2011. szeptember 30., péntek

Szent Jeromos

Szent Jeromos

Az evangéliumok hitelesen mutatják be Jézus tanító útjának sikereit és eredményeit, de nem hallgatnak arról sem, hogy egyes helyeken visszautasítással találkozik. Ilyen lehetett Korozain, Betszaida vagy Kafarnaum városa, amelyeknek lakosai hiába látták a csodákat, mégsem hittek. A hitetlenségnek és az elutasításnak pedig következménye lesz, az tudniillik, hogy az utolsó ítéletkor örökre elpusztulnak a városok lakói. Lehetőségük volt nekik is arra, hogy felismerjék Jézusban az Üdvözítőt és megtérjenek, de ők nem ezt választották, ezért még azok a pogányok is hamarabb juthatnak el az üdvösségre, akiknek sokkal kevesebb lehetőségük volt. Felismerem-e Jézusban üdvösségem szerzőjét? (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT JEROMOS

2011.09.30. péntek: SZENT JEROMOS
 
Vétkeztünk az Úr ellen, nem hittünk neki, nem bíztunk benne


Bár 1,15-22
Ezt mondjátok: Az Úré, a mi Istenünké az igazságosság, a miénk pedig arcunk megszégyenülése, miként azt ez a nap egész Júdán, Jeruzsálem lakóin, királyainkon, főembereinken, papjainkon, prófétáinkon és atyáinkon mutatja. Vétkeztünk az Úr, a mi Istenünk előtt, nem hittünk neki és nem bíztunk benne; nem engedelmeskedtünk neki, és nem hallgattunk az Úrnak, a mi Istenünknek arra a szavára, hogy kövessük parancsait, amelyeket nekünk adott. Attól a naptól fogva, amelyen kivezette atyáinkat Egyiptom földjéről, mind a mai napig engedetlenek voltunk az Úr, a mi Istenünk iránt, és eltávoztunk és elfordultunk, hogy ne halljuk szavát. Utol is ért minket az a sok nyomorúság és átok, amelyet az Úr Mózesnek, szolgájának mondott, amikor kivezette atyáinkat Egyiptom földjéről, hogy tejjel-mézzel folyó országot adjon nekünk, -- amint azt a mai nap mutatja. Nem hallgattunk az Úr, a mi Istenünk szavára azoknak a prófétáknak megannyi beszéde ellenére sem, akiket ő hozzánk küldött, hanem elmentünk valamennyien gonosz szívünk indulatát követve más isteneket szolgálni, és azt cselekedtük, ami gonosz az Úr, a mi Istenünk szeme előtt.

Zs 78
Ászáf zsoltára. Isten, pogányok szállták meg örökségedet, megfertőzték szentséges templomodat, romhalmazzá tették Jeruzsálemet. Szolgáid holttestét odavetették eledelül az ég madarainak, szentjeid húsát a föld vadjainak. Úgy ontották vérüket Jeruzsálem körül, akárcsak a vizet, és nem akadt, aki eltemette volna őket. Gyalázattá lettünk szomszédaink előtt, nevetséggé s csúfsággá azok előtt, akik körülöttünk laknak. Meddig még, Uram? Örökké tart haragod? Meddig lobog még bosszúságod, mint a tűz? A pogányokra öntsd haragodat, akik nem ismernek téged, s azokra az országokra, amelyek nem hívják segítségül nevedet. Hiszen felfalják Jákobot, és elpusztítják lakóhelyét! Ne emlékezzél meg atyáink gonoszságáról, siessen elénk irgalmasságod, mert nagyon nyomorultak lettünk. Segíts rajtunk, szabadító Istenünk neved dicsőségéért és ments meg minket, Bocsásd meg bűneinket a te nevedért! Miért mondják a pogányok között: ,,Hol van az ő Istenük?' Legyen nyilvánvaló a pogányokon szemünk láttára szolgáid kiontott vérének megbosszulása. Jusson színed elé a bilincsbe vertek jajszava; Hatalmas karoddal tartsd életben a halálra szántakat. Öntsd vissza hétszeresen szomszédaink ölébe, ellened szórt szidalmaikat, Uram. Mi azonban, a te néped és legelőd juhai, hadd áldjunk téged örökké, és hadd hirdessük dicséretedet nemzedékről nemzedékre!

Lk 10,13-16
Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidonban történtek volna a bennetek végbement csodák, már régen zsákban és hamuban ülve tartottak volna bűnbánatot. De Tírusznak és Szidonnak könnyebb lesz a sorsa az ítéleten, mint nektek. És te, Kafarnaum! Ugye az égig emelkedtél? Az alvilágba süllyedsz! [Iz 14,13.15] Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg; aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki engem küldött.'

Évközi huszonhatodik hét – péntek

2011. szeptember 30. - Péntek

  Jézus egy alkalommal így szólt  tanítványai előtt: „Jaj, neked,  Korozain!
  Jaj, neked, Betszaida! Ha a pogány Tiruszban és Szidonban történtek  volna
  azok a csodák, amelyek nálatok  történtek, már rég szőrzsákban és  hamuban
  tartottak volna bűnbánatot. Ezért  Tirusznak és Szidonnak tűrhetőbb  sorsa
  lesz az ítéleten, mint nektek. És  te Kafarnaum? Vajon az égig  emelkedel?
  Egészen az alvilágig  fogsz süllyedni.” Majd  így folytatta: „Aki  titeket
  hallgat, engem hallgat; és  aki titeket megvet, engem  vet meg. Aki  pedig
  engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem.”
  Lk 10,13-16

  Elmélkedés:

  Az evangéliumok hitelesen  mutatják be  Jézus tanító  útjának sikereit  és
  eredményeit,  de   nem  hallgatnak   arról   sem,  hogy   egyes   helyeken
  visszautasítással találkozik.  Ilyen  lehetett  Korozain,  Betszaida  vagy
  Kafarnaum városa, amelyeknek  a lakosai  hiába látták  a csodákat,  mégsem
  hittek. A hitetlenségnek és az elutasításnak pedig következménye lesz,  az
  tudniillik, hogy az utolsó ítéletkor örökre elpusztulnak a városok  lakói.
  Lehetőségük volt nekik is arra, hogy felismerjék Jézusban az Üdvözítőt  és
  megtérjenek, de ők  nem ezt  választották, ezért  még azok  a pogányok  is
  hamarabb juthatnak el az  üdvösségre, akiknek sokkal kevesebb  lehetőségük
  volt. Felismerem-e Jézusban üdvösségem szerzőjét?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Istenünk: Te vagy az időknek Ura. Te  vagy az Úr az egész teremtett  világ
  felett. Életünk napjainak számát Te méred ki. Te adsz nekünk  lehetőséget,
  hogy amíg ebben  a világban  élünk, azokat a  kincseket keressük,  amelyek
  soha el nem múlnak. Tégy minket készségessé, hogy tekintetünket mindig  az
  égre emeljük. Mulandó  ez a  föld, ez a  világ: add,  hogy megértsük  Igéd
  igazságát.
______________________________

Évközi huszonhatodik hét – péntek

Kedves Vándor Evangélium imakör-tagok!
A 2011-12-es évben is folytatódik imaszolgálatunk.
2011 októberétől már a 6. évet kezdjük meg az imaszolgálatban,
melynek témája csatlakozik a Család Évéhez, és az új evangelizációhoz.
A következő évi imafüzetek már átvehetők.
Azokat is szeretettel várjuk, akik érdeklődnek a Vándor Evangélium iránt, és szívesen becsatlakoznának imaszolgálatunkba.

Egy valós gát
2011. szeptember 30. Évközi huszonhatodik hét – péntek

Jeffery Jambon LC

Lk 10, 13-16
Jézus egy alkalommal így szólt tanítványai előtt: „Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidonban történtek volna a bennetek végbement csodák, már rég zsákban és hamuban tartottak volna bűnbánatot. Ezért Tírusznak és Szidonnak tűrhetőbb lesz a sorsa az ítéletkor, mint nektek. És te, Kafarnaum! Nemde az égig emelkedtél? Egészen az alvilágig fogsz süllyedni! Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött."

Bevezető ima: Úr Jézus, keresztelésem napján megajándékoztál a hit kegyelmével. Hiszek megváltó áldozatod értékében. Ne engedd, hogy a világi bajok és gondok összeütközésbe kerüljenek az én magasabb rendű hivatásommal. Te ismered gyengeségem. Remélem, hogy minden nap megadod nekem a szükséges kegyelmet, hogy megnyerjem a mennyek országát magamnak és másoknak. Minden teremtménynél jobban szeretlek téged. Hálát adok neked és alázattal jövök eléd imádságom elején.

Kérés: Úr Jézus, segíts, hogy szemem előtt a szeretet missziója lebegjen!

1. Figyelmeztetés. A Lukács evangélium kilencedik fejezetében János és Jakab porszemnek érezhették magukat, mikor Urunk megszidta őket, mert azt kívánták, hogy lehívhassák a tüzet az égből a szamariaiakra. Ezután gyorsan megtanulták, hogy ezt a csatát nem ágyúkkal és rakétavetőkkel vívjuk, hanem alázattal és kedvességgel. Talán Jakab és János először félreértették a harc módját. Talán összekeverték az alázatot a középszerűséggel. Talán aggódtak, hogy Jézus olyan, mint egy lábtörlő és, hogy ugyanezt várja el tőlük. Jézus akarja, hogy barátai alázatosak legyenek, de semmiképp sem lábtörlők vagy naiv áldozatok. Jézus ezekkel az erőteljes szavakkal ébreszti rá őket erre az igazságra.

2. A kegyelem gátja. Kafarnaum látta Krisztus hatalmas csodáit. Oka volt annak, hogy annyi csoda és kegyelem áradt Kafarnaumra. Az emberek arra voltak meghívva, hogy válaszoljanak Krisztus szeretetére. Ők azonban nem feleltek Krisztus áradó szeretetére és irgalmára, és így a gonosz erői beszivároghattak Kafarnaum kulturális környezetébe. A kafarnaumiak passzivitása váltotta ki Urunkból ezeket a szenvedélyes szavakat. Titkon figyelmeztetés volt a szeretetre. Jézus nem mérges volt a kafarnaumi emberekre, ahogy Jakab és János a szamaritánusokra. Őt az érdekelte, hogy ne szórják a disznók elé feleslegesen az isteni kegyelem és szeretet gyöngyeit - amiket nekik ajándékozott. Jézus azt remélte, hogy szavai felébreszthetik a kafarnaumiak emlékét.

3. Megéri hallgatni rá. Egy hadvezér számára az egyik legnehezebb feladat, hogy levert és elbátortalanodott katonáit felkészítse egy ütközetre. Ha egy generális azt mondja:  „Előre!” , „Fedezd magad!”, vagy „Támadás!”, a legutolsó, amit hallani akar, hogy: „Most valahogy nincs kedvem”, „Nem tudom megtenni”, vagy „Nem akarom”. Jézus is valószínűleg ezért fejezte ki magát ennyire keményen Korozain, Betszaida és Kafarnaum lakói előtt. Az ő passzivitásuk és, hogy nem fogadták be Jézus hatalmas tetteit elég volt arra, hogy kiváltsa ezt a kemény összegzést a végzetükről.

Beszélgetés Krisztussal: Krisztus, királyunk, Te azt akarod, hogy megingathatatlan katonád legyek. Segíts, hogy tanúd maradjak és segítsem mások szívét, értelmét és akaratát, hogy növekedjenek irántad való szeretetben. Hadd legyek én ösztönző példa az erényekben és hitben azok számára, akik körülöttem élnek!

Elhatározás: Krisztus iránti szeretetből ma megfékezek egy rosszindulatú beszélgetést a munkahelyemen vagy az iskolában.

A pápa imaszándéka 2011 szeptember hónapra:
A tanerők: Hogy a tanárok és tanítók tudják továbbadni az igazság iránti szeretetet, és hiteles erkölcsi és lelki értékekre neveljenek.
Az egyház Ázsiában: Hogy az ázsiai földrészt szerte betöltő közösségek buzgón hirdessék az evangéliumot, és a hit örömével tanúsítsák annak szépségét.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger