2011. november 17., csütörtök

Nagy szent Gertrúd

Nagy szent Gertrúd

Bárcsak felismernéd te is…. Nemcsak Jeruzsálemnek szólnak e szavak. Nekem is. Sok mindent nem látok még. El van rejtve szemem elől, vagy még nem éles a látásom, vagy mást látok fontosnak…… Ima, lelki vezető, lelkiismeret-vizsgálat, szentírásolvasás, hittanórák…. Mind-mind segíthetnek, hogy felismerjem: mi válik üdvösségemre Uram, bárcsak felismerném én is, hogy mi válik üdvösségemre. Fényt és erőt kérek, hogy lássam és meg is tegyem, ami az üdvösségemet szolgálja! (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincharmadik hét - csütörtök

2011.11.17. csütörtök

(Nagy Szent Gertrúd, Tours-i Szent Gergely, Szent Hilda)
Mi atyáink törvényéhez ragaszkodunk


1Mak 2,15-29
Antióchosz király követei pedig eljutottak addig is, hogy azokat, akik Modin városába menekültek, arra kényszerítsék, hogy áldozatot mutassanak be, tömjént égessenek, és elszakadjanak Isten törvényétől. Meg is adták sokan beleegyezésüket Izrael népéből és hozzájuk csatlakoztak. Matatiás meg a fiai azonban állhatatosak maradtak. Antióchosz követei ekkor ezekkel a szavakkal szóltak Matatiáshoz: ,,Te elöljáró és tekintélyes nagy ember vagy ebben a városban. Fiakkal és testvérekkel ékeskedsz. Járj tehát elöl, teljesítsd a király parancsát, amint azt az összes nemzet és Júdea férfiai is teljesítették, meg azok, aki visszamaradtak Jeruzsálemben! Akkor helyed lesz a király barátai között neked is, meg fiaidnak is, és bővelkedni fogsz aranyban, ezüstben, meg sok ajándékban.' Matatiás erre így felelt, és hangos szóval mondta: ,,Ha minden nép engedelmeskedik is Antióchosz királynak, és mindenki felhagy atyái törvényének szolgálatával és az ő parancsaihoz alkalmazkodik, én, a fiaim, meg a testvéreim a mi atyáink törvényéhez ragaszkodunk. Mentsen meg minket attól az Isten! Nincs javunkra, hogy elszakadunk Isten törvényétől és szertartásaitól. Mi nem hallgatunk Antióchosz király szavára, nem mutatunk be áldozatot, nem szegjük meg törvényünk parancsait, hogy más úton járjunk.' Alighogy abbahagyta ezt a beszédet, mindenki szeme láttára előlépett egy zsidó, hogy a király parancsa értelmében áldozzék a bálványoltáron Modin városában. Amint ezt Matatiás meglátta, úgy elkeseredett, hogy megremegtek a veséi. Jogos és igazságos haragra gerjedve odarohant és leszúrta őt az oltáron. Megölte ugyanakkor azt az embert is, akit azért küldött Antióchosz király, hogy az embereket az áldozatra kényszerítse; az oltárt pedig lerombolta. Úgy buzgólkodott ő is a törvényért, mint ahogy Fineesz Zamrival, Sálomi fiával szemben cselekedett. Majd hangos szóval így kiáltott Matatiás a városban: ,,Mindaz, aki buzgólkodik a törvényért és kitart a szövetség mellett, jöjjön utánam!' Aztán a hegyekbe menekült ő, meg a fiai, és mindenüket otthagyták a városban. Akkor sokan, akik jogot és igazságot kerestek, a pusztába vonultak.

Zs 49
Ászáf zsoltára. Szól az Úr, az istenek Istene, és szólítja a földet napkelettől napnyugatig. Felragyog Sionból ékes szépséggel az Isten. Jön íme, Isten, íme, jön a mi Istenünk és nem hallgat: színe előtt emésztő tűz, körülötte hatalmas förgeteg. Szólítja onnan felülről az eget s a földet, hogy népe fölött ítélkezzék: ,,Gyűjtsétek elém szentjeimet, akik az áldozatban szövetségre léptek velem.' Igazságát hirdetik az egek, mert Isten tart ítéletet. ,,Halljad én népem, hadd beszéljek, Izrael, hadd tegyek bizonyságot ellened: Én Isten, a te Istened vagyok. Nem áldozataidért perelek veled, hisz égő áldozataid folyton előttem vannak. Nem veszek el házadból fiatal bikákat, sem nyájaidból kecskebakokat. Mert enyém az erdő minden vadja, az állatok ezrei a hegyekben. Ismerem az ég minden madarát, és ami csak mozog a mezőn, az enyém. Ha éheznék, nem kellene neked szólnom, mert enyém a földkereksége, s mindaz, ami betölti. Eszem-e én a bikák húsát, iszom-e én a kecskebakok vérét? Dicséretet mutass be áldozatul Istennek, és teljesítsd fogadalmaidat a Fölségesnek; Hívj segítségül a szorongatás napján: megmentelek, és te dicsérni fogsz engem.' A bűnöshöz azonban így szól az Isten: ,,Miért beszélsz te parancsolataimról, s miért veszed szádra szövetségemet? Hiszen te gyűlölöd a fegyelmet, és hátad mögé veted szavaimat. Ha tolvajt láttál, vele tartottál, házasságtörőkkel közösködtél. Szád gonoszságot árasztott, és nyelved csalárdságot szőtt. Leültél és testvéred ellen beszéltél, és gáncsot vetettél anyád fia elé. Így cselekedtél, s mivel én hallgattam, azt hitted, hogy olyan vagyok, mint te. Pedig perbeszállok veled és mindezt felhozom ellened. Értsétek meg ezt ti, akik megfeledkeztek Istenről, nehogy védtelenek legyetek, amikor elragadlak titeket! Aki a dicséret áldozatát mutatja be, az tisztel engem, és aki bűntelenül jár az úton, annak mutatom meg Isten üdvösségét.'

Lk 19,41-44
Mikor közeledett és meglátta a várost, megsiratta, s így szólt: ,,Bárcsak te is felismernéd legalább ezen a napon, ami békességedre szolgál! Most azonban el van rejtve a szemed elől. Mert jönnek napok, amikor ellenségeid körülvesznek sáncokkal, bekerítenek és szorongatnak mindenfelől. Földre tipornak téged és gyermekeidet, akik benned laknak; nem hagynak benned követ kövön, mert nem ismerted fel látogatásod idejét.'

Évközi harmincharmadik hét - csütörtök

2011. november 17. - Csütörtök

  Amikor Jézus közel  ért Jeruzsálemhez, és  megpillantotta a várost,  sírva
  fakadt. Azután ezt  mondta: „Bárcsak  felismernéd te is,  legalább ezen  a
  napon, ami üdvösségedre szolgál! Most azonban el van rejtve szemed  előtt.
  Jönnek majd  napok,  amikor  sánccal vesz  körül  ellenséged,  bekerít  és
  mindenfelől ostromol. Eltipornak téged  és gyermekeidet, akik falaid  közt
  laknak. Nem hagynak benned követ kövön, mert nem ismerted fel  látogatásod
  idejét.”
  Lk 19,41-44

  Elmélkedés:

  Jézus sírni kezd, amikor meglátja Jeruzsálemet. Vajon a kőből épült várost
  siratja? Látszólag talán  igen, hiszen  megjövendöli a  város ostromát  és
  pusztulását, ami  a  zsidó  háborúban  valóban  be  is  következik.  Jézus
  megsiratja Jeruzsálemet, amely azóta is csak  a nevében a béke városa,  és
  megsiratja a templomot, az Atya hajlékát.
  De szavai túlmutatnak a városon és lakóin. Figyelmeztetése nekünk is szól:
  bárcsak mi is felismernénk, ami üdvösségünkre szolgál! Mennyi hiábavaló és
  haszontalan dologgal  töltjük  időnket!  Mennyi  fölösleges  tevékenységet
  végzünk! Mennyi mindennel veszélyeztetjük üdvösségünket!
  Kérjük a Szentlelket, a Jó Tanács Lelkét, hogy mutassa meg nekünk mindazt,
  ami  üdvösségünkhöz   szükséges.   Világosítsa   meg   értelmünket,   hogy
  felismerjük az üdvösség útját és erősítse meg akaratunkat, hogy  hűségesen
  járjunk ezen az  úton. Adja meg  nekünk, hogy a  sok fontosnak tűnő  dolog
  közt felismerjük az egyedül szükségeset! Ha felismerjük, amit  üdvösségünk
  érdekében tennünk kell, Jézusnak nem kell miattunk sírnia.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Téged  dicsőítünk,   hiszen  mindenütt   téged  ünnepelnek,   Halhatatlan,
  Fáradhatatlan, Örökkévaló! Te  vagy a  lélek életének  példaképe, te  vagy
  boldog Atyánk, Királyunk és Istenünk. Ha Terád tekintünk, Uram, nem halunk
  meg.  Ha  megvalljuk  nevedet,  nem  veszünk  el.  Ha  Hozzád  imádkozunk,
  meghallgatást nyerünk.
______________________________

Évközi harmincharmadik hét - csütörtök

Építsd életed Krisztusra, a sziklára!
2011. november 17. Évközi harmincharmadik hét - csütörtök

P. Dominic Pham LC

Lk 19,41-44
Mikor közeledett és meglátta a várost, megsiratta, s így szólt: „Bárcsak te is felismernéd legalább ezen a napon, ami békességedre szolgál! Most azonban el van rejtve a szemed elől. Mert jönnek napok, amikor ellenségeid körülvesznek sáncokkal, bekerítenek és szorongatnak mindenfelől. Földre tipornak téged és gyermekeidet, akik benned laknak; nem hagynak benned követ kövön, mert nem ismerted fel látogatásod idejét.

Bevezető ima: Úr Jézus, gyakran átnéztem szereteteden életem során. Tudom, hogy mindig velem vagy, még akkor is, ha nem érzem szereteted. Ezek azok az alkalmak, amikor megmutathatom, mennyire szeretlek, és tényleg meg akarlak vigasztalni, ahogy Te is gyakran megvigasztalsz engem.

Kérés: Mennyei Atyám, segíts látnom, ahogy szerető kezeddel vezetsz minden dologban, és add, hogy még jobban értékeljem megannyi áldásod!

1. „Én és házam, mi az Úrnak szolgálunk” (Józsue 24,15). Az élet szépsége az, hogy sokféle lehetőséget kínál nekünk. Mindannyiunknak megadatott a szabadság kegyelme, így számos dolog közül választhatjuk ki, mi az, amit szeretnénk. Eldönthetjük, hol szeretnénk dolgozni, hol akarunk nyaralni, kivel barátkozunk, és mit csinálunk a következő pillanatban. De életünk legfontosabb döntése az, hogy szeretjük-e és szolgáljuk-e Istent, vagy megtagadjuk. Isten legnagyobb ajándéka a szabad akarat, és ezzel irányítjuk sorsunkat. Milyen gyönyörű az a lélek, amely Isten szolgálatát választja!

2. Itt az idő felkészülni a viharra. Az ereszcsatornák kitisztítására a vihar a legrosszabb időpont. A tető is sokkal jobban védene, ha egy héttel az eső előtt meg lett volna javítva. Nekünk, embereknek is nehéz mindig készen állni. Krisztus ezt mondta tanítványainak: "Virrasszatok és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek." (Mt 26,41)

3. Megtartani az erődöt. A lelki élet olyan, mint egy kastély. A kastélynak is megvannak az erős és gyenge pontjai. Van körülötte árok és magas kőfal, vannak ágyúi, de van kapuja is, ami csak fából készült. Mindannyiunkban van valami, ami ehhez a fa kapuhoz hasonló. Mindannyiunknak vannak gyengeségei, de tudjuk pontosan, hogy mik ezek? Az önismeret kulcsfontosságú ahhoz, hogy ellen tudjunk állni a bűnnek. Ha ismerjük önmagunkat, el tudjuk kerülni a számunkra veszélyes, kompromittáló helyzeteket. Erősségeinkkel harcolhatunk az ellenség ellen, és erősíthetjük gyengeségeinket. Végül, a legerősebb fegyverünk a bűn legyőzésére az, hogy az Úrhoz tartozunk az imaéletünk által, és az Ő akaratához való hűségben.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nem akarom érzésekre alapozni az életem, vagy azokra a dolgokra, amik boldoggá tesznek. Érted akarok élni, és érted vállalni ezért a kockázatot.

Elhatározás: Azzal kezdem el a rendszeres imaéletet, hogy a héten minden nap imádkozok rózsafüzért.

A pápa imaszándéka 2011 november hónapra:
Keleti katolikus egyházak: Hogy a keleti katolikus egyházak tiszteletre méltó hagyományukat úgy ismerjék el és becsüljék, mint az egész Egyházat megillető lelki gazdagságot.
Igazságosság és kiengesztelődés Afrikában: Hogy az afrikai világrész Krisztusban megtalálja az erőt ahhoz, hogy megvalósítsa a kiengesztelődésben és igazságosságban való előrehaladást, amelyet az afrikai püspökök második szinódusa megjelölt.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger