2011. november 18., péntek

A Szent Péter és Szent Pál bazilikák felszentelésének évfordulója

A Szent Péter és Szent Pál bazilikák felszentelésének évfordulója
 
A hullámok között vergődő bárka az Egyház képe. Don Bosco egyik látomásában a Péter által vezetett hajó számára két biztos világítótorony adott eligazodást: az Oltáriszentség és Szűz Mária Szent István óta hazánk történelme is Péter hajójának nyomában halad, bár sokan próbálták már zátonyra vinni. Az események hullámverései között népünk jövőbe vetett reménye is sokszor megingott, de olyan soha nem történt, hogy ne tudtunk volna Jézus felénk nyújtott karjába belekapaszkodni. Figyeljünk a két világítótoronyra. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi harmincharmadik hét - péntek

2011.11.18. péntek

(Szent Péter és Szent Pál bazilikák felszentelése, Szent Noé)
Az egész nép mély hódolattal arcra borult, és magasztalta az Urat


1Mak 4,36-37.52-59
Júdás és testvérei pedig így szóltak: ,,Íme, ellenségeink megsemmisültek. Menjünk tehát fel, tisztítsuk meg és szenteljük fel újra a szentélyt!' Össze is gyűlt a sereg teljes számban, és felmentek a Sion hegyre. A száznegyvennyolcadik esztendőben, a kilencedik hónapnak, azaz kiszlev havának huszonötödik napján pedig már kora reggel nekiláttak és bemutatták a törvény szerint való áldozatot az újonnan emelt égőáldozatok oltárán. Ugyanabban az időben és azon a napon, amelyen a pogányok tisztátalanná tették azt, újra felszentelték ének, lant, koboz és cintányér mellett. Az egész nép pedig mély hódolattal arcra borult és az égben magasztalta Azt, aki sikerre vitte ügyüket. Nyolc napon át ülték az oltárszentelés ünnepét, és örömujjongva mutattak be egészen elégő, hálaadó és dicsőítő áldozatokat. A templom homlokzatát aranykoszorúkkal és pajzsokkal díszítették. Megszentelték a kapukat és a kamrákat is, s ajtókkal látták el őket. Igen nagy volt az öröm a népnél, mert megszűnt a pogányok okozta gyalázat. Júdás pedig, a testvérei és Izrael egész gyülekezete úgy határozott, hogy évről-évre a maga idejében, mégpedig kiszlev hó huszonötödik napjától kezdve nyolc napon át öröm és vigasság közepette megülik majd az oltárszentelés ünnepét.

1Krón 29,10-12
Majd áldotta az Urat az egész sokaság előtt és mondta: ,,Áldott légy Uram, atyánknak, Izraelnek Istene mindörökkön-örökké. Tiéd Uram a fenség, a hatalom, a dicsőség és a győzelem: tiéd a dicséret, mert minden, ami az égben s a földön van, a tiéd, tiéd Uram a királyság és te vagy valamennyi fejedelem felett. Tiéd a gazdagság, tiéd a dicsőség, te uralkodsz mindenen, a te kezedben van az erő s a hatalom, a te kezedben van a nagyság s az uralkodás mindenen.

Lk 19,45-48
Azután bement a templomba, és kezdte kiűzni azokat, akik ott adtak-vettek. Ezt mondta nekik: ,,Írva van: Az én házam az imádság háza, ti pedig rablók barlangjává tettétek' [Iz 56,7; Jer 7,11]. Mindennap tanított a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek, de nem tudták módját ejteni, mert az egész nép rajta csüggött és hallgatta őt.

Évközi harmincharmadik hét - péntek

2011. november 18. - Péntek

  Amikor Jézus  Jeruzsálemben tartózkodott,  bement a  templomba, és  kiűzte
  onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: „Írva van: Az én házam az  imádság
  háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek.”  Ott tanított azután mindennap  a
  templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De
  nem tudták eldönteni,  hogy mit tegyenek  vele, mert az  egész nép  odaadó
  figyelemmel hallgatta (tanítását).
  Lk 19,45-48

  Elmélkedés:

  Jézusról egyáltalán nem mondható, hogy csupán a szavak embere volt, hiszen
  cselekedeteivel és csodáival bizonyította Isten Országának eljövetelét. Ma
  mégis úgy áll előttünk, aki beszél, pontosabban tanít. Tanításának  célja,
  hogy hirdesse az Ország örömhírét.  A fogadtatás egészen különböző. Bár  a
  vezetők ellenséges füllel hallgatják és  az életére törnek, a nép  „odaadó
  figyelemmel” és  elragadtatva hallgatta  szavait.  E lelkesedés  titka  az
  lehet, amit ő maga többször  is egészen világosan elmond, hogy  tudniillik
  nem a maga tanítását  hirdeti az embereknek, hanem  azt mondja el, amit  a
  mennyei Atyától hallott, s amit az Atya rábíz. Az emberek megérzik, hogy e
  tanítás több mint  emberi szó. Jézus  által maga Isten  szól az  emberhez,
  hozzánk. Ne maradjon eredménytelen a szívünkhöz szóló igazság!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, Jézus  Krisztus,  nem  az evilági  országért  kérünk  téged,  amely
  mulandó és ideiglenes, hanem azért  az Országért imádkozunk hozzád,  amely
  örökké tart, amelyben nem lehet hiány  és gyöngeség, ahol a szép  angyalok
  színről színre jutnak és dicsérnek téged.
______________________________

Évközi harmincharmadik hét - péntek

Emésztette az Atyja háza iránti buzgóság
2011. november 18. Évközi harmincharmadik hét - péntek

P. Dominic Pham LC

Lk 19,45-48
Azután bement a templomba, és kezdte kiűzni azokat, akik ott adtak-vettek. Ezt mondta nekik: „Írva van: Az én házam az imádság háza, ti pedig rablók barlangjává tettétek”. Mindennap tanított a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek, de nem tudták módját ejteni, mert az egész nép rajta csüggött és hallgatta őt.

Bevezető ima: Úr Jézus, szeretnék fényemmel irányt mutatni ebben a világban, ahol mindenki csak azt hajlandó megtenni, ami neki tetszik. Oly sok embert félrevezetnek. Azt gondolják, hogy ha jól érzik magukat, akkor megtalálták az igazi és el nem múló boldogságot, s közben nem értik, miért érzik magukat belülről üresnek. El akarom mondani nekik, hogy akire szükségük van, az Te vagy!

Kérés: Jézus Krisztus, segíts szeretnem azokat a lelkeket, akik a legtávolabb vannak tőled. Segíts életemet áldozattá változtatni az ő megváltásukért. Nem érdekel, hogy lesz-e időm pihenni - a lelkeknek szüksége van rád, neked pedig szükséged van rám!

1. Egy világ, amely elfogy és meghal, mert nem ismeri Krisztust. Amikor a világra gondolunk, akkor mindenkire testvérünkként kell gondolnunk. Testvéreink halálának láttán arra kell vágyódnunk, hogy segítsünk nekik. De mit jelent meghalni azért, mert nem ismerjük Krisztust? Azt mondták nekünk, hogy "csak egyszer élsz!". Ezért hát nagyon sokan megtesznek minden elképzelhetőt – beleértve a gonosz dolgokat is – csak hogy lássák, mi az, ami elégedetté és boldoggá teszi őket. Nehéz elviselni azt a fájdalmat és ürességet, ami bennük marad a múló, bűnnel teli élvezetek után. Mindannyiunknak szüksége van Krisztusra, mert Ő egyedül képes kegyelmével és barátságával meggyógyítani minket. Az erőseknek segíteniük kell a haldoklókon.

2. A föld sója. Megkereszteltekként Isten kegyelméből mi is örökbefogadott gyermekek vagyunk. Ezzel mindannyiunknak felelőssége, hogy a lelkeket Krisztus ismeretére és szeretetére vezessük. Kereszténynek lenni nem csak vasárnaponként kell, ennek át kell hatnia életünk minden részét: munkánkat és otthonunkat, olyan légkört teremtve, ami jó hatással van ránk. Krisztus arra hívott minket, hogy legyünk a "föld sói". Mit tesz a só? A só egyrészt jó tartósítószer, másrészt megízesíti az ételeket. Az a hivatásunk, hogy tartósan fényt adjunk a világnak, és hagyjuk, hogy megtapasztalják, milyen édes számunkra Krisztus barátságának öröme.

3. Az én kenyerem az, hogy az Atya akaratát teszem. A hűség alapelve a következőkkel foglalható össze: „Tedd jól, amit tenned kell akkor is, ha senkivel sem találkozol ma". Ha Isten iránti szeretetből éled ezt az elvet, akkor sok lelket megmentesz. Ha a foglalkozásunkban Isten iránti szeretetből a lehető legjobban teljesítjük feladatainkat, ezzel lelkeket mentesz meg. Ha édesanya vagy, legyél a legkedvesebb és leggondoskodóbb anya, Isten iránti szeretetedből, és ezáltal lelkeket mentesz meg.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, az életem tele van olyan dolgokkal, amik megnehezítik, hogy egy cél érdekében éljek. Segíts látnom, hogy azáltal tudom a lelkeket elvezetni hozzád, ha hűséges vagyok életemben. Ha meg van bennem ez a hozzáállás, tudom, hogy képes leszek az életemet a lelkek iránti nagyobb céltudattal és elszántsággal élni.

Elhatározás: Ma keresztény örömmel élek, hogy Krisztus mellett tanúskodjak.

Erdő Péter bíboros atya 2011. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy halottaink tisztelete tartsa ébren bennünk az egész ember megbecsülését és a feltámadás reményét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger