2011. október 26., szerda

Évközi idő, 30. hét Szerda

Évközi idő, 30. hét Szerda

Jézus szavaiból kiviláglik, hogy kapcsolatunk ővele lehet annyira külsődleges és felszínes, hogy teljesen hiábavaló lesz hivatkoznunk rá az utolsó napon. A szív nélküli ismeret, a közösségvállalás nélküli együttlét a mi Urunkkal semmit sem ér. A Szentlecke rámutat a gyöngeségre, amely az Istennel való igazi üdvösségre vezető kapcsolatunk legfőbb akadálya: nem tudunk imádkozni. Nem a szavakat nem találjuk, hanem azt az alapállást nem sikerül felvennünk, amelyről a zsoltáros így ír: „Téged szomjazik az én Lelkem, utánad sóvárog az én testem a puszta és úttalan és víz nélküli földön. Ha azonban ezt a nagy gyöngeséget elismerjük magunkban, segítségünkre siet a Lélek, és javunkra fordítja gyöngeségünket: ő maga lesz az imádság bennünk.” (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincadik hét – szerda

2011.10.26. szerda

Az Istent szeretôknek minden javukra szolgál


Róm 8,26-30
Hasonlóképpen a Lélek is segítségére van erőtlenségünknek, mert nem tudjuk, miképpen kell kérnünk, amit kérünk; de maga a Lélek jár közben értünk szavakba nem foglalható sóhajtásokkal. Aki azonban vizsgálja a szíveket, tudja, hogy melyek a Lélek kívánságai, tudja, hogy közbenjár a szentekért Isten akarata szerint. Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden javukra válik, azoknak, akik az ő végzése értelmében arra hivatottak, hogy szentek legyenek. Mert akiket eleve ismert, azokat eleve arra is rendelte, hogy hasonlók legyenek Fia képmásához, s így ő elsőszülött legyen a sok testvér között. Akiket pedig eleve elrendelt, azokat meg is hívta; és akiket meghívott, azokat megigazultakká is tette; akiket pedig megigazultakká tett, azokat meg is dicsőítette.

Zs 12
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Meddig felejtesz el egészen, Uram? Arcodat meddig fordítod el tőlem? Meddig kell gondokat hordoznom lelkemben, szívemben fájdalmat mindennap? Meddig kerekedik fölém ellenségem? Nézz rám és hallgass meg, Uram, Istenem! Ragyogtasd fel szememet, hogy halálos álomba sohase merüljek, hogy sohase mondja ellenségem: ,,Legyőztem!' Ne örvendezzenek szorongatóim, hogy meginogtam. Én azonban bízom a te irgalmadban. Szívem ujjong, mert megszabadítasz, énekelek az Úrnak, aki jót tesz velem.

Lk 13,22-30
Ezután bejárta a városokat és falvakat, és tanított, Jeruzsálem felé haladva. Közben valaki megkérdezte tőle: ,,Uram! Kevesen vannak-e, akik üdvözülnek?' Ő ezt felelte nekik: ,,Igyekezzetek a szűk kapun bemenni, mert mondom nektek: sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak. Amikor a családapa már felkel és bezárja az ajtót, ti kívül állva zörgetni kezdtek az ajtón, és azt mondjátok: ,,Uram! Nyisd ki nekünk!'' Ő ezt feleli majd nektek: ,,Nem tudom, honnan valók vagytok.'' Akkor ti ezt kezditek majd mondogatni: ,,Előtted ettünk és ittunk, és a mi utcáinkon tanítottál.'' Ő erre azt feleli nektek: ,,Nem ismerlek titeket, hogy honnan valók vagytok! Távozzatok tőlem mindnyájan, ti gonosztevők!'' [Zsolt 6,9] Lesz majd sírás és fogcsikorgatás, amikor látni fogjátok Ábrahámot, Izsákot és Jákobot és az összes prófétát Isten országában, magatokat pedig kirekesztve. Jönnek majd napkeletről és napnyugatról, északról és délről, és letelepszenek az Isten országában. Mert íme, vannak utolsók, akik elsők lesznek, és vannak elsők, akik utolsók lesznek.'

Évközi harmincadik hét – szerda

2011. október 26. – Szerda

  Abban az  időben  Jézus  Jeruzsálem  felé  tartott.  Útközben  tanított  a
  városokban és  falvakban,  melyeken  áthaladt.  Valaki  megkérdezte  tőle:
  „Uram, kevesen vannak,  akik üdvözülnek?” Ő  így válaszolt:  „Törekedjetek
  bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de
  nem tudnak. A ház  ura felkel és  bezárja az ajtót,  ti kint rekedtek,  és
  zörgetni kezdtek az  ajtón: Uram, nyiss  nekünk ajtót. Erre  ő azt  feleli
  nektek: Nem tudom,  honnan vagytok. Akkor  ti bizonygatni kezditek:  Veled
  ettünk és ittunk, a mi utcánkban  tanítottál. De ő megismétli: Nem  tudom,
  honnan vagytok. Távozzatok tőlem mind, ti, gonosztevők! Ott majd sírás  és
  fogcsikorgatás lesz, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és mind a
  prófétákat az  Isten országában,  magatokat meg  kitaszítva onnan.  Jönnek
  majd keletről és  nyugatról, északról  és délről, és  helyet foglalnak  az
  Isten országában. Íme,  így lesznek  az utolsókból elsők,  és az  elsőkből
  utolsók!”
  Lk 13,22-30

  Elmélkedés:

  Egy ismeretlen személy az üdvösségre jutó emberek számáról kérdezi  Jézust
  a mai evangéliumban. Az illető valószínűleg nem tartozott Jézus  tanítványi
  köréhez,  hiszen  akkor  erről   bizonyára  említést  tett  volna   Lukács
  evangélista. Maga  a furcsa  kérdés  is arra  utal,  hogy a  kérdező  most
  találkozott először Jézussal,  mert egy tanítványnak  inkább az a  fontos,
  hogy ő maga üdvözülni fog-e. És minket sem elsősorban az üdvözültek  száma
  érdekel, hanem az, hogy  én eljuthatok-e az üdvösségre,  és it kell  ennek
  érdekében tennem.
  Jézus szavaiból  kiderül,  hogy nem  elég  dicsekedni azzal,  hogy  valaki
  ismeri őt  vagy hallgatja  tanítását,  hanem személyes  kapcsolatban  kell
  élnünk vele.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jézus Krisztusom, az örök Atyának Fia, Uram és királyom! Mit hagytál te  a
  világra, tieidre, mit örökölhettünk tőled? Mit mondhattál mást a magadénak
  a szenvedésen, gyötrelmeken és szégyenen kívül, a kereszten kívül,  melyen
  kínlódva fejezted be életed?
  Ha igazi  gyermekeid akarunk  lenni, Uram,  ha örökségünkről  nem  akarunk
  lemondani, akkor  vállalnunk kell  a szenvedést  nekünk is,  s nem  szabad
  elmenekülnünk előle!
  Avilai Szent Teréz
______________________________

Évközi harmincadik hét – szerda

Igyekezzetek, amíg a szűk ajtó nyitva van!
2011. október 26. Évközi harmincadik hét – szerda

P. Patrick Langan LC

Lk 13,22-30
Abban az időben Jézus Jeruzsálem felé tartott. Útközben tanított a városokban és falvakban, melyeken áthaladt. Valaki megkérdezte tőle: "Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?" Ő így válaszolt: "Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem tudnak. A ház ura felkel és bezárja az ajtót, ti kint rekedtek, és zörgetni kezdtek az ajtón: Uram, nyiss nekünk ajtót. Erre ő azt feleli nektek: Nem tudom, honnan vagytok. Akkor ti bizonygatni kezditek: Veled ettünk és ittunk, a mi utcánkban tanítottál. De ő megismétli: Nem tudom, honnan vagytok. Távozzatok tőlem mind, ti, gonosztevők! Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és mind a prófétákat az Isten országában, magatokat meg kitaszítva onnan. Jönnek majd keletről és nyugatról, északról és délről, és helyet foglalnak az Isten országában. Íme, így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!"

Bevezető ima: Uram, tudod, hogy a megváltásra vágyom. Tudod, milyen gyenge vagyok. Bár látom a szűk ajtót, amin keresztül hívogatsz, mégis néha hezitálok. Add, hogy mindig válaszoljak kegyelmedre, hogy osztozhassak veled az örök boldogságban. Bár megismerhetnélek imáimban mind jobban, hogy teljes szívemből, lelkemből és minden erőmből téged szeresselek!

Kérés: Uram Jézus, add, hogy mindennél jobban vágyjam arra, hogy egy napon veled legyek örökké a mennyek boldogságban!

1. Pontosan, milyen szűk is az az ajtó? Mindnyájunknak szüksége van lelki fejlődésre, és arra, hogy minden nap közelebb jussunk Krisztushoz. De van, hogy nem csak ebben vallunk szégyent, hanem napi elhatározásainkat sem tartjuk be. Hol van a gödör, amit fel kell tölteni? Fel kell ismernünk a kegyelem pillanatait, mert azok megismételhetetlenek. Krisztus meg ad mindent ahhoz, hogy előre jussunk a szűk és egyenes úton. Azonban ha nem vagyunk ráhangolódva, a kegyelem pillanata elsuhan és eltévesztjük az irányt szívének szűk ajtaja felé.

2. Tudni, az nem megtapasztalni. „Veled ettünk és ittunk, a mi utcánkban tanítottál.” Miért mondja Krisztus, hogy nem tudja, kik vagyunk? Pedig vasárnap elmegyünk misére, néha áldozunk is. De ez valóban azt jelenti esetünkben, hogy személyesen ismerjük Őt, mint barátot? Elővigyázatosnak kell lennünk azokkal, akik sokat beszélnek Krisztusról, de keveset beszélnek vele. Nem elég csak ismerni az Egyház tanítását és szó szerint tudni idézni, de meg kell, hogy hódítsa a szívünket és át kell hatnia szándékainkat. Tudni Krisztusról nem ugyanaz, mint megtapasztalni Őt. Ismerem Krisztust, mint saját magamat? Úgy, mint a barátaimat? Mit tudok róla?

3. Az ünnepség, amiért érdemes útra kelni. „Jönnek majd keletről és nyugatról, északról és délről és helyet foglalnak Isten országában.” Meg kell küzdeni egy olyan lakomáért, ahova szűk ajtó vezet. Mindig küzdenünk kell a mennyek országáért, mondja Krisztus. Ha végigküzdöttük az életünket, megtettünk mindent, amit Krisztus kért tőlünk, és bejutottunk a mennybe, ezt mondhatjuk: Végre megtaláltam, amiért Isten megteremtett engem.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, hajlandó vagyok bármit megtenni azért, hogy a mennybe jussak, és másokat oda irányítsak. Add kegyelmedet, hogy egész életemet e kívánság hassa át, nem a saját dicsőségemre, hanem a Te dicsőségedre. Talán sokszor leszek utolsó a világ szemében, de mindig az vezéreljen, hogy első legyek a Te szemedben, arra téve a hangsúlyt, ami neked fontos.

Elhatározás: Ma szeretném jobban megismerni és szeretni Krisztust. Ennek érdekében egy konkrét cselekedetet teszek.

A pápa imaszándéka 2011 október hónapra:
Végső szakaszban levő betegek: Hogy életük végső szakaszában levő betegek szenvedéseikben támogatást nyerjenek az Istenbe vetett hit és a testvérek szeretete által.
Missziós világnap: Hogy a missziós világnap ünneplése növelje Isten népében az evangelizálásra irányuló szenvedélyt, és a missziós tevékenység támogatása imával és a szegényebb egyházaknak nyújtott gazdasági segítséggel valósuljon meg.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger