Az utolsó napon azonban, ha az irgalom ideje letelt, minden egyes lélekre ítélet vár Isten előtt. Ezért mindenképpen tartsuk szem előtt, amit Szent Pál Timóteusnak tanított erről: „Lelkedre kötöm, Timóteus fiam, hogy a rólad szóló korábbi prófétai szavak értelmében a jó harcot vívd meg bizalommal. Tarts ki a hitben, és őrizd meg tisztán a lelkiismeretedet. Ezt néhányan elvesztették, s ezért a hitben hajótörést szenvedtek. (1 Tim 1,18-19).

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, bánom bűneimet, és szeretnék kitartó lenni a jóban. Tisztítsd meg lelkemet, erősítsd gyenge akaratomat, és tölts el engem a Te erőddel. Add meg nekem a kitartó lelkület kegyelmét, hogy küzdjek a jóért, és őszinte lelkiismerettel éljek. Add, hogy másoknak is át tudjam adni azt a lelki békességet, amelyet nekem adsz!

Elhatározás: Ma lemondok valami személyes dologról, amiről tudom, hogy néha bűnre csábít.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger