2011. október 17., hétfő

ANTIOCHIAI SZENT IGNÁC

2011.10.17. hétfő: ANTIOCHIAI SZENT IGNÁC
 
Nekünk is megigazulásunkra szolgál, ha hiszünk abban, aki föltámasztotta Urunkat


Róm 4,20-25
és Isten ígéretével szemben sem kételkedett hitetlenkedéssel, hanem megerősödött hitében, s megadta a tiszteletet Istennek abban a teljes meggyőződésben, hogy van hatalma megtenni, amit ígért. És ezt számították be neki megigazulásul [Ter 15,6]. De nemcsak róla írták meg azt, hogy beszámították neki, hanem rólunk is, akiknek beszámítják, ha hiszünk abban, aki feltámasztotta halottaiból Jézust, a mi Urunkat, aki bűneinkért átadatott, és megigazulásunkért feltámadt.

Lk 1,69-75
Az üdvösség szarvát támasztotta nekünk, Dávidnak, az ő szolgájának házában [Zsolt 18,3; 132,17], amint megmondta szentjeinek ajkával, ősidőktől fogva prófétái által. Megmentett minket ellenségeinktől, és mindazok kezéből, akik gyűlölnek minket [Zsolt 106,10]; hogy irgalmasságot cselekedjék atyáinkkal, és megemlékezzék az ő szent szövetségéről, az esküről, melyet Ábrahám atyánknak esküdött, hogy majd megadja nekünk [Zsolt 105,8; 106,45; Lev 26,42], hogy ellenségeink kezéből megszabadulva, félelem nélkül szolgáljunk neki, szentségben és igazságban őelőtte életünknek minden napján.

Lk 12,13-21
Valaki megszólította a tömegből: ,,Mester! Mondd testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!' Ő azt felelte neki: ,,Ember! Ki tett engem bíróvá vagy végrehajtóvá közöttetek?' Aztán így szólt hozzájuk: ,,Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.' Példabeszédet is mondott nekik: ,,Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Akkor így gondolkozott magában: ,,Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet.'' Majd azt mondta: ,,Ezt fogom tenni: Lebontom magtáraimat, nagyobbakat építek, és oda gyűjtöm minden termésemet és vagyonomat. Azután azt mondom lelkemnek: Én lelkem! Van sok javad, sok esztendőre eltéve; nyugodjál, egyél, igyál, élvezd az életet!'' Isten azonban így szólt hozzá: ,,Esztelen! Még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?'' Így jár az, aki kincset gyűjt magának, és nem az Istenben gazdag.'

Antiochiai Szent Ignác püspök és vértanú

  2011. október 17. - Hétfő

  Abban az időben,  amikor Jézus tanított,  valaki megszólalt a  sokaságból:
  „Mester, szólj testvéremnek,  hogy ossza  meg velem az  örökséget!” Ő  így
  válaszolt neki: „Ember, ki hatalmazott fel engem, hogy bírátok legyek,  és
  elosszam  örökségteket?”  Majd  a   tömeghez  fordult:  „Vigyázzatok,   és
  őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való  bővelkedéstől
  függ az ember élete”.
  Példabeszédet is  mondott nekik:  „Egy gazdag  embernek a  földje  bőséges
  termést hozott, így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtenem a
  termésemet. Tudom  már,  mit  teszek: lebontom  csűreimet  és  nagyobbakat
  építek, oda  gyűjtöm  majd a  termést  és minden  vagyonomat.  Aztán  majd
  elégedetten mondom magamnak:  Ember, van elég  vagyonod, eltart sok  évig.
  Pihenj, egyél, igyál, és  élvezd az életet! Ám  az Isten így szólt  hozzá:
  Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz,  amit
  szereztél? Így jár az, aki  kincset gyűjt magának, ahelyett hogy  Istenben
  gazdagodnék!”
  Lk 12,13-21

  Elmélkedés:

  A pénz utáni mohóság, a vagyon utáni vágyakozás, a kapzsiság azért  számít
  bűnnek, mert ellenkezik a felebaráti szeretet törvényével és elfordítja az
  ember szívét Istentől. Mégis, mindezzel  mit sem törődve, egyesek a  földi
  gazdagságban bizakodnak és  minden igyekezetükkel gazdagodni  szeretnének.
  Szívüket elzárják a nagylelkű Isten és a szükséget szenvedő emberek  elől.
  Az evangéliumban  olvasott példabeszéd  rávilágít a  kapzsiság  lényegére:
  egyrészt a minél  nagyobb megszerzésének vágyára,  másrészt az ahhoz  való
  ragaszkodásra. Aki ily módon  a földi kincsekhez  köti magát, elfelejti  a
  legfőbb emberi  célt, az  üdvösséget. Jézus  a vagyonban  való  bővelkedés
  helyett más utat, a lelkiekben való gazdagodás ajánlja tanítványainak.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, eljöttem házadba; hogy meghalljam, mit mondasz nekem Te,  Atyaisten,
  Teremtőm, s Te, Úr Jézus,  Megváltóm, Te, jóságos Szentlélek,  Vigasztalóm
  életben  és  halálban.   Nyisd  meg  szívemet   Szentlelked  által   Jézus
  Krisztusért, hogy szavaidból megtanulhassam megbánni bűneimet, életben  és
  halálban hinni Jézus Krisztusban, s  minden nap jobbá lenni szent  életben
  és életmódban. Halld meg és hallgasd meg, Istenem, Jézus Krisztus által.
______________________________

Antiochiai Szent Ignác püspök és vértanú

Antiochiai Szent Ignác püspök és vértanú
2011. október 17. Évközi huszonkilencedik hét – hétfő

P. Alfonse Nazzaro LC

Lk 12,13-21
Valaki megszólította a tömegből: ,,Mester! Mondd testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!'' Ő azt felelte neki: ,,Ember! Ki tett engem bíróvá vagy végrehajtóvá közöttetek?'' Aztán így szólt hozzájuk: ,,Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.'' Példabeszédet is mondott nekik: ,,Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Akkor így gondolkozott magában: ,,Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet.'' Majd azt mondta: ,,Ezt fogom tenni: Lebontom magtáraimat, nagyobbakat építek, és oda gyűjtöm minden termésemet és vagyonomat. Azután azt mondom lelkemnek: Én lelkem! Van sok javad, sok esztendőre eltéve; nyugodjál, egyél, igyál, élvezd az életet!'' Isten azonban így szólt hozzá: ,,Esztelen! Még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?'' Így jár az, aki kincset gyűjt magának, és nem az Istenben gazdag.''

Bevezető ima: Uram, tudom, hogy kincseim a mennyben vannak, és hogy Te őrzöd a kincsekhez vezető kulcsokat. Jézus, szeretném birtokolni ezt a jutalmat és a kincseidet. Tudom, hogy hihetetlenül nagy áron váltottál meg.

Kérés: Istenem segíts, hogy csakis utánad sóvárogjak, és ne ennek a világnak a gazdagsága után!

1. Diszharmónia. Könnyű belefeledkezni a földi lét dolgaiba – pénz, vágyak, idő, munka, függőség. Mindezek lyukakat ütnek lelkünkben, melyeket egyedül az igaz gyógyító tömhet be, mi mégis saját dolgainkat hajszoljuk. Földi kincseket hajszolunk annak reményében, hogy azok majd meggyógyítják, törött, összezavart lényünket. De a földi dolgok gyakran csak még jobban összezavarják életünket. Melyek azok a földi dolgok, amelyek összezavarnak?

2. Személyes növekedés. Az életünkben lévő zavar felismerése az első lépés a gyógyulás útján. A felismerés hozza magával annak megértését, hogy ezeket a lyukakat csakis az igaz Megváltó töltheti ki. Emlékezzünk: a mennyek országa egész, igazi és tökéletes. A lelki egészség és növekedés szeretetünk felajánlását követeli meg tőlünk és azt, hogy maradjunk meg Krisztus szeretetében a biztos növekedés érdekében. A növekedés legegyszerűbb módja az, ha Krisztus iránti szeretetünkben növekszünk, ha nem szűnünk meg Őt keresni. A kitartás a kulcs.

3. Harmónia. Örvendezzünk, mert az Úr hatalmas dolgokat ígért nekünk, hogy szíveinket az övé mellé állítsuk. Krisztus eljött és azt mondta „Itt vagyok” tehát segít és bőségesen megáld minket. A harmóniát úgy érhetjük el, hogy szelíd és alázatos szolgákká válunk, készen arra, hogy Krisztus eszközként használjon minket Isten szerető tettéhez. A mások iránti túláradó szeretet által szeretjük igazán magunkat, és így találhatunk rá az önmegvalósítás és a nagyság útjára is. A szolga szívében érzett szeretete hozza őt összhangba szívének Teremtőjével.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, segíts, hogy megismerjem önmagamat, és hogy felismerjem, ahol diszharmónia van bennem. Eltávolít tőled, amit csinálok? Egyedül téged vágylak szolgálni, Uram. Segíts, hogy növekedhessek azáltal, hogy téged és másokat szeretlek. Tudom, Uram, hogy így növekedhetek összhangban szereteteddel.

Elhatározás: Uram, megkeresem, hol gyengülök el a világi dolgok miatt és ezeknek a világi szenvedélyeknek az erejét szolgálatra és mások szeretetére használom.

Erdő Péter bíboros atya 2011. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy érezzük Szűz Mária anyai pártfogását a történelem minden helyzetében.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger