2011. október 21., péntek

Boldog IV. Károly király

Boldog IV. Károly király

Ünnepe: október 21Ausztriai Károly osztrák császár és magyar apostoli király a Duna-menti Persenbeuban született 1887. augusztus 17-én. Édesapja az osztrák Habsburg-Lotaringiai dinasztiából származó Ottó főherceg, édesanyja Mária Jozefa szász főhercegnő volt.
Károly nagyon fiatalon megkezdte katonai karrierjét: nem volt még 16 éves, amikor 1903. szeptember 1-jén kinevezték az I. ulánusezred hadnagyává. Ettől a pillanattól kezdve egészen hazájából történt száműzetéséig nem veti le a katonai egyenruhát, büszkén viselve azt – nem a hatalom jeleként, hanem mint a hazáért, a birodalomért végzett szolgálat jelképét.
1911. október 21-én Schwarzau várában feleségül vette Bourbon Zita hercegnőt, az utolsó pármai herceg, Róbert leányát. Mindketten nagyon komolyan készültek a házasságra, különösen Károly főherceg, akit a legszentebb és legigazabb szándékok vezéreltek. Házasságukból nyolc gyermek született.
Károly a tróntól távol, vidéki helyőrségeken élt egészen 1914-ig, amikor nagybátyját, Ferenc Ferdinánd főherceget Szarajevóban meggyilkolták és ezzel Károly főherceg lett a trónörökös.
Ferenc József császár 1916. november 21-én bekövetkezett halála az I. világháború kellős közepén – és így a legkevésbé alkalmas pillanatban – érte a 29 esztendős fiatal Károlyt, akinek az uralkodás súlyos terhét át kellett vennie.
Ő volt az egyedüli a háborús hatalmak államfői közül, aki teljes mértékben követte XV. Benedek pápa béketörekvéseit; de a lelkét átható mély katolikus érzések sajnos nem jellemezték a többi harcoló nemzet vezetőjét, ezért többször kifejezett békevágya nem talált meghallgatásra.
1919-ig családjával a Bécs melletti Eckartsau várában élt, ahol számára megalázó és szerény körülmények között, szigorú őrizet alatt, szinte fogolyként kezelték, nem hagyhatta el lakhelyét. Ő mégsem mutatkozott boldogtalannak, örömmel töltötte el az, hogy végre sok időt szentelhetett feleségének és gyermekeinek. Azt követően, hogy két ízben megpróbálta visszaállítani Magyarországon a királyságot, valamint Horthy Miklós admirális árulása után Károly királyt fogolynak nyilvánították és feleségével együtt végleges száműzetésbe Madeira szigetére, Funchalba szállították.
A számára kijelölt, rendkívül nyirkos és hideg lakhely következtében Károly király gyógyíthatatlan tüdőgyulladást kapott, amelyben szíve fölmondta a szolgálatot. 1922. április 1-jén hunyt el, földi maradványait a Nossa Senhora do Monte (Hegyi Miasszonyunk)-szentélyben helyezték végső nyugalomra. VR/MK

Évközi huszonkilencedik hét – péntek

2011.10.21. péntek

(Szent Orsolya és vértanútársai, Szent Hilárion, Berecz Skolasztika)
Bár a jót szeretném tenni, a rosszra vagyok kész


Róm 7,18-25a
Tudom ugyanis, hogy a jó nem lakik bennem, azaz a testemben; mert megvan bennem az akarat a jóra, de a jót megtenni nem tudom. Hisz nem teszem a jót, amelyet akarok, hanem azt teszem, amit nem akarok, a rosszat. Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, már nem én teszem azt, hanem a bűn, amely bennem lakik. Így tehát én, aki a jót akarom tenni, azt a törvényt találom, hogy a rossz áll hozzám közel; mert belső emberi voltom szerint gyönyörűségemet találom Isten törvényében, de más törvényt érzek tagjaimban, s ez küzd értelmem törvénye ellen, és a bűn törvényének foglyává tesz, amely tagjaimban van. Ó, én szerencsétlen ember! Ki szabadít meg e halálnak testétől? Isten kegyelme, Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Így tehát én magam az értelmem által Isten törvényének szolgálok, a test által azonban a bűn törvényének.

Zs 118,66-68.76-77.93-94
Taníts jóra, okosságra, tudományra, mert hiszek parancsaidban. Amíg megalázás nem ért, tévelyegtem, most azonban teljesítem immár, amit elrendeltél. Jóságos vagy te: jóvoltodban taníts meg engem rendeleteidre. Vigasztaljon meg engem irgalmad, miként szolgádnak ígérted. Szálljon rám irgalmad, hogy éljek, mert törvényedről elmélkedem. Sohasem feledem rendeleteidet, mert általuk adsz életet nekem. Tied vagyok, ments meg engem, mert parancsaidat kutatom.

Lk 12,54-59
Ezután a tömeghez is szólt: ,,Amikor látjátok, hogy nyugatról felhő támad, mindjárt azt mondjátok: ,,Jön az eső'', és úgy is lesz; amikor délről fúj a szél, azt mondjátok: ,,Forróság lesz'', és meglesz. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni, ezt az időt miért nem tudjátok hát megítélni? Miért nem jöttök rá magatok, hogy mi az igazság? Mikor pedig ellenfeleddel az elöljáróhoz mész, útközben igyekezz megegyezni vele, nehogy a bíróhoz hurcoljon, s a bíró átadjon a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vessen. Mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó fillért meg nem fizeted.'

Évközi huszonkilencedik hét – péntek

2011. október 21. - Péntek

  Abban az időben Jézus így szólt  a sokasághoz: Ha látjátok, hogy  nyugaton
  felhő támad, mindjárt mondjátok: „Eső jön!”,  és úgy is történik. Ha  déli
  szél fúj, azt mondjátok: „Hőség lesz!”, és megjön az is. Képmutatók! Az ég
  és föld  jeleiből  tudtok  következtetni;  a mai  idők  jeleit  miért  nem
  ismeritek fel? Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazság?  Amikor
  ellenfeleddel a hatóságokhoz mégy, igyekezzél még az úton kibékülni  vele,
  hogy a bíróhoz ne hurcoljon. Mert ha a bíró elé visz, akkor a bíró átad  a
  börtönőrnek, a börtönőr  pedig börtönbe  vet téged. Mondom  neked, ki  nem
  szabadulsz onnan, amíg tartozásodat az utolsó fillérig le nem fizeted.
  Lk 12,54-59

  Elmélkedés:

  Jézus korában  még egyáltalán  nem létezett  időjárás-előrejelzés, de  már
  abban  az  időben  is  hasznosak  voltak  a  megfigyelések.  Bizonyos  égi
  jelenségekből  következtetéseket   vontak  le,   amelyek  a   közeljövőben
  várhatóak  voltak.  Napjainkban  egészen  komoly  technikai  felszerelések
  segítik  a   meteorológusok   munkáját,  akik   sokszor   egészen   pontos
  előrejelzéseket  tudnak  készíteni.  Figyelmeztetéseik  nagyon   hasznosak
  például azok  számára,  akik  a  mezőgazdaságban  dolgoznak.  Jézus  arról
  beszél, hogy a természeti jelenségekből következtetéseket vonnak le, de az
  idők jeleinek nincs hatása az emberekre. Végzetes lehet az, ha valaki  nem
  akar tudomást  venni  a  figyelmeztetésekről és  vakon  megy  előre,  hogy
  megvalósítsa saját elképzeléseit. Vallási életünkben is vegyük észre Isten
  figyelmeztetéseit, amelyek  jelzik  számunkra,  hogy helyes-e  az  az  út,
  amelyen járunk.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Imádság munka előtt: Szentháromság  egy Isten, buzdíts, erősíts,  támogass
  kötelességeim teljesítésében, hogy a munka, amelyet Nevedben megkezdek,  a
  Boldogságos  Szűz  és  a  mennyei  Szentek  közbenjárása  által   Istennek
  dicsőségére, nekem és embertársaimnak pedig lelki üdvösségére váljék. A mi
  Urunk, Jézus Krisztus által.
______________________________

Évközi huszonkilencedik hét – péntek

Naponta megélni a szeretetet
2011. október 21. Évközi huszonkilencedik hét – péntek


Lk 12,54-59
Ezután a tömeghez is szólt: ,,Amikor látjátok, hogy nyugatról felhő támad, mindjárt azt mondjátok: ,,Jön az eső'', és úgy is lesz; amikor délről fúj a szél, azt mondjátok: ,,Forróság lesz'', és meglesz. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni, ezt az időt miért nem tudjátok hát megítélni? Miért nem jöttök rá magatok, hogy mi az igazság? Mikor pedig ellenfeleddel az elöljáróhoz mész, útközben igyekezz megegyezni vele, nehogy a bíróhoz hurcoljon, s a bíró átadjon a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vessen. Mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó fillért meg nem fizeted.''

Bevezető ima: Uram, milyen nagyszerű, hogy kiválasztottál engem tanítványodnak. Köszönöm, hogy helyettem viszed a keresztet, amikor túl nehéz. Tudom, hogy benned van az erő és a kegyelem, melyre szükségem van a mai nap.

Kérés: Uram, köszönetet mondok neked az életért. Segíts most, hogy nyitott legyek a benned gyökerező új életre! Segíts, hogy észrevegyem azokat a dolgokat, amelyek közelebb visznek hozzád, és azokat is, amelyek nem.

1. Látni a nyilvánvalót. Különös, ahogy szívünkben felismerjük az igazságot. Mikor Isten teremtett bennünket, belénk ültette az igazság utáni vágyat. Lelkiismeretünk felfedi számunkra az igazságot, mert ismeri azt, és bíztat minket, hogy éljünk az igazság által. Akkor mégis, miért vagyunk képmutatók? Miért tagadjuk meg lelkiismeretünket és élünk a túl gyakorlatias elvek szerint? Bár tudjuk, hol van a fény, mégis gyakran sötétben járunk. Csak a pillanatnak élünk. A tegnap már múlt, a holnap még távoli. Hadd éljünk ma Krisztusért!

2. Felülemelkedni a hazugságokon. Az Úr arra kér minket, hogy érte éljünk, de összezavarodunk, mert a világ – a környezetünk, a kultúra, a hazugságok elfogadása stb. – dönti el, mi a helyes. Isten arra teremtett, hogy Krisztus fényében meglássuk mi az igazság; mégis engedjük, hogy világi dolgok formálják és irányítsák döntéseinket. A szemünk a mi lámpásunk. Ha szemünk jó, eláraszt minket a fény, ha pedig rossz, a sötétség és a hazugságok árasztanak el. Segíts felülemelkednünk a hazugságokon és a sötétségen!

3. Nem leszel szabad, amíg az utolsó fillért is ki nem fizetted. Krisztus, azt mondja, hogy Ő már megfizette szabadságunk árát, és hogy már cipelte helyettünk a terhet. Miért ragaszkodunk mégis ahhoz, hogy egyedül csináljuk dolgainkat? Krisztus, azt mondja, hogy ha egyedül cselekszünk, akkor nekünk kell meg fizetni a szabadulásunk árát. Azonban ha megbánjuk bűneinket, és hagyjuk Krisztusnak, hogy cipelje a terheket – ha meghajlunk azon ár előtt, amit már Krisztus megfizetett – szabadok leszünk. Segíts felfedezni Krisztust és magamhoz ölelni szeretetét ma és minden nap!

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm neked Uram feltétlen szereteted. Segíts látnom irántam mutatott nyilvánvaló szereteted; segíts megismernem az igazságot, és segíts felülemelkednem a sötétségen! Engedd, hogy fényed ragyogjon bennem!

Elhatározás: Ma jobban odafigyelek környezetemre és megpróbálom mindenben a jót meglátni. Nem a jövendő dolgokra fordítom figyelmem és nem is a múltba fordulok, ma fogok érted élni Uram.

Erdő Péter bíboros atya 2011. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy érezzük Szűz Mária anyai pártfogását a történelem minden helyzetében.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger