2011. november 23., szerda

Szent Kelemen pápa, vértanú

Szent Kelemen pápa, vértanú

Megmérettél, és könnyűnek találtattál. Az ószövetségi látomás nemcsak a babiloni királyra vonatkozik. Mennyi felszínes, emberhez méltatlan ideológia bukkant fel a történelem hajnala óta mindmáig. Ezekben az ember úgy jelenik meg, mintha tőle függne jó és rossz, élet és halál. Dániel könyvének prófétai megállapítása mindazokra igaz, akik életüket Istentől szakítva szemlélik. A Teremtő nélkül a teremtmény elveszti létének igaz értelmét. Maga próbál maroknyi életének célt adni, mely belevész a mindennapok forgatagába. A hívő ember ezzel szemben tudja, hogy véges teremtményi mivolta is végtelen érték Istenben szemlélve. Szavaival, cselekedeteivel, döntéseivel ennek a reménynek a távlatában él. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Évközi harmincnegyedik hét – szerda

2011.11.23. szerda

(Római Szent Kelemen, Szent Kolumbán)
Ujjak jelentek meg: emberéhez hasonló kéz írt a falra


Dán 5,1-6.13-14.16-17.23-28
Baltazár király nagy lakomát készített ezer főemberének, és az ezrek előtt itta a bort. Mikor aztán már-már ittas lett, megparancsolta, hogy hozzák elő azokat az arany- és ezüstedényeket, amelyeket atyja, Nebukadnezár hozott el a jeruzsálemi templomból, hogy igyanak belőlük a király és főemberei, feleségei és mellékfeleségei. Erre előhozták a jeruzsálemi templomból elhurcolt arany- és ezüstedényeket, és ittak belőlük a király és főemberei, feleségei és mellékfeleségei. Itták a bort, és dicsérgették az aranyból, ezüstből, rézből, vasból, fából és kőből való isteneiket. Ugyanabban az órában ujjak jelentek meg a lámpással átellenben, s emberéhez hasonló kéz írt a királyi palota falának felületére, a király pedig figyelte az író kéz ujjait. Ekkor a király arca elváltozott, és gondolatai megrémítették őt; csípőjének izma elernyedt, és a térdei egymáshoz verődtek. Be is vezették Dánielt a király elé, és a király azt mondta neki: ,,Te vagy az a Dániel Júda foglyai közül, akit atyám, a király, Júdából hozott ide? Azt hallottam rólad, hogy benned az istenek lelke van, és bőséges tudományt, értelmet és bölcsességet tapasztaltak benned. Ekkor azt hallottam rólad, hogy te a homályos dolgokat meg tudod magyarázni és a csomókat megoldani; ha csakugyan el tudod olvasni ezt az írást, és meg tudod mondani nekem az értelmét, bíborba öltöztetlek, aranyláncot adok a nyakadba, és a harmadik fejedelem leszel országomban.' Felelt erre Dániel, és így szólt a királynak: ,,Ajándékaid maradjanak a tieid, s házad ajándékait másnak add; az írást azonban elolvasom neked, király, és az értelmét tudtodra adom. hanem felfuvalkodtál az ég Ura ellen: az ő házának edényeit hozták eléd, s te és a főembereid, a feleségeid és mellékfeleségeid bort ittatok belőlük, közben az ezüstből, aranyból, rézből, vasból, fából és kőből való isteneket dicsérted, akik sem nem látnak, sem nem hallanak, sem nem éreznek, Istent azonban, aki kezében tartja leheletedet és minden utadat, nem dicsőítetted. Ezért küldte ő a kézujjat, amely ezt az írást ideírta. Az írás, amelyet írt, a következő: Mene, Tekel, Parszin. A dolog értelme pedig ez: Mene: megszámlálta Isten országodat, és véget vetett neki. Tekel: megmért téged a mérlegen, és könnyűnek talált. Parszin: elosztotta országodat, és a médeknek meg a perzsáknak adta.'

Dán 3,62-67
Áldjátok az Urat, nap és hold, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, ég csillagai, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, minden záporeső és harmat, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, Isten szelei mindnyájan, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, tűz és forróság, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké! Áldjátok az Urat, hideg és forróság, dicsérjétek és mindenekfölött magasztaljátok őt mindörökké!

Lk 21,12-19
Mindezek előtt pedig kezet emelnek rátok és üldözni fognak titeket. Átadnak benneteket a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók elé hurcolnak titeket az én nevemért. Alkalom lesz ez számotokra, hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: ne gondolkodjatok előre, mi módon védekezzetek. Mert olyan szájat és bölcsességet adok majd nektek, amelynek egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak titeket szüleitek és testvéreitek, rokonaitok és barátaitok, és közületek egyeseket halálra adnak. Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért, de egy hajszál sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal fogjátok megőrizni lelketeket.

Évközi harmincnegyedik hét – szerda

2011. november 23. - Szerda

  Abban az  időben  Jézus  így  készítette elő  tanítványait  a  rájuk  váró
  megpróbáltatásokra: „Kezet emelnek  rátok, és  üldözni fognak  benneteket.
  Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók
  elé hurcolnak az én nevemért, azért hogy tanúságot tegyetek. Véssétek  hát
  szívetekbe: Ne  törjétek fejeteket  előre, hogyan  védekezzetek. Én  olyan
  ékesszólást és bölcsességet adok  majd nektek, hogy egyetlen  ellenfeletek
  sem  tud  ellenállni  vagy  ellentmondani.  Kiszolgáltatnak  benneteket  a
  szülők, testvérek,  rokonok  és barátok,  s  közületek némelyeket  meg  is
  ölnek. Az én nevemért mindenki  gyűlölni fog titeket. De egyetlen  hajszál
  sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal őrzitek meg lelketeket.”
  Lk 21,12-19

  Elmélkedés:

  Jézus a rájuk váró nehézségekre és üldözésekre figyelmezteti tanítványait,
  arra bátorítva  őket,  hogy  mindezek  ellenére  őrizzék  meg  hitüket  és
  maradjanak vele közösségben. Fontos azt is látni, hogy az üldözések  éppen
  a Jézusban való hitük miatt fogják  érni a tanítványokat, tehát nem  saját
  személyük miatt.  Mennybemenetele  előtt  Jézus megígérte,  hogy  a  világ
  végéig tanítványaival.  Ígérete  arra is  vonatkozik,  hogy a  végső  idők
  megpróbáltatásai közepette  sem  hagyja  el  őket,  hanem  velük  lesz.  E
  jelenlét az, ami igazi bátorságot ad a tanúságtételhez, s ha szükséges, az
  önfeláldozáshoz. Tartsunk ki a mindvégig velünk lévő Krisztus mellett!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Istenünk, te felbecsülhetetlen ajándékot helyeztél életünkbe.  Mindenkinek
  fölajánlod a  lehetőséget,  hogy  jelenléted fényének  tükre  lehessen.  A
  Szentlélek  által  szereteted  szándékát  nem  kőtáblákra,  hanem  szívünk
  mélységeibe vésed. És  lelkünket betöltő békességed  által képessé  teszel
  minket arra, hogy szebbé tegyük mindazok életét, akiket reánk bíztál.

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Sokszor hallom  felnőttektől: "Gyerekkoromban  olyan gyönyörű  karácsonyok
  voltak és  olyan  szép  történeteket olvastam  az  ünnepek  alatt."  Azért
  készítettem a  gyerekeknek a  karácsonyi könyvet  (tele színes  képekkel),
  hogy 20-30 év múlva is ugyanezt mondják majd a felnőttek. :-)
  István atya

  Kedves barátaim!
  Megjelent  A  betlehemi  pásztor   című  képes  gyermekkönyvem.  A   kötet
  történetei egy gyermek szemével tárják elénk Jézus születésének titkát.  A
  sok-sok színes rajz Magyar Krisztina munkája.
  A könyv ára: 900  Ft + postaköltség:  100 Ft/db Magyarországra  (külföldre
  jelentősen több).
  A könyv  megrendelhető tőlem  a  zalalovo@gmail.com címen  (boltokban  nem
  kapható). A  megrendeléshez,  kérem, küldje  el  az Ön  nevét,  postacímét
  irányítószámmal, a kiadvány címét és a darabszámot. Köszönöm!
  Szeretettel: István atya (Horváth István Sándor)
  Információ: http://zalalovo.plebania.hu/list/news/gyermekkonyv_karacsonyra
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi harmincnegyedik hét – szerda

Lelkünk kedves vendége
2011. november 23. Évközi harmincnegyedik hét – szerda 

P. Eamonn Shelly LC

Lk 21, 12-19
Mindezek előtt pedig kezet emelnek rátok és üldözni fognak titeket. Átadnak benneteket a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók elé hurcolnak titeket az én nevemért. Alkalom lesz ez számotokra, hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: ne gondolkodjatok előre, mi módon védekezzetek. Mert olyan szájat és bölcsességet adok majd nektek, amelynek egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak titeket szüleitek és testvéreitek, rokonaitok és barátaitok, és közületek egyeseket halálra adnak. Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért, de egy hajszál sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal fogjátok megőrizni lelketeket.

Bevezető ima: Uram Jézus, Szentlelked vezet és tanít engem. Minden pillanatban megmutatod irántam való szereteted mélységét. Engedd, hogy állandó imádságommal én is megmutassam szeretetem.

Kérés: Uram, segíts, hogy bízzak a Szentlélek sugallataiban! Add meg a kegyelmet, hogy bizalommal telve és egyszerűen azok szerint cselekedjek!

1. Teljes bizalom. Jézus nem finomkodik szavaival. Egyenes és egyszerű, amikor megmondja az apostoloknak, hogy üldözni és gyűlölni fogják őket, sőt meg is ölhetik őket azért, mert Krisztus apostolai. De azt is tudtukra adja, hogy mindezen negatív tapasztalatok ellenére, nem kell előre készülniük erre. Egyszerűen bízniuk kell és várni a Szentlélek sugallataira, ami majd megmondta nekik, hogy mit kell mondaniuk és cselekedniük. „A bizalom nem egy elvont szellemi erény, hanem az önbizalom egy radikális cselekedete, ami azon a meggyőződésen alapul, hogy Isten kezében vagyunk, még akkor is, amikor emberileg szükségét éreznénk, hogy magunk kezébe vegyük az irányítást.” (Erasmo Leiva-Merikakis: A tanítvány élete).

2. Azonnali együttműködés. Isten elküldte a Szentlelket közénk, hogy tápláljon és megvilágosítson minket. Ő lelkünk kedves vendége. Igaz barátot és vezetőt találhatunk személyében. Figyelmesnek kell lennünk gyengéd sugallataira. Ezek a sugallatok mindennapi életünk cselekedeteink részévé válhatnak, épp úgy, mint egy barátunk tanácsa vagy egy könyv, amit olvasunk, illetve érkezhet olyan gyorsan, mint egy villámlás, elhozva a tisztánlátás váratlan pillanatát. Érdemes körültekintéssel kezelni ezeket a nem mindennapi sugallatokat és megbeszélni a lelki vezetőnkkel vagy egy olyan baráttal, aki tapasztalt a lelki életben, de meg kell róla győződnünk, hogy valóban a Szentlélektől kaptuk-e az inspirációt. Krisztus arra kér, hogy bízzunk és cselekedjünk. Ezek a sugallatok nem igényelnek emberi előkészületet, de szükség van a természetfelettire való odafigyelésre és az együttműködésre.

3. Én gyenge vagyok és Ő erős. Szent Pál azt mondta: Kedvem telik a Krisztusért való gyöngeségben, gyalázatban, nélkülözésben, üldöztetésben és szorongattatásban, mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős.” (2Kor 12,10) Jézus megígéri, hogy velünk van a küzdelmeinkben. Megígéri, hogyha kitartunk az Ő nevében, akkor nagy lesz a jutalmunk. Jézus kegyelme elég, hogy tápláljon minket minden pillanatban, de Ő növelni akarja hitünket. Jézus érett követőivé kell válnunk, hogy kegyelmeinek erejében bízva induljunk Országának terjesztésére „Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében.” (2Kor 12, 9).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, gondviselésedre bízom magam. Amikor gyenge vagyok, Te erősítesz meg engem. Segíts elcsendesítenem magam, hogy meghalljam a Szentlélek gyengéd suttogását és sugallataid szerint cselekedjek!

Elhatározás: Hallgatni fogok a Szentlélek sürgető szavaira és részt veszek a plébániám egy fontos programjának előkészítésében, és magán a programon is.

Erdő Péter bíboros atya 2011. novemberi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy halottaink tisztelete tartsa ébren bennünk az egész ember megbecsülését és a feltámadás reményét.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger