2011. október 5., szerda

Évközi idő, 27. hét Szerda

Évközi idő, 27. hét Szerda

forrás: magvető lista 2002
Gal 2,1 -2.7-14

Haladunk a tökéletesség felé, de nem úgy válunk Istennek kedvessé, ahogy
azt sokszor elképzeltük magunkról. Gyakran kell csalódnunk elképzeléseinkben, melyeket lelki előrehaladásunk érdekében álmodtunk meg jó előre.
Pál apostol szemrehányással fordul Péter felé, mert együtt eszik a
pogányokkal, ami egyáltalán nem volna baj, de amikor odaérnek a többiek, úgy tesz, mintha ott se lett volna. Nem meri vállalni tetteiért a következményeket. Pedig Péter, már akkor köztiszteletnek örvendett, tekintély volt, és félreérthetetlen lelki hatalom. Mindezek ellenére Pál apostol elmondja véleményét és igaza volt. Isten sokszor megmutatja gyengeségünket, és ez bármikor bekövetkezhet. Hálásnak kell lennünk érte, mert e nélkül nem ismernénk meg önmagukat. Nem is tudjuk, hogy milyennek kéne lennünk, egyedül Isten az, aki ismer bennünket. Ő az,
aki szentté tesz minket.Tegyük meg, ami a feladatunk, és ne féljünk attól, hogy hibákat követünk el. Istennél mindig újra kezdhetjük, és ha bizalommal fordulunk felé, akkor egyszer csak szentté teszt, észrevétlenül.
Azt hiszem, hogy az apostolok sem tudatosították, hogy szentek, fogalmuk
sem volt róla. Egyszerűen tették a kötelességüket - fáradtságot nem ismerve - egyre inkább törekedtek a szeretetre és nap mint nap megtapasztalták Isten vezetését életükben.
Uram! Adj erőt, hogy mindennap újult erővel tudjam tenni a jót, amit kívánsz tőlem, s higgyem, hogy jobbá tudsz tenni nap mint nap, még akkor is, ha gyakran kell csalódnom önmagamban.

Botond testvér  pálos szerzetes

Évközi huszonhetedik hét – szerda

2011.10.05. szerda

(Szent Attilánusz)
Te szánod ezt a bokrot, én meg ne szánjam Ninivét, a nagy várost?


Jón 4,1-11
Nagy szomorúság vett erőt erre Jónáson; haragra gerjedt, és könyörgött az Úrhoz és mondta: ,,Kérlek, Uram, vajon nem erre gondoltam-e akkor, amikor még otthon voltam? Ezért menekültem sietve Tarzisba, mert tudtam, hogy kegyes és irgalmas Isten vagy, türelmes és nagyirgalmú, aki megbánod a rosszat. Így hát, Uram, kérlek, vedd el az életemet tőlem, mert jobb nekem a halál, mint az élet.' Mondta erre az Úr: ,,Azt hiszed-e, hogy jogos a te haragod?' Jónás aztán kiment a városból, és a várostól keletre letelepedett, és ott hajlékot készített magának, és leült alatta az árnyékban, hogy lássa, mi történik a várossal. Erre az Úr Isten repkényt növesztett, és az Jónás feje fölé kúszott, hogy beárnyékolja fejét és megvédelmezze, mert elbágyadt. Jónás nagyon megörvendett a repkénynek. Másnap hajnalhasadtával az Úr egy férget rendelt oda, és az megszúrta a repkényt, úgyhogy az elszáradt. Mikor aztán felkelt a nap, az Úr forró, égető szelet rendelt oda, a nap pedig rátűzött Jónás fejére. Olyan rosszul lett, hogy a halált kívánta magának, mondván: ,,Jobb nekem meghalnom, mint élnem!' Mondta ekkor az Úr Jónásnak: ,,Azt hiszed-e, hogy jogos a haragod a repkény miatt?' Mondta: ,,Jogos a haragom mindhalálig!' Mondta ekkor az Úr: ,,Te bánkódsz a repkény miatt, pedig nem dolgoztál érte, nem nevelted; egy éjszaka támadt s egy éjszaka elpusztult; és én ne irgalmazzak Ninivének, a nagy városnak, amelyben több mint százhúszezer ember van, aki nem tud különbséget tenni jobb és balkeze között, és számos állat?'

Zs 85
Dávid imádsága. Hajtsd hozzám, Uram, füledet, hallgass meg, mert nyomorult és szegény vagyok. Őrizd meg életem, mert kedves vagyok előtted; Mentsd meg, Istenem, szolgádat, aki benned bízik. Könyörülj rajtam, Uram, mert hozzád kiáltok egész nap! Örvendeztesd meg szolgádat, mert hozzád emelem, Uram, lelkemet. Mert te, Uram, jóságos vagy és szelíd, nagyirgalmú mindazokhoz, akik téged segítségül hívnak. Figyelj, Uram, imádságomra, hallgass könyörgésem szavára! Hozzád kiáltok szorongatásom idején, mert te meghallgatsz engem. Uram, nincs az istenek közt tehozzád hasonló, semmi sem fogható a te műveidhez. A nemzetek, amelyeket alkottál, mindnyájan eljönnek, leborulnak előtted, Uram és dicsőítik nevedet, mert nagy vagy te és csodákat művelsz: egyedül te vagy Isten. Uram, vezess engem utadon, hogy igazságodban járjak; Szívemet tedd egyszerűvé, hogy félje nevedet. Teljes szívemből dicsérlek, Uram, én Istenem, és mindörökké magasztalom nevedet, mert nagy a te irgalmad irántam, kiragadtad lelkemet az alvilág mélyéből. Isten, gonoszok keltek fel ellenem és erőszakosak serege tör életemre, és nem vesznek figyelembe téged. De te, Uram, könyörületes és irgalmas Isten vagy, türelmes, nagy irgalmú és igaz. Tekints rám, könyörülj rajtam, add szolgádnak erődet, szabadítsd meg szolgálód fiát. Add jelét rajtam jóságodnak, hogy gyűlölőim lássák, és szégyent valljanak, minthogy te, Uram, megsegítesz és megvigasztalsz engem.

Lk 11,1-4
Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott, és amint befejezte, tanítványai közül az egyik azt mondta neki: ,,Uram! Taníts meg minket imádkozni, ahogy János is megtanította tanítványait.' Erre azt válaszolta nekik: ,,Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponta, és bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek, és ne vígy minket kísértésbe.'

Évközi huszonhetedik hét – szerda

  2011. október 5. – Szerda

  Történt  egyszer,  hogy  Jézus  éppen  befejezte  imádságát;  Ekkor  egyik
  tanítványa arra  kérte: „Uram,  taníts meg  minket imádkozni,  mint  ahogy
  János is tanította imádkozni tanítványait.” Jézus erre így szólt hozzájuk:
  „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok:
  Atyánk! Szenteltessék meg a te neved.
  Jöjjön el a te országod.
  Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
  Bocsásd meg vétkeinket,
  miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek.
  És ne vígy minket kísértésbe.”
  Lk 11,1-4

  Elmélkedés:

  Amikor Jézus tanítványaira bízza a mai evangéliumban olvasott imát,  akkor
  nem csupán imádkozni  tanítja őket, hanem  útmutatást ad arra  vonatkozóan
  is,  hogy  miként  élhetnek  az  ő  követőiként.  Krisztus  tanítványainak
  megkülönböztető jelévé  válik,  hogy Atyának  szólíthatják  Istent,  akire
  rábízzák életüket. Jézus tanítványai  ugyanakkor Isten országát várják  és
  állandóan annak  megvalósulásán  dolgoznak.  A  mindennapi  kenyér  kérése
  többek között arra utal, hogy  Istentől várjuk mindazt, ami az  életünkhöz
  szükséges.  A   legbátrabb  kérésnek   nevezhetjük  azt,   hogy   Istenhez
  fordulhatunk bűneink bocsánatáért, aki irgalmasságában eltörli azokat,  de
  az ő jóságát utánozva  nekünk is meg kell  bocsátanunk másoknak. A  gonosz
  lélek kísértéseitől ugyan Isten nem óv meg bennünket teljesen, de erőt  ad
  ahhoz, hogy elutasítsuk azokat és mindig Istent válasszuk, megtartva az  ő
  törvényeit. A kitartó  imádkozás az  Isten melletti  hűséget és  kitartást
  eredményezi.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Szükségem van rád, hogy taníts napról napra, minden napnak a  követelménye
  és  szükséglete  szerint.   Add  meg,  Uram,   a  lelkiismeretnek  azt   a
  tisztaságát, amely csak a te sugallatodat érzi és fogja fel. Fülem  süket,
  nem hallom hangodat. Szemem  homályos, nem látom  jeleidet. Csak Te  tudod
  élessé tenni fülemet, tisztává tenni szememet, megtisztítani és megújítani
  szívemet. Taníts  meg  arra,  hogy  ott üljek  lábadnál  és  hallgassam  a
  szavadat. Ámen.
______________________________

Évközi huszonhetedik hét – szerda

Imádkozni tanulni a Mestertől
2011. október 5. Évközi huszonhetedik hét – szerda

P. Patrick Butle, LC

Lk 11, 1-4
Történt egyszer, hogy Jézus valahol éppen imádkozott. Amikor befejezte, egyik tanítványa kérte: "Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is megtanította tanítványait." Erre így szólt hozzájuk: "Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a neved. Jöjjön el az országod. Add meg a szükséges kenyerünket minden nap. Bocsásd meg a bűneinket, amint mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek. És ne vígy minket kísértésbe."

Bevezető ima: Uram, megpróbálom elképzelni azt a jeleneted, melyről tanítványaid elmélkedtek – ahogy térden állva imádkoztál. Ez vággyal tölt el, hogy én is imádkozzak. Betöltesz hittel. Reményt adsz az Istennel való egyesülésre most és az örökéletben. Látni téged imádkozni Atyádhoz, akit szeretsz, vágyat ébreszt bennem, hogy én is szeressem Őt jobban, és elfogadjam akaratát teljes szívemből, akaratomból, lelkemből és erőmből.

Kérés: Jézus, taníts meg imádkozni – ma!

1. Egy bizonyos helyen. Jó érzéssel tölt el belegondolni, hogy van olyan hely, ahol Jézus fizikailag imádkozott. Valóságos ember, test és lélek. Istenségében egyesülő embersége tökéletes emberré teszi. Látni, hogy mindent képes megtenni, arra ösztönöz, hogy kövessem példáját. Ez különösen akkor igaz, amikor imádkozni látom, hiszen neki van a legintimebb kapcsolata Istennel. Még Mózesnél is nagyobb, aki szemtől-szembe látta Isten arcát. Létezik olyan hely, ahol félrevonulva imádkozhatok?

2. Taníts meg! Szent Pál fején találja a szöget, amikor ezt mondja: „azt sem tudjuk, hogyan kell helyesen imádkozni” (1Róm 8,26). Még ha évek óta is nagy erőfeszítést teszek az imaéletemben, akkor sem mondhatom, hogy tudom, hogyan kell egyedül imádkozni. Minden nap kérnem kell Jézust, hogy tanítson meg rá. Nem akarok Istenemtől elzártan imádkozni, mert Ő a tökéletes példa és a legmagasabb fokú mester az imában.

3. Az Úr imája. Idáig elmélkedtem Jézuson, ahogyan Ő imádkozik és láttam útmutatását, hogyan kell helyesen imádkozni. Most magához az imához fordulok. Nem fogok Jézus imájának legmélyére hatolni, sem ebben az elmélkedésben, sem a későbbiekben. Ki kell törnöm abból a napi rutinból, ahogy eddig mondtam a Miatyánkot, és egyesével kell megkeresnem mind a hét kérés mélyét. Elégedjünk meg azzal, hogy a mai nap megpróbálom megélni az elsőt – „Szenteltessék meg a te neved” – életemben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, Meg akarom tisztelni az Atyát azáltal, ahogy ma élni fogok. Szeretném Királyságod terjesztését előmozdítani, gondolataimmal, szavaimmal és tetteimmel. Isten akarata legyen számomra a példa, amihez igazítom mindennapi életemet.

Elhatározás: Megkérem az Urat, hogy tanítson meg imádkozni. Megpróbálok ma úgy viselkedni megjelenésemben és imáimban, ahogyan azt Ő tenné.

Erdő Péter bíboros atya 2011. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy érezzük Szűz Mária anyai pártfogását a történelem minden helyzetében.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger