2011. október 6., csütörtök

Szent Brúnó

Szent Brúnó

Ha kérünk valamit Istentől, egészen biztos, hogy meghallgatja, de nem biztos, hogy akkor és úgy teljesíti, ahogyan várnánk. Érdemes ezért időről időre megvizsgálni, valóban Istennek tetsző és üdvös dolog-e, amit kérsz. Tegyük fel, hogy valami fontos dolgot kitartóan kérsz Istentől, és nincs rá semmi válasz. Mi lehet ennek az oka? Talán csak az, hogy Isten próbára akar tenni, elég állhatatos vagy-e. Jó és hasznos, amit kérsz, csak tarts ki az érte való könyörgésben, és megkapod. Az is előfordulhat, hogy nem is annyira nélkülözhetetlen, amiért oly hosszú ideje imádkozol, vagy Isten nagyobb szeretetre akar elvezetni téged: Elég neked az én kegyelmem…(Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi huszonhetedik hét – csütörtök

2011.10.06. csütörtök

(Szent Brúnó)
Eljön az a nap, amely olyan lesz, mint az izzó kemence


Mal 3,13-20a
Keményen beszéltetek ti ellenem, -- mondja az Úr, -- és ti kérdezitek: ,,Mit beszéltünk ellened?'' Azt mondjátok: ,,Hiábavaló dolgot tesz az, aki Istennek szolgál! Mi hasznunk van abból, hogy megtartottuk törvényeit, és hogy szomorúan jártunk a Seregek Ura előtt? Ezért hát boldogoknak mondjuk a kevélyeket, mert ők gyarapodtak, bár gonoszságot cselekedtek; és nem lett bántódásuk, bár kísértették Istent.'' Így beszéltek egymás között azok, akik az Urat félik. Az Úr pedig felfigyelt és meghallotta, és előtte emlékkönyvbe írták azokat, akik félik az Urat és nevére gondolnak. Ezek, -- mondja a Seregek Ura, -- az én tulajdonommá lesznek azon a napon, amelyen majd cselekvéshez látok, és én megsajnálom majd őket, mint ahogy az ember megsajnálja a fiát, aki neki szolgál. És akkor majd ismét látjátok, mi a különbség az igaz és a gonosz között, az Istennek szolgáló és a neki nem szolgáló között. Bizony, íme, eljön majd az a nap, lángolva, mint a kemence, és minden kevély és minden gonosztevő olyan lesz, mint a tarló, és az eljövendő nap lángra lobbantja őket, -- mondja a Seregek Ura, -- és nem hagy rajtuk sem gyökeret, sem hajtást. Nektek azonban, akik nevemet félitek, felkel az igazság napja, ami gyógyulást hoz szárnyain; kimentek és ugrándoztok, mint a csorda fiatal borjai.

Zs 1
Boldog az az ember, aki nem követi a gonoszok tanácsát, nem áll a vétkesek útján, és nem ül le a gúnyolódók gyülekezetében, hanem az Úr törvényében leli kedvét, s törvényét éjjel-nappal eszében forgatja! Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében meghozza gyümölcsét, és amelynek nem hull le a lombja. Boldogul minden dolgában. Nem így járnak a gonoszok, nem így, hanem úgy, miként a szálló por, amelyet elsodor a szél. Ezért a gonoszok meg nem állnak ítéletkor, sem a vétkesek az igazak gyülekezetében. Mert ismeri az Úr az igazak útját, de elvész az istentelenek ösvénye.

Lk 11,5-13
Azután így szólt hozzájuk: ,,Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: ,,Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki''; a másik viszont belülről ezt feleli: ,,Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!'' Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!'

Évközi huszonhetedik hét – csütörtök

  2011. október 6. - Csütörtök

  Jézus  egy  alkalommal  így  beszélt  tanítványainak:  „Tegyük  fel,  hogy
  valamelyikteknek van egy barátja, aki éjfélkor bekopog hozzá és ezt mondja:
  Barátom, adj kölcsön nekem három kenyeret! Útról érkezett egy vendégem,  s
  nincs mivel megkínálnom. De az kiszól: Ne zavarj engem! Az ajtó már be van
  zárva, én is, gyermekeim is ágyban vagyunk. Nem tudok fölkelni, hogy adjak
  neked. Mondom nektek: Ha  nem is kelne fel,  hogy adjon neki  barátságból,
  erőszakossága miatt mégis  fölkel, és ad  neki annyit, amennyire  szüksége
  van.  Mondom  tehát  nektek:  Kérjetek  és  adnak  nektek,  keressetek  és
  találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér,  kap,
  aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak. Van-e köztetek olyan
  apa, aki követ ad fiának, mikor az  kenyeret kér tőle? Vagy ha halat  kér,
  akkor hal helyett  tán kígyót  ad neki? Vagy  ha tojást  kér, akkor  talán
  skorpiót nyújt neki? Ha  tehát ti, bár gonoszak  vagytok, tudtok jót  adni
  gyermekeiteknek, mennyivel  inkább  adja  mennyei  Atyátok  a  Szentlelket
  azoknak, akik kérik tőle.”
  Lk 11,5-13

  Elmélkedés:

  Miután Jézus megtanította tanítványainak a Miatyánkot, további  intelmeket
  ad arra vonatkozóan,  hogy kitartóan  és állhatatosan  kell imádkozni.  Az
  imádság eleve feltételezi  Isten jóságát és  irgalmát, valamint azt,  hogy
  odafigyel az emberre és annak  kéréseire. Ez természetesen nem  jelentheti
  azt, hogy  amit  sokszor  kérünk  tőle, azt  egy  idő  után  automatikusan
  megadja.  Az   imában   ugyanis   nem   szabad   akaratunkat   és   emberi
  elképzeléseinket erőltetnünk, hiszen sosem  lehetünk abban biztosak,  hogy
  ezek valóban  megfelelnek-e  Isten  szándékainak. Inkább  mindig  azzal  a
  bizalommal imádkozzunk, hogy Isten jól tudja, hogy mire van szükségünk, és
  azt adja  meg számunkra,  ami lelkünk  javára szolgál.  Ha egy  barát  nem
  tagadja meg  a segítséget  barátjától, és  ha egy  jó édesapa  gondoskodik
  gyermekéről, akkor Isten is  gondoskodó szeretettel fordul felénk,  akiket
  gyermekeinek tekint.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, Istenem,  szívből  bánom  egész életem  minden  vétkét,  mert  ezzel
  rászolgáltam büntetésedre;  mivel hozzád,  legnagyobb jótevőmhöz  hálátlan
  voltam; különösen pedig  azért, mert téged,  végtelenül jó Istent  ezáltal
  megbántottalak!
  Ígérem, hogy életemet megjavítom, és  többé nem akarok vétkezni.  Jézusom,
  add ehhez kegyelmedet!
______________________________

Évközi huszonhetedik hét – csütörtök

Erősebb a barátságnál
2011. október 6. Évközi huszonhetedik hét – csütörtök

P. Patrick Butler LC

Lk 11, 5-13
Jézus egy alkalommal így szólt tanítványaihoz: ,,Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: ,,Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki''; a másik viszont belülről ezt feleli: ,,Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!'' Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!''

Bevezető ima: Uram, ma számos értékes dolgot tanítottál az imával kapcsolatban. Meg akarom mutatni neked, hogy komolyan vágyakozom mindarra, amit most kérek tőled. Ehhez hinnem kell, hogy meghallgatsz, és remélnem, hogy megadod mindazt, amire szükségem van. Szeretlek végtelen jóságodért, mert sokkal többet adsz nekem annál, mint amit kérek, olyannyira, hogy még a Szentlelket is elküldted számomra.

Kérés: Uram, add, hogy egyre jobban részesedjek Szentlelkedből!

1. Valódi szükség. Az egy dolog, hogy nem hagyom a szomszédomat aludni, akire mérges vagyok, és más lapra tartozik felébreszteni egy barátomat. Azonban, ha barátról van szó, a szükségben elvárhatom tőle, hogy segítsen, még akkor is, ha többször is elküld, hogy majd „Menj most el, és gyere vissza holnap.” Valódi szükségeinkben Isten mindig meghallgat minket. Nem fordul el tőlünk önző módon, és nem mondja „Menj, hagyj békén!” Csendben, türelmesen várakozik ránk órákat a tabernákulumban, sokszor a nap végéig. Amikor hirtelen mégis úgy döntünk, hogy meglátogatjuk, gondolod, hogy pont abban a pillanatban fordulna el? Épp ellenkezőleg, örömtől dobban a szíve, ha felkeressük Jézust.

2. Kitartás és felebaráti szeretet. Szent Pál mondja: „Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk” (2Tim 1,7) A félénkség sehová nem vezet. A szeretet valójában kitartó – különösen akkor, amikor nem a magunk, hanem egy szeretett személy számára kérünk valamit. Így van ez a fenti példázatban is. Így kellene lennie ennek, amikor én kérek valamit. Talán a múltban azért nem kaptam meg valamit, mert az indítékom önző volt.

3. A Szentlélek ajándéka. Isten azt akarja, hogy a magam számára is kérjek valamit, még akkor is, ha gyakran felebaráti szeretetből kérek dolgokat mások számára. Azt akarja, hogy a Szentlélek ajándékaiért könyörögjek. Isten nem csak egy ajándékot akar adni, hanem nekem akarja adni minden igazi, értékes és csodálatos dolog ajándékozóját.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, meg akarok tanulni kitartóan kérni az imában. Gyakran nem teljes szívvel kérek valamit, aztán feladom, mondván: „Látszik, hogy Isten nem is hallgatja meg az imámat.” Azt akarod Uram, hogy amit kérek tőled, arra valóban forrón vágyakozzak, és szeretetből kérjem. Te és az Atya nekem akarjátok adni Szent Lelketeket, de azt is akarod, hogy valóban vágyakozzak ez után a különleges ajándék után. Ez a Szentlélek utáni vágyakozásom készít helyet, hogy így a lelkemben éljen és hatni tudjon. 

Elhatározás: Figyelmes leszek a körülöttem lévők szükségletei iránt és kitartóan kérem Isten áldását egy konkrét problémámra. Kérni fogom a Szentlelket magam számára.

A pápa imaszándéka 2011 október hónapra:
Végső szakaszban levő betegek: Hogy életük végső szakaszában levő betegek szenvedéseikben támogatást nyerjenek az Istenbe vetett hit és a testvérek szeretete által.
Missziós világnap: Hogy a missziós világnap ünneplése növelje Isten népében az evangelizálásra irányuló szenvedélyt, és a missziós tevékenység támogatása imával és a szegényebb egyházaknak nyújtott gazdasági segítséggel valósuljon meg.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger