2011. szeptember 28., szerda

Szent Vencel vértanú

Szent Vencel vértanú

Jézus mai példázatai kizökkentik a hallgatóságot és minket is abból, hogy a megszokott szemszögből nézzük a világot és benne saját életünket, és egy új távlatból, a tanítványág látószögéből világítanak rá az ember hivatására. A tanítvány ugyanis, aki életét egészen Krisztus követésére szenteli, nem azzal törődik, hogy éppen hol fog aludni, de nem is azzal, hogy eltemesse a halottakat vagy a múltat, s nem a szeretteitől való elbúcsúzás a gondja. A tanítvány egyedül mesterére figyel, aki mellett elkötelezte magát. Úgy tűnik, hogy az talál ki magának mindenféle hirtelen intéznivalót, akiben nem elég komoly az elhatározás Jézus követésére. Kész vagyok-e azonnal indulni, ha engem hív Jézus? (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonhatodik hét – szerda

2011.09.28. szerda

(Szent Vencel, Szent Lióba)
A király teljesítette kérésem Istenemnek hozzám való jóakarata folytán


Neh 2,1-8
Niszán havában történt, Artaxerxész királynak huszadik esztendejében, hogy egyszer éppen bor volt előtte, s én fogtam a bort és odanyújtottam a királynak. Közben bágyadtnak tűnhettem fel előtte, mert így szólt hozzám a király: ,,Miért olyan szomorú az arcod? Tudtommal nem vagy beteg. Ok nélkül azonban ez nincsen! Szívedet, nem tudom milyen, de valami bánat emésztheti.' Erre nagyon megijedtem, és azt mondtam a királynak: ,,Örökké élj, ó király! Hogyne lenne szomorú az arcom, amikor a várost, atyáim sírhelyét lerombolták, kapuit pedig tűz emésztette meg.' Erre így szólt a király: ,,Mi volna a kívánságod?' Én ekkor a menny Istenéhez fohászkodtam és így szóltam a királyhoz: ,,Ha jónak látja a király és ha kegyben van előtted a te szolgád, küldj el engem Júdába, abba a városba, ahol atyáim sírja van, hogy újra felépíthessem azt.' Erre azt kérdezte tőlem a király meg a királyné, aki mellette ült: ,,Mennyi időt venne igénybe utad, és mikor térnél vissza?' Amikor megmondtam neki az időt, beleegyezett és elbocsátott. Majd így szóltam a királyhoz: ,,Ha jónak látja a király, adjon nekem írásokat a folyamon túli terület helytartóihoz, hogy adjanak kíséretet mellém, amíg Júdába nem érek, valamint levelet Ászáfhoz, a királyi erdőség felügyelőjéhez: bocsásson rendelkezésemre fát, hogy gerendával láthassam el a templom várának kapuit, a városfalakat és a házat, amelybe be fogok lépni.' A király megadta, mivel Istenem jóságos keze volt rajtam.

Zs 136
Ott ültünk Babilon folyóvizei mellett, és sírtunk, amikor Sionra gondoltunk. A fűzfákra akasztottuk ott hangszereinket, mert énekszót kívántak tőlünk, akik foglyul ejtettek minket: ,,Zengjetek dalt nekünk Sion dalaiból', mondták, akik elhurcoltak minket. Hogyan énekelhetnénk az Úr énekét idegen földön? Ha megfeledkezem rólad, Jeruzsálem, bénuljon meg a jobb kezem! Ragadjon a torkomhoz a nyelvem, ha rólad meg nem emlékezem, ha nem tartom Jeruzsálemet legfőbb örömömnek! Emlékezzél meg, Uram, Edom fiairól, Jeruzsálemnek arról a napjáról, amikor ők ezt mondták: ,,Rontsátok le! Rontsátok le, egész az alapjáig!' Babilon leánya, te nyomorult, boldog, aki megfizet neked rajtunk elkövetett tetteidért! Boldog, aki megragadja és sziklához vágja kisdedeidet!

Lk 9,57-62
Amint mentek az úton, valaki azt mondta neki: ,,Követlek téged, bárhová mész!' Jézus azt felelte neki: ,,A rókáknak odujuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét.' Egy másiknak ezt mondta: ,,Kövess engem!' Az így felelt: ,,Uram! Engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem apámat!' Jézus ezt válaszolta neki: ,,Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat; te pedig menj, hirdesd az Isten országát!' Egy másik is szólt neki: ,,Uram! követlek; de engedd meg, hogy előbb búcsút vegyek házam népétől!' Jézus azt felelte neki: ,,Aki kezét az ekére teszi és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.'

Évközi huszonhatodik hét – szerda

2011. szeptember 28. - Szerda

  Amikor már közel  voltak Jézus szenvedésének  és megdicsőülésének  napjai,
  elhatározta, hogy tanítványaival  Jeruzsálembe megy.  Történt pedig,  hogy
  útközben valaki  így  szólt hozzá:  „Követlek,  bárhová mégy.”  Jézus  így
  válaszolt:  „A  rókának  van  odúja,  az  ég  madarainak  fészke,  de   az
  Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.”
  Egy másikat Jézus szólított fel: „Kövess engem!” Az így válaszolt:  „Uram,
  engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” „Hagyd a  holtakra,
  hadd temessék el halottaikat – mondta neki –, te pedig menj, és hirdesd az
  Isten országát.”
  Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram,  követlek téged, de engedd meg,  hogy
  előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus  így válaszolt: „Aki kezét az  eke
  szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”
  Lk 9,57-62

  Elmélkedés:


  Jézus mai példázatai kizökkentik a hallgatóságot és minket is abból,  hogy
  a megszokott szemszögből nézzük a világot és benne saját életünket, és egy
  új  távlatból,  a  tanítványág  látószögéből  világítanak  rá  az   ember
  hivatására. A tanítvány  ugyanis, aki életét  egészen Krisztus  követésére
  szenteli, nem azzal törődik, hogy éppen  hol fog aludni, de nem is  azzal,
  hogy eltemesse  a  halottakat  vagy  múltat, s  nem  a  szeretteitől  való
  elbúcsúzás a gondja.  A tanítvány  egyedül mesterére  figyel, aki  mellett
  elkötelezte magát. Úgy tűnik, hogy az talál ki magának mindenféle hirtelen
  intéznivalót, akiben nem elég komoly az elhatározás Jézus követésére. Kész
  vagyok-e azonnal indulni, ha engem hív Jézus?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram és Üdvözítőm, Jézus Krisztus!  Adj nekem kedvet és lehetőséget,  hogy
  téged mindinkább  megismerhesselek,  mindjobban megszeresselek,  és  egyre
  hívebben kövesselek.  Buzdító  kegyelmed  hívása nálam  ne  süket  fülekre
  találjon,  hanem  legyek  mindenkor   kész,  hogy  akaratodat   odaadással
  teljesítsem! Szembefordulok önszeretetemmel  és önzésemmel,  s követlek  a
  gyalázatban,  szegénységben   és  üldöztetésben.   Teljesen  újjá   akarok
  születni, a  régi magamat  levetkőzni,  hogy már  ne  én éljek,  hanem  te
  énbennem.
______________________________

Évközi huszonhatodik hét – szerda

Kedves Vándor Evangélium imakör-tagok!
A 2011-12-es évben is folytatódik imaszolgálatunk.
2011 októberétől már a 6. évet kezdjük meg az imaszolgálatban,
melynek témája csatlakozik a Család Évéhez, és az új evangelizációhoz.
A következő évi imafüzetek szerdától (szeptember 28-tól) vehetők át.
Azokat is szeretettel várjuk, akik érdeklődnek a Vándor Evangélium iránt, és szívesen becsatlakoznának imaszolgálatunkba.

A harc ma is folytatódik
2011. szeptember 28. Évközi huszonhatodik hét – szerda

Jeffery Jambon LC

Lk 9, 57-62
Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Törtét pedig, hogy mentek az úton, és valaki megszólította: "Követlek, bárhová mész is." Jézus azonban ezt mondta: "A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania." Egy másikat felszólított: "Kövess engem!" Az így válaszolt: "Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." "Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat - mondta neki -, te meg menj, és hirdesd az Isten országát." Egy harmadik ezt mondta neki: "Uram, követlek, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: "Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára."

Bevezető ima: Uram, éleszd fel szívemben a vágyat, hogy hűségesen el akarjalak kísérni téged Jeruzsálembe vezető utadon. Erősíts utamon, és irányítsd értelmemet és akaratomat az Igazságra, hogy nyugodt egyszerűségben követhesselek téged. Uram, segíts megértenem, hogy a bűneim elleni harcra kaptam meghívást, s így egyre jobban hasonlóvá válhassak hozzád. Remélek benned és mindenekfölött szeretlek téged.

Kérés: Uram, add, hogy kész legyek mindent elveszíteni érted!

1. Kemény feltételek. Amikor a II. világháború 1944-es téli hadműveleteiről olvasunk, nem találkozunk történetekkel a szép napsütésről, kellemes komfortról vagy bármelyik oldalon harcoló (amerikai vagy német) katona boldog emlékeiről. A mai evangéliumot is így érthetjük meg. A tegnapi evangélium története folytatódik: Jézus Jeruzsálembe tart, de nem azért, hogy piknikezzen, hanem, hogy háborúzzon a Gonosz ellen. Ez adja az értelmét, hogy az Úr ilyen szélsőséges fegyelmet ró a tanítványokra. Meg kell értsék, hogy a kereszt annak az útnak a része, ami a győzelembe vezet.

2. Lelki függetlenség. Még mielőtt a csata sűrűjébe érnének, a mi Urunk egy nagy adag realitást önt rajongói és csodálói szívébe. „Mostantól nem lesz hová lehajtanotok fejeteket.” Meg kellett tenni ezt a lépést, Krisztus ellenfelének fő fegyvere ugyanis, hogy hedonizmusra, ez élet féktelen élvezetére és anyagi komfortra bujt fel. Jézus tényleg nem azzal törődik, hogy van-e párna a fejünk alatt, hanem, hogy az anyagi komfortot mértéktelenül kívánjuk-e. Az egyetlen, amire igazán szükségünk van, hogy Krisztust mindenekfölött szeressük, és készek legyünk szenvedni érte.

3. Realizmus. Egy fiatal katona, aki Belgiumban harcolt a nácik ellen, nem hagyhatta el állását, amikor ezt a táviratot kapta „Édesapádnak holnap nyitott szívműtétje lesz. Imádkozz érte, ahogy mi is imádkozunk érted!” Bármennyire is fájhatott neki ez az üzenet, lehetetlen lett volna csónakba ülnie és hazaeveznie. Ugyanez igaz Krisztus tanítványaira. A Gonosz elleni háború egyre közeleg, ahogy haladnak Jeruzsálem felé. Jézus azt akarja, hogy a hozzá legközelebb álló tanítványok számára világos legyen, hogy mennyire komoly ez a hadjárat a mennyek országáért. Készek vagyunk? Ha édesapánk meghal, a gondviselés szinte biztosan megengedi nekünk, hogy hazatérjünk, de mi van más esetekben? Néha a hitünk az önmegtagadás hősies cselekedetét kívánja meg tőlünk. Például, ha elfogadunk egy állást egy egészségbiztosítási vállalatnál, lehet, hogy el kell utasítanunk a vállalat születés-szabályozó politikáját, ami cserébe csökkenti az esélyeinket, hogy részesedjünk a nyereségből. Kész vagyok-e arra, hogy Krisztus tanítása szerint éljek egészen a végső következményekig?

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, sose engedd, hogy féljek a Te követésedtől. Segíts nekem, hogy a harcot szeressem, és ne a gyakori botlásaimat. Te is tudod, hogy gyenge vagyok, de hű szeretnék lenni minden parancsodhoz. Add meg nekem a kegyelmet, hogy kitartsak a katolikus hit mellett halálomig!

Elhatározás: Ma a munkában vagy a tanulásban nem fogom levágni a kanyarokat, hanem teljesítem a kötelességem függetlenül attól, hogy figyel-e valaki.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger