2011. november 4., péntek

Borromeo szent Károly püspök

Borromeo szent Károly püspök

Tévedés volna azt hinnünk, hogy Jézus a hűtlen intéző becstelen cselekedetét állítja elénk példaként, hiszen az intéző lényegében megkárosította gazdáját, amikor jót tett az adósokkal. A példázat azt jelenti, hogy személyes és ránk bízott javainkkal okosan kell gazdálkodnunk. De még többet mond nekünk az a tény, hogy az intéző azonnal reagált és cselekedett, amikor megtudta, hogy veszélyhelyzetbe kerül, mert el fogják bocsátani. Nekünk is így kellene reagálnunk Jézus szavára! A hadseregben vannak gyors reagálású csapatok, amelyek azonnal bevethetőek a veszélyes helyzetekben. Ehhez hasonlóan az elkötelezett keresztények késlekedés nélkül tegyék meg mindazt, amit Jézus és az Egyház kér. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

BORROMEO SZENT KÁROLY

2011.11.04. péntek: BORROMEO SZENT KÁROLY
 
Krisztus Jézus szolgájának kell lennem a pogányok között


Róm15,14-21


Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Lk 16,1-8
A tanítványoknak pedig ezt mondta: ,,Egy gazdag embernek volt egy intézője. Bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. Erre magához hívatta és azt mondta neki: ,,Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem lehetsz tovább az intézőm!'' Az intéző ezt mondta magában: Mitévő leszek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek a házukba, ha elmozdít az intézőségből. Magához hívta tehát urának minden egyes adósát, és megkérdezte az elsőtől: ,,Mennyivel tartozol uramnak?'' Az így felelt: ,,Száz korsó olajjal.'' Erre azt mondta neki: ,,Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet!'' Azután megkérdezte a másikat: ,,Hát te mennyivel tartozol?'' Az így válaszolt: ,,Száz véka búzával.'' Erre azt mondta neki: ,,Vedd elő adósleveledet, és írj nyolcvanat!'' Az úr megdicsérte a hamis intézőt, hogy okosan cselekedett; mert a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.

Borromeo Szent Károly püspök

2011. november 4. - Péntek

  Abban az  időben Jézus  ezt a  példabeszédet mondta  tanítványainak:  „Egy
  gazdag ember előtt  bevádolták intézőjét, hogy  eltékozolja ura  vagyonát.
  Erre ő magához hívatta  és így szólt hozzá:  Mit hallok rólad? Adj  számot
  gazdálkodásodról, mert  nem  maradhatsz  tovább  intézőm.  Az  intéző  így
  gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget?
  Kapálni nem  tudok,  koldulni  szégyellek. Tudom  már,  mit  teszek,  hogy
  befogadjanak az  emberek  házukba,  ha gazdám  elmozdít  az  intézőségből.
  Egyenként magához  hívatta tehát  urának  adósait. Megkérdezte  az  elsőt:
  Mennyivel tartozol  uramnak? Azt  felelte: Száz  korsó olajjal.  Erre  azt
  mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj  le hamar, és írj ötvenet.  Aztán
  megkérdezett egy  másikat:  Te mennyivel  tartozol?  Száz véka  búzával  –
  hangzott a válasz. Fogd adósleveledet –  mondta neki – és írj  nyolcvanat.
  Az úr megdicsérte a hűtlen intézőt,  hogy okosan járt el. Bizony, a  világ
  fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.”
  Lk 16,1-8

  Elmélkedés:

  A „hűtlen”  intéző  jézusi  példabeszédének helyes  megértése  nem  könnyű
  feladat,  hiszen  elhamarkodottan  azt  is  gondolhatnánk,  hogy  csalásra
  bátorít bennünk.
  Elsőként  azt   kell   tisztán   látnunk,   hogy   rosszindulatú   emberek
  igazságtalanul vádolták  meg  az intézőt  a  gazda előtt,  aki  elhitte  a
  rosszakaratú híresztelést. Pedig bizonyára  hűségesen dolgozott az  intéző
  az ura számára és nem a maga javára.
  Ebben az  igazságtalan  helyzetben az  intéző  megoldást keres.  Nem  esik
  kétségbe, nem  kezd el  védekezni  a hamis  vádak  ellen, hanem  a  lehető
  legügyesebb módon  próbálja  biztosítani  jövőjét  azzal,  hogy  barátokat
  szerez magának.
  Az intéző valóban  megkárosítja urát annyiban,  hogy a meglehetősen  magas
  uzsorakamat egy részét elengedi az adósoknak. A hitelezőnek így is  maradt
  haszna az üzleteken, legfeljebb kevesebb.
  Egyértelmű,  hogy  Jézus  nem  az  erkölcsileg  kifogásolható   magatartás
  utánzására  bátorítja   tanítványait,   hanem   az   anyagi   javak   okos
  használatára.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Örökkévaló Atya, neked ajánlom  fel életemet a  te kedves jegyesedért,  az
  Egyházért. Szakítsd  el  testemet,  ahányszor tetszik  jóságodnak,  s  adj
  vissza testemnek, mindig nagyobb fájdalommal az előbbinél. Csak  láthassam
  végre a megújhodását ennek a kedves jegyesnek, az Anyaszentegyháznak!
  Sziénai Szent Katalin
______________________________

Borromeo Szent Károly püspök

Borromeo Szent Károly püspök 
2011. november 4. Évközi harmincegyedik hét – péntek

P. John Bullock LC

Lk 16,1-8
Aztán a tanítványokhoz fordult: "Egy gazdag embernek volt egy intézője. Bevádolták nála, hogy eltékozolja vagyonát. Magához hívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok felőled? Adj számot vagyonomról, mert nem maradhatsz tovább intéző. Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek? Uram elveszi tőlem az intézőséget. Kapálni nem bírok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, amikor elcsap az intézőségből. Egyenként magához hívatta urának minden adósát. Megkérdezte az elsőt: Mennyivel tartozol uramnak? Száz korsó olajjal - felelte. Erre azt mondta neki: Fogd adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával - hangzott a válasz. Fogd adósleveledet - mondta neki -, és írj nyolcvanat. Az úr dicsérte a mihaszna intézőt, hogy okosan járt el. - Igen, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.

Bevezető ima: Uram! Köszönöm neked az élet ajándékát. Semmit nem tettem, hogy kiérdemeljem, egyszerűen csak adtad. Semmit nem tettem, mégis nagylelkűen felajánlod nekem. Uram! Elárasztasz engem szereteted jeleivel. Válaszom nem lehet más, mint a szeretetteljes hála, de még ez is a Te ajándékod.

Kérés: Uram! Add, hogy minden erőmmel téged szolgáljalak!

1. Hogyan dicsérheti meg Krisztus az elítélendő magatartást? Furcsának tűnik, hogy Krisztus, a megtestesült Igazság, egy csaló intéző mesterkedéseit dicséri. Az ő „jótettei” gyakorlatilag lopások. Elajándékozza azt, ami nem az övé. De Krisztus nem a csalást emeli ki. Az intéző jól látja, hogy nincs sok esélye, így gyakorlati utat keres, hogy kimeneküljön szorult helyzetéből. A hasonlat arra mutat rá, hogy jóra törekvésünkben minden képességünknek részt kell vállalnia: értelmünknek, akaratunknak, képzelőerőnknek, emlékezetünknek. A gyakorlati kezdeményezés, kreativitás és hatékonyság erények. Ezek az erények nem teszik helyessé az intéző csaló viselkedését, de megmutatják, hogyan cselekedjünk, ha jót akarunk tenni. Legyünk tehát „okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok” (Mt 10,16).

2. Ki mint vet, úgy arat. A csaló intéző okos viselkedésével barátokat szerez magának. Ha valaki megbánja, hogy csalt vagy lopott, a megkárosítottnak elégtételt kell adnia. Ha nem a megkárosítottnak adja vissza, akkor a lopott dolog talán jó célra fordítódik. Ha valamit elloptunk, és ez fáj nekünk, megtehetjük, hogy nem tartjuk meg a lopott tárgyat. „Barátokat szerzünk magunknak a hamis mammonnal”, ha az igazságosság és a felebaráti szeretet fontosabb nekünk a kapzsiságnál. (Lk 16,9).

3. Mennyire akarod ezt? Ennek a hasonlatnak a legszomorúbb része az úr csalódása beosztottjában, amint Jézus szavaiból kiderül: „a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál”. Ha nagyon akarunk valamit, megtaláljuk a hozzá vezető utat. Könnyű a világ rosszaságáról panaszkodni, de sokra nem megyünk vele. Az igaz, hogy az imádság a leghatékonyabb eszköz a rossz ellen, de Isten azt is szeretné, hogy megmozduljunk és aktívak legyünk. Más csoportok óriási áldozatokat hoznak, hogy vallási, politikai és társadalmi programjaikat elfogadtassák. Ezt nekünk is meg kell tennünk. Krisztus apostolaiként küld minket, hogy evangelizáljuk a világot. Amit az egyik apostolnak mond, az nekünk is szól: „A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot” (Jn 16,33).

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Egy napon engem is megkérdezel majd, mint a talentumok példabeszédében, mit tettem a kapott kincseimmel. Segíts nekem minél jobban a Te akaratodat tenni! Ha csak fél szívvel teszem, becsaplak téged, embertársaimat és önmagamat. Tudom, hogy gyenge vagyok és még nagy út áll előttem. De tudom, hogy segítségeddel minden nehézséget legyőzök utamon.

Elhatározás: Gyakorlati megoldást keresek egy olyan problémára, amiről általában siránkozni szoktam.

Erdő Péter bíboros atya 2011. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy halottaink tisztelete tartsa ébren bennünk az egész ember megbecsülését és a feltámadás reményét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger