2011. szeptember 27., kedd

Páli szent Vince áldozópap

Páli szent Vince áldozópap

  Ma ismét a tanítványok rosszindulatáról olvasunk. Az előző részben a Jézus nevében való cselekvést tiltották meg, ma pedig Isten bosszúját akarják lehívni azokra, akik nem fogadják be Jézust. Sem a jó szándékú embernél, sem az ellenségesen érzőkkel szemben nem jogos a viselkedésük, s Jézus is egyértelműen elítéli helytelen gondolkodásukat. A tanítványok is csak lassan értették meg a nyitottságot és a türelmet, amit nekünk is el kell sajátítanunk. Türelmetlenséggel, bosszúállással és veszekedéssel nem lehet Isten országát építeni. Nem szabad senkit sem kiközösítenünk vagy elutasítanunk, hanem próbáljunk meg segíteni. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

PÁLI SZENT VINCE

2011.09.27. kedd: PÁLI SZENT VINCE
 
Jertek, menjünk el, könyörögjünk az Úrhoz


Zak 8,20-23
Így szól a Seregek Ura: Még majd eljönnek a népek, számos város lakói! Elmennek majd egymáshoz a lakosok és mondják: ,,Menjünk, esedezzünk az Úr előtt és keressük a Seregek Urát, hadd menjek én is!'' És eljön számos nép és sok nemzet, hogy keresse a Seregek Urát Jeruzsálemben, és esedezzék az Úr előtt. Így szól a Seregek Ura: Azokban a napokban mindenféle nyelvű nemzetből tíz ember is megragadja és megfogja egy zsidó ember köntösének szélét, és mondja: Veletek megyünk, mert hallottuk, hogy veletek van az Úr!'

Zs 86
Kóré fiainak zsoltára. Ének. Szent hegyeken vetette meg alapjait, jobban szereti Sion kapuit az Úr, mint Jákob többi hajlékát. Dicsőséges dolgokat mond rólad, Isten városa! Ráhábot és Babilont azok között említem, akik ismernek engem; Íme Filisztea, Tírusz és Etiópia népe: mind ott született. Sionról mondják majd: ,,Ez is, az is ott született, és maga a Fölséges erősíti meg.' Bejegyzi majd az Úr, a népek könyvébe: ,,Ezek itt születtek.' Körtáncban fogják majd énekelni: ,,Minden forrásom tebenned fakad.'

Lk 9,51-56
Történt pedig, hogy amikor közeledtek felvételének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt, akik el is indultak, és a szamaritánusok egyik helységébe érkeztek, hogy szállást készítsenek neki. Azok azonban nem fogadták be, mert Jeruzsálembe szándékozott menni. Ennek láttára tanítványai, Jakab és János ezt mondták: ,,Uram! Akarod-e, hogy kérjük, szálljon le tűz az égből, és eméssze meg őket?' De ő hozzájuk fordulva megfeddte őket, és elmentek egy másik faluba.

Évközi huszonhatodik hét – kedd

2011. szeptember 27. – Kedd

  Amikor már közel  voltak Jézus szenvedésének  és megdicsőülésének  napjai,
  elhatározta, hogy Jeruzsálembe  megy. Követeket küldött  maga előtt.  Ezek
  elindultak,  betértek  a  szamaritánusok  egyik  falujába,  hogy  szállást
  készítsenek neki.  De  azok  nem fogadták  be  Jézust,  mert  Jeruzsálembe
  tartott. Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak:  „Uram,
  akarod-e, hogy lehívjuk az égből a villámot, hadd pusztítsa el őket?” De ő
  hozzájuk fordult és  megfeddte őket: „Nem  tudjátok, hogy milyen  lelkület
  van bennetek. Az Emberfia nem  azért jött, hogy az embereket  elpusztítsa,
  hanem hogy megmentse.” Ezután másik faluba mentek.
  Lk 9,51-56

  Elmélkedés:

  Ma ismét a tanítványok rosszindulatáról olvasunk. Az előző részben a Jézus
  nevében való cselekvést  tiltották meg, ma  pedig Isten bosszúját  akarják
  lehívni azokra, akik nem fogadják be  Jézust. Sem a jó szándékú  embernél,
  sem az  ellenségesen viselkedőkkel  szemben nem  jogos a  viselkedésük,  s
  Jézus is egyértelműen elítéli helytelen gondolkodásukat.
  A tanítványok is csak  lassan értették meg a  nyitottságot és a  türelmet,
  amit nekünk is el kell sajátítanunk. Türelmetlenséggel, bosszúállással  és
  veszekedéssel nem  lehet Isten  országát építeni.  Nem szabad  senkit  sem
  kiközösítenünk vagy elutasítanunk, hanem próbáljunk meg segíteni.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Úr Jézus, köszönjük,  hogy közöttünk való  jelenléteddel ajándékozol  meg.
  Utunkon erősítesz  és  bátorítasz.  Add,  hogy  mélyen  tudatában  legyünk
  jelenlétednek.    Küldő    szavadra     örömmel    válaszoljunk     minden
  cselekedetünkkel. Adj nekünk  bölcsességet és  alázatot, hogy  felismerjük
  jelenlétedet más testvéreink között is. Tégy eggyé bennünket!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  2011. október  2-án  lesz  a  Budapest  Sportarénában  az  Ez  az  a  nap!
  rendezvény.
  Részletek: http://www.ezazanap.hu
  István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszonhatodik hét – kedd

Valódi harc a végsőkig
2011. szeptember 27. Évközi huszonhatodik hét – kedd

P. Jeffery Jambon LC

Lk 9, 51-56
Amikor már közeledtek Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, szilárdan elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt. Ezek elindultak, s eljutottak a szamariaiak egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De nem fogadták be, mert meglátszott rajta, hogy Jeruzsálembe megy. Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak: "Uram, ha akarod, lehívjuk az égből a tüzet, hadd pusztítsa el őket!" De ő hozzájuk fordult és rájuk pirított. Ezután más faluba mentek.

Bevezető ima: Uram, szemeim tanúi voltak csodálatos eseményeknek, és olyanoknak is, amelyek csalódást okoztak, kedvemet szegték, és elbátortalanítottak. Emlékeztessen a hitem, hogy soha ne panaszkodjak, váljak helyette a remény és a szeretet emberévé. Jézus, benned van reményem, mert Te hűséges vagy minden ígéretedhez, amit nekem tettél. Segíts engem, hogy a hála és az alázat lelkületében feltétel nélkül szeresselek téged!

Kérés: Uram, Jézus, tedd szívemet szelíddé és alázatossá!

1. Egy népszerűtlen stratégia. Jézus olyan, mint egy hadsereg generálisa. Bár ellenségei nem voltak szemmel láthatók; magának a Gonosznak a rejtett erői voltak ellenségei. Jézus hadat viselt a Gonosz ellen egészen a keserű végig. „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy a sátán művét romba döntse.” (1Jn3,8) Jézus eltökélten tartott Jeruzsálem felé. Még ha oly vad és ádáz küzdelem iránt is kötelezte el magát, Jézus olyan utat mutatott, melyet a világ nem értett meg. A mi Urunk úgy közeledett a jeruzsálemi ütközethez, ahogy a bárány, melyet leölni visznek. Az Ő stratégiája az alázat volt. Az alázat az atombomba, ami véget vet a sátán elgondolásainak és terveinek.

2. Lecke az alázatról. Szent János evangélista tevékeny résztvevője ennek az evangéliumi résznek. Ő maga is tudta, hogy Jézus háborút vezetett.(vö. 1Jn3,8) János a bátyjával együtt arról álmodozott, hogy Jézus háborújában kitüntetéseket szerezzenek maguknak. Jézus országában az Úr mellett jobb és bal felől kívántak ülni (vö.Mk10,35-37), és most apostoli rangjukat kívánják használni, hogy ellenfeleiken bosszút álljanak. Jézus rendreutasította őket, és újra meghatározta, hogy mit jelent uralkodni az Ő királyságában. Gyorsan megtanulták, hogy az Ő országában csak a jóság, kedvesség, szeretet és az alázat fegyverét lehet bevetni.

3. Céltudatos misszió. Hadi körülményekben, a hadvezér a szamariai incidenst valószínűleg vereségnek nyilvánította volna. Jézus teljes mértékben ki lett utasítva a városból, tehát emberi elgondolásban veszített. Azonban itt nem ez a helyzet. Ha Jézus megtorolta volna a szamariaiak fanatizmusát, akkor lett volna veszteség. E helyett, az evangélium azt írja: „Ezután más faluba mentek.” Ennyire egyszerű! Krisztus azért győzött, mert nem vesztegette az időt szeszélyes, ingatag és kiszámíthatatlan elvárásokkal, hanem, mint egy igaz katona, megbocsátott, felejtett, és elindult a következő faluba.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, engedd megértenem az ütéseket és sebeket a te „kiképző táborodban”. Az én gyenge természetem nehezen érti meg, hogy az élet miért jár ennyi teherrel, de tudom, hogy háborúban vagyunk a gonosz erők seregeivel. Bátorsággal tölt el, hogy láttalak meghalni ezért a háborúért, és, hogy halálod által megnyerted ezt a háborút. Ez ad erőt, hogy én is hozzátegyem részemet a háború sikeréért. Segíts nekem, hogy az alázat erénye legyőzze a büszkeségemet!

Elhatározás: Ma én fogom elvégezni otthonomban a házimunkát. Én fogok mindenkinek kávét, vagy teát főzni, vagy elmosogatni, hogy megmutassam az Úrnak, hogy tudok alázatos lenni.

Erdő Péter bíboros atya 2011. szeptemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a katolikus iskolák hitelesen adják tovább Krisztus szeretetét és az igazi emberi értékeket.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger