2011. október 28., péntek

Szent Simon és Júdás apostolok

Szent Simon és Júdás apostolok
 
A tizenkét apostol mindegyike más és más természetű, tehetségű és vérmérsékletű ember volt; nem a hasonló érdeklődés, még csak nem is valami közös cél hozta őket össze, hanem egyedül Jézus Krisztus személyes kiválasztó döntése. Ő minden gyarlóságuk ellenére alkalmasnak találta ezt a tizenkét tagú testületet, hogy rá, mint szegletkőre épülve az Egyház szilárd sziklaalapja legyen. Ha neki megfelelt, ne akard felülbírálni. Amikor a felelős egyházi tisztségviselők életmódját, tevékenységét nyilvánosan bírálod, nem arra építesz, amit Krisztus lerakott. Nem eltakarni, elhallgatni, pláne nem letagadni kell a hibákat, hanem kijavítani – gyöngéd szeretettel, belülről. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT SIMON ÉS JÚDÁS(TÁDÉ) APOSTOLOK (ünnep)

2011.10.28. péntek: SZENT SIMON ÉS JÚDÁS(TÁDÉ) APOSTOLOK (ünnep)
 
Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok


Ef 2,19-22
Így tehát most már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten házanépe, az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus. Benne illeszkedik egybe az egész építmény, és az Úr szent templomává növekszik. Ti is benne épültök egybe Isten lakóhelyévé a Lélekben.

Zs 18A
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!

Lk 6,12-16
Történt pedig azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt. Ezeket elnevezte apostoloknak: Simont, akit Péternek is nevezett, és Andrást, a testvérét, valamint Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zelótának neveznek, Júdást, Jakab fiát, és iskarióti Júdást, aki áruló lett.

Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok

2011. október 28. – Péntek, Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok

  Jézus egyszer  fölment  egy  hegyre imádkozni.  Az  egész  éjszakát  Isten
  imádásában töltötte. Másnap  magához hívta  tanítványait, és  kiválasztott
  közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak  nevezett: Simont, akit  Péternek
  is hívott, és testvérét, Andrást; Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant,
  Mátét és Tamást;  Jakabot, Alfeus fiát  és a buzgó  Simont; Júdást,  Jakab
  fiát, továbbá karióti Júdást, aki később elárulta őt. Azután lement velük,
  és egy sík mezőn megállt. Ott nagy csoport tanítvány sereglett köréje,  és
  hatalmas tömeg  vette  körül  Júdeából. Jeruzsálemből,  Tirusz  és  Szidon
  tengerparti vidékéről. Ezek  azért gyűltek össze,  hogy hallgassák őt,  és
  gyógyulást  nyerjenek   betegségükből.  Meggyógyultak   azok  is,   akiket
  tisztátalan lelkek gyötörtek. Az egész tömeg érinteni akarta őt, mert  erő
  áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított.
  Lk 6,12-19

  Elmélkedés:

  Miután  Jézus  egész  éjszaka  imádkozott,  tanítványai  közül   kiválaszt
  tizenkettőt, akiket apostoloknak nevez el. E cselekedetével létrehozza  az
  apostolok testületét, amelynek az lesz  a feladata, hogy tanúságot  tegyen
  Jézusról és hirdesse az  evangéliumot. Milyen szempont szerint  választott
  Jézus? Vajon művelt és tanult embereket keresett? Akkor miért  választotta
  Pétert és Andrást, akik  a halászaton kívül  talán semmihez sem  értettek?
  Vagy tapasztalt felnőtteket keresett? Akkor hogy kerül az apostolok közé a
  tizenéves fiatal fiú, János? Talán rendíthetetlen hitűeket keresett? Akkor
  miért lett a testület tagja  a hitetlen Tamás? Vagy talán  köztiszteletben
  álló személyeket  választott? Akkor  miért  választotta a  mindenki  által
  megvetett   vámost,   Mátét?   Vagy   legaktívabb   tanítványai   lehettek
  apostolokká? De akkor hogy kerülhetett közéjük a ma ünnepelt buzgó  Simon,
  akiről e  helyen kívül  említést sem  találunk az  evangéliumban? A  Jézus
  által választottak nem tökéletesek. Mindannyiukban találhatunk  valamilyen
  hiányosságot. Jézus  mégis  őket  választja, s  döntése  biztosan  helyes,
  hiszen  előtte  egész  éjszaka  imádkozott  az  Atyához.  Jézus  olyanokat
  választott,  aki  Pünkösdkor   engedik  majd,  hogy   átalakítsa  őket   a
  Szentlélek. Jézus nem az  emberi hibákra alapozza  Egyházát, hanem a  jóra
  kész emberekre, akik átadják neki életüket.
  Jézus engem is  kiválaszt. Engedem-e,  hogy az  általa nekem  ajándékozott
  Lélek átalakítson?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Két szent apostol ünnepén
  zengjen dicsérő énekünk,
  közös kegy hívta őket el,
  közös most dicsőségük is.

  Simon, felgyújtott égi láng,
  Krisztust követni késztetett,
  s később mint választott követ
  őt buzgó névvel hirdeted.

  Júdás, Simonhoz fűz a vér,
  S Krisztushoz kapcsol hű szíved,
  Írásban oktatsz másokat,
  szóban megvallod Mestered.

  E két hű szív nem reszketett,
  hogy vérét adja bűntelen,
  tanúságuk hogy szent, igaz,
  haláluk áldozat legyen.

  Ó, fent tündöklő Csillagok,
  hitünkben úgy segítsetek,
  hogy győzve földi gátakon
  törjünk az égi honba fel!

  Örökkön áldjuk Istenünk:
  Atyánk, Szülöttét, s Lelküket,
  mert menny üdvében minket is
  örökre részesítenek. Ámen.
______________________________

Szent Simon és Júdás Tádé apostolok

Imádságos és harcos
Szent Simon és Júdás Tádé apostolok
2011. október 28. Évközi harmincadik hét – péntek

P. Patrick Langan LC

Lk 6,12-16
Történt pedig azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt. Ezeket elnevezte apostoloknak: Simont, akit Péternek is nevezett, és Andrást, a testvérét, valamint Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zelótának neveznek, Júdást, Jakab fiát, és iskarióti Júdást, aki áruló lett.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy a veled imádságban töltött idő gyümölcsöt terem az én életemben, és mind azok életében, akik körülöttem élnek. Növeld hitemet, hogy soha ne távozzam oldaladról! Erősen bízom benned és beléd akarok kapaszkodni, akkor is, ha mást már nem érhetek el. Azzal a szeretettel akarlak szeretni, amit te mutatsz irányodban.

Kérés: Uram, segíts észrevennem, hogy nélküled tehetetlen vagyok.

1. Álmatlan éjszakák. Képzeld oda magad Krisztus mellé a hegyre, amint Atyjával beszélget. Vajon miről beszélhet Krisztus? És mint mondhat neki Atyja? Szolgálatának legnagyobb pillanatai előtt, Krisztus mindig felment a hegyre imádkozni. Nem csak hogy kívánja ezt az időt egyedül az Atyaistennel, hanem tudja, hogy erre alapvetően szüksége van küldetése teljesítéséhez. Mennyei Atyjától kapja, az erőt a folytatáshoz.

2. Az imádság tettekre sarkall. Ez az idő készteti Jézust cselekvésre. Másnap reggel lejön a hegyről és kiválasztja apostolait. Néha amikor imádkozni térünk, olyan gondolatok járnak a fejünkben, hogy mennyivel többet tehetnénk, ha apostoli munkát végeznénk helyette. Ennek az ellenkezője az igaz. Ha nem töltjük fel magunkat Istennel imádság közben, mit adunk tovább azoknak, akikkel találkozunk? Nem adhatjuk azt, ami nincs. Természetes gyümölcse imádságunknak, megújult apostoli célkitűzésünk, hogy lángra lobbantsuk a világot Krisztusért.

3. A cselekvés visszavezet az imádsághoz.   Ha Istenről beszélünk másoknak, és ezáltal közelebb kerülnek Istenhez, érezzük majd a szükségét, hogy megálljunk és Istenhez forduljunk erőért és megújulásért. Imádkozni és utána harcolni talán ellentmondásnak tűnik, mégis látjuk, hogy Krisztus életében soha nem akadálya egyik a másiknak. Sokkal inkább az egyik magától értetődőn vezet a másikhoz. „Imádkozz úgy, mintha minden Istenen múlna, és dolgozz úgy, mintha minden rajtad múlna.” (Szent Ágoston)

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, vigyél fel a hegyre magaddal, hogy minőségi időt töltsek veled beszélgetéssel és tanulással! Segíts, hogy imám apostoli lelkülethez vezessen, és apostolkodásom ismét hozzád irányítson! Tarts közel magadhoz, és soha ne engedd, hogy eltávolodjam tőled!

Elhatározás: Mielőtt a teendőim forgataga elragad, visszalépek és egy gyors imát mondok. Kérem a kegyelmet, hogy szívem Krisztussal legyen tele, hogy továbbadhassam azoknak, akikkel találkozom.      

A pápa imaszándéka 2011 október hónapra:
Végső szakaszban levő betegek: Hogy életük végső szakaszában levő betegek szenvedéseikben támogatást nyerjenek az Istenbe vetett hit és a testvérek szeretete által.
Missziós világnap: Hogy a missziós világnap ünneplése növelje Isten népében az evangelizálásra irányuló szenvedélyt, és a missziós tevékenység támogatása imával és a szegényebb egyházaknak nyújtott gazdasági segítséggel valósuljon meg.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Család évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger