2011. október 24., hétfő

CLARET SZENT ANTAL MÁRIA

CLARET SZENT ANTAL MÁRIA

Ünnepe: október 24
CLARET SZENT ANTAL MÁRIA Spanyolországban (Katalóniában), a Barcelona közelében található Sallentben született, 1807. december 23-án. Gyermekkorától pap szeretett volna lenni, ezért sokat imádkozott. Apja szövő üzemében kellett dolgoznia, tehetséges volt, egy szövöde igazgatója lehetett volna. Nem fogadta el a lehetőséget, 1835-ben pappá szentelték. Mivel hazájában pap-többlet volt, Rómába ment, szolgálatait felajánlani. Egy jezsuita lelkigyakorlat hatására jelentkezett a rendbe, azonban reumatikus lábfájdalmai miatt noviciátusa megszakadt.
Visszaküldték Spanyolországba. Itt polgárháború dúlt, nagyhatású beszédei miatt üldözték a politikai pártok, de a nép csodálattal hallgatta beszédeit. 1843-tól Katalóniában sok éven keresztül prédikált a népnek. Sokat gyóntatott, mondják róla, hogy megérezte, ki él körülötte súlyos bűnben. Az emberek szentnek tartották. Sok könyvet írt, sikere óriási volt.
Nem volt biztonságban hazájában, ezért püspöke a Kanári szigetekre küldte 1848-ban. Ott is folytatta eredményes munkáját. Egy év múlva hazatért és a vichi papi szemináriumban 1849-ben megalapította a claretinus missziós társaságot, Mária szeplőtlen Szívének missziós társaságát. 1850 és 1857 közt Kuba szigetének érseke lett akarata ellenére. Kubában is sok ellenfele volt, még merényletet is el kellett szenvednie. Az orvosok tehetetlenül álltak a súlyosan sérült főpap körül. Ő felgyógyult.
Váratlanul Madridba hívták, a spanyol királynő és lánya gyóntatója és tanácsadója lett. Az udvar élete is megváltozott tevékenysége nyomán, de a királyi család házassága is rendeződött. 1868-ban a spanyolországi forradalom miatt a királyi családdal Franciaországba ment, visszavonultan a fontfroide-i ciszter apátságban halt meg 1870. október 24-én.
Kitűnő szónok volt, aszketikus könyveket írt. A saját rendje mellett nagy gondot fordított azokra a mozgalmakra, ahol a világiak apostolkodtak. 1950-ben avatta szentté XII. Piusz pápa.
Példája:
 Mindég a napi feladatodat végezd, de azt teljesen!

Évközi idő, 30. hét Hétfő

Évközi idő, 30. hét Hétfő

Róm 8, 12-17 Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.

Lk 13, 10-17 A nép örvendezett, hogy Jézus ilyen csodát művelt.

Évközi harmincadik hét – hétfő

2011.10.24. hétfő

(Claret Szent Antal Mária, Szent Gilbert)
A fogadott fiúság Lelkét kaptátok, akiben azt kiáltjuk: Abba, Atyánk!


Róm 8,12-17
Ennélfogva, testvérek, nem vagyunk a test lekötelezettjei, hogy a test szerint éljünk. Ha ugyanis a test szerint éltek, meghaltok, de ha a lélekkel megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok. Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis, hogy ismét csak féljetek, hanem a gyermekké fogadás lelkét, amelyben azt kiáltjuk: ,,Abba, Atyánk!' Maga a Lélek tesz lelkünkkel együtt tanúságot, hogy Isten fiai vagyunk. Ha pedig fiai, akkor örökösök is: Isten örökösei, Krisztusnak pedig társörökösei, mert vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.

Zs 67,2-21
Fölkel Isten, és elszélednek ellenségei, elfutnak előle, akik gyűlölik őt. Ahogyan a füst eloszlik, úgy enyésznek el, ahogyan a viasz elolvad a tűzön, Isten előtt a bűnösök úgy vesznek el! Az igazak azonban örülnek és ujjonganak Isten színe előtt, s vigadoznak örömükben. Mondjatok éneket Istennek, zengjetek zsoltárt nevének, Készítsetek utat annak, aki a felhőkön érkezik: Úr az ő neve. Ujjongjatok őelőtte, aki az árvák atyja, özvegyek bírája, Isten az ő szentséges hajlékában. Isten, aki lakást ad a házban az elhagyottnak, a foglyokat kivezeti a bőségre, a lázadókat azonban a sivatagban hagyja. Isten, amikor néped élén kivonultál, amikor a sivatagon áthaladtál, megremegett a föld, csepegtek az egek, a Sínai Istenének színe előtt, Izrael Istenének színe előtt. Bőséges esőt adtál örökségednek, Isten, s ha ellankadt, te felüdítetted. Nyájad megtelepedett rajta, jóságodban, Isten, gondját viselted a szegénynek. Az Úr mondja a szót; Szűzek serege hozza az örömhírt: ,,A seregek királyai futva futnak, a háznak szépe zsákmányt osztogat. Ti pedig békén pihentek az aklok között, akárcsak az ezüstszárnyú galambok, halvány, aranyszínű tollakkal. Amikor a Mindenható szétszórja rajta a királyokat, hótól fehérlik a Szelmon.' A Básán hegye Isten hegye, a Básán hegye sok ormú hegy. Mit nézitek irigyen, ti sok ormú hegyek, a hegyet, amelyen Isten tetszéssel lakott? Bizony, ott fog lakni az Úr örökké! Tízezernél is több a harci szekere Istennek: bevonul az Úr a Sínairól szentélyébe. Felvonultál a magaslatra, foglyokat ejtettél; Hódolati ajándékként embereket fogadtál, hogy még a pártütők is az Úristennél lakjanak. Áldott legyen az Úr mindennap! Üdvösségünk Istene hordoz minket. A mi Istenünk szabadító Isten, s az Úr, az Úr a halálból is kivezet minket.

Lk 13,10-17
Szombatonként az egyik zsinagógában tanított. És íme, volt ott egy asszony, akiben tizennyolc éve lakott a betegség lelke. Annyira meggörnyedt, hogy egyáltalán nem tudott felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta, odahívta, és azt mondta neki: ,,Asszony! Megszabadultál betegségedtől.' Rátette a kezét, mire az rögtön felegyenesedett, és dicsőítette Istent. Ekkor megszólalt a zsinagóga elöljárója. Azon méltatlankodva, hogy Jézus szombaton gyógyított, ezt mondta a tömegnek: ,,Hat nap van, amikor dolgozni kell; azokon jöjjetek hát és gyógyíttassátok magatokat, ne pedig szombaton!' Az Úr ezt felelte neki: ,,Képmutatók! Nem oldja-e el mindegyiktek szombaton az ökrét vagy a szamarát a jászoltól, és nem viszi-e itatni? Ábrahámnak ezt a leányát pedig, akit immár tizennyolc éve megkötözve tart a sátán, nem kellett-e szombaton föloldani ettől a köteléktől?' Amint ezt elmondta, megszégyenült minden ellenfele, s az egész nép örvendezett a csodás dolgokon, amiket cselekedett.

Évközi harmincadik hét – hétfő

2011. október 24. - Hétfő

  Jézus szombatonként a zsinagógában tanított. Volt ott egy asszony, akit  a
  betegség lelke már tizennyolc éve hatalmában tartott. Annyira meggörnyedt,
  hogy egyáltalán nem tudott felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta,  magához
  hívta, és így szólt hozzá: „Asszony, megszabadultál betegségedtől.” Közben
  rátette a kezét. Az  rögtön felegyenesedett, és  dicsőítette az Istent.  A
  zsinagóga  elöljárója   méltatlankodott   azért,  hogy   Jézus   szombaton
  gyógyított, és a  sokasághoz fordult:  „Hat napotok van  a munkára.  Akkor
  jöjjetek gyógyulást  keresni,  ne  szombaton!” Jézus  feléje  fordult,  és
  megfelelt neki: „Képmutatók!  Van-e köztetek egy  is, aki nem  oldja el  a
  jászoltól ökrét vagy szamarát  szombati napon, hogy megitassa?  Ábrahámnak
  ezt a lányát pedig a sátán  tartotta megkötözve immár tizennyolc éve.  Nem
  kellett-e őt  feloldani  kötelékétől  akár  szombaton  is?”  Ellenfelei  e
  szavakra szégyenükben  elpirultak. A  nép  pedig örvendezett,  hogy  Jézus
  ilyen csodát művelt.
  Lk 13,10-17

  Elmélkedés:

  A mai evangélium, amely a 18 éve beteg asszony meggyógyításán keresztül  a
  gyakorlatban mutatja be  Isten Országának  eljövetelét és  megvalósulását,
  megelőzi  az  Országról   szóló  példabeszédeket   (Lk  13,18-21).   Isten
  Országának közelségét  az  emberek  nem  csak  Jézus  tanításán  keresztül
  ismerhetik meg, hanem  a tanítást  megerősítő csodák által  is. Jézus  egy
  asszonnyal, egy nővel tesz csodát, akik  abban a korban ki voltak zárva  a
  zsinagógai istentiszteletből, s  ezzel azt mutatja,  hogy az Ő  országában
  mindenki részesedhet az isteni jótéteményekből. A gyógyítással és a kegyes
  cselekedettel Jézus egyúttal rámutat a szombat megtartásának lényegére is.
  A zsidó vezetők szinte mindent megtiltottak, szombaton nem volt szabad sem
  jót, sem  rosszat tenni.  Jézus szerint  a szombati  nap  megszenteléséhez
  szorosan kapcsolódik  az irgalmasság  gyakorlása. Nem  kell tehát  ezen  a
  napon megtiltani  a jócselekedeteket,  hanem éppen  ezek megtételére  kell
  ösztönözni az embereket.
  A mi  vasárnapunkhoz, a  keresztények feltámadás  ünnepéhez is  és  minden
  napunkhoz  hozzátartozik  rászoruló  embertársaink  megsegítése.  Ha   ezt
  tesszük, örvendezni fog a világ, amely az irgalmasság cselekedeteit  látva
  Isten jelenlétét tapasztalhatja meg.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, sötétlő lelkeinkre vesd a Bölcsességed ragyogó világát, hogy  fényre
  gyúl mind, hogy  Téged követ, szolgál  Neked újítva tisztaságát.  Napkelte
  hív: ember, munkába kezdj! De te, Uram, szívünkbe úgy költözz be, hogy  ez
  a Nap  ragyogjon benn  örökre,  hogy Érted  égő  tüzet sose  veszt.  Uram,
  ragyogtasd ránk a Te napod, amely nem ismerhet sosem alkonyatot.
  Szent Efrém
______________________________

Évközi harmincadik hét – hétfő

Meggörnyedve a gőgtől
2011. október 24. Évközi harmincadik hét – hétfő
Claret Szent Antal Mária püspök

P. Patrick Langan LC

Lk 13,10-17
Szombatonként Jézus az egyik zsinagógában tanított. És íme, volt ott egy asszony, akiben tizennyolc éve lakott a betegség lelke. Annyira meggörnyedt, hogy egyáltalán nem tudott felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta, odahívta, és azt mondta neki: „Asszony! Megszabadultál betegségedtől.” Rátette a kezét, mire az rögtön felegyenesedett, és dicsőítette Istent. Ekkor megszólalt a zsinagóga elöljárója. Azon méltatlankodva, hogy Jézus szombaton gyógyított, ezt mondta a tömegnek: „Hat nap van, amikor dolgozni kell; azokon jöjjetek hát és gyógyíttassátok magatokat, ne pedig szombaton!” Az Úr ezt felelte neki: „Képmutatók! Nem oldja-e el mindegyiktek szombaton az ökrét vagy a szamarát a jászoltól, és nem viszi-e itatni? Ábrahámnak ezt a leányát pedig, akit immár tizennyolc éve megkötözve tart a sátán, nem kellett-e szombaton föloldani ettől a köteléktől?” Amint ezt elmondta, megszégyenült minden ellenfele, s az egész nép örvendezett a csodás dolgokon, amiket cselekedett.

Bevezető ima: Uram, tudod, hogy hinnék, segíts hitetlenségemen! Add, hogy hitem támogasson, s így csak Tebenned maradjon reményem! Növeld beléd vetett bizalmamat, hogy a szívem tiszta és kitartó szeretettel teljen el. Köszönöm irántam mutatott feltétel nélküli szeretetedet.

Kérés: Uram tisztítsd meg szívemet és lelkemet minden gőgtől! Ne magamra támaszkodjak, hanem szemeimet mindig őszintén az ég felé fordítsam.

1. Meggörnyedve a betegség lelkétől. Jézus miközben a zsinagógában tanított, észrevett egy görnyedt, teljesen nyomorék asszonyt. Magához hívta, és meggyógyította anélkül, hogy megkérdezte volna mi a baja.  Amikor Krisztus elé állunk imádkozni, mennyire görnyedezünk aggodalmak és félelmek között? Krisztus már kérésünk előtt tudja, mire van szükségünk, csak annyit kér, hogy járuljunk elébe. Tegyük hát ezt, és ünnepeljünk, mert ma felegyenesít minket, hogy Őt dicsőítsük.

2. Meggörnyedve a gőgtől. Jézus a hozzá közel tartózkodó rabbi lelkébe is belátott, felismerte a gőgöt és a képmutatást. Jézus képes meggyógyítani az asszonyt, de egy gőgtől zárt szív szabadságát tiszteletben tartja, nem erőlteti rá magát. Minden nap imádkoznunk kell az alázatos lelkületért, hogy Jézus véghezvihesse csodáit a szívünkben, és kicsinyes félelmeink vagy aggodalmaink nehogy megakadályozzák ebben.

3. A megkötözöttségből szabadulva. Az igazság szabaddá tesz.”(Jn 18,32). Ha az igazságot csak Krisztusban keressük, egyre szabadabbá válunk. Néha azt érezzük, hogy ez a szabadság korlátoz minket, mint védőkorlát a híd szélén. Bár a korlát tulajdonképpen a szabadságunkat védelmezi, mert ha leesünk a hídról oda a szabadság és az életünk is. Ne féljünk hát Krisztustól! Nem veszel el semmit, és mindent ad.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, bízom benned. Függetlenül az akadályoktól és a nehézségektől az úton, tudom, hogy magadhoz irányítasz. Segíts legyőzni a gőgösségemet, hogy meggyógyíthasd szívemet, és lelkemet mind közelebb vond magadhoz.

Elhatározás: A nap végén lelkiismeretvizsgálatban végiggondolom, hogy hol hatott a gőgösségem az életemre. Elhatározom, hogy holnap jobb leszek e téren, mind jobban megnyitva szívemet Krisztus előtt.

A pápa imaszándéka 2011 október hónapra:
Végső szakaszban levő betegek: Hogy életük végső szakaszában levő betegek szenvedéseikben támogatást nyerjenek az Istenbe vetett hit és a testvérek szeretete által.
Missziós világnap: Hogy a missziós világnap ünneplése növelje Isten népében az evangelizálásra irányuló szenvedélyt, és a missziós tevékenység támogatása imával és a szegényebb egyházaknak nyújtott gazdasági segítséggel valósuljon meg.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger