2011. október 15., szombat

Avillai szent Teréz

Avillai szent Teréz

Ünnepe: október 15
„Attól féljetek, akinek hatalma van, hogy a kárhozatra vessen” – szól Jézus, aki főként feltámadása után oly gyakran mondja, hogy „ne féljetek!” Most mégis félt bennünket, s figyelmeztet, hogy legyünk óvatosak a gonosz lélekkel szemben, mert a legfontosabbról, lelkünk üdvösségéről van szó. Nem mentesülünk a kísértésektől, nem szabadulhatunk a világ csábításaitól, de felvértezhetjük magunkat, s megtanulhatjuk, hogyan kell visszautasítani a gonosz próbálkozásait. Jézus legyőzte a bűnt, nem engedi, hogy erőnkön felül kísértést szenvedjünk, s mindig velünk van. (Adoremus 2004)

A mély Istenkapcsolatból fakadó misztika, és a mindennapi élet gyakorlata jól megfértek Teréz életében. Igaz lelkülettel követte Jézust, és bíztatott másokat is Jézus követésére.

AVILAI (NAGY) SZENT TERÉZ Avilában, Spanyolországban született 1515. március 28-án, tizenegyedik gyermekként. Édesapja Cepeda Sanchez Alfonz jómódú, vallásos kereskedő ember volt, édesanyja Ahumada Beatrix igen jámbor asszony volt. Teréz korán megtanult imádkozni, hitéért lelkesedni és nagyon korán elkezdett olvasni. Tudásvágyát nehezen lehetett kielégíteni. Kedvenc olvasmányai a szentek élete volt. Gyermekes lelkesedéssel előbb vértanú, majd remete szeretett volna lenni. Ezután lovagregényeket próbált írni, majd szépségével kezdett túl sokat foglalkozni.
Tizenhat éves korában már a hivatását is elvesztette, már nem gondolt apácaságra. Vidám társasági életet élt. Ekkor édesapja ágostonos apácákra bízta nevelését. Itt újra magára talált, ám azt is tudta, édesapja ellenezné. Betegen hazakerült. Felgyógyulva titokban elhagyta otthonát és 1533. november 2-án apja beleegyezését is megszerezve karmelita apáca lett. Rendi neve: "A Jézusról nevezett Teréz".
Sokat betegeskedett, egy alkalommal napokig tetszhalott is volt már, majdnem élve eltemették, de magához térve és feljavulva egyre nagyobb lett életszentsége. Egyre többször jelentkezett életében a szemlélődő imádság kegyelme. Sokat szenvedett a gyanúsítások, megnemértések, értetlenségek miatt. Magával szemben is bizalmatlan volt, hátha nem Istentől vannak adományai. Tudós és szent emberek megnyugtatták, de figyelmeztették is a kegyelmekkel járó szent elkötelezettségre is. Gyóntatója parancsára kezdte leírni lelki élményeit.
Már életében szentként kezdték tisztelni, de a féltékenység sokakat ellene fordított. Látomásban az Úr parancsot adott neki, hogy elvonultabb élettel folytassa lelki útját. 1562. augusztus 24-én Avilában 12 társával megalapították a Szent József-kolostort. Itt az eredeti karmelita szabály szerint éltek, "sarutlanok" lettek. Keresztes Szent Jánossal sikeresen reformálta meg rendjüket, az eredeti szigorú szabályok szellemében. Sok rendházat alapított, kiterjedt levelezést folytatott.
Sokan kívánták látni, vele találkozni. Amikor Alba hercegi családja hívta, hogy jelenlétével segítséget adjon, Teréz sietett Albába, de már csak nagybetegen ért oda. Megmondta halála pontos idejét, de alázatosan vállalta az orvosi vizsgálatok és kezelések gyötrelmeit. 1582. október 4-én halt meg, azon a napon, amelyen XIII. Gergely pápa naptárreformja megkezdődött, ezért ünnepeljük október 15-én (mert 4-én a naptárreform miatt 15-ét írtak!). Holtteste épségben maradt, Albában őrzik, a tiszteletére emelt gyönyörű bazilikában. 1614-ben boldoggá avatták, 1622-ben pedig XV. Gergely pápa szentté avatta. VI. Pál pápa 1970-ben egyháztanítói címet adott neki. Spanyolország második védőszentje. Jelmondata volt: "Szenvedni vagy meghalni!"
Példája:
 Gyengén, betegen is erős az erős!

AVILAI SZENT TERÉZ

2011.10.15. szombat: AVILAI SZENT TERÉZ
 
Ábrahám a remény ellenére is reménykedve hitte, hogy sok nép atyja lesz


Róm 4,13.16-18
Azt az ígéretet ugyanis, hogy a világ örököse lesz, Ábrahámnak és utódainak nem a törvény közvetítésével adták, hanem a hitből való megigazulás alapján. Azért hitből, hogy minden kegyelemből legyen, és az ígéret biztos legyen minden utód számára, nemcsak azoknak, akik a törvényből vannak, hanem azoknak is, akik Ábrahám hitéből vannak, aki mindnyájunknak atyja Isten előtt, amint meg van írva: ,,sok nemzet atyjává rendeltelek' [Ter 17,5]. Ő hitt annak, aki életre kelti a holtakat, és aki nevet ad a nemlétezőknek, hogy létezzenek. Ő reménységgel hitt a remény ellenére, így sok nemzet atyja lett, amint megmondatott neki: ,,Annyi lesz a te utódod' [Ter 15,5].

Zs 104,6-9.42-43
ti, az ő szolgájának, Ábrahám utódai, választottjának, Jákobnak fiai. Ő, az Úr, a mi Istenünk, az egész földön ő ítélkezik. Örökké gondol szövetségére, szavára, amelyet ezer nemzedékre adott, arra, amit Ábrahámmal megkötött, amire megesküdött Izsáknak. Mert megemlékezett szent szaváról, amelyet szolgájához, Ábrahámhoz intézett. Kivezette népét ujjongásban, választottait vigasságban.

Lk 12,8-12
Mondom pedig nektek: Aki megvall engem az emberek előtt, azt az Emberfia is megvallja Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt Isten is megtagadja angyalai előtt. Ha valaki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer; de aki a Szentlelket káromolja, annak nincs bocsánat. Mikor pedig a zsinagógába, elöljárók és hatóságok elé hurcolnak benneteket, ne aggódjatok azon, hogy hogyan és mivel védekezzetek, vagy mit mondjatok, mert a Szentlélek megtanít benneteket abban az órában, hogy mit kell mondanotok.'

Avilai Nagy Szent Teréz, szűz és egyháztanító

2011. október 15. - Szombat

  Jézus egy  alkalommal  így  beszélt tanítványaihoz:  Mondom  nektek,  hogy
  mindazt, aki  megvall engem  az emberek  előtt, az  Emberfia is  megvallja
  Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt én is
  megtagadom Isten angyalai  előtt. Aki az  Emberfia ellen szól,  bocsánatot
  nyer, de aki  a Szentlelket káromolja,  az nem nyer  bocsánatot. Amikor  a
  zsinagógák, elöljárók vagy hatóságok elé hurcolnak titeket, ne aggódjatok,
  hogy miképpen  és mivel  védekezzetek, vagy  mit mondjatok!  A  Szentlélek
  abban az órában megtanít majd titeket, hogy mit kell mondanotok.
  Lk 12,8-12

  Elmélkedés:

  A Szentlélek működése nem csak  az Egyház működésében és  tanúságtételében
  fedezhető fel, hanem mindenkinek a személyes, egyéni életében is. A  lélek
  ugyanis    csodálatos    módon    átalakítja    életünket.    Segítségével
  felfedezhetjük,  hogy  Krisztushoz   tartozunk  és   erősíthetjük  ezt   a
  kapcsolatot. A Lélek ugyanakkor segít megértenünk emberi és  istengyermeki
  méltóságunkat. A Szentlélek  benső, lelki emberré  formál minket.  Nélküle
  elvesznénk az anyagi  világban, s  könnyen megfeledkeznénk  arról a  nemes
  hivatásról, amelyre Isten  hívott meg minket.  Nélküle elveszíthetnénk  az
  üdvösség útján, s csupán ebben a világban élnénk. Emellett Jézus azért  is
  küldi el, ajándékozza  nekünk a  Szentlelket, hogy  megerősítsen minket  a
  hitvallásban és a tanúságtételben. Engedelmeskedjünk a Lélek erejének!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Irgalmas  és   könyörületes   Urunk,  bocsásd   meg   törvényszegéseinket,
  igazságtalanságainkat,  botlásainkat   és  vétkeinket.   Ne  említsd   fel
  szolgáidnak és szolgálóidnak bűnét,  hanem tégy tisztává minket  igazságod
  által. Irányítsd lépteinket  az igazságosságban és  abban, ami  méltányos,
  hogy szívünk alázatosságában járjunk, azt tegyük, ami szép, ami előtted és
  vezetőink előtt tetszésre talál.
______________________________

Avilai Nagy Szent Teréz, szűz és egyháztanító

A Szentlélek sugallataihoz való hűség
Avilai Nagy Szent Teréz, szűz és egyháztanító
2010. október 15. Évközi huszonnyolcadik hét – szombat

P. James Swanson

Lk 12,8-12
Mondom pedig nektek: Aki megvall engem az emberek előtt, azt az Emberfia is megvallja Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt Isten is megtagadja angyalai előtt. Ha valaki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer; de aki a Szentlelket káromolja, annak nincs bocsánat. Mikor pedig a zsinagógába, elöljárók és hatóságok elé hurcolnak benneteket, ne aggódjatok azon, hogy hogyan és mivel védekezzetek, vagy mit mondjatok, mert a Szentlélek megtanít benneteket abban az órában, hogy mit kell mondanotok.''

Bevezető imádság: Hozzád jövök, Úr Jézus Krisztus, barátom és mesterem, hogy téged hallgatva többet tudjak meg rólad, jobban megismerjelek és tanuljak tőled. Szeretnék a Szentlélek sugallataival összhangban élni.

Kérés: Uram, adj kegyelmet, hogy a mai napon kiállhassak a hitemért!

1. Túl gyávának lenni a vértanúságra. Néha nagyon nehéz mások előtt Jézus mellett kiállni. Elgondolkodunk a vértanúság lehetőségén, és megkérdezzük magunktól, hogy vajon akkor is hűségesek maradnánk-e Jézushoz, ha az a halált jelentené számunkra. Azt gondolhatnánk, hogy a mindennapi életünkben egész jól kiállunk Jézus tanítása mellett, de valóban így van ez? Tiltakozás nélkül hallgatunk meg Jézus és az Egyház elleni támadásokat. Néha még bólintunk vagy mosolygunk is egyet, mintha egyetértenénk. Mi magunk persze soha nem mondanánk ilyesmit, de nem is állunk ki igazán Jézus mellett, még akkor sem, ha nem kellene vértanúvá lennünk miatta. Milyen sokaknak esik szörnyen nehezére, hogy akárcsak keresztet vessenek nyilvános helyen! Otthon mindig megteszem, ha asztalhoz ülök, de egy étteremben valahogy olyan szörnyen nehezemre esik, pedig az egyetlen baj vele az, hogy "az emberek látnák, hogy katolikus vagyok".

2. Elfogadni az igazságot. Jézus tanítása az istenkáromlásról nyugtalaníthatna bennünket, mert azt gondolhatnánk, hogy van olyan bűn, amely nem nyerhet megbocsátást. De nem létezik olyan bűn, amelyet ne lehetne megbocsátani. Isten szeretete és irgalma a bűnnel szemben mindenható. Az istenkáromlást az Egyház "végső bánattalanság"-ként (KEK 1864) értelmezi, vagyis hogy a Szentlélek meg akar győzni bennünket cselekedeteink bűnösségéről, de mi azt nem fogadjuk el. Ha halálunk előtt még hagyjuk magunkat meggyőzni, akkor nem vagyunk vétkesek a Szentlélek káromlásának bűnében. Ha azonban meghalunk anélkül, hogy elfogadtuk volna az igazságot, akkor bűnösek vagyunk a Szentlélek káromlásának vétkében. Megengedem a Szentléleknek, hogy meggyőzzön bűnösségemről? Van valami, amiről az Egyház azt tanítja, hogy helytelen, de én azt nem akarom elfogadni? Vannak olyan bűnök, amelyekről azt gondolom, hogy nem is olyan rosszak, mert az életem részévé akarom tenni őket? Vannak még más pontok is, amelyeknél védekezem az ellen, hogy a Szentlélek az igazságra formálja a lelkiismeretemet? Azok a bűnök, melyeket nem fogadunk el bűnnek, nem is nyerhetnek megbocsátást.

3. Életemmel tanúságot tenni. Talán nem félünk túlságosan attól, hogy kereszténységünk miatt bíróság elé idéznek minket, mégis mindennap tanúságot kellene tennünk hitünkről. Nem számít, hova megyünk, vagy mit csinálunk, Krisztusba vetett hitünk tanúi vagyunk. A görög mártír szó "tanú"-t jelent. Hagynom kellene, hogy a Szentlélek beszéljen általam, ha másokkal szemben állok. Sokan vannak, akik tudják rólam, hogy keresztény vagyok. Nemcsak engem, hanem minden keresztényt az én cselekedeteim alapján fognak megítélni. Ezért a szeretetet úgy kellene megélnem, mint az igazi keresztény ember ismertetőjelét. Ha megélem a szeretetet, akkor az mindenki számára annak jele lesz, hogy Jézus tanítása az Igazság. Gyakorolnom kellene az olyan ember alázatát, aki Isten, a mi Atyánk nagyságára és szentségére tekint, mégis felismeri önnön jelentéktelenségét és bűnösségét. Mindezeket az erényeket mindennapjaim egészen konkrét helyzeteiben kellene megélnem. Minderre csak akkor vagyok képes, ha hagyom, hogy tetteimen keresztül a Szentlélek szóljon, hogy életem arról tegyen tanúbizonyságot másoknak, amiről kell.

Beszélgetés Krisztussal: Édes Jézusom, Te szorosabb kapcsolatra hívsz engem. Közelebb szeretnék kerülni hozzád, néha mégis tétovázom. Segíts gyenge akaratomnak! Gyújtsd szívemet nagyobb szeretetre irántad, hogy valóban mártír lehessek, hűséges szereteted tanúja! Nyisd ki szívemet a Szentlélek számára, hogy igazi keresztényként élhessek!

Elhatározás: Ha másokkal szemben állok, mindig tudatában akarok lenni annak, hogy a krisztusi kinyilatkoztatás igazságának tanúja vagyok, és meg akarom próbálni a Szentlelket tetteimen keresztül szólni hagyni.

Erdő Péter bíboros atya 2011. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy érezzük Szűz Mária anyai pártfogását a történelem minden helyzetében.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger