2011. október 12., szerda

Évközi huszonnyolcadik hét – szerda

2011. október 12. – Szerda

  Egy farizeus  lakomáján  így  beszélt Jézus  az  asztalnál  ülőkhöz:  „Jaj
  nektek,  farizeusok!  Tizedet  adtok  mentából,  rutából  és  minden  apró
  veteményből, de elhanyagoljátok az igazságosságot és az Isten  szeretetét.
  Ezt meg kell tenni, azt meg  nem szabad elhagyni! Jaj nektek,  farizeusok!
  Szeretitek a főhelyeket  a zsinagógában,  és a  köszöntéseket a  nyilvános
  tereken. Jaj  nektek!  Olyanok  vagytok,  mint  azok  a  sírok,  amelyeket
  kívülről nem lehet észrevenni. Az emberek fölöttük járnak – anélkül,  hogy
  tudnák.”  Erre  egy  törvénytudó   méltatlankodni  kezdett:  „Mester,   ha
  ilyeneket mondasz,  minket is  gyalázol.” Ő  azonban így  folytatta:  „Jaj
  nektek is, törvénytudók! Elviselhetetlen terheket raktok az emberekre,  ti
  magatok azonban még egy ujjal sem segítetek azokat a terheket hordozni.”
  Lk 11,42-46

  Elmélkedés:

  A farizeusok után most a törvénytudókat figyelmezteti Jézus. Ők is csak az
  előírások külső betartására törekszenek, de nem veszik észre, hogy  közben
  elsiklanak a törvény mélyebb  szelleme mellett. Nem  veszik észre, hogy  a
  szeretet és az  igazságosság adja  meg a törvények  lényegét. A  szeretet,
  amelyet tanúsítanunk  kell  Isten iránt,  aki  előbb szeretett  minket,  s
  legfeljebb csak viszonozni  tudjuk szeretetét. És  az igazságosság,  amely
  meghatározza embertársainkhoz fűződő kapcsolatunkat.
  Akkor tudjuk  távol  tartani  a farizeusi  lelkületet  és  a  törvénytudók
  felszínességét, ha  nyitottak  vagyunk  Jézusra,  aki  rámutat  hibáinkra.
  Tanuljuk meg tőle a szeretet és az igazságosság törvényét!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Könyörülj  rajtam,  Uram  Jézus  Krisztus,  mint  ahogy  a  jobb   latoron
  könyörültél! Hatalmas kegyelmedbe ajánlom értelmemet, lelkemet,  testemet,
  becsületemet és minden javamat.
  Oltalmazz engem és minden  szerettemet, minden embertársamat a  gonosztól,
  kártól és veszedelemtől.  Öld ki  belőlünk a bűn  átkát, és  add, hogy  új
  életet éljünk!
  Canisius Szent Péter
______________________________

Évközi huszonnyolcadik hét – szerda

Megkeseredett Katolikusok Klubja
2011. október 12. Évközi huszonnyolcadik hét – szerda 

P. Daniel Ray LC

Lk 11,42-46
Egy farizeus lakomáján így beszélt Jézus az asztalnál ülőkhöz: "Jaj nektek, farizeusok! Tizedet adtok mentából, rutából és minden apró veteményből, de elhanyagoljátok az igazságosságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt meg nem szabad elhagyni! Jaj nektek, farizeusok! Szeretitek a főhelyeket a zsinagógában, és a köszöntéseket a nyilvános tereken. Jaj nektek! Olyanok vagytok, mint azok a sírok, amelyeket kívülről nem lehet észrevenni. Az emberek fölöttük járnak - anélkül, hogy tudnák." Erre egy törvénytudó méltatlankodni kezdett: "Mester, ha ilyeneket mondasz, minket is gyalázol." Ő azonban így folytatta: "Jaj nektek is, törvénytudók! Elviselhetetlen terheket raktok az emberekre, ti magatok azonban még egy ujjal sem segítetek azokat a terheket hordozni."

Bevezető ima: Uram hiszem, hogy jelen vagy most, hogy imámmal hozzád fordulok. Bízom benned és biztos vagyok benne, hogy megkapom a szükséges kegyelmeket a mai napra. Köszönöm szeretetedet és határtalan nagylelkűségedet. Neked adom az életem és a szeretetemet viszonzásul.

Kérés: Bár úgy látnám saját szívemet, ahogyan Te látod Uram!

1. Ugyanabban a csapdában vergődve. Egyetértettünk-e valaha Jézussal ebben az evangéliumi részben? „Adj nekik Uram, megérdemlik.” Képzeljük oda magunkat. Karunk összefonva, fejünket csóváljuk, egyet nem értve a képmutató farizeusokkal. Aztán eszünkbe jut valaki más, aki szintén megérdemelné a szidalmazást. Akár egy pap vagy püspök is eszünkbe juthat. Fel se tűnik, hogy Krisztus már nincs ott. Pedig pont most viselkedünk éppen úgy, mint a farizeusok, a szívünk keserű és száraz. Együtt ítélkezünk az Úrral, de nem szeretünk vele együtt. Elfelejtjük, hogy Jézus nemcsak megtérésére hívta a farizeusokat, hanem meg is halt értük. Olyanok vagyunk talán, mint az írástudók, ítélkezünk mások felett, de egy segítő imát nem ajánlunk fel. Ujjal mutogatni könnyű, szívből jövő szeretettel megtérésre hívni nehéz.

2. Megkeseredett katolikusok klubja. Nincs olyan ember, aki nem talál legalább egy kivetni valót plébániája vagy egyházmegyéje életében. Mivel az Egyház tagjai emberek, mindig van javítani való. Egy dolog látni, imádkozni és megoldani a gondot, és. más dolog elmélyülni a kritikában. Pontosan ezt teszik a „Megkeseredett Katolikusok Klubjának” tagjai, a legjobban szervezett egyházmegyében, vagy plébánián is csak negatív észrevételeik vannak, és szenvedélyesen azon köszörülik a nyelvüket. Ez az evangéliumi rész a szemüveg, amin keresztül a világot látják. A „Megkeseredett Katolikusok Klubjának” tagjai imáikban a „Bosszú Rózsafüzér” titkait mondják: Jézus elátkozza a fügefát, ostorral megtisztítja a templomot, elítéli a farizeusokat, szétválasztja a bárányokat és a kosokat és elküldi őket, a „tudod hova”… Lehet, hogy én is titkos tagja, vagy támogatója vagyok e csapatnak? Krisztus erős kifejezéseket használ, azonban ezek forrása Jézus olthatatlan, szeretet teli vágyából származnak, hogy a farizeusok térjenek meg, s nem egy megkeseredettségből. Ha keserűség van bennem, kérnem kell a megbocsátás kegyelmét, hogy szívből megbocsáthassak, ahogyan Krisztus is teszi.

3. Segítő kéz. Urunk volt a legnagyobb tanára Atyja szeretetének, az élet teljességének pedagógusa. Tudja, hogyan kell lelkeket apránként közelebb hívnia, mindegyiknek képessége szerint. Például, ahogyan a szamariai asszonnyal lépett kapcsolatba (Jn 4,5-29). Ha bárkinek az életét kritizálhatta volna, hát az övét biztosan. De Jézus nem ezt tette, hanem mert látta, hogy az asszonynak nyitott a szíve Isten jóságára és szeretetére. Ugyanígy a házasságtörő asszonynak is megbocsátott és megmentette őt a haláltól (Jn 8,3-11). Nem így bánt az írástudókkal, akik elviselhetetlen terheket róttak az emberekre, ennek a történetnek a végén. Keresztényekként segítenünk kell a testvéreinknek a bánat felindításában, hogy mind közelebb kerüljenek Krisztushoz. Ez nem lehet támadás, nehogy igazak legyenek ránk Krisztus szavai, hogy: „Nehéz terheket raktok az emberekre, de egy ujjal sem segítetek.”

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, ha magamba nézek, látom, hogy a keserűség és keménység önti el szívemet. Kész arra, hogy megítéljen másokat, de csak hogy saját felsőbbrendűségemben maradjak. Adj nekem a tiedhez hasonló szelíd és alázatos szívet!

Elhatározás: Ha valakire kritikusan nézek ma, imádkozom érte, és megkeresem két jó tulajdonságát is.

A pápa imaszándéka 2011 október hónapra:
Végső szakaszban levő betegek: Hogy életük végső szakaszában levő betegek szenvedéseikben támogatást nyerjenek az Istenbe vetett hit és a testvérek szeretete által.
Missziós világnap: Hogy a missziós világnap ünneplése növelje Isten népében az evangelizálásra irányuló szenvedélyt, és a missziós tevékenység támogatása imával és a szegényebb egyházaknak nyújtott gazdasági segítséggel valósuljon meg.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Évközi huszonnyolcadik hét – szerda

2011.10.12. szerda

(Szent Miksa, Szent Edwin, Szent Gottfried)
Isten megfizet kinek-kinek tettei szerint


Róm 2,1-11
Nincs tehát mentség számodra, bárki légy, te ember, aki ítélkezel; mert azzal, hogy mást elítélsz, önmagadat ítéled el, hiszen te, aki ítélkezel, hasonlókat teszel. Márpedig tudjuk, hogy Isten ítélete igazságosan éri azokat, akik ilyeneket tesznek. Vagy azt gondolod, te ember, hogy megmenekülsz Isten ítélete elől, amikor azt teszed, amiért elítélsz másokat, akik ilyeneket tesznek? Vagy megveted jóságának, türelmének és hosszantűrésének gazdagságát, s nem fogod fel, hogy Isten jósága bűnbánatra vezet? Pedig konokságod és megátalkodott szíved által haragot halmozol magadra, a harag napjára, amikor Isten igazságos ítélete megnyilvánul, s ő majd megfizet mindenkinek tettei szerint [Zsolt 62,13]: örök élettel azoknak, akik a jócselekedetben való kitartásukkal dicsőséget, tisztességet és halhatatlanságot keresnek, haraggal és bosszúval a viszálykodóknak és azoknak, akik nem engedelmeskednek az igazságnak, hanem a gonoszságnak hisznek. Gyötrelem és kín lesz az minden embernek, aki gonoszat tesz, elsősorban a zsidónak, aztán a görögnek; viszont dicsőség, tisztesség és béke mindenkinek, aki jót cselekszik, elsősorban a zsidónak, aztán a görögnek. Mert Istennél nincs személyválogatás.

Zs 61
A karvezetőnek. Iditun szerint. Dávid zsoltára. Csak Istenben nyugszik meg a lelkem, mert tőle jön segítségem. Mert ő az én Istenem és szabadítóm, oltalmazóm, hogy nagyon ne ingadozzam. Meddig támadtok mindnyájan egy emberre és sújtjátok le, mint megrogyott falat, megdőlt kerítést? Csakugyan úgy akarják ledönteni méltóságából; A hazugságban gyönyörködnek. Szájukkal áldást mondanak, de szívükben átkoznak. Csak Istenben nyugszik meg a lelkem, mert tőle jön reménységem. Mert ő az én Istenem és szabadítóm, oltalmazóm, hogy meg ne tántorodjam. Szabadulásom és dicsőségem Istenben van; Erősségem Istene ő; Istenben van menedékem. Bízzatok benne, népek minden gyülekezete, öntsétek ki előtte szíveteket; Isten a mi menedékünk. Ádám fiai csupa hiábavalóság, az emberek fiai csupa hazugság; Ha mérlegre kerülnek, a füstnél is könnyebbek, ahányan csak vannak. Ne bízzatok az igazságtalanságban, ne kívánjátok meg a rablott kincseket; Ha a gazdagságban bővelkedtek, ne kössétek hozzá szíveteket. Egyszer szólt Isten, ezt a két dolgot hallottam: Istené a hatalom, s tiéd, Uram, az irgalom; És te megfizetsz kinek-kinek cselekedetei szerint.

Lk 11,42-46
De jaj nektek, farizeusok! Mert tizedet adtok a mentából, a rutából és minden veteményből, de elhanyagoljátok az igazságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni. Jaj nektek, farizeusok! Mert szeretitek a főhelyeket a zsinagógában, és a köszöntéseket a piacon. Jaj nektek, mert olyanok vagytok, mint a jeltelen sírok, amelyek fölött emberek járnak, anélkül, hogy tudnának róla.' Erre a törvénytudók közül az egyik ezt mondta neki: ,,Mester! Ha ezt mondod, minket is gyalázol.' Ő ezt felelte neki: ,,Jaj nektek is, törvénytudók! Mert elviselhetetlen terheket raktok az emberekre, magatok pedig egy ujjatokkal sem érintitek a terheket.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger