2011. október 19., szerda

Keresztes szent Pál

Keresztes szent Pál

Mitől boldogok azok, akik Jézust szolgálják? – tehetjük fel a kérdést a mai evangélium kapcsán. Az engedelmesség és a hűségesen végzett szolgálat többet ér mindennél, amit itt a földön megszerezhetünk munkánkkal és szorgalmunkkal. A Jézusnak és Jézusért elvégzett szolgálat a legnagyobb jutalmat, az örök életet biztosítja számunkra. A szolgálat lényege, hogy lemondok szándékaimról és meghajlok Isten akarata előtt. Csak egy úrnak szolgálhatok! Ki az az egyetlen úr, aki előtt meghajlok? (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi huszonkilencedik hét – szerda

2011.10.19. szerda

(Brébeuf Szent János és Jogues Szent Izsák, Keresztes Szent Pál)
A bûntôl megszabadulva az igaz élet szolgái lettetek


Róm 6,12-18
Ne uralkodjék tehát a bűn halandó testetekben, ne engedelmeskedjetek kívánságainak, de ne is adjátok oda tagjaitokat a bűnnek a gonoszság fegyvereiként, hanem mint akik a halálból életre keltetek, adjátok magatokat Istennek, s tagjaitokat is, mint az igazság fegyvereit, adjátok Istennek. Mert a bűn nem fog uralkodni rajtatok, hisz nem vagytok már a törvény alatt, hanem a kegyelem alatt. Mi következik tehát ebből? Vétkezzünk, mert nem a törvény, hanem a kegyelem alatt vagyunk? Isten ments! Nem tudjátok, hogy ha odaadjátok magatokat szolgák gyanánt engedelmességre annak, akinek engedelmeskedtek, a szolgái vagytok: vagy a bűné a halálra, vagy az engedelmességé a megigazulásra? Hála legyen azonban Istennek, hogy bár szolgái voltatok a bűnnek, szívből engedelmesek lettetek annak a tanításnak, amelynek Isten átadott titeket, s így megszabadultatok a bűntől, és az igazság szolgái lettetek.

Zs 123
Zarándok-ének. Dávidtól. Ha nem az Úr lett volna velünk, -- vallja meg most Izrael, -- ha nem az Úr lett volna velünk, amikor az emberek fölkeltek ellenünk, talán elevenen nyeltek volna el minket, amikor haragjuk felgerjedt ellenünk. Talán elnyeltek volna minket a vizek, rohanó patak árasztott volna el minket, talán elborítottak volna a felbőszült vizek. Áldott az Úr, aki nem engedte meg, hogy fogaik martaléka legyünk! Megszabadultunk, mint a madár, a vadászok csapdájától. A csapda összetört és mi megszabadultunk. Az Úr nevében van a mi segítségünk, aki az eget és a földet alkotta.

Lk 12,39-48
Azt is tudjátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni a házába. Ti is legyetek készen, mert amelyik órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia.' Péter ekkor megkérdezte: ,,Uram! Nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?' Az Úr így válaszolt: ,,Mit gondolsz, ki az a hű és okos intéző, akit az úr a házanépe fölé rendel, hogy idejében kiadja részüket az élelemből? Boldog az a szolga, akit ura ebben a munkában talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha ez a szolga azt mondja magában: ,,Késik az én uram'', és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, megjön annak a szolgának az ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyet nem ismer. Kegyetlenül megbünteti és a hűtlenek sorsára juttatja. Az a szolga pedig, aki ismerte ura akaratát, de nem hajtotta végre azt és nem cselekedett akarata szerint, sok verést fog kapni. Aki pedig nem ismerte, és úgy tette azt, amiért büntetést érdemel, kevesebb verést kap. Mert attól, akinek sokat adtak, sokat fognak követelni, és attól, akire sokat bíztak, többet fognak számon kérni.

Évközi huszonkilencedik hét – szerda

  2011. október 19. – Szerda

  Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Gondoljátok meg: Ha tudná
  a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni  házába.
  Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem
  is gondoljátok.”
  Péter megkérdezte: „Uram,  csak nekünk  mondod ezt  a példabeszédet,  vagy
  mindenkinek?” Az  Úr így  válaszolt: „Ki  a  hű és  okos sáfár,  akit  ura
  szolgái fölé rendel, hogy ha eljön az ideje, kiadja részüket az élelemből?
  Boldog az  a  szolga, akit  hazatérő  ura ebben  a  tevékenységben  talál.
  Bizony, mondom nektek, hogy  minden vagyonát rábízza. De  ha a szolga  azt
  mondja magában:  „Uram bizonyára  késni  fog”, és  elkezdi verni  a  többi
  szolgát és szolgálót, eszik-iszik meg részegeskedik, és megérkezik ennek a
  szolgának az ura olyan napon, amikor nem is várja, és olyan órában, amikor
  nem  gondolja,  bizony  kegyetlenül  megbünteti,  és  a  hűtlenek  sorsára
  juttatja. Az a szolga,  aki ismeri ura akaratát,  de nem áll készen,  hogy
  akarata szerint járjon el, sok verést  kap. Aki azonban nem ismeri, s  így
  tesz olyat,  amiért büntetést  érdemel, csak  kevés verést  kap. Mert  aki
  sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól  többet
  kérnek számon.”
  Lk 12,39-48

  Elmélkedés:

  Nem csak  a  gazdának,  de  a szolgának  is  megvan  a  maga  felelőssége.
  Hűségesen kell  teljesítenie mindazt,  amit ura  rábíz, mert  akire  sokat
  bíztak, attól többet is kérnek számon.  Isten azt a feladatot bízza  ránk,
  hogy  közreműködjünk  szándékainak  megvalósulásában  a  világban  és   az
  egyházban. Követendő példánk maga Jézus, az Atya alázatos szolgája, aki  a
  végsőkig, a  keresztig hűséges  marad küldetéséhez,  megteszi, amit  Atyja
  kíván tőle.  Engedelmessége jutalmaként  részesül  a feltámadásban.  A  mi
  szolgaságunk nem  rabszolgaságot  jelent,  amely  elvenné  szabadságunkat,
  hanem  szolgálatot,  amely   kitart  a  hűségben.   Isten  szolgáiként   a
  szenvedéseken és a próbatételeken keresztül juthatunk be Isten  Országának
  dicsőségébe.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Kérünk, Urunk, Istenünk, taníts meg  bennünket arra; hogy helyesen  kérjük
  tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé,
  minden viharvert  lélek csendes  kikötője! Mutasd  meg az  irányt,  amerre
  mennünk kell!  Újítsd  meg  bennünk az  engedelmesség  lelkületét!  Lelked
  zabolázza meg féktelen érzékeinket! Vezess el és adj erőt ahhoz, ami  igaz
  javunk: hogy megtartsuk törvényeidet, és minden tevékenységünkben  folyton
  örvendjünk a te  csodálatos és felüdítő  jelenlétednek! Tiéd minden  szent
  dicsérete és magasztalása mindörökké.
______________________________

Évközi huszonkilencedik hét – szerda

2011. október 19. Évközi huszonkilencedik hét – szerda


Lk 12,39-48
Azt is tudjátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni a házába. Ti is legyetek készen, mert amelyik órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia.'' Péter ekkor megkérdezte: ,,Uram! Nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?'' Az Úr így válaszolt: ,,Mit gondolsz, ki az a hű és okos intéző, akit az úr a házanépe fölé rendel, hogy idejében kiadja részüket az élelemből? Boldog az a szolga, akit ura ebben a munkában talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha ez a szolga azt mondja magában: ,,Késik az én uram'', és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, megjön annak a szolgának az ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyet nem ismer. Kegyetlenül megbünteti és a hűtlenek sorsára juttatja. Az a szolga pedig, aki ismerte ura akaratát, de nem hajtotta végre azt és nem cselekedett akarata szerint, sok verést fog kapni. Aki pedig nem ismerte, és úgy tette azt, amiért büntetést érdemel, kevesebb verést kap. Mert attól, akinek sokat adtak, sokat fognak követelni, és attól, akire sokat bíztak, többet fognak számon kérni.

Bevezető Ima: Uram, tudom, hogy eljöveteled új életet jelent. Taníts türelmesen és alázatosan várni rád. Mutasd meg, hol kell várnom, segíts hinnem és bíznom eljöveteledben!

Kérés: Készíts fel Uram, hogy nyitott elmével és szívvel várjam eljöveteled! Segíts, hogy hűséges és óvatos legyek eljöveteled örömét várva!
1. Vigaszt meríteni abból, hogy Jézus újra eljön. Minden, amire szükségünk van a vigasztaláshoz, hogy tudjuk – Jézus újra eljön. Az Úr a mi sziklánk, Ő a mi alapunk. Az írásokból tudjuk, hogy Isten mindig megtartja ígéreteit; ezért azt is tudjuk, hogy egy napon Jézus újra el fog jönni. Készek vagyunk erre? Felkészítettük szívünket? Minden napra úgy készítjük fel szívünket, mintha ez lenne az a nap, amelyen a mi feltámadott Urunkkal szemtől szembe találkozhatunk?
2. Türelem. Vajon mindig elég hűségesek vagyunk? Örvendezzünk, hogy Krisztus akkor is hűséges marad, amikor mi nem. A hit – bár Isten ajándéka- türelmet igényel. A türelem erény és egyben kegyelem is. Definíció szerint a hűség állhatatos szeretet, az ígéretekhez való szilárd ragaszkodás. Vajon ez nem igényel türelmes lelket? A várakozás az ígéretek beteljesedésére, nem követel tőlünk türelmet? Türelmesen bízunk, mert erős biztosítékunk van, hogy az ígéretek beteljesülnek.

3. A felfedett kegyelem. Jézus mindenkit egyedi módon hív. Pétert arra hívta, hogy vigye tovább az általa alapított Egyházat. Péter tudta az igazságot, ezért Isten sokat kért tőle. Valójában azok a dolgok, amiket Isten kér tőlünk, többségében nem Krisztus fényében tündökölnek. Terhesnek tekintjük őket, amelyek saját világi dolgaink útjába állnak. A kegyelem, amit a keresésben és a megtalálásban kapunk bőséges. Az apostolok cselekedeteiben, amikor a vének megszidják az apostolokat, mert azok a Jézus nevében tanítanak Péter így felel: „Helyes volna-e Isten előtt, hogy inkább rátok hallgassunk, mint az Istenre?” (Vö.: ApCsel 4,13-20). Az ilyen engedelmesség által nyerhetünk mi is kegyelmet. Bár Isten többet kér azoktól, akik többet kaptak tőle, nagy jutalmat kapnak azok, akik engedelmeskednek Krisztusnak.

Beszélgetés Krisztussal: Mivel megígérted, hogy újra eljössz, ebben a tudatban türelmesen várok rád Uram. Tudom, hogy jutalmam a mennyben, sokkal nagyobb lesz, mint a földi élet bármely jutalma. Adj hitet és állhatatosságot, hogy várhassalak, hogy érkezésed számomra ne meglepő legyen, hanem örömteli!

Elhatározás: Azzal a személlyel fogok jót cselekedni, akivel a legtöbb problémám van.

Erdő Péter bíboros atya 2011. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy érezzük Szűz Mária anyai pártfogását a történelem minden helyzetében.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger