2011. november 5., szombat

Szent Imre

Szent Imre

Legyetek éberek – figyelmeztet minket Jézus az evangéliumban, mert nem tudjuk, hogy mikor jön el Urunk. Szent Imre herceg, akit fiatalon és váratlanul ért a halál, éber volt, s tudta, hogy bármikor találkozhat az Úrral. Talán annak is volt köszönhető ez, hogy rendkívül nagy gondot fordítottak nevelésére, amelynek a trónörököshöz méltó királyi erények és a tudományok elsajátítása mellett helyet kapott a hitre és a lelki életre való nevelés is, hiszen tanítója Szent Gellért volt. Korunkban is legalább ekkora figyelmet kell szentelni minden gyermek nevelésére és lelki fejlődésére, ügyelve arra, hogy a világi tanulmányoknál fontosabb legyen az imádság és az életszentségre való törekvés. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZENT IMRE (ünnep)

2011.11.05. szombat: SZENT IMRE (ünnep)
 
(Szent Zakariás és Erzsébet)
Elragadta az Úr, hogy a gonoszság meg ne rontsa elméjét


Bölcs 4,7-17
Az igaz azonban, haljon meg bár idő előtt, nyugalomra talál. Mert a tisztes aggkort nem a hosszú élet adja, és nem az évek száma méri, inkább az ember bölcsessége az igazi ősz haj, s a szeplőtelen élet az igazi aggkor. Mivel kedvessé lett Isten előtt, szeretetet talált, és ő elvitte, mert bűnösök között töltötte életét, elragadta, hogy a gonoszság meg ne rontsa elméjét, s az álnokság meg ne tévessze lelkét. Mert a könnyelműség igézete homályba burkolja a jót, s a csapongó szenvedély megrontja az ártatlan szívet. Mivel hamar tökéletessé lett, hosszú időt töltött be. Mert lelke kedves volt Isten előtt, sietve kiragadta őt a gonoszság közepéből. A népek látták, de meg nem értették, és nem vették szívükre azt, hogy Isten kegyelme és irgalma vár szentjeire, és irgalmas látogatása választottjaira. Az igaz azonban, ha meghalt, megítéli az életben maradt gonoszokat, s a hamar tökéletessé lett ifjúkor a bűnös hosszú életét. Látják ugyanis a bölcsnek végét, de nem értik, mit rendelt felőle Isten, és miért helyezte őt az Úr biztonságba.

Zs 118,1-16
ALLELUJA! Boldogok, akiknek útja szeplőtelen, akik az Úr törvénye szerint járnak! Boldogok, akik kutatják parancsolatait, s teljes szívvel keresik őt! Nem követnek el gonoszságot, hanem az ő útjain járnak. Te azt parancsoltad, hogy rendeleteidet gondosan meg kell tartani. Bár arra irányulnának útjaim, hogy megtartsam törvényedet! Akkor nem szégyenülök meg, ha ügyelek minden parancsodra. Tiszta szívből hálát adok neked, hogy megismertem igazságos végzéseidet. Megtartom rendeléseidet, ne hagyj el engem sohasem! Hogy őrzi meg tisztán útját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igéidet. Teljes szívemből kereslek téged, ne engedd, hogy parancsaidtól eltérjek. Szívembe rejtem igéidet, hogy ne vétkezzem ellened. Áldott vagy te, Uram! taníts meg engem rendeleteidre! Ajkammal hirdetem szád minden végzését. Parancsolataid útjában gyönyörködöm, jobban, mint minden gazdagságban. Rendeleteiddel foglalkozom, utaidon elmélkedem. Törvényeidben gyönyörködöm, igéidről meg nem feledkezem.

Lk 12,35-40
Legyen a csípőtök felövezve, a lámpásotok pedig meggyújtva. Hasonlítsatok azokhoz az emberekhez, akik urukat várják, mikor visszatér a menyegzőről, hogy mihelyt jön és zörget, azonnal ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket az úr ébren talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, aztán megy, és kiszolgálja őket. S ha a második őrváltáskor vagy a harmadik őrváltáskor jön, és így találja őket, boldogok azok a szolgák. Azt is tudjátok meg: ha tudná a házigaz

Szent Imre herceg

2011. november 5. – Szombat, Szent Imre herceg

  Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
  „Csípőtök  legyen  felövezve,   kezetekben  pedig   égő  gyertya   legyen.
  Hasonlítsatok az  olyan  emberekhez,  akik  urukra  várnak,  hogy  mihelyt
  megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki.  Boldogok
  azok a szolgák,  akiket uruk  megérkezésekor ébren  talál. Bizony,  mondom
  nektek, felövezi  magát, asztalhoz  ülteti  őket, körüljár  és  felszolgál
  nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így  találja
  őket, boldogok azok a szolgák.
  Gondoljátok meg: ha tudná  a házigazda, hogy melyik  órában jön a  tolvaj,
  nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön
  abban az órában, amikor nem is gondoljátok.”
  Lk 12,35-40

  Elmélkedés:

  Legyetek éberek –  figyelmeztet minket  Jézus az  evangéliumban, mert  nem
  tudjuk, hogy  mikor jön  el Urunk.  Szent Imre  herceg, akit  fiatalon  és
  váratlanul ért a halál, éber volt,  s tudta, hogy bármikor találkozhat  az
  Úrral. Talán  annak is  volt  köszönhető ez,  hogy rendkívül  nagy  gondot
  fordítottak nevelésére, amelynek a trónörököshöz méltó királyi erények  és
  a tudományok elsajátítása mellett helyet kapott a hitre és a lelki  életre
  való nevelés is, hiszen tanítója Szent Gellért volt.
  Korunkban is  legalább  ekkora  figyelmet kell  szentelni  minden  gyermek
  nevelésére és lelki fejlődésére, ügyelve arra, hogy a világi tudományoknál
  fontosabb legyen az imádság és az életszentségre való törekvés.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Ó, végtelen Szeretet, aki az Atyától és a Fiútól származol, add meg  nekem
  az istengyermekség szellemét,  taníts meg arra,  hogyan kell mindig  Isten
  gyermekéhez méltóan cselekednem!  Maradj bennem!  Add, hogy  én is  mindig
  benned maradjak, és úgy szerethesselek, ahogyan te szeretsz engem!
  Nálad nélkül  semmi  vagyok.  Magamtól semmire  sem  megyek.  De  egyesíts
  önmagaddal, tölts el szereteteddel,  hogy általad az  Atyával és a  Fiúval
  mindig egyesüljek!
______________________________

Szent Imre herceg

Éberség és tisztaság 
Szent Imre herceg
2011. november 5. Évközi harmincegyedik hét – szombat

Fejéregyházi Tamás LC

Lk 12, 35-40.
Legyen a csípőtök felövezve, a lámpásotok pedig meggyújtva. Hasonlítsatok azokhoz az emberekhez, akik urukat várják, mikor visszatér a menyegzőről, hogy mihelyt jön és zörget, azonnal ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket az úr ébren talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, aztán megy, és kiszolgálja őket. S ha a második őrváltáskor vagy a harmadik őrváltáskor jön, és így találja őket, boldogok azok a szolgák. Azt is tudjátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni a házába. Ti is legyetek készen, mert amelyik órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia.''

Bevezető ima: Szent Imre valószínűleg nem gondolta, hogy huszonnégy évesen eljön érte az Emberfia. Az Egyház, azzal, hogy szentté avatta, tanúsítja nekünk, hogy fiatal kora ellenére ő készen állt. A fényes karrier előtt álló, köztiszteletnek örvendő ifjú herceg korai halála ellenére teljes életet élt, és maradandó örökséget hagyott ránk. Emléknapja remek alkalom megkérdezni a magyar ifjúság védőszentjét arról, mit tegyünk, hogy mi is hű és okos intézőnek bizonyuljunk. Hogyan válhatunk hasonlóvá azokhoz a szolgákhoz, akiket az Úr ébren talál, amikor megérkezik. Bár nem tudjuk, hogyan és miképpen jön majd el közénk, nem ismerjük sem a napot, sem az órát, Jézus szavai bizonyosságot adnak arról, hogy boldog az a szolga, akit ura munkában talál. Hála neked Urunk, hogy adtál magyar nemzetünknek szentéletű fiatalokat. Legyen Szent Imre mindig a magyar ifjúság példaképe!

Kérés: Uram, hadd legyek én is hűséges szolgád életem minden pillanatában!

1. Mihelyt jön és zörget, azonnal ajtót nyissanak neki…asztalhoz ülteti őket. Jézus ezen szavai egybecsengeni látszanak a Jelenések könyvével: Íme, az ajtónál állok és zörgetek. Ha valaki meghallja szavamat, és kinyitja nekem az ajtót, bemegyek hozzá, vele étkezem, és ő énvelem (Jel 3,14). Jézus az, aki az ajtónál áll és zörget, ahogy Jézus az Úr, akit a szolgái virrasztva várnak. Ezen soroknak nyilvánvalóan van egy eszkatológikus, a végidőkre vonatkozó értelmezése, de tagadhatatlanul a mára is utalnak. Jézus eljövetele, megérkezése nemcsak az idők végezetével, nemcsak a saját földi életünk végével és az azt követő személyes ítélettel következik be. Jézus ma, minden nap, és egész nap zörget a szívünk ajtaján, és bebocsátást kér oda. Zörget az eseményeken keresztül, zörget a környezetünkben élő emberek szavai és tettei által, zörget az elcsendesedés és az imádság meghitt pillanataiban, amikor engedjük, hogy a lelkiismeretünkben - az ember ezen legrejtettebb magvában és szentélyében, ahol egyedül van az Istennel - az Úr szava visszhangozzék (vö. Gaudium et Spes, 16).

2. Jézus nemcsak belépni akar a szívünkbe, hanem be akarja tölteni azt. Jézus Szent Imre szívét és létét is teljesen betöltötte, erre következtethetünk a szent éjszakába nyúló imádságain és engesztelésein keresztül. Tagadhatatlan azonban, hogy vannak akadályok, amik gátolják, hogy Isten szabadon járkáljon lelkünk kertjében (vö. Ter 3,8). Ezeket az akadályokat röviden csokorba is szedhetjük. Első helyen talán a belső csend hiánya említhető, a zaj és a szétszórtság állapota. Azt hisszük sokszor, hogy a csend a beszéd mellőzését jelenti, holott az valójában az Istenre hallgatás és a vele való beszélgetés alkalma. A belső elcsendesedésre képtelen lélek automatikusan kizárja Jézust a szívéből, mert nem hallja meg a zörgető Mestert. Nem engedjük be Istent lelkünkbe akkor sem, amikor a szívünk megkeményedik és kiég, ahelyett, hogy szelíd és jóságos maradna mindenki felé. Megtörténhet, hogy nem akarjuk beengedni Jézust a szívünkbe, mert félünk tőle: félünk, hogy elveszi a szabadságunkat, hogy felforgatja az életünket, hogy kiveszi a kezünkből az irányítást. Innen már csak egy lépés, hogy mi is apró Heródesekké váljunk, akik Jézus növekedésében saját hanyatlásukat vélik felfedezni. Előfordulhat, hogy bár ajtót nyitunk neki, Jézus csak egy a sok közül, akit beengedünk, és nem az egyedüli, habár tudjuk, hogy Isten egyedül elég. Mi inkább a vigasztalást, a baráti kapcsolatok melegét, mások elismerését keressük, biztonságunkat a pénz, a befolyás, a kapcsolatrendszer, vagy a sikerorientált élet homokjára építjük. Jézus csak egy a megváltók közül, egy „ha-minden-kötél-szakad” megoldás. Nem nyitunk ajtót, amikor elfelejtjük, hogy sok hasznos dolog van, de csak egy szükséges; vagy amikor az Egyházban csak az intézményt, a hibákat, az emberi gyengeségeket, a rideg parancsolatokat látjuk, és nem pedig Krisztus misztikus testét, ami felé a szeretettel és a hit engedelmességével fordulunk.

3. Szent Imre a példakép. Az ő tiszta és szűzi élete még egy fontos dologra irányítja rá figyelmünket. A tisztaság erénye előkészít a Jézussal való találkozásra, azáltal, hogy megadja a belső szabadságot, hogy önzetlenül tudjuk szeretni Istent és embertársainkat; ez az erény diadal az emberi kapcsolatokban, mert megtanít személyként - és nem tárgyként - kezelni a másikat. Jézus szavai a Hegyi Beszédben átütő erejűek: boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják az Istent (Mt 5, 8). Ahol nincs tisztaság, ott az Istennel való viszony elhidegül, és egyben képtelenné válok arra, hogy meglássam a másikban az emberi gyengeségeken túl az isteni képmást. A test tisztasága kihívás nemcsak a szerzeteseknek, hanem mindazon világi hívőknek is, akik Istent meg akarják tapasztalni. A test tisztasága azonban feltételezi a szív tisztaságát, azaz a szándék és a gondolatok tisztaságát. Maga Jézus emlékeztet rá, hogy a szívből fakadnak a legkülönfélébb bűnök, kezdve a paráznasággal.

Beszélgetés Krisztussal: Urunk, Szent Imre ünnepnapján kérjük az ő közbenjárását, és a Szűzanya segítségét – akihez Szent Imre is mindig nagy tisztelettel volt – hogy tegyen minket tiszta és nyitott szívűekké. Add, hogy meghalljuk és követni tudjuk Isten hívását és akaratát a mai napon és életünk hátralévő szakaszában.

Elhatározás: A nap folyamán felteszem az imádságban a kérdést: „Mit akarsz Uram, hogy tegyek?”

A pápa imaszándéka 2011 november hónapra:
Keleti katolikus egyházak: Hogy a keleti katolikus egyházak tiszteletre méltó hagyományukat úgy ismerjék el és becsüljék, mint az egész Egyházat megillető lelki gazdagságot.
Igazságosság és kiengesztelődés Afrikában: Hogy az afrikai világrész Krisztusban megtalálja az erőt ahhoz, hogy megvalósítsa a kiengesztelődésben és igazságosságban való előrehaladást, amelyet az afrikai püspökök második szinódusa megjelölt.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger