2011. november 21., hétfő

Szűz Mária bemutatása

Szűz Mária bemutatása

A keleti Egyház a VI. század óta ünnepli azt a pillanatot, amikor a boldog szülők, Joakim és Anna bemutatták gyermeküket, Máriát az Úr templomában. A jeruzsálemi templomba látogat az, aki maga lesz az Úr hajléka, az Üdvözítő jöttének temploma. Szüleink egykor bennünket is elvittek a templomba, hogy megkereszteljenek. Így lettünk mi is élő templomok, a Szentlélek hajlékai. Mária egészen Istennek adott élete arra figyelmeztet bennünket, hogy őrizzük, ápoljuk lelkünk templomát, készüljünk az Úrral való szerető, tiszta találkozásra. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA BEMUTATÁSA

2011.11.21. hétfő: SZŰZ MÁRIA BEMUTATÁSA
 
Ezeknek az ifjaknak az Isten tudományt és jártasságot adott minden bölcsességben


Dán 1,1-6.8-20
Joakimnak, Júda királyának harmadik esztendejében Nebukadnezár, Babilon királya, felvonult Jeruzsálem ellen és ostrom alá vette. Az Úr a kezébe adta Joakimot, Júda királyát, és az Isten háza edényeinek egy részét, s ő elvitte ezeket Sinneár földjére, istenének házába, és bevitte az edényeket istenének kincstárába. Azután meghagyta a király Asfenáznak, az udvari tisztek főnökének, hogy vigyen be Izrael fiai közül olyan királyi és fejedelmi származású ifjakat, akikben semmi fogyatkozás nincsen, akik szép külsejűek és minden bölcsességben jártasak, tudással bírnak és ismeretekkel rendelkeznek, egyszóval alkalmasak arra, hogy a királyi palotában szolgálatot teljesítsenek, és tanítsa meg őket a káldeaiak írására és nyelvére. A király ellátást is utalt ki nekik minden egyes napra a saját ételeiből és ugyanabból a borból, amelyet ő maga ivott, hogy miután három esztendeig így nevelkedtek, a király színe előtt szolgálatot teljesítsenek. Ezek között voltak Júda fiai közül Dániel, Ananja, Misaél és Azarja is, Dániel azonban elhatározta szívében, hogy nem szennyezi be magát a király ételeivel és azzal a borral, amelyet az ivott; arra kérte tehát az udvari tisztek főnökét, hogy ne kelljen magát beszennyeznie. Isten kegyelmet és irgalmat ébresztett Dániel iránt az udvari tisztek főnökében, ám az udvari tisztek főnöke ezt mondta Dánielnek: ,,Félek uramtól, a királytól, aki számotokra az ételt és az italt megszabta; ha azt látja, hogy arcotok soványabb a többi, veletek egykorú ifjúénál, veszedelembe sodorjátok fejemet a királynál.' Azt mondta erre Dániel a felügyelőnek, akit az udvari tisztek főnöke Dániel, Ananja, Misaél és Azarja fölé rendelt: ,,Tégy, kérlek, tíz napig próbát velünk, szolgáiddal, és adjanak nekünk enni növényi ételt, inni pedig vizet. Aztán nézd meg majd a mi arcunkat és azoknak az ifjaknak az arcát, akik a király ételét eszik, és tégy szolgáiddal tapasztalatod szerint.' Az hallgatott is erre a beszédre, és próbára tette őket tíz napig. Tíz nap múlva az ő külsejük szebbnek és teltebbnek látszott, mint mindazoké az ifjaké, akik a király ételét ették. Ettől fogva a felügyelő beszüntette a nekik szánt eledelt és boritalt, és növényi ételt adott nekik. Ezeknek az ifjaknak Isten tudományt és jártasságot adott minden könyvben és bölcsességben, Dánielnek pedig minden látomás és álom megértését is. Mikor pedig elmúlt az az idő, amely után a király parancsa szerint be kellett őket vinni, az udvari tisztek főnöke bevezette őket Nebukadnezár színe elé. Amikor a király beszédbe elegyedett velük, úgy találta, hogy az összes között nincs senki olyan, mint Dániel, Ananja, Misaél és Azarja. Ők aztán a király szolgálatába álltak. Minden olyan dologban, amely bölcsességet és értelmességet kívánt, és amelyet tőlük kérdezett, a király tízszerte különbeknek találta őket, mint egész országa valamennyi jósát és varázslóját.

Dán 3,52-56
,,Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene! Dicséretre méltó, dicsőséges és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott a te dicsőséges szent neved, dicséretre méltó, és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy dicsőséged szent templomában, mindenekfölött dicséretre méltó és mindenekfölött dicsőséges mindörökké! Áldott vagy királyi trónodon, mindenekfölött dicséretes és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy, aki a mélységeket szemléled s a kerubok fölött trónolsz, dicséretre méltó és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy az ég erősségében, dicséretre méltó és dicsőséges mindörökké!

Lk 21,1-4
Aztán föltekintett, és látta, hogy a gazdagok hogyan dobják adományaikat a templom perselyébe. Látott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott be. Akkor így szólt: ,,Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak adományokat; ő pedig a maga szegénységéből odaadta mindenét, amije csak volt: egész megélhetését.'

Szűz Mária bemutatása

2011. november 21. - Hétfő

  Jézus egy alkalommal megfigyelte hogyan  dobják a gazdagok adományaikat  a
  templom perselyébe. Közben észrevette, hogy egy szegény özvegyasszony  két
  fillért dobott be. Erre megjegyezte: „Bizony, mondom nektek, ez a  szegény
  özvegy  többet  dobott  be,  mint  bárki  más.  A  többiek  ugyanis  abból
  adakoztak,  amiben   bővelkednek,  ez   azonban  mindent   odaadott,   ami
  szegénységéből telt: egész megélhetését.”
  Lk 21,1-4

  Elmélkedés:

  A szentírás szerint az  özvegyek nagyon kiszolgáltatott helyzetben  éltek,
  ha nem volt senki, aki gondoskodott róluk. Nem csak a Törvény, hanem Isten
  oltalma alatt is állnak. Az  ősegyházban a keresztény közösségnek  kellett
  gondoskodnia róluk, ha nem volt rokonuk.
  A  szegény  özvegyasszonyt   Jézus  az  adakozás   és  az   istentisztelet
  példájaként állítja elénk, aki mindenét képes odaadni Istennek. Az  idősek
  sokszor mondják, hogy az évek multával egyre kiszolgáltatottabb  helyzetbe
  kerülnek, s ha  nem segítenek  nekik az  emberek, akkor  már csak  valóban
  Istenre számíthatnak.  Örömüket az  imádságban, a  szeretet  gyakorlásában
  lelik meg.
  Legyünk nagylelkűek a rászorulókkal és a szegényekkel szemben, mert nem  a
  mi érdemünk, hogy jobb sorsban élünk.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, Istenünk,  világunk  tele  van  gyűlölettel,  előítélettel,  egymás
  elutasításával. Add, hogy  nyitottak lehessünk  minden emberi  nyomorúság,
  elesettség, fájdalom, seb orvoslására. Nyisd meg szemünket, hogy meglássuk
  embertársainkat,  akik  ugyanazon  az  úton  járnak,  s  akikkel  az  úton
  találkozunk. Veszélyek fenyegetnek, kiszolgáltatottak vagyunk,  segítségre
  szorulunk magunk  is.  Jézus  nem  megy  el  mellettünk,  hanem  sebeinket
  bekötözi és fölemel minket. Add, hogy mi is hasonlóképpen cselekedjünk!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  A  múlt   heti   megrendeléseket   folyamatosan   postázom.   A   fizetési
  lehetőségekről is megy a tájékoztatás. Köszönöm! István atya

  Kedves barátaim a Napi evangélium listán!
  Megjelent  A  betlehemi  pásztor   című  képes  gyermekkönyvem.  A   kötet
  történetei egy gyermek szemével tárják elénk Jézus születésének titkát.  A
  sok-sok színes rajz Magyar Krisztina munkája.
  A könyv ára: 900  Ft + postaköltség:  100 Ft/db Magyarországra  (külföldre
  jelentősen több).
  A könyv  megrendelhető tőlem  a  zalalovo@gmail.com címen  (boltokban  nem
  kapható). A  megrendeléshez,  kérem, küldje  el  az Ön  nevét,  postacímét
  irányítószámmal, a kiadvány címét és a darabszámot. Köszönöm!
  Szeretettel: István atya (Horváth István Sándor)
  Információ: http://zalalovo.plebania.hu/list/news/gyermekkonyv_karacsonyra
_______________________________________________
Evangélium minden nap

http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szűz Mária bemutatása

A szeretet kalandja
Szűz Mária bemutatása
2011. november 21. Évközi harmincnegyedik hét – hétfő

P. Eamonn Shelly LC

Lk 21, 1-4
Aztán föltekintett Jézus, és látta, hogy a gazdagok hogyan dobják adományaikat a templom perselyébe. Látott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott be. Akkor így szólt: „Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak adományokat; ő pedig a maga szegénységéből odaadta mindenét, amije csak volt: egész megélhetését.”

Bevezető ima: Uram Jézus, örök Pásztor, köszönöm nagylelkű szeretetedet. Légy a fény az életemben, vezesd minden szavamat és tettemet, hogy a megpróbáltatások közepette is meg tudjam őrizni örömömet és békémet!

Kérés: Uram, add meg nekem, hogy mindig meglássam tervedben a jót!

1. Ne félj! „Odaadta mindenét, amije volt. És még így is gazdag volt, hiszen Isten ott volt a szívében. Istent birtokolni a szívünkben, többet ér Salamon minden aranyánál. Ki adott valaha is többet ennél ez asszonynál, aki semmit sem tartott meg magának?” (Szent Ágoston, Prédikációk 107.) Az özvegy annyira szerette Istent, hogy bedobta az utolsó két fillérjét a templom perselyébe és teljesen ráhagyatkozott Isten irgalmas gondviselésére. Egyáltalán nem félt. Ugyanezzel a bizalommal kell nekünk is Isten felé fordulnunk. Bármilyenek is a körülményeink, nekünk is félelem nélkül kell rábíznunk magunkat Istenre, mert Ő tartja kezében életünk egyetlen igazi tervét.

2. Fent és lent. Az élet hullámvasútja számtalan meglepetést tartogat számunkra. Soha nem lehetünk biztosak abban, hogy mi áll előttünk és mire lesz szükségünk a jövőben. Mindazonáltal megnyugtathat minket a tudat, hogy Istentől mindig megkapjuk azt, amiben az adott pillanatban hiányt szenvedünk. Az Ő végtelen irgalmasságából megadja a megfelelő kegyelmeket, ami ahhoz kell, hogy boldoguljunk az örömökkel és szomorúsággal, amivel a hétköznapjainkban találkozunk. Megadja a pillanat kegyelmét, tehát nem szabad attól félnünk, hogy mit tartogathat számunkra a jövő. Jézus tudja, hogy mire van szükségünk. Mikor rábízzuk magunkat Istenre úgy, ahogy az özvegy tette, akkor igazán meg tudjuk tapasztalni szeretetének mélységét és védelmét.

3.Útban hazafelé. Az özvegy szívének középpontjában Isten volt. Adni akart neki valamit. Mit adhatott neki, amivel megdicsőítette az Ő szent nevét? Felbandukolt a templom perselyéhez és beledobta az utolsó két fillérjét. Az a hang, ahogyan a pénzérmék leérkeztek a persely aljára, visszhangzott Jézus szívében és örömmel töltötték el Őt. Annak a két érmének nagy volt a súlya az Örökkévalóság szempontjából. A világ anyagi biztonságot ajánl, a siker varázsát és mások elismerését, de életünknek igazán csak Istennel van értelme. Minden nap, amikor döntéseket hozunk, annak fényében kell tennünk, hogy ezeknek komoly szerepe van az örök megváltásban. Meg kell kérdeznünk magunktól: „Ez segíteni fog nekem abban, hogy egykor majd a mennyországba kerüljek?”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add, hogy tetteim örömet okozzanak neked! Segíts, hogy döntéseimet az örökkévalóság fényében hozzam meg. Engedd, hogy azt válasszam, ami jó és nemes, szent és tiszta!

Elhatározás: Ma, mielőtt fontos döntést hozok, megállok és imádkozom.

A pápa imaszándéka 2011 november hónapra:
Keleti katolikus egyházak: Hogy a keleti katolikus egyházak tiszteletre méltó hagyományukat úgy ismerjék el és becsüljék, mint az egész Egyházat megillető lelki gazdagságot.
Igazságosság és kiengesztelődés Afrikában: Hogy az afrikai világrész Krisztusban megtalálja az erőt ahhoz, hogy megvalósítsa a kiengesztelődésben és igazságosságban való előrehaladást, amelyet az afrikai püspökök második szinódusa megjelölt.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger