2011. október 25., kedd

Szent Mór

Szent Mór

A mustármag hasonlatát az Isten országa külső növekedésére, az Evangélium terjedésére szokták alkalmazni, a kovászét pedig arra, ahogy belülről jár át és alakít. Fontos, hogy a kettőt ne válasszuk el egymástól, hanem egységben szemléljük. Lehet, hogy azért nem sikerült előszörre Európa evangelizációja, mert túlságosan a külső növekedésre helyeződött a hangsúly? A kereszténységgel átvettünk igazságokat, értékrendet, struktúrákat, de a krisztusi élet kegyelmi valósága nem járta át elég mélyen a lelkünket. Ezért üresedhettek ki a struktúrák, bomolhatott fel az értékrend, kérdőjeleződhettek meg az igazságok. Az Egyházban minden igazi megújulás csak a szívek mélyéről fakadhat, egyéni és közösségi szinten egyaránt. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Pannonhalmi SZENT MÓR

2011.10.25. kedd: Pannonhalmi SZENT MÓR
 
A sóvárgással eltelt természet Isten fiainak megnyilvánulását várja


Róm 8,18-25
Azt tartom ugyanis, hogy mindaz, amit most szenvedünk, nem mérhető össze a jövendő dicsőséggel, amely meg fog nyilvánulni rajtunk. Mert a teremtett világ sóvárogva várja, hogy Isten fiai megnyilvánuljanak. Hiszen a teremtett világ hiábavalóságnak van alávetve, nem önként, hanem az által, aki alávetette a reménység ajándékozásával. Mert a teremtett világ is felszabadul majd a romlottság szolgaságából Isten fiai dicsőségének szabadságára. Tudjuk ugyanis, hogy minden teremtmény együtt sóhajtozik és vajúdik mindaddig. De nemcsak azok, hanem mi is, akik magunkban hordjuk a Lélek zsengéit: mi magunk is sóhajtozunk bensőnkben, s várjuk a fogadott fiúságot, testünk megváltását. Üdvözülésünk ugyanis reménybeli. Látni azonban azt, amit remélünk, nem reménység; hisz ki remélné azt, amit lát? Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor várjuk is türelemmel.

Zs 125
Zarándok-ének. Mikor az Úr megfordította Sion fogságának sorsát, olyan volt, mintha álmodnánk. Akkor szánk vígsággal telt meg, nyelvünk pedig ujjongással. Azt mondták akkor a nemzetek között: ,,Nagy dolgokat művelt velük az Úr!' Nagy dolgokat művelt velünk az Úr, azért örvendezünk. Fordíts fogságunkon, Uram, mint ahogy megfordítod délen a patakokat! Akik könnyek között vetnek, majd ujjongva aratnak. Csak mentek és sírtak, úgy vitték vetni vetőmagjukat; de ujjongva jönnek vissza majd, s úgy hozzák a kévéiket.

Lk 13,18-21
Akkor így szólt: ,,Mihez hasonló az Isten országa, mihez hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz, amelyet egy ember fogott, és elvetett a kertjében. Azután felnövekedett és fává lett, úgyhogy az égi madarak az ágai közt fészkeltek' [Dán 4,8k.18]. Aztán így folytatta: ,,Mihez hasonlítsam Isten országát? Hasonló a kovászhoz, amelyet vett az asszony, belekeverte három mérő lisztbe, amíg az egész meg nem kelt.'

Évközi harmincadik hét – kedd

  2011. október 25. – Kedd

  Jézus egy  alkalommal így  beszélt a  néphez az  Isten országáról:  „Mihez
  hasonlít az Isten országa? Mihez  is hasonlítsam? Hasonló a  mustármaghoz.
  Az ember fogja, és elveti kertjében. Ott  felnő, és nagy fává lesz. Az  ég
  madarai megpihennek ágai között.”  Majd így folytatta: „Mihez  hasonlítsam
  az Isten  országát?  Hasonlít a  kovászhoz,  amelyet fog  az  asszony,  és
  elvegyít három véka lisztben. Az egész megkel tőle.”
  Lk 13,18-21

  Elmélkedés:

  Az Isten Országáról  szóló példabeszédsorozat  mai evangéliumban  olvasott
  részében a mustármaghoz  és a kovászhoz  (élesztőhöz) hasonlítja Jézus  az
  általa elhozott Országot. Mindkét  hasonlat Isten Országának  növekedésére
  világít rá. De többről van  itt szó, mint pusztán mennyiségi  növekedésről
  vagy számbeli gyarapodásról. A világ átalakulása és megújulása itt a  tét,
  amelyhez mindanniunknak hozzá kell valamilyen módon járulnunk.
  A kérdés pedig  az, hogy  növekszik-e bennem Isten  uralma és  növekszik-e
  általam Isten Országa?  A mustármag  csendes fává növekedése  és a  kovász
  élesztő hatása rejtett marad, szinte  csak az eredményt látjuk. Az  Ország
  növekedése is elsősorban Isten láthatatlan kegyelmének eredménye.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Teljes szívünkből kérünk, Uram, hadd harcoljunk az igazságért a lélek és a
  test erejével egészen a végsőkig. Ha  eljön az idő, amikor próbára  teszik
  hitünket –  hiszen  amint az  aranyat  a  kemencében, úgy  hitünket  is  a
  veszélyben és az üldözésben próbálják ki –, ha kitör az üldözés, add, hogy
  felkészülten  találjon,  hogy   házunk  télen  ne   omoljon  össze,   hogy
  lakóhelyünket ne rombolja le a vihar, mintha csak homokra épült volna.
  Add,  hogy  minden  próbára  készen  nyilvánvalóvá  tegyük  Irántad   való
  szeretetünket, Isten, akinek legyen dicsőség és hatalom mindörökké.
______________________________

Évközi harmincadik hét – kedd

Az Isten országa betölt és gazdagít mindent, amit megérint
2011. október 25. Évközi harmincadik hét – kedd
Pannonhalmi Szent Mór

P. James Swanson LC

Lk 13, 18-21
Jézus egy alkalommal így beszélt a néphez az Isten országáról: „Mihez hasonlít az Isten országa? Mihez is hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz. Az ember fogja, és elveti kertjében. Ott felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között.” Majd így folytatta: „Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonlít a kovászhoz, amelyet fog az asszony, és elvegyít három véka lisztben. Az egész megkel tőle.”

Bevezető ima: Megint eléd jövök, Uram, a kegyelmet keresve ahhoz, hogy a Te akaratod szerint élhessem meg a mai napomat. Légy ismét nagylelkű hozzám, ahogy ez idáig mindig is az voltál! Nélküled semmit sem tehetek. Veled mindent megtehetek.

Kérés: Uram, segíts megértenem Isten országának láthatatlan erejét: azt, ahogy a kicsiből és gyengéből pillanatok alatt valami nagy és éltető válik!

1. Az Isten országa kicsiben kezdődik. Jézus két példabeszédet intéz hozzánk, hogy segítsen nekünk megérteni az Isten országát. Mit akar velünk tudatni róla? Amikor a mustármagról beszél, kiemeli, hogy ami látszólag kicsit fontos, az akkorára képes nőni, hogy annak komoly következményei lesznek. Habár a mustármag annyira kicsi, hogy szinte láthatatlan, mégis kis fává terebélyesedik, mely éppen elég nagy a madarak számára, hogy fészket készítsenek benne. Hasznossága túlnövi saját szükségleteit. Védelmet és segítséget nyújt másoknak.

2. Nem kell értened a biológiát ahhoz, hogy pék legyél. A kovászról szóló példabeszédben, valami hasonló történik. A kovász rendelkezik egy titokzatos tulajdonsággal. Bár önmagában nem látszik különösnek, ha egy kis adagot összekeverünk belőle a liszttel, el kezd kelni a tészta. A Jézust hallgató zsidók nem értették ezt. Nem tudták, hogy az erjesztő-gombákat tartalmazó kovász – a megfelelő feltételek, nedvesség, meleg és táplálék mellett – elkezd növekedni és széndioxidot termel (amitől a tészta dagadni kezd). Ez a kovászban rejlő erő számukra titokzatos volt. De tudták, hogy egy kicsi is elég, és átváltoztat egy nagy mennyiség tésztát. Ezáltal az elkészült kenyér nemcsak macesz lesz csupán, hanem egy világos, levegősebb kenyér, amit sokkal jobb fogyasztani.

3. Az Egyház átformálja a társadalmat. Mindkét példabeszéd az Isten országára vonatkozik. Amikor a mustármagról beszélt Jézus, még csak néhány apostol volt vele, akik nem igazán ragadták még meg az üzenetét. Az Isten országa akkor még annyira kicsi és láthatatlan volt, mint egy mustármag. Mégis mindemellett hatalmas növekedésre szánta az Úr: az egész emberiség javát szolgálta, nemcsak azokét, akik hozzá tartoztak. Amikor a kovászról beszélt, akkor nemcsak a századokon át ívelő Isten országában való növekedésre utalt, hanem arra az átformálásra, amit elérheti azokat a társadalmakat, amelyekbe belépett. Ezt láthatjuk is a mai világban. Az Egyház nemcsak növekedett, hanem megadta az emberi szolidaritás és méltóság értelmét sokaknak, akik még nincsenek az Egyházban. Az apostolok nem látták előre azt a nagy hatást, amit majd elér az Isten országa a világban, mégis hittek Jézus szavában, és dolgoztak, hogy növekedjen az Ország. Nekem, aki már sokkal többet láttam, minden okom meglenne arra, hogy hitemet és munkámat hozzáadjam Krisztus országának felépítéséhez a környezetemben.

Beszélgetés Krisztussal: Édes Jézusom, annyi mindent láttam már Országodból, hogy valójában fel kéne hagynom minden hezitálással, mégis még mindig előfordul, hogy aggódom végső győzelmed felől. Segíts nekem, adj nagyobb hitet, hogy ne csak elhiggyem, amit mondtál, hanem hogy segítsek is Országod folyamatos terjesztésében saját társadalmamban és kultúrámban!

Elhatározás: Optimistábban fogom szemlélni az Egyházat a társadalomban, és meg akarom látni, hogy mennyi mindenre volt a társadalmunkban jó hatással (pl. szegények iránti szeretet, ellenségszeretet, stb.). Tudom, hogy a Szentlélek vezeti az Egyházat ezért ma meg fogom találni az módját, hogy jót mondjak az Egyházról, és tegyek érte egy konkrét jó cselekedetet.

Erdő Péter bíboros atya 2011. októberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy érezzük Szűz Mária anyai pártfogását a történelem minden helyzetében.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger