2011. november 7., hétfő

Évközi idő, 32. hét Hétfő

Évközi idő, 32. hét Hétfő
 
Növeld bennünk a hitet – fordultak egykor az apostolok Jézushoz az evangélium beszámolója szerint. Mi, akik sokszor megtapasztaljuk életünkben Szent Pál apostol azon szavainak igazságát, hogy „hitünket törékeny cserépedénybe hordozzuk”, forduljunk bátran Jézushoz, és kérjük, hogy növelje bennünk a hitet! Jézus keresztútja, szenvedése és halála a legnagyobb próbatétel hitünk számára, de ha eljutunk a feltámadás hitére, akkor rátalálunk arra a megrendíthetetlen szilárd alapra, amelyre keresztény életünket építhetjük. A hit elvezet bennünket Isten szeretetének egyre mélyebb megismerésére, és segít minket abban, hogy elkötelezzük magunkat Krisztus követésére. Fogadjuk el Istentől a hit ajándékát. (Adoremus 2005.)

Évközi harminckettedik hét – hétfő

2011.11.07. hétfő

(Szent Willibrord, Szent Engelbert)
Az Úr Lelke betölti a föld kerekségét


Bölcs 1,1-7
Szeressétek az igazságot, ti föld bírái! Gondoljatok az Úrra jó lélekkel, keressétek őt szívetek egyszerűségében, mert azok találnak rá, akik nem kísértik, s azoknak nyilvánítja ki magát, akik bíznak benne! Az aljas gondolatok ugyanis eltávolítanak Istentől, s a próbára tett hatalom megfeddi a balgákat. Mert nem tér a bölcsesség gonosz szándékú lélekbe, és nem lakik bűnnek adózó testben. Hisz a fegyelem szent lelke menekül a hamisságtól, távol tartja magát az esztelen gondolatoktól, és visszariad, ha igaztalanság közelít. A bölcsesség emberbarát lélek ugyan, de nem hagyja büntetlenül a káromló ajkának vétkét, mert Isten az ember veséit kutatja, a szívét jól megvizsgálja, és nyelvét meghallgatja. Az Úr lelke ugyanis betölti a földkerekséget, s aki egybefogja a mindenséget, az tud is minden szóról!

Zs 138
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgáltál és ismersz engem, tudod, ha leülök és ha fölkelek. Messziről ismered gondolataimat, szemmel tartod akár járok-kelek, akár pihenek. Előre ismered minden utamat. Még nyelvemen sincs a szó,és te már érted egészen, Uram. Minden oldalról körülveszel engem, és fölöttem tartod kezedet. Oly nagy, oly csodálatos nekem ez a tudás: ésszel föl sem érhetem! Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: ,,Borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény', de neked nem sötét a sötétség, s az éj mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség. Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem. Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved! Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam. Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem. Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük. Milyen tiszteletreméltók előttem gondolataid, Istenem, milyen hatalmas a számuk! Megszámlálnám őket, de számosabbak a homokszemeknél, s ha végükre is érnék, még mindig csak nálad tartanék. Bárcsak megsemmisítenéd a gonoszokat, Istenem, és eltávolítanád tőlem a vérszomjas embereket, akik gonoszul beszélnek: hiába kelnek föl ellened. Ne gyűlöljem, Uram azokat, akik gyűlölnek téged, ne utáljam ellenségeidet? Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeim lettek. Vizsgálj meg Istenem és ismerd meg szívemet; tégy próbára és ismerd meg utaimat, lásd, vajon a gonoszok útján járok-e, és vezess az örökkévalóság útján engem.

Lk 17,1-6
Azután így szólt tanítványaihoz: ,,Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak, de jaj annak, aki okozza azokat. Jobb lenne annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék, mint hogy megbotránkoztasson egyet is e kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha vét ellened testvéred, figyelmeztesd; és ha megbánja, bocsáss meg neki! Még ha napjában hétszer vét is ellened, és napjában hétszer tér vissza hozzád, és azt mondja: ,,Bánom!'' -- bocsáss meg neki.' Az apostolok ekkor azt mondták az Úrnak: ,,Növeld bennünk a hitet!' Az Úr ezt felelte: ,,Ha csak akkora hitetek lesz is, mint egy mustármag, és ennek az eperfának azt mondjátok: ,,Szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerben!'', engedelmeskedni fog nektek.

Évközi harminckettedik hét – hétfő

2011. november 7. - Hétfő

  Egy  alkalommal  Jézus  így  beszélt  tanítványaihoz:  „Lehetetlen,   hogy
  botrányok ne forduljanak elő; de jaj annak, aki azokat okozza! Jobb lenne,
  ha malomkövet kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák, mint hogy egyet is
  megbotránkoztasson ezek közül a kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha
  vét ellened testvéred, fedd meg! De ha megbánja, bocsáss meg neki! Még  ha
  napjában hétszer vét is ellened, de hétszer fordul hozzád, és azt  mondja:
  Megbántam, – bocsáss meg neki!”
  Az apostolok  kérték  az  Urat:  „Növeld  bennünk  a  hitet!”  Az  Úr  így
  válaszolt: „Ha  csak akkora  hitetek lesz  is, mint  a mustármag,  és  azt
  mondjátok ennek a  szederfának: Szakadj  ki tövestől, és  verj gyökeret  a
  tengerben! – engedelmeskedik nektek.”
  Lk 17,1-6

  Elmélkedés:

  Növeld bennünk a hitet  – kérik a tanítványok  Jézustól. Kérésükhöz mi  is
  csatlakozunk, mert szükségünk van  hitünk erősödésére. Ne gondoljuk,  hogy
  sziklaszilárd   és   megrendíthetetlen   hittel   rendelkezünk.   Még   az
  apostolokban is  felébredt  időnként a  kétely.  A hitet  Istentől  kapjuk
  ajándékként  és  ő  is  tudja  azt  megerősíteni  bennünk.  Ha  a   teljes
  hitetlenség vagy  hitehagyás  nem  is fenyeget  minket,  a  kishitűség,  a
  kételkedés időről  időre megkísérthet  minket.  Növeld bennünk,  Urunk,  a
  hitet, és erősíts meg minket abban a hitben, hogy mindenkor Te irányítod a
  világ sorsát és a mi személyes életünket! Add, hogy mindig higgyünk abban,
  hogy elvezetsz minket az üdvösségre!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Istenünk, te  jóságos  vagy,  mert képességet  adtál  nekünk,  hogy  téged
  megismerjünk. Te teremtetted a  mennyet és a földet.  Te vagy a  Mindenség
  Ura, az  egyedül igaz  Isten,  akin kívül  más  Isten nincs.  Urunk  Jézus
  Krisztus által  küldd  el  nekünk a  Szentlélek  országát!  Segíts  minden
  embert, hogy felismerjen téged: Urát és Istenét, és hogy mindig  kitartson
  melletted!
  Szent Iréneusz
______________________________

Évközi harminckettedik hét – hétfő

Mutasd meg az utat!
2011. november 7. Évközi harminckettedik hét – hétfő

P. Daniel Pajerski LC

Lk 17,1-6
Azután így szólt Jézus tanítványaihoz: „Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak, de jaj annak, aki okozza azokat. Jobb lenne annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék, mint hogy megbotránkoztasson egyet is e kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha vét ellened testvéred, figyelmeztesd; és ha megbánja, bocsáss meg neki! Még ha napjában hétszer vét is ellened, és napjában hétszer tér vissza hozzád, és azt mondja: ’Bánom!’ – bocsáss meg neki.” Az apostolok ekkor azt mondták az Úrnak: „Növeld bennünk a hitet!” Az Úr ezt felelte: „Ha csak akkora hitetek lesz is, mint egy mustármag, és ennek az eperfának azt mondjátok: ’Szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerben!’, engedelmeskedni fog nektek.”

Bevezető ima: Uram, Jézus, kereszthalálod által bebizonyítottad irántam való szeretetedet. Ezzel azt is megmutattad nekem, hogy lehetséges a megbocsátás. Azt várod, hogy barátságos és békülékeny szívű legyek. Biztos vagyok benne, hogy át tudod változtatni szívemet a szeretet és a megbocsátás forrásává.

Kérés: Uram, az örök élet Igéi nálad vannak. Légy ma az én erősségem, és erősítsd meg hitemet olyannyira, hogy hegyeket mozgasson!

1. Fény az úton. „Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.” (Jn 10, 10). Minden alkalommal, amikor Jézus tanít minket, azt örök életünk érdekében teszi, ami első helyen szerepel gondolataiban és a szívében. Szeret minket, és azt akarja, hogy azon az úton járjunk, ami minket összeköt vele örökre a mennyben. A személyes bűn eltorlaszolja az életre vezető utat, és lelki halálhoz vezet. Ma Jézus a bűn komolyságáról tanít minket. Azt mondja, hogy jobb, ha elszenvedjük a fizikai halált, mintha valakit bűnre vezetünk. Gyakran azon igyekszünk – okkal – hogy testünk egészséges maradjon. De Jézus azt akarja, hogy több gondunk legyen a saját és a mások lelki egészségére.

2. Az Ő példájától vezérelve. Ha valaki megsért minket, az elutasítás fájdalmát érezzük. Azonban ha elutasítjuk a megbocsátást, azáltal mi is sértünk. Jézus eljövetele a világba egy új életmódot nyitott meg. Nem kellett többé a népnek a bosszú törvénye mellett dönteni – „Szemet szemért, fogat fogért”. Jézus egy új életutat tanít nekünk, és saját példája által mutatja meg, hogy hogyan kell élnünk. Egészen magunkra hagyva nehezünkre esne akár csak egyszer is megbocsátani, hát még hétszer egy nap! Azonban Jézus megmutatja nekünk, hogyan lehet ezt megtenni. A keresztre szegezve nem a bosszún törte a fejét; hanem megbocsátott. Ha egy keresztre tekintünk, emlékeznünk kell arra, hogy Jézus is megbocsátott. Miért nem hisszük hát, hogy nekünk is ad erőt szívből megbocsátani felebarátunknak?

3. Növeld hitemet! Jézus a gyökerestől kitépett fa példáját használja, hogy biztos hitre bátorítson minket. A felszínen csak a fát látjuk; a gyökereit nem. A felszín alá kell mennünk, hogy a gyökeret is lássuk. Tetteinket is nézhetjük hasonlóan. Az emberek csak a látható cselekedeteinket látják, de Isten a felszín alá lát. Látja tetteink gyökerét: az okokat, melyek mélyen a szívünkben gyökereznek. Krisztus arra hív minket, hogy olyan szilárd hitet fejlesszünk ki magunkban, hogy az egész fát gyökerestől elmozdítsuk. A hitnek nem csak tetteinket kellene befolyásolnia, hanem a tetteinket kiváltó okokat is!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, azt mondod, hogy nélküled semmit sem tehetünk. Tudom, hogy veled mindenre képes vagyok, amit kérsz tőlem. Fogadd el minden mai tettemet, és segíts olyan tisztán látnom a kiváltó okokat, hogy mindent, amit teszek, szereteted vezérelje és táplálja.

Elhatározás: Az elkövetkező két hétben elmegyek gyónni, hogy megtapasztaljam Isten megbocsátását.

A pápa imaszándéka 2011 november hónapra:
Keleti katolikus egyházak: Hogy a keleti katolikus egyházak tiszteletre méltó hagyományukat úgy ismerjék el és becsüljék, mint az egész Egyházat megillető lelki gazdagságot.
Igazságosság és kiengesztelődés Afrikában: Hogy az afrikai világrész Krisztusban megtalálja az erőt ahhoz, hogy megvalósítsa a kiengesztelődésben és igazságosságban való előrehaladást, amelyet az afrikai püspökök második szinódusa megjelölt.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger